2013-10-11

Legenda monogamiei porumbelului

A trăit cândva, în vremuri ce scapă amintirii, un tânăr viteaz și chipeș războinic căruia îi plăcea să vâneze și colinda pădurile în căutarea animalelor. În una dintre zile a ajuns în apropierea unui lac și, spre marea lui surprindere, a văzut o preafrumoasă fată care conducea o barcă pe oglinda clară a apei. Războinicul s-a îndragostit pe loc și deseori revenea pe malul acelui lac să o revadă pe frumoasa stăpână a inimii lui, dar din acea zi nu a mai văzut decât unduirile apei. Trist, a cerut sfatul unei vrăjitoare.
- N-o vei mai vedea niciodată - i-a spus aceasta - dacă nu vei fi de acord să te transformi în porumbel.
- Vreau doar să o văd din nou! a insistat tânărul războinic.
- Dacă te voi transforma în porumbel nu-ți vei mai recăpăta niciodată forma umană - l-a avertizat vrăjitoarea.
- Vreau să o văd din nou!
- Dacă aceasta e dorința ta, așa să fie!
Văzând hotărârea tânărului îndrăgostit, vrăjitoarea a înfipt un ghimpe în gâtul tânărului și pe loc acesta s-a transformat în porumbel. Imediat și-a luat zborul deasupra lacului vrăjit și curând a văzut-o pe frumoasa care-i cucerise inima. Incapabil să se mai abțină, s-a aruncat la picioarele ei și a început să gângurească. Fata l-a luat în brațe și a început să îl mângâie cu dragoste. Mângâindu-l, i-a scos - fără să vrea - ghimpele pe care îl avea înfipt în gât. Imediat, porumbelul și-a înclinat capul și a murit. Văzând aceasta, foarte tristă, fata a înfipt acel ghimpe în gâtul ei și pe loc s-a transformat într-o frumoasă porumbiță. Începând din acea zi ea plânge moartea frumosului ei războinic porumbel.
De atunci, porumbeii plâng la moartea perechii și rămân singuri până la sfârșitul vieții.

(De la lume adunate și înapoi la lume date)

Nota: se pare ca legenda nu "corespunde" porumbeilor; cunoscatorii afirma ca porumbeii isi gasesc alta pereche atunci cand e cazul. (vedeti in comentarii).

6 comentarii:

  1. De fapt eu stiam legenda pentru turturele (gugustiucii sau porumbeii salbatici), despre care se stie ca sunt monogame. Porumbeii domestici sunt poligami.

    Foarte frumoasa legenda! Nu o stiam.

    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-aveam idee ca porumbeii domestici sunt poligami! :) Am trait cu ideea ca toti sunt monogami. Dar cei care vin sa manance prin curtile sau pe pervazele oamenilor sunt monogami... Aveau cuib in balconul nostru, candva, doi porumbei: erau mereu ei doi. :)
      Si despre gugustiuci stiu ca sunt monogami... Am si vazut: erau doua perechi care veneau zi de zi (de ani) in liliacul de langa bloc si asteptau sa auda miscare in casa si imediat veneau la geam. La un moment dat au venit doar trei...
      Multumesc pentru informatie.
      Minunata ziua sa iti fie!

      Ștergere
  2. Nu stiam legenda. E frumoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal: porumbiţele nu-s ... căţele!

    RăspundețiȘtergere
  4. NU E ADEVARAT CA PORUMBEII DACA LE MOR PERECHEA NU I-AU ALTA.. EU SUNT CLOMBOFIL SI STIU CE ZIC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Andrei, pentru informatie. :) Mi-au scris si altii acelasi lucru, dar asa e legenda si am "crezut-o" (cat poate fi crezuta o legenda, desigur) :) gandindu-ma la "cuplul" de porumbei care si-a trait viata la fereastra noastra - porumbelul murise (a avut grija o pisica) si porumbita a venit mai apoi, multi ani, mereu singura (apoi n-a mai venit - poate si-a gasit un alt partener, dar atunci nu m-am gandit asa). :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.