2015-03-14

Reflexii in oglinda! Turnul Eureka

Turnul Eureka, Victoria, Australia
Sursa foto: Extreme Travel 
Melbourne este capitala si centrul cultural al statului Victoria si aici se afla una dintre cele mai spectaculoase cladiri din lume: Turnul Eureka.
Daca Sydney este celebru printr-un pod, Melbourne este cunoscut ca fiind emblema vechilor asezari ale colonistilor, unde noul si vechiul se imbina perfect, unde semnele trecutului se regasesc pretutindeni.

Se spune ca tarmurile Australiei au fost descoperite de echipajul corabiei olandeze Porumbita, condusa de Villem Janszoon Jansz care, in anul 1605, nu a observat stramtoarea dintre Australia si Noua Guinee si a atins coasta de nord-est. Mai tarziu, in anul 1619, o alta corabie – Amsterdam - descoperea vestul si sudul continentului, iar in 1622 vasul Leeuwin ajunge in partea de sud-vest, descoperind astfel circa 1500 km de coasta.

Turnul e numit dupa batalia de la Baricada Eureka, singura rebeliune armata din istoria Australiei in care au avut o implicare notabila soldatii britanici. Rebeliunea a avut loc in anul 1854, in timpul “goanei dupa aur” si au fost implicati cautatorii de aur de la filonul Eureka din Ballarat, Victoria. Violenta confruntare s-a soldat cu moartea a 28 de persoane, intre care 6 soldati britanici.

Aceasta rebeliune a fost avuta in vedere in proiectarea turnului, coroana de aur a cladirii reprezentand goana dupa aur, dunga rosie reprezentand sangele varsat in timpul revoltei, albastrul, care acopera cea mai mare parte a cladirii reprezinta fundalul albastru al drapelului care a fluturat atunci, la fel si liniile albe. Sunt reprezentate, prin dungi albe, si instrumentele topografilor. (in foto de aici nu se vede pentru ca se reflecta in ferestrele turnului cladirile din preajma)

Constructia a inceput in anul 2002 si a durat doi ani si doua luni. Ferestrele de la ultimele zece etaje ale cladirii sunt placate cu aur de 24 de carate. Turnul nu e numai cea mai inalta cladire locuibila din emisfera sudica dar si unul dintre cele mai mari proiecte realizate computerizat.
Cladirea are 556 de apartamente, 13 lifturi care circula cu viteza de 9 m/s, 52.000 mp de ferestre, 3.680 de scari, 110.000 de tone beton si 5.000 de tone otel armat – cantareste 200.000 de tone (aceste caracteristici fizice sunt date pe wikipedia).

Postare pentru Reflexii in oglinda! la SoriN, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.

6 comentarii:

  1. wow!
    placata cu aur...nu stiu de ce aceasta cladire ma duce cu gandul la piramide...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stralucitore (in trecut) piramidele, stralucitor (azi) turnul. :)

      Ștergere
  2. Foarte interesant articolul, instructiv! Ma gandesc ca sunt atat de multe lucruri pe care nu le stiu, incat cand mi se intampla sa dau peste unul dintre ele, intru in febra cititului. Parca se termina timpul si eu stiu tot mai putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere!
      Cand gasesc cate o foto interesanta intru si eu in "frenezia cautatului" :) Si, la fel, am senzatia ca oricat m-as stradui.... tot imi raman foarte multe ascunse. :)

      Ștergere
  3. tiiiiii.... ce minunatie! nici nu vreau sa stiu cât costa un apartament în turnul de aur... probabil ca închirierea pentru o noapte este echivalentul jumatatii din salariul meu anual ☺ Dar as vrea sa stiu cum arata in interior un asemenea apartament placat pe exterior cu aur de 24 carate! :)
    pup draga mea. Un weekend minunat sa avet ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nici eu nu vreau sa stiu cat costa un apartament acolo! (nici doar de curiozitate!)
      Am vazut pe net ca sunt si foto cu interiorul... dar nu sunt sigura daca arata si in interiorul apartamentelor. :)
      Multumesc!
      Pupici cu drag! <3
      Saptamana minunata sa iti fie!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.