2015-03-04

Cateva pisici din filme (I)

Pisicile, prin natura lor, sunt animale interesante si surprinzatoare. Ele fac lucruri ciudate si cateodata ne uimesc prin felul lor de a se purta. Era aproape firesc sa apara in multe benzi desenate, in desene animate, in filme de animatie dar si ca eroine in oase, carne si blana. Pisicile considera ca noi, oamenii, avem o viata amuzanta. Observand cu atentie pisica o surprindem uneori privind ca si cum ne-ar ironiza. :)
Cinematografia nu si-a tradat vocatia: reale sau animate, dragalase si rasfatate, smechere, viclene si mereu enigmatice, pisicile au fost transmise posteritatii. De la inventarea cinematografiei, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pisica devine starul povestilor puse pe ecran (Pisica alba, Motanul incaltat) de fratii Lumiere. Benzile desenate, mai ales cele americane, continua cu Krazy Kat (1913) de George Herriman, Pat Hibulaire de Walt Disney si tot asa...
Motanul Figaro
Figaro este pisica mesterului Geppetto si a lui Pinocchio. Figaro, ca personaj, a mai aparut si in alte filme de animatie: Figaro si Cleo (1943), Figaro si Frankie (1947), dar si independent, ca animal de companie pentru Minnie Mouse. Figaro, ca si Pluto – in creatiile lui Disney – nu este antropomorfizat, ci e doar o pisica normala.
Filmul de animatie Pinocchio, produs de Walt Disney, a fost lansat pe 7 februarie 1940, in regia lui Ben Sharpsteen si Hamilton Luske. Este al doilea film din seria de filme animate Disney, serie care a inceput in anul 1937 cu filmul Alba ca Zapada si cei sapte pitici. Filmul e bazat pe povestirea Aventurile lui Pinocchio scrisa de Carlo Collodi. Filmul a obtinut doua premii Oscar.
Inventatorul Geppetto mestereste o marioneta din lemn pe care o numeste Pinocchio. Dorinta lui este sa devina un baiat real si o zana ii promite ajutorul daca va dovedi ca e demn. Zana ii trimite pe greierele Jiminy pentru a-i fi un fel de “constiinta” dar impreuna ajung in multe necazuri.
Cheshire Cat (Alice in Țara Minunilor) și motanul Lucifer (Cenușăreasa)
Cheshire este pisica din fimul de animatie Alice in Tara Minunilor (aparut prima data in 1951, produs de Walt Disney). Actorul Sterling Holloway a dat glas pisicii in fimul din anul 1951, iar Alice a primit vocea actritei Kathryn Beaumont.
Lucifer este pisica mamei vitrege a Cenusaresei din filmul de animatie cu acelasi nume produs de Disney in anul 1950). June Foray si-a imprumutat vocea lui Lucifer si Ilene Woods Cenusaresei.
Pisicile siameze Și și Am din animația Doamna și Vagabondul
Si si Am sunt siamezele matusii Sarah (in Doamna si Vagabondul), careia Jim Dear si sotia lui, Darling, isi lasa copilul nou nascut si pe catelusa lor Lady (Cocker Spaniel). Matusa Sarah urma sa aiba grija de casa, de copil si de Lady cat tim cei doi erau intr-o excursie. Cele doua siameze, Si si Am, provoaca un dezastru in casa si fac sa cada vina pe Lady. Matusa Sarah o ia pe Lady si o duce la un magazin de animale, unde ii cumpara si ii pune botnita. Ingrozita, catelusa fuge si va fi urmarita de o haita de caini. O salveaza Tramp si o duce la gradina zoologica unde un castor ii elibereaza boticul din botnita. Si incepe aventura romantica. Actrita Peggy Lee e vocea celor doua siameze rautacioase; Barbara Luddy ii da glas catelusei Lady si actorul Larry Roberts lui Tramp.
Filmul e produs de Walt Disney si lansat pe marile ecrane la 22 iunie 1955.
Pisica Ducesa și motanul Tom O'Malley și animația Pisicile aristocrate
Ducesa (voce Eva Gabor) si Thomas O'Malley (voce Phil Harris) sunt personajele centrale ale filmului de animatie Pisicile Aristocrate (1970).
O milionara excentrica din Paris, Adelaide Bonfamille, vrea sa lase mostenire intreaga sa avere pisicii ei din inalta societate, Ducesa, si celor trei pui ai ei: pianistul Berlioz, pictorul Toulouse si mironosita Marie. Edgar, majordomul invidios, cand afla ce vrea sa faca stapana lui, pune la cale rapirea familiei pisicesti si o duce la ţara. De aici incepe aventura celor patru.
Calul Frou-Frou, soarecele Roquefort, motanul vagabond Thomas O’Malley si trupa lui de pisici iubitoare de jazz se straduiesc sa-i zadarniceasca majordomului planul.
Motanul Rufus
Rufus (voce John McIntire) e motanul batran care-si duce veacul in orfelinatul Morningside si care o consoleaza pe micuta Penny cand e trista – in filmul de animatie The Rescuers (1977).
Cand o sticla cu un mesaj in care micuta Penny cere ajutor ajunge la sociatea de ajutor si salvare, organizatie internationala a soarecilor, cu sediul in subsolul cladirii O.N.U., curajoasa soricica Miss Bianca porneste s-o salveze pe micuta Penny, alegand ca partener pe timidul portar Bernard. Cei doi viziteaza mai intai orfelinatul unde a trait Penny si aici il intalnesc pe Rufus, care le spune despre o femeie numita madame Medusa care a incercat candva sa o ademeneasca pe fetita in masina ei si probabil ca de data aceea reusise sa o rapeasca. Soarecii pleaca apoi la magazinul tinut de Madame Medusa si partenerul ei Mr. Snoops, unde afla ca cei doi sunt pe cale sa puna mana pe ochiul diavolului, cel mai mare diamant din lume si o rapisera pe fetita pentru a o strecura in gaura ingusta unde se afla diamantul. Cu ajutorul albatrosului Orville si a libelulei Evinrude soarecii o urmaresc pe Medusa la locul unde se afla Penny.

