2013-10-07

Floarea-soarelui. Buna dimineața, Soare!

Nimfa apelor, Clytia, fiica lui Oceanus și a zeiței Tethys, îmbrăcată într-un veșmânt împletit din algele verzui ale mării, se bucura de frumusețea și liniștea zilei în împărăția apelor când a auzit cântecul măiastru al Sirenei care descria o minunată lumină de aur aflată deasupra apei. Nimfa și-a dorit nespus de mult să vadă această lumină și pentru că nu avea voie să iasă la suprafață s-a strecurat fără să o vadă cineva. A înotat deasupra mării și s-a cățărat pe un mal abrupt. Pentru prima dată putea admira măreața strălucire a Soarelui. Apollo a văzut-o și el și s-a îndrăgostit. Dar Soarele e soare, nu se poate opri la o singură dragoste și nimfa s-a văzut înșelată. Supărată, a povestit totul tatălui ei și astfel, rivala ei, Leucothea, o nimfa a mării, și-a pierdut viața. Apollo, ca să pedepsească răutatea Clytiei, a părăsit-o definititv și n-a mai vrut s-o vadă.
Clytia, însă, s-a strecurat din nou pe malul abrupt și a rămas cu ochii ațintiți în Soare, din zori și până la apus. Când, în cele din urmă, s-a întors spre mare, privindu-se în oglinda apei, a descoperit că părul ei de aur se transformase în petale galbene iar rochia din alge verzi se preschimbase în frunze și picioarele ei mici deveniseră rădăcini. Devenise o micuță imagine care încerca să imite pe cea a mărețului Soare de care era atât de îndrăgostită.
Începând cu acea zi, floarea soarelui își îndreaptă neîncetat, toată ziua, fața către Soarele ce călătorește mândru de-a lungul cerului.

(după o legendă grecească)

Pentru jocul Buna dimineata Soare! (la Iulisa)

13 comentarii:

  1. Minunata poveste! pt mine floarea-soarelui e echivalentul vacantei! cand eram mica drumul spre mare ne ducea printr-o lume de galben-auriu! si nu-mi mai incapeam in piele de bucurie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si uitat de minunile de campuri cu floarea soareleui! :) Prima data cand am vazut de aproape o floarea soarelui mi s-a parut ciudata si am inteles destul de greu ca acele seminte negre pe care le cumparam la colt de strada proveneau din ea! :)

      Ștergere
    2. hihihi:) matusa mea tinea florile in pod si era o bucurie cand ne trimitea sa ne alegem o floare si sa punem semintele la cuptor :)

      Ștergere
  2. Ce frumoase sunt legendele greceşti. Îmi amintesc cum citeam cu interes "Legendele Olimpului" în copilărie, fascinat de eroii acelor povestiri străvechi.
    Frumoasă şi legenda acestei minunate flori!
    O săptămână frumoasă şi liniştită! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-au placut Legendele Olimpului, adaptate de Alexandru Mitru. As zice ca e "cartea mea de capatai", Legendele Olimpului - Eroii; am citit-o de foarte multe ori si as reciti cu placere.
      Zile fericite sa ai!

      Ștergere
  3. Cat de frumoasa este aceasta legenda! Ce impletire perfecta de nume, fapte, imaginatie si obiceiuri. Superba poveste!
    Eu inca pastrez "legendele Olimpului" la loc de cinste! Este una din cartile pe care le-am luat cu mine, chiar daca din cauza greutatii cartonului si a hartiei, am fost nevoita sa renunt la multe haine si obiecte personale. De cate ori mi-e for de copilarie, rasfoiesc paginile cartilor dragi
    Sa ai o zi plina de soare, Diana draga! pupici si imbratisari
    ☆★☆★☆★☆

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce poveste dragalasa! Ce-mi place cuvantul asta, "nimfa" :)
    Daa, si eu am citit "Legendele Olimpului" cel mai des.Nu ma mai saturam de zei si nimfe :D

    O zi insorita,Diana!

    RăspundețiȘtergere
  5. buna dimineata!
    discrepanta asta temporala ma face sa ma simt mai tanar! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună Diana!
    Superbă legendă povestită de tine!
    Mulțumesc de partajare draga mea!
    Îți doresc o zi frumoasă ca sufletul tău!
    Cu mult,mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt multe legende despre floarea soarelui ceea ce demonstreaza fascinatia omului pentru aceasta planta. Pe aceasta n-o stiam. Toate sunt insa frumoase. Si eu am scris in vara trecuta despre una...

    RăspundețiȘtergere
  8. E o floare speciala.In tinerete mi se spunea Floarea Soarelu si nu imi placea.Nu stiam toate legendele si cat de apreciata este.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draguta este aceasta legenda despre floarea soarelui! Nu o stiam, desi mereu m-a fascinat aceasta floare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Articolul tau este plin de gingasie, mi-a mers la suflet!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.