2015-05-18

Clubul cinefililor: John Wick. Impresii de sfarsit de saptamana

Avand in vedere si luand in considerare ca n-am nici cea mai vaga idee cum sa scriu o recenzie, si luata pe neasteptate de propunere, s-ar putea sa nu intelegeti nimic… Oricum, imi place sa vizionez filme dar nu ma descurc sa scriu/vorbesc despre ele pentru ca la mine se rezuma totul la “imi place” sau “nu imi place”.

sursa 
Filmul John Wick e unul care mi-a placut – nu l-as mai vedea a doua oara, dar mi-a placut; poate pentru ca imi place actorul din rolul principal, Keanu Reeves. Prietenul lui John Wick este Marcus (interpretat de William Defoe, un alt actor ale carui filme imi plac).
Filmul este in regia lui Chad Stahelski – despre care nu stiu nimic, pentru ca, de regula, nu sunt atenta la cine e regizor, cine e scenarist etc. Scenarist este Derek Kolstad (am citit pe siteul IMDb).

O replica ce mi-a placut: Nu este vorba despre ceea ce ai facut, fiule. E vorba despre cui ai facut.
Viggo Tarasov (interpretat de Michael Nyqvist), tatal derbedeului care fura masina lui John Wick, mai spune: John nu e chiar boogeyman. E cel pe care-l trimiti sa-l ucida pe afurisitul de boogeyman.

Ideea principala care - mi se pare ca - se desprinde din film este: nu distruge ultima amintire de la o persoana iubita! :) S-a mai desprins o intrebare: poate exista prietenie intre asasinii care lucreaza pe baza de contract?

Fost asasin al mafiei, John Wick se indragosteste, se casatoreste si renunta la ilegalitati. Cinci ani mai tarziu sotia moare, in urma unei boli incurabile. Distrus de moartea sotiei nu-l mai intereseaza nimic – nici chiar catelusa Daisy pe care sotia sa o comandase pentru el, sa-i fie livrata dupa moartea ei. Dar cum sa rezisti unui caine?! Asa ca John… isi ia cainele in serios…

Oamenii care nu mai au nimic de pierdut pot fi cei mai periculosi – iar cand omul care nu mai are nimic de pierdut este si un fost asasin platit lucrurile se precipita.

Actiunea se deruleaza rapid, nu se pierde in scene plictisitoare pe care le percepi ca umplutura. Dragostea lui John Wick pentru sotia sa decedata o intelegi din cateva secvente si din… furia lui, dupa ce un infractor “de bani gata” ii fura masina (’69 Mustang) si nu se multumeste doar sa-l bata…
Violenta, sange, multe arme, multe gloante… Scenele sunt usor exagerate, uneori, dar amatorii genului le trec usor cu vederea.

De ce-mi plac filmele de gen?! Poate pentru ca… smecherii si-o iau serios pe coaja. Macar in filme sa se intample daca in realitatea nu prea. :)

Acum, la cateva ore de la publicarea textului, imi da prin minte ideea ca, poate, filmul are si o morala: pentru faptele lui teribile, din trecut,  John Wick a fost pedepsit cu pierderea sotiei…
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana.

10 comentarii:

  1. am o mare slabiciune pentru Keanu Reeves, citind ce ai scris am devenit curioasa mai ales ca isi baga "coada" si un suflet cu blanita :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand l-am vazut in “Speed” (1994) a inceput sa imi placa; dupa acelasi film a inceput sa imi placa si Sandra Bullock (era prima data cand aflam despre acesti doi actori).
      Oh… Catelusul… E ultima amintire de la sotia lui… Mai bine nu te uiti doar pentru catelus. E singura parte din film in care mi s-a strans inima… Nu voiam sa dau amanunte dar cred ca ar fi trebuit sa o fac. :( E clar ca nu ma pricep la recenzii...
      Sa ai o zi superba! :)

      Ștergere
    2. ooo...pana la urma chiar e un film dur :(

      eu il consider un actor complet pe Keanu Reeves, singurul gen in care nu-mi amintesc sa-l fi vazut-eu cel putin-sunt comediile...
      mi-a placut muuult in filme romantice cum au fost Sweet November sau Walk Clouds...
      acum ca m-au napadit amintirile nu pot sa spun ca in Dracula nu a facut un rol fain ca sa nu mai zic de Point Breack alaturi de Patrick Swayze :)
      si asta asa...pe scurt :))

      Ștergere
    3. Si ca om, am inteles ca este deosebit.