Cat e pisica pe care Holly Golightly (Audrey Hepburn) o descrie ca fiind sarmana natanga fara nume, in filmul Mic dejun la Tiffany (1961).
Numele pisicii care a aparut in film este Orangey, cu o cariera in film de 15 ani si singura felina care a obtinut de doua ori premiul Patsy, echivalentul premiului Oscar pentru animale. Primul Patsy l-a castigat la debut, in Rhubarb (1951) si zece ani mai tarziu pentru Cat, in Mic dejun la Tiffany. In lunga sa cariera a mai aparut in: The Incredible Shrinking Man (1957), Gigot (1962) si Village of the Giants (1965); rolul cel mai lung a fost cel al pisicii Minerva din serialul de televiziune Our Miss Brooks (din 1952 pana in 1958).
Premiul PATSY (acronim: Picture Animal Top Star of the Year / Performing Animal Television Star of the Year) a fost infiintat in anul 1939 si in 1986, din lipsa de fonduri, nu s-a mai atribuit. In schimb, exista Genesis Award, prin care sunt recompensati actori, reprezentanti mass-media etc. care sunt preocupati de problemele animalelor. American Humane Association a avut, in 2011, initiativa disclaimer-ului adaugat la fiecare productie in care apareau animale: “Niciun animal nu a fost ranit”.

Sassy, pisica Himalayana din filmul Homeward Bound. The Incredible Journey (1993).
Sassy (voce Sally Field), o pisica snoaba, Chance (voce Michel J. Fox), un caine tanar nefamiliarizat cu lumea si Shadow (voce (Don Ameche),un caine batran si intelept sunt lasati singuri de stapanii lor care pleaca in vacanta. Nefiind siguri ce s-a intamplat, cele trei animale pleaca de la ferma din California spre San Francisco sperand sa-si reintalneasca prietenii umani. Calatoria lor e aventuroasa, parcurgand spatii larg deschise si munti impaduriti si exista riscul sa nu ajunga la destinatie…
Numele adevarat al pisicii Sassy este Tiki.

