2015-03-26

Instigare la panica

De cate ori incepe un “flux de stiri” despre anumite pericole extraordinare incep sa ma gandesc… cui foloseste panica ce se declanseaza in randul naivilor (de la o varsta ii spune altfel naivitatii, dar trecem peste).
Nebunia la trecerea dintre milenii: 1999! An de panica pentru unii! Computerele o vor lua razna, se striga… Computerele erau programate sa calculeze anii numai in formula 19xx, iar cand se schimba mileniul o luau razna si… ce?! Atacau bipezii fara pene?! Preluau controlul lumii?! Stingeau lumina la mansarda?!
Solutii existau, desigur: achizitionarea unor noi computere sau actualizarea – de urgenta! – a sistemelor de operare. Unii, cu idei foarte crete, elaborasera o teorie conform careia computerele vor claca si toate sistemele vor ceda si atunci sa te tii: electricitate ioc (deci o multime de furturi, talharii etc., colaps industrial, medical etc.), avioanele se vor prabusi, miezul centralelor nucleare se va incinge si mult-multe altele... Multi au tinut computerele inchise in acele zile, dar n-au actualizat nimic, n-au cumparat nimic – ca si cum nu s-ar fi implinit apocalipsa in chiar momentul cand le deschideau (daca ceva ar fi fost sa fie din cauza a cateva cifre).
Anul 2000 a venit, a trecut, si omenirea a ramas la locul ei.
Prin anul 2001 ar fi trebuit sa dam coltul din cauza bolii vacii nebune (encefalopatia spongiforma bovina)! Vacile o luasera razna si nebunia lor se transmitea la om - dar numai in cazuri foarte rare, intr-o varianta a bolii Creutzfeldt-Jakob (mi se plimba limba-n gura la pronuntare). Stia cineva si asta, si faptul ca se transmite doar daca mananci maduva si sau creierul?! Te contaminezi doar daca le mananci crude!
Bine ca nu se transmite nebunia omului de la om la om, nici macar in cazuri rare – desi, se zice ca e ereditara, chiar daca sare o generatie sau doua)!
Creierul crud al vacii nebune putea contamina omul! Au fost ucise mii de vaci, sa fie salvate altele, sa scada productia la export a unor state, a produselor provenite de la vaci in general si, bineinteles, era o buna ocazie de a mai implementa niste directive despre cum sa fie crescute, ucise, procesate, exportate vacile.
Oriunde priveai, oriunde citeai, pe oricine auzeai numai de boala se vorbea si de ce tragedii puteau avea loc daca oamenii s-ar fi apucat, brusc, sa manance creier crud de vaca nebuna (nestiind ca e nebuna, evident).
In anul 2003 bau-bau a devenit SARS – Sindromul Acut Respirator Sever – o boala care afecteaza sistemul respirator al omului, indusa fiind de virusul SARS. Intre noiembrie 2002 si iulie 2003 a existat un posibil (!) inceput de pandemie! Imagini din Hong-Kong si China, in special, ingrozeau naivii: populatia circula pe strazi cu masca medicinala pe moace, sa nu de-a sarsu-n ei.
Hong Kong revenise Chinei de cativa ani (1997) si locuitorii nu voiau sa intre sub jugul comunist, iar comunistii chinezi urmareau nerespectarea unor intelegeri; si cum poti zgudui atentia populatiei de la actiuni politice daca nu aruncandu-le fumigene care le-ar putea afecta viata?! Dupa criza de spaima, in 2004, guvernul central a decis ca orice modificare a legilor electorale ale Hong Kong-ului trebuie aprobata mai intai de Beijing, liderii politici din Hong Kong fiind alesi de un comitet care raspundea comenzilor de la centru.
Nebunia SARS a afectat – mai mult sau mai putin – economia si finantele Hong Kong. Boala ar fi ucis vreo 900 de oameni (in toata lumea), desi se putea trata ca orice gripa mai serioasa.
Sa nu uit nici companiile farmaceutice, care au sarit repede cu un vaccin. Turismul in zona aceea a Asiei a fost la un pas de colaps, pentru ca naivii se fereau sa calce pe acolo.