      Fara a fi comedie, in “Speed” sunt multe replici si secvente hazlii, care apartin, in special, Sandrei.
      “Parenthood” e comedie, in principal, dar el nu are un rol de prim-plan.
      “Point Break” e super fain, dar trist…
      Uitasem de “Dracula”, desi l-am vazut! :) Mi-a placut si in “Constantine” – de curand s-a facut si un serial cu acest nume si aceeasi tema, dar nu se compara, desi actorul este simpatic (doar ca nu mi se pare ca joaca… natural si nici nu are acea expresie… supranaturala).
      O lista cu filmele in care a jucat, pana in 2013, insa nu stiu daca e completa. Sunt o multime de filme cu el, pe care nu le-am vazut…
      http://www.imdb.com/name/nm0000206/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

      Ștergere
  2. Keanu Reeves intra in categoria mea de varsta, mi-a placut în Youngblood, The Night Before, Permanent Record, Point Break, dar mai ales în The Matrix. NU am vazut înca filmul John Wick, asa ca multumesc pentru recomandare - voi reveni sa-mi spun impresia, in cazul in care voi reusi sa vad filmul curând :)
    te pup si-ti multumesc pentru rapida înscriere :)
    O saptamâna minunata, pupici si imbratisari de la duo pentru trio :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      As zice ca si in categoria mea de varsta. :)
      “Youngblood” e filmul in care-l vazusem si era foarte tanar si, la vremea cand l-am vazut, m-am contrazis cu cineva care zicea ca nu e el! :) Ce bine ca ai amintit filmul! Bantuiam pe net sa-l aflu! :))
      The Night Before si Permanent Record nu le-am vazut (inca) :) dar multe in care a jucat nu am vazut…
      The Matrix ar fi trebuit sa amintesc mai intai! The Matrix Reloaded mi-a placut mai putin, iar The Matrix Revolutions nu am vazut…

      Oooo! Eu multumesc ca mi-ai dat ocazia sa ma joc! :)) Cu aceasta ocazie poate invat sa fac recenzii si sa… scriu despre ceea ce-mi place mult: filmele (intre altele). Nu tin minte amanunte despre actori – sunt seriale pe care le urmaresc si habar n-am numele actorilor care interpreteaza daca aud numele sau il citesc il pot identifica). Mie imi plac filmele si mai putin sunt atenta la altele… Cand filmul se termina imi raman intiparite in minte impresia generala si unele scene; uneori uit numele filmului dar daca imi povesteste cineva o scena-doua imi amintesc filmul imediat si-l pot povesti cap-coada.
      Dar pentru aceasta rubrica ma straduiesc sa ma documentez – exercitii de memorie, intre altele. :)

      Multumesc! Sa aveti o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo! <3

      Ștergere
    2. ooooo daaaaa, acum stiu de ce ti-a placut atât de mult John Wick! nu neaparat pentru ca Keanu Reeves este un tip puternic, corect, inteligent, cool si nici pentru scenele de bataie pe viata si moarte, unu la douazeci.... ci pentru Daisy din primele secvente si pentru dulaii din ultimele secvente :))) Am dreptate? :))) O Domane ce dulce era Daisy! ce filmare faina! ce mutrite dulci facea :)))
      Te pup draga mea. O seara faina sa ai.
      salutari acasa <3

      Ștergere
    3. Filmul nu mi se pare unul de top insa imi place ideea care se desprinde... :) Uneori, raul mai este si invins, desi raul e ca un balaur cu 7 capete: unde tai unul cresc doua...

      Helen i-a oferit un catel “pe masura ei”; el si-a ales unul “pe masura lui”… Atunci mi-a revenit zambetul, dar Daisy tare era scumpica. :)
      La un moment dat, la final, cand se batea cu seful rus, acesta zice ceva de genul: “Ce s-a intamplat? Eram profesionisti, civilizati…” Ma gandeam ca pana si derbedeii aveau, candva, un “cod al onoarei”, dar au venit din urma… fiii, nerabdatori, nervosi, direct bogati, drogandu-se si ingurgitand alcool, cu mintea vesnic in ceata, crezandu-se mai isteti decat tatii lor, dorind totul “acum, aici, cu orice pret” si totul s-a dus la vale… ca in film…

      Ma amuza victoria unui singur om impotriva la 20 – imi place, totusi, sa-mi imaginez ca acel unu e bine antrenat, controlandu-si actiunile, ceilalti fiind doar batausi cu degetul nervos pe tragaci, tragand la foc automat fara a putea stapani o arma automata, cand nu se trage foc cu foc…

      Pupici cu drag! <3 Noapte buna si o zi senina!
      Multumesc, transmit, si retransmit: multa sanatate!

      Ștergere
  3. Bună Diana!
    Îmi pare rău,nu am văzut filmul!
    Îți doresc o seară și o săptămână cât mai frumoasă!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      N-ai pierdut nimic, mai ales daca nu iti place genul. :)
      Multumesc, la fel. Zile senine sa ai, iti doresc cu drag!
      Pupici si imbratisari!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.