Jake, sergentul Duffy (voce Ronnie Schell) este unul dintre personajele filmului The Cat from Outer Space (1978).
Un OZN ajunge pe Terra si e sechestrat de guvernul S.U.A. Pilotul, o pisica ce poarta o zgarda cu puteri speciale, inclusiv capacitatea de a permite pisicii sa comunice cu oamenii, a scapat de autoritati si pentru a recupera nava, sa se intoarca acasa, ii cere ajutorul unui batran pe nume Frank.

Church este pisica teribila din “Pet Sematary” (1989), scenariul semnat de Stephen King. Familia Creeds abia s-a mutat intr-o casa noua, perfecta, in Maine, dar membrii familiei nu stiu despre cimitirul misterios aflat intre copacii din spatele casei, unde e ascuns un secret teribil. Vecinii noilor veniti sunt reticenti sa discute despre cimitir si au motive serioase…

Red (voce George Hearn), in filmul All Dogs Go to Heaven 2 (1996), este versiunea felina a diavolului.

Monty the Mouth (voce Steve Zahn) e pisica tigrata din filmul Stuart Little (1999). Familia Little hotaraste sa adopte un nou membru in familie. Fiul lor, George, insista ca vrea un fratior mai mic. Parintii lui aleg un soricel fermecator numit Stuart si il aduc acasa. George e dezamagit si initial neprimitor cu micul Stuart, dar Snowbell (voce Nathan Lane), pisica familiei e si mai putin entuziasmata de-a avea in casa un soricel si se straduieste sa scape de el. Stuart lupta impotriva acestor dificultati cu mult curaj si multa dragoste. In film mai apar si alte pisici.

Mr. Jinxie e pisica din rasa Himalayana din filmul “Meet the Parents” (2000), cu Robert de Niro (Jack Byrnes, socrul mic) si Ben Stiller (Greg Focker, viitorul potential ginere).

Daca va intrebati de unde frenezia mea de a aduna aici textele pe care le am cu si despre pisici sa stiti ca de la Vienela mi se trage, cu blogul ei Noi, pisicile: https://blogdepisici.wordpress.com/

Surse de inspiratie: wikipedia, IMDb, filmehd.net; (pentru foto: toate drepturile apartin autorilor)

6 comentarii:

  1. L-ai uitat pe Garfield ! Și pe Sssylvessster ! Și pe Tom ! Dar mi-a plăcut mult trecrea în revistă. Și nu știam de premiul Patsy, o informație interesantă.

    M-am mai uitat o dată și am văzut că mai urmează, e doar partea I. Probabil că vor apărea și favoriții mei. ☺

    Să ai zile senine, Diana ! Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ii am si pe ei. Despre Sylvester am scris cu un an sau doi inainte, pentru ca am scris despre Tweety, personajul meu preferat dintre toate. Si despre Hercule, din Pif si Hercule am scris - si am aflat ca e un film in care Hercule isi scrie "memoriile", arogandu-si dreptul la celebritatea pe care o are Pif :)))

      Oh. Ce bine ca te-ai referit la premiul PATSY! N-as fi observat ca – in dorinta de a scurta cat mai mult textul – am omis sa copiez din word.doc si finalul… Patsy nu se mai da din 1986, din lipsa de fonduri… Am completat, pe scurt.:)

      Multumesc, la fel!
      Ziua minunata sa iti fie! (am vazut foto pe FB cu... "dupa furtuna" - sper ca nu a facut prea multe stricaciuni furtuna).
      Happy WW!

      Ștergere
    2. La noi, furtuna nu a făcut stricăciuni vizibile. Nu știu cum au suportat mugurii de magnolie, vom vedea...

      Ștergere
    3. Cred ca mugurii au trecut cu bine prin furtuna! :) Afirm aceasta gandindu-ma la o magnolia pe care au zapacit-o in BV si oamenii (daramand, construind si iar daramand in jurul ei) si intemperiile si tot reusea sa ofere flori superbe. Acum nu stiu daca mai este... am tot uitat sa o caut. :)

      Ștergere
  2. Nu stiam decat de Pisicile Aristrocrate.Vad ca sunt o multe.O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintre toate cate le-am amintit sunt numai cateva pe care nu le-am vazut. :) Imi plac desenele animate si filmele cu animalute. Daca mai si vorbesc...! :)))
      Multumesc! Ziua buna sa iti fie!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.