Gasca umpluta olteneste (din povestirea Zece delicatese f.
pe scurt)
O gasca, 500 gr castane, 200 gr carne de vitel, 1 ficat de
gasca, 50 gr unt, 1 ceapa, patrunjel verde sau piper ½ pahar vin, ½ pahar apa,
1 paharel cu smantana sau caimac.
Se curata si se spala gasca apoi se sterge inauntru cu o
carpa curata si se sareaza. Se coc castanele pe o tava in cuptor, se
curata de coaja si apoi se sfarama bine
miezul. Carnea de vitel se da prin masina de tocat, impreuna cu ficatul si apoi
se pune intr-o cratita cu unt pe foc mic, sa se inabuse, acoperit cu capac, in
apa ce o lasa carnea. Cand a scazut apa se mai lasa carnea, amestecand pana
incepe a se rumeni. Se ia de pe foc, se pune sare si piper, patrunjel verde
tocat, castanele pisate, o lingura cu unt, smantana sau caimac si se amesteca
bine totul. Cu aceasta compozitie se umple gasca pe la baza pieptului: se
coase, apoi se aseaza in tava, se toarna vinul si apa si se pune la cuptor sa
se friga incet, incet, la foc mic pana se patrunde bine. Cand e gata se lasa sa
se racoreasca, apoi se taie picioarele, se scoate pieptul si se taie felii
subtiri. Se taie umplutura si se aranjeaza frumos pe un platou si se serveste
cu un sos picant.
Se poate servi si cu felii de ananas rumenite in unt in loc
de sos.
- Ei, ce facem, iti mai citesc din carte sau vrei sa dormi
nitel? Ai auzit ce-a spus doctorul, trebuie sa dormi la pranz macar doua ore…
Daca nu respecti toate prescriptiile, regimul alimentar n-o sa dea roade… Cum
vrei tu sa dai jos 30 de kile daca nu respecti litera cu litera tot ce a
indicat domnul doctor? Ia spune! Si daca nu esti tu acolo se duce magazinul de
rapa… Stii ca Unghianu ti-o coace…
- Bine, bine, ma culc… Dar e un cosmar, un cosmar… Visez tot
timpul branza de vaci… Ar mai fi cum ar mai fi… Dar sucul de spanac este
infiorator, te rog sa ma crezi, am senzatia ca beau tot timpul suc de spanac…
De-aia transpir atata… De spaima, de nervi…
- Hai, dragul meu, stai cuminte, un mic efort… Mai ai putin
si o sa fii ca-n prima zi… Tanar si frumos… Si sanatos pe deasupra… Nu de la
suc transpiri, ci de la regim… Poftesti cine stie ce n-ai voie… Trebuie sa te
abtii… Grasut ai fost de cand te stiu…
- Te pomenesti ca te-a deranjat… Mai citeste-mi ceva si pe
urma ma culc…
- Gasca cu fasole boabe…
- Nu, altceva, nu mai vreau gisca!
Editura “Cartea Romaneasca” 1984
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.