2015-05-14

Obligatoriu la controlul medical periodic

Ministrii astia se schimba mai des decat isi schimba ciorapii un fotomodel si nu renunta la ce-si pun in minte inaintasii care, la un moment dat, au renuntat la idei. Ceea ce-mi spune ca multe nu-s mare scofala, dar trebuie realizat un anume plan sau, poate, trebuie respectate ceva promisiuni…, intre altele posibile si probabile.

Dupa cum am mai scris, statul duce grija sanatatii cetatenilor si vrea controale medicale periodice si analize medicale obligatorii si dosar de sanatate electronic…

Inteligenta se citeste pe chip si iese pe gura, asa ca actualul ministru la “sanatate” da din gura mult, pe unde apuca, arogant, si el; cum altfel?! Ameninta cu sanctiuni pe cei care nu vor dori sa mearga la control medical (din toamna) o data la 3 ani (cei pana in varsta de 39 de ani) si o data la un an cei care au de la 40 de ani in sus. De ce?! Sa nu mai castige nimeni in instanta procesul impotriva cotizatiei obligatorii pentru ca cei care lucreaza la casa de sanatate sa aiba sedii luxoase? Inalta Curte de Casatie si Justitie  a dat castig de cauza avocatului Florin Kovacs, care fusese somat sa plateasca 80 de mii de lei pentru cinci ani, iar el a dovedit ca n-a decontat nici macar un algocalmin, iar de tratat s-a tratat in strainatate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a ramas fara banii lui. Altii sunt pe cale de a castiga astfel de procese. Cine vrea sa plateasca (nefiind angajat sau neavand venituri se ofera altcineva sa-i plateasca) incepand de maine acesta cotizatie “pentru sanatate” trebuie sa plateasca din urma, pe cinci ani – daca dovedeste ca n-a avut vreun venit in ultimii cinci ani va fi obligat sa plateasca numai pentru sase luni in urma.

In legea privind drepturile pacientului scrie ca pacientul are dreptul la asistenta medicala etc. si are dreptul sa refuze anumite interventii – as zice ca si controlul e o interventie, mai ales daca-i vorba despre analize - nu sunt obligatii, deci. Iar daca-i vorba sa se uite la pacient un medic de familie si sa-i puna stetoscopul pe piept si pe spate e… frectie la picior de lemn (a se vedea cazurile celor tratati de gripa si care aveau pneumonie si multe alte diagnostice gresite date de… specialisti). Obligatiile apar in contractul cadru cu privire la asigurati: sa se prezinte la controalele profilactice si periodice stabilite prin contractul-cadru (intre altele), dar in acelasi contract scrie la drepturi: sa efectueze controale profilactice, in conditiile stabilite prin contractul-cadru. Astfel, devine un drept si o obligatie, ceea ce mi se pare destul de stupid, ca in toate cazurile de gen legiferate.

Revenind la intelepciunea politrucului din guvern… Zice: La consultul periodic, asiguratilor li se va face riscograma, prevazuta deja in lege, dar si un set de investigatii, daca ele sunt necesare, tocmai in ideea de a depista din timp patologiile cronice, care in România sunt depistate doar in stadii tarzii.
Zic altii: Prin noul pachet de servicii medicale (2014) s-au cam ingradit medicii de familie in unele privinte, desi se zvoneste ca ei se ocupa cu preventia si cu intocmirea… riscogramei. Astfel, o pacienta in familia careia existau cazuri de cancer mamar nu a putut fi trimisa la consult de specialitate.
"Riscograma” este un instrument, un formular asemeni unei "liste de verificare”, care cuprinde toate intrebarile, examinarile si, dupa caz, analizele specifice pentru fiecare grupa de varsta, precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului.

Motiveaza insul obligativitatea controlului: Am constatat ca nu exista un imbold al cetateanului român sa mearga periodic la doctor, motiv pentru care descoperim bolile in stadii avansate, cand nu se mai poate face mare lucru. In fond, e alegerea posibilului cetatean inconstient; bolnavii cronici (mai ales cei cu boli precum cancer, hepatita C etc.) au mari probleme, medicamentele necesare nefiind primite la timp.
Poate ar fi mai bine sa dea un şut in fund coruptilor, sa dea un şut in fund celor care conditioneaza actul medical, tratarea cu decenta a omului bolnav (sau nu) de primirea unor sume de bani sau produse. Atunci ar avea si cetateanul un imbold sa se caute la sanatate.