In anul 2007 am fost prima data la un pas de moarte din cauza gripei aviare! Au ucis pasarile la gramada, “pentru orice eventualitate”. Dobitocii filmau si aratau publicului cum alti dobitoci aduna pasarile de prin gospodariile oamenilor si le introduceau in recipiente unde erau gazate. Se plimbau prin sate cu recipientele de parca umblau sa imparta aghiazma.
Tot atunci s-a trecut si la uciderea in masa a porumbeilor. Idioti de top inchideau locurile pe unde-si duceau porumbeii veacul, puneau graunte otravite – idioti fiind nu-si dadeau seama ca otrava n-are creier nici cat ei si ucidea si alte pasari care, otravite fiind, puteau ucide animalele care le-ar fi mancat.
Pasarile cadeau din cer, infectate, explodand la contactul cu… prostia omeneasca! Nu mori mancand carne de pasare contaminata cu gripa aviara! Doar daca o mananci cruda, dar nici atunci in mod obligatoriu! Omorau pasari, confiscau carnea de pui (in special) de prin magazine si restaurante) si ne sfatuiau sa fierbem sau sa prajim bine carnea, daca ne incumetam sa mancam. Au murit vreo 500 de oameni… de la aviara, sau daca de la altceva stiu numai cei care au tras concluzia si sunt obligata sa-i cred pe cuvant. Pentru implicatiile economice nu trebuie sa-i cred pe cuvant pentru ca aveam dovada la fiecare pas: pierderile financiare au fost foarte mari in industria carnii de pasare – se recomanda orice alta carne si vanzarile au crescut (lumea nu prea mai manca porc, in general, ci vita sau pasare, peste sau… fructe de mare) la celelalte produse din carne. Vaca nebuna, pasarea gripata… nicio masa fara porc.
In 2009 gripa porcina! Vacile si gainile se razbunau! Gripa porcina a pornit, zice-se, din Mexic si s-a raspandit in SUA, Canada, Noua Zeelanda, Europa… Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii erau obligati sa ia masuri drastice. Erau la un pas de a declara stare de epidemie mondiala! Unii voiau sa fie inchise granitele… Si nu era vorba despre porci! Ci despre un virus care se transmite de la om la om… Alte vaccinuri, alte vaccinari, alti bani gramada.
Franta ceruse U.E. sa suspende zborurile spre Mexic, oficialii de prin celelalte state isi sfatuiau cetatenii sa nu calatoreasca in Mexic etc.
OMS a declarat in acel an 148 de cazuri clare in lume, dintre care opt mortale. Ce nebunie! Specialistii mondiali afirma: Virusul, care ii afecteaza in special pe "tinerii adulti cu stare buna de sanatate" se transmite pe cale respiratorie, de la om la om. Simptomele (febra, dureri de cap, dureri musculare) sunt similare celor provocate de gripa sezoniera care cauzează anual in lume moartea a 250.000-500.000 de persoane – si pentru 148 de cazuri au creat atata panica, de umblau oamenii mascati, Rusia si China, si-au suspendat total sau partial importurile de produse din carne de porc. In Egipt, unde autoritatile au decis sa sacrifice intregul septel de porci din tara, crescatorii i-au atacat cu pietre pe veterinarii si politistii veniti sa le omoare animalele (semanau samanta de cearta pentru anii imediat urmatori? In 2010 a inceput scandalul, in februarie 2011 presedintele Mubarak a fost fortat sa demisioneze)
Si – ca sa vezi! – boala nu se transmite de la porci! De la porc la porc se transmite, desigur, dar tulpina care a creat panica nu era aceea. Alte vaccinuri, alte vaccinari, pentru ca multe sunt tulpinile virusului si cine sa le mai tina contul?!
Lista poate continua. In programul OMS cu siguranta va continua.
V-am zis io?! 
2020: Sars-cov2  (asemantor, genetic, cu Sars 1 din 2003)

