2015-03-09

Canaima. Buna dimineata soare!

Parcul National Canaima, situat in sud-estul Venezuelei, pe malul drept al râului Caroni este patrimoniu mondial UNESCO din anul 1994, fiind celebru pentru raurile si lagunele sale, incluzand doua dintre cele mai mari cascade din lume (Angel Falls si Kukenán) dar si o multime de alte cascade cu inaltimi mai mici, cele mai multe putand fi vazute de aproape numai din barca sau din avion. Una dintre cele mai frumoase cascade e considerata de multi a fi Hacha Falls (Salto Hacha). Cascadele din Laguna Canaima cresc mult in zilele cu precipitatii abundente si devin torente uriase a caror cadere se aude pe mari distante.

Hacha Falls. Sursa foto: Turism de Aventura  
Parcul este teritoriul indienilor Pemon, care au o relatie stransa cu aceasta superba zona salbatica. Satul Canaima este la o distanta apreciabila de alte asezari, de la care nu duc foarte multe drumuri. Unele trasee nu sunt aprobate de localnicii care cred ca e periculos pentru turisti sa se aventureze in jungla fara un ghid bine pregatit.
Sursa foto: Extreme Travel 
Daca pentru turistii care viziteaza Venezuela Canaima evoca imagini de jungla, plimbari in canoe, Angel Falls, cea mai inalta cascada din lume, pentru indigenii Pemon din Gran Sabana numele este legat nici mai mult nici mai putin de “spiritul mortii”, duhul care pandeste in padurea deasa, sarpele otravitor ascuns in frunzis, ramura ascutita care le inteapa ochii. Indienii cred despre Canaima ca poate lua forma unui jaguar in padure sau un spirit care trece prin colibele lor in timpul noptii si fiecare incident neplacut soldat cu taieturi sau vanatai e pus in seama duhului.

Potrivit scriitorului venezuelean Jose Berti, indienii Pemon, “la fel ca cele mai multe triburi pre-columbiene, nu cred intr-o moarte naturala si pentru a explica disparitia lor vesnica din aceasta lume au creat un personaj simbolic, Canaima, spiritul care ii urmareste fara odihna si care in final ii infrange si ii ucide”.

Intre figurile mitologice ale indienilor Pemon patru sunt mai importante: Wei – Soarele si tatal poporului Pemon; Makunaima (Makunaimo) – fiul cel mare al lui Wei, un erou in cultura Pemon, ca si Chike (Chiko sau Chika) – fiul cel mic al lui Wei si Kanaima (Canaima sau Kanaime) – un duh rau care ii poseda pe oameni si ii transforma in animale mortale sau le induce o furie ucigasa. Asasinii si/sau persoanele care cauta razbunare pentru o ruda ucisa au invocat uneori spiritul Canaima, invitandu-l sa intre in ei, luand anumite substante sau efectuand unele ritualuri magice.

Postare in jocul Iulisei, Buna dimineata soare! unde cine doreste e invitat sa participe.

10 comentarii:

  1. Un minunat început de saptamâna sa a draga mea! cât soare, câta culoare si frumusete capteaza - dar si împrastie aceasta cascada! Fascinante sunt legendele idiene, seducatoare este natura care creeaza asemenea minuni pe Pamânt, fericiti sunt aceea care pot sa se bucure la fata locului...
    Pupici Diana draga, salutari si îmbratisari mamei si sorei tale ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga!
      Pffuu... N-am eu banii necesari sa ma aventurez [rin astfel de locuri! :) Poate ca avand bani mi-ar trece si lenea... cronica. :) Ma gandesc adesea ca sunt norocosi cei care ajung in astfel de locuri salbatice. :)
      Si mie-mi plac legendele, in general. Indienii sunt printre cei care au un zeu sau spirit cam pentru tot ceea ce exista in cer, pe pamant, sub pamant, in aer etc... :)
      Pupici si imbratisari cu drag, de la noi! Multumesc; transmis si... retransmis catre tine. :)

      Ștergere
  2. spectaculoasa cascada...incerc sa-mi imaginez cat de mult inseamna sa vezi asa ceva alaturi de jungla, cred ca e ca si cum ai fi pe alta planeta...asta da experienta!
    indienii si cultura lor mi se par a fi fascinante, nu stiu multe dar din cate am citit simt ca au avut mereu o puternica legatura cu natura dar si cu zeii lor pe care inca o mai pastreaza chiar daca, in marea lor majoritate, poate nu realizeaza asta ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa fiu acolo fizic, nu doar cu gandul, pentru ca una e sa vad foto, filmari, sa-mi imaginez si - stiu! - cu totul altele sunt senzatiile in realitate - mult mai intense! :)
      Foarte multi indieni pastreaza vii traditiile stramosilor si multi sunt superstitiosi - chiar si cei care au invatat la "scoli inalte". Cei mai multi traiesc si azi intr-o perfecta comuniune cu natura si e aproape firesc sa pastreze aceste traditii.

      Ștergere
  3. Dacă are asemenea conotații numele Canaima, de ce l-or fi dat unui parc național care, oricum, îi reprezintă în lume ?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am gasit informatia aceeasi intrebare mi-am pus-o, dar superficial. Cred ca e vorba despre satul cu acest nume, pe teritoriul caruia se afla parcul; parcul fiind teritoriul acestor indigeni probabil ca nu ar fi acceptat o schimbare a denumirii care vine de la stramosi. Sau, poate, e doar publicitate. o aura de mister atrage o anumita categorie de turisti - si nu putini. :)

      Ștergere
  4. Buna dimineata soare....o primavara frumoasa sa ai !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. locuri de paradis pe Terra, de care noi nu prea catadicsim sa le bagam in seama, decat rutina marillor orase...
    un paradis care te face sa reflectezi si sa te smintesti de atata frumusete, cand in lumea asta mare noi ne razboim si suntem in stare sa distrugem planeta pentru interesele meschine ale oamenilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, salbaticia ramane pe teritorii din ce in ce mai restranse. :( Pe raul unde este aceasta cascada - si multe altele - incepe sa intervina omul: cel putin una dintre cascade e acum sursa principala pentru o hidrocentrala... "Civilizatia" macina ca picatura de apa: incet dar sigur. Din pacate, in numele progresului se distruge cam prea mult...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.