miercuri, 25 martie 2015

“Coroana” – vechi local din Brasov

In Brasov, patronii de localuri o duceau bine; se zice ca exista, in perioada interbelica, un local la 200 de locuitori. In carciuma se incheiau afaceri, se discuta despre politica, se jucau carti, se aflau “ultimele stiri”.
Si azi sunt multe carciumi – vorba românului: buzunare goale, carciumi pline; se discuta si despre politica, dar cel mai adesea, se scriu mesaje text de pe fel si fel de scule; ospatarii nu prea mai par a intelege care e rolul lor, dar nici patronii de carciumi, care urmaresc un profit rapid si mare apoi… fie ce-o fi! Declara falimentul si pace buna. Daca inainte vreme gaseai acelasi local, in acelasi loc, si dupa o 10 ani, acum nu mai poti fi sigur nici dupa o luna… Dar prezentul e prezent, ma voi referi mai mult la el cand va deveni trecut.

Unul dintre cele mai vechi localuri de lux din Brasov este Coroana, care se afla pe strada Republicii, si a fost inaugurat in anul 1910, alaturi de hotelul cu acelasi nume. Cafeneaua si terasa erau celebre. A fost considerat cel mai luxos pana prin anul 1939, cand a aparut restaurantul Aro Palace.
In urma organizarii unui concurs, arhitectii Schuller si Goldsmidt au fost selectati de municipalitate pentru a proiecta noua cladire care se dorea reprezentativa pentru oras. Cu un design revolutionar, de inspiratie muncheneza, Coroana a fost construit in stilurile Baroque si Art Noveau, arhitectura pastrata pana azi atat in interior, cat si la exterior. Avea toate serviciile unui hotel modern. O reclama a vremii il descria astfel: O casa de prim rang. 100 de camere cu confort modern. Lumina electrica proprie. Ascensor. Incalzire centrala. Băi in hotel. Garaj pentru automobile. Bucataria cea mai aleasa , vinurile si lichiorurile cele mai fine.
Krone, cum s-a numit la inceput, este  considerat primul hotel modern din oras si  reprezinta una dintre bijuteriile arhitecturale ale Brasovului
La Coroana clientii erau mereu multumiti de servicii, de comportamentul ospatarilor si bacsisurile ajungeau si pana la 10 la suta din valoarea consumatiei.
Pentru a raspunde cererii tot mai mare de locuri de cazare, in anul 1927, hotelul se extinde pana in strada Postavarului.
Turistii ajungeau aici, de la gara, cu trasura, cu masina de piata (varianta taxiului de azi) sau cu omnibuzul hotelului, care facea curse oras-gara si ziua si noaptea.
Coroana era un hotel de prima categorie, prevazut cu o curte interioara, cu restaurant, cu o faimoasa cafenea vieneza si un club frecventat de jurnalisti si literati. Camerele spatioase, privelistea deosebita, cu vedere spre Muntele Tampa si spre strada Republicii, principala artera pietonala a orasului au atras si atunci succesul hotelului.
Pe langa turistii obisnuiti, la Coroana se cazau scriitori sau pictori care isi petreceau la Brasov cateva luni de vacanta. Intelectualii brasoveni veneau la cafeneaua de la Hotelul Coroana ca sa auda replicile scanteietoare ale tanarului filozof certat cu universul, Emil Cioran. Tot aici puteau fi intalniti Petre Ţuţea, Octavian Goga, Lucian Blaga, George Cosbuc, Cincinat Pavelescu, Sextil Puscariu si multi altii.

In perioada cat a fost profesor la liceul Andrei Saguna, Emil Cioran (in varsta de 26 de ani) putea fi intalnit dupa orele de curs la o masa din clubul Coroana, loc istoric, precum cafenelele vieneze. In iarna anului 1937, Emil Cioran a scris volumul Lacrimi si sfinti in camera unde statea cu chirie, intr-o casa de pe Livada Postei.
Pentru scriitorul Mihail Sebastian, Brasovul apare pe fundal in romanul Accidentul, iar hotelul Coroana este un reper intre personajele Nora si Paul.

Prima sezatoare literara (primul cerc literar) a avut loc la Brasov, la Coroana, in anul 1923.

In perioada comunista Coroana a fost rebotezat in  Postavarul, pentru ca vechea denumire aducea aminte de monarhie. Dupa anul 1990 si-a reluat denumirea care l-a facut candva celebru in tara, in primul rand. Cladirea este declarata monument istoric.
Hotel Coroana (azi)
Sursa foto cu imagini din trecut: brasovhoteluri.ro

4 comentarii:

 1. Frumoasa lectie de istorie, ma bucura faptul ca acest hotel a rezistat in timp.Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) Tot citind despre trecutul orasului o sa ajung sa-mi placa istoria! :)
   Si mai e unul care a rezistat pana azi - si e,cica, delux: Aro palace.
   Pupici!

   Ștergere
 2. cred ca au trecut cam 6 ani de cand am stat la Coroana...nu stiu daca lucrurile s-au schimbat intre timp dar la momentul cand eu am stat acolo hotelul arata destul de ponosit, camerele aveau mobilierul vechi si subrezit iar curatenia era mai mult decat indoielnica motiv pentru care am ramas acolo doar o noapte...
  sper ca intre timp si-a recapatat statutul de coroana a orasului, ar fi pacat sa nu fie asa avand in vedere trecutul lui elegant si prestigiul de necontestat...
  de fiecare data cand trec prin Brasov si fac o plimbare pe Republicii il privesc :)

  pup Diana, noapte buna!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate, tot ponosit e... Sau, doar mi s-a parut mie, in 2012 (cred), cand am avut ocazia sa intru in hotel (mai de curand)... A mai avut o perioada de stralucire in vremea cand se organiza festivalul "Cerbul de aur".
   Cladirea imi place (si ideea de fost hotel de lux) :), dar cum arata incinta nu mi-a placut niciodata; doar o cafenea, la subsol, unde n-am mai fost de prin anii '990 (nu stiu daca mai e) si terasa (cat o mai rezista) imi plac. :) Sunt (si erau) multe "fetze dubioase" prin hotel.
   Multumesc, la fel! Pupici!

   Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. ❤️ Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit eventuale obraznicii ale unora la adresa prietenilor. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.