Toate pandemiile acestea care ameninta omenirea pot avea ca scop punerea in practica a multor idei cretine… Iar statisticile care ne arata cum un om moare la 15 minute de cancer, unul la 3 zile de nu stiu ce, altul la doua ore de cancer la plamani, 250-500 de mii de gripa, anual, si tot asa sunt menite sa-mi dea de inteles ca mai suntem cativa oameni pe Terra?! Ca de-ar fi sa calculam cifrele din statistici poate ca nu noi, ci creierul nostru virtual e cel care face calculul. O multime mor accidental, altii se sinucid, altii sunt ucisi, altii mor cand vor sa aduca in lume un copil, altii mor sanatosi pe un pat de spital etc..

Aduceti impreuna pe bau-bau terorismul cu bau-bau pandemiile si bau-bau sfarsitul lumii si veti ajunge la concluzia ca traim intr-o lume plina de oameni… naivi. Dar nimic nu-i nou sub Soare - asa a fost mereu!

Cel putin din anul 365 e.n. e anuntata Apocalipsa.

10 comentarii:

  1. Doaaaamne!!
    de ebola n-ai scris..
    am citit recent despre un nou set de vaccinuri.. care cuprinde si anti oreion printre altele.. sa ne inarmam bine. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am uitat de ebola (in anii '990 a fost un scandal legat de cat de natural sau de laborator ar fi virusul), nici de MERS (un fel de SARS, dar in Orientul Mijlociu) si nici de altele multe, dar cele pe care le-am amintit mi s-au parut cele mai exagerate si, oarecum, ciudate.
      Maine-poimaine vor inventa vaccinul impotriva impotentei! :)
      Deja sunt voci care sustin ca vaccinarile nu sunt ceea ce se spera sa fie! De-ar fi “protectoare” ce sens are sa obligi un elev, de exemplu, sa se vaccineze daca toti ceilalti colegi ai lui sunt vaccinati? In logica lucrurilor cei vaccinati n-ar trebui sa se imbolnaveasca daca s-ar imbolnavi cel nevaccinat…
      De la atatea vaccinari viitorii adulti vor arata ca niste pernute pentru ace... :)

      Ștergere
  2. Ai foarte mare dreptate! Iar aceasta inducere a starii de panica pare sa fie bine calculata si in interesul anumitor oameni, care au numai de castigat de pe urma acestor aiureli. Daca oamenii ar fi mai bine pregatiri, ar intelege si ar respinge bazaconiile acestea, dar tocmai ignoranta este cea care poate fi speculata de cei care traiesc pe picior mare de pe urma naivilor (prostanacilor).

    Acum cativa ani a fost si aiureala cu gripa aviara, iar la parintii mei au venit "cerberii" si au luat toate pasarile oamenilor de prin bataturi. La urma s-a dovedit ca nu fusese nicio gripa aviara, iar oamenii au ramas cu paguba...

    Numai bine si zile frumoase, draga Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte la obiect observatia ta: lipsa informarii ii duce pe unii in pragul isteriei cand se arunca pe piata fumigene; li se intuneca mintea, parca, si nu mai pot gandi logic. Se spunea clar: nu mori daca mananci carne de pasare bolnava, dar trebuie sa o fierbi sau prajesti bine – si cu toate acestea oamenii erau crizati (nu-mi venea sa cred cat de hotarati erau unii sa nu mai manance in viata lor carne de pui!)
      Greu voi uita scenele in care erau luate pasarile oamenilor si gazate… Cei care o faceau parca erau satisfacuti de suferinta pe care o provoaca gospodarilor. Parca s-a dorit aducerea la sapa de lemn a celor care se puteau descurca bine fara ajutoare de la stat! Un om independent e mai greu de manipulat. Acum, ca s-a constatat atunci ca a fost doar foc de paie, banuiesc ca vor inventa altceva daca mai vor o "repriza de panica"... Dar... scurta e memoria unora, asa ca s-ar putea sa repete acelasi scenariu... :(
      Uneori ma gandesc ca prostanacii au soarta pe care o merita, dar apoi ma mai gandesc o data si mi-ar placea sa ajunga si acestia sa treaca prin filtrul gandirii ceea ce dau pe gura unii si altii…

