2015-03-21

Bani: lei, ron si rol

Am nevoie de venit, ca de plecat am tot avut.
 
Spor la numarat bani! :)
Desi au trecut aproape 10 ani de la ”marea denominare” mai sunt cetateni români care folosesc ron/roni in loc de leu/lei, cum ar fi firesc si corect.

Legea nr. 348 din 14. 07. 2004, art 1 al 3) - Leul nou va fi unitatea monetara nationala a Romaniei, denumita in continuare leu, si se va diviza in 100 de bani.
La data de 1 iulie 2005, moneda nationala a României, leul, a fost denominata astfel incat 1 leu nou echivaleaza cu 10.000 lei vechi. Leii vechi au avut putere circulatorie pâna la data de 31 decembrie 2006.

RON este abreviere la ROmanian New si ROL este abreviere pentru ROmanian Leu.
Atat la singular cat si la plural, corect este RON.
1 RON este egal cu 10.000 ROL
RON / ROL sunt coduri ISO si nu ar trebui sa inlocuiasca denumirea monedei.
Conform Bancii Nationale a României moneda natională este leul, iar subdiviziunea acestuia este banul.

Unii justifica cel putin ciudat obiceiul de a utiliza RON si ROL (dar in loc de ROL spun lei vechi) Zic unii: RON e simbolul international al monedei noastre, asa cum sunt USD, JPY, EURO... Si totusi, ei zic prostii:
USD = united states dollar
JPY = japanese yen
EURO - ISO Eur (moneda europeana a unor state membre UE)
RON - ISO ROmanian New (s.a.m.d.)

Un fel de concluzie
Cand undeva scrie “Pret: 20 lei” oricine ar trebui sa priceapa ca e vorba despre 200.000 lei de dinainte de denominare. Asadar RON si ROL nu prea au sens... Unii jurnalisti mai au obiceiul sa aminteasca sumele in lei vechi pentru a fi siguri ca toata populatia pricepe ca e vorba despre sume imense.
Mai mult (si) aici:
http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis-s-006-roni.htm (in febr 2021 pag nu mai exista)

Denominarea se zice ca ar fi fost necesara pentru a marca incheierea unui ciclu inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate, pentru a simplifica trecerea ulterioara la moneda euro si pentru a readuce nivelul indicatorilor valorici la parametri mai usor inteligibili.

Denominarea este procedeul prin care se reduce valoarea nominala a unor insemne monetare. Procedeul este numit popular si taierea zerourilor (la noi au taiat 4 zerouri, in 2005, la rusi 3, in 2006; denominati au mai fost si banii turcilor). Acest lucru se practica atunci cand sumele de bani devin foarte mari in valoare absoluta, din cauza inflatiei.
Denominarea nu trebuie confundata cu stabilizarea monetara. Stabilizarea monetara este o actiune de stopare a inflatiei ce presupune incetarea emisiunii de sume banesti excedentare si eliminarea surplusului de bani din circulatie; este o masura cu efecte mai profunde, insotita de obicei de interdictia de a schimba sume de bani in noua moneda peste o limita stabilita de lege. Denominarea e o simpla operatiune aritmetica: se taie x zerouri.
Leul românesc a trecut prin mai multe etape de stabilizare (o asa-numita reforma monetara) imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial in 1947 si 1952, care au saracit populatia si au creat un lant de sinucigasi din cauza desfasurarii acestui proces peste noapte, fara masuri elementare de protejare a valorii relative.

Primul leu a fost o moneda bimetalica avand etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur si avand 100 de diviziuni numite bani. Moneda nationala leu a fost stabilita la 22 aprilie 1867 si primele monede au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2, 5 si 10 bani, batute in Anglia in 1867.

Alte surse (nu de bani!):
http://www.bnr.ro/Reglementari-privind-denominarea-monedei-nationale--2146.aspx
http://ro.wikipedia.org/wiki/Denominare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.