      Multumesc, Alex!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. Alex a exprimat ceea ce doream sa spun si eu - panica este bine calculata si in interesul anumitor grupari de oameni. Concernele farmaceutice au facut bani grei cu vaccinurile pe vremea fiecarei crize-asa zis virale! Lobiismul este o tehnica din care anumiti politicieni si industriasi câstiga miliarde de dolari/euro! Niciun zvon pe lume nu este aiurea... Intotdeauna cineva va avea satisfactii si altcineva va fi afectat! Psihologii studiaza de mult "efectul de turma"... Nu mai spun nimic!
    PS: ai vazut filmul Casino Jack? sau serialul "House of cards"? tja... ti se face parul maciuca!

    pup. Sa ai o zi cât se poate de placuta! Imbratisari mamei si sorei tale ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric ca e bine calculat – desi, uneori, socotelile nu le prea ies si, tot uneori, ajung sa scape lucrurile de sub control (cam cum se intampla cu razboaiele). Sunt aproape sigura ca marile companii farmaceutice sunt cele care au de castigat, in primul rand, dar si guvernele, in general, pentru ca oamenii sunt preocupati de problemele imediate si mai uita de “politica”, de viata lor sociala, in general. Se cheltuiesc si o gramada de bani, care nu mai sunt socotiti chiar la banut si multi se pot “scurge” prin diverse buzunare (doar s-a dovedit, in cateva cazuri, ca solutia pe care o foloseau sa “dezinfecteze de aviara” era diluata si n-ar fi avut efect in caz de epidemie adevarata).
      Eefectul de turma! Oh, da! E ceva demn de studiat. Sunt chiar curioasa daca poate fi gasita cauza si eliminata… Poate doar prin informare corecta a ceea ce se intampla in lume – dar cine ar avea acest interes? ;)
      Am vazut House Of Cards, oh, da… :) Asa merg lucrurile: fiecare isi da mana cu fiecare pentru a-si atinge scopurile personale. Politicienii sunt “rivali” si merg mana in mana, cand pentru unul, cand pentru altul (asta in cazurile fericite ;)

      Pupici! Multumim! Imbratisari cu drag, de la noi pentru voi!

      Ștergere
  4. Oamenii intr-adevar o iau razna cand vine vorba de astfel de probleme, nu stiu de ce,dar isteria aceasta apare mereu cand apare un zvon de boala, iar televiziunile exagereaza totul, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tragediile, in general, aduc "rating", deci se straduiesc sa ofere cat mai multe secvente "de groaza". :) Plus ca, in mare parte, mass-media e platita sa "propage" anumite informatii, pe "firul" mentalitatii unora: daca a zis la TV, a scris pe net sau in ziar e adevarat!

      Ștergere
  5. Pandemii au existat si exista; desigur exista si profitori...Probabil exista si criminali in stare sa le porneasca.
    PS. Ca bunic, ma ingrijorez/panichez de multimea necazurilor posibile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca au existat si vor exista pandemii, doar ca exagerarea (si, mai rau, declansarea lor in mod intentionat) e daunatoare. Pentru 148 de cazuri de gripa porcina (in lume) au dat alerta de gradul cinci – urmatorul pas fiind declararea epidemiei mondiale (iar gripa “de rand” ucide, zic ei, 250-500 de mii de oameni anual, in lume. Alta exagerare: vaccinarile – despre anumite vaccinuri nici nu se stie prea mult iar despre altele (cum ar fi cel impotriva tuberculozei) s-a constatat ca mai mult rau fac – un om vaccinat, daca va face boala, se va vindeca mai greu si risca sa ramana cu sechele, iar unul nevaccinat are sanse mai mari sa se vindece, fara sechele. Plus ca, multi considera ca suntem prea multi pe Terra (ceea ce nu e bine, in viziunea lor) si o epidemie-doua n-are ce sa strice. Bill Gates a recunoscut ca prin Africa au vaccinat oamenii pentru a-i steriliza… Urmarind “nucleul” epidemiilor nu se poate sa nu constatam unde izbucnesc: in zone cu o mare densitate a populatiei… Dar exista o explicatie: acolo se traieste in mizerie, si mizeria e focar de infectie.
      Iti inteleg ingrijorarea foarte bine dar cred un lucru: nepotii tai vor fi intre cei care vor sti sa “cearna” informatiile si vor fi pregatiti sa se apere singuri. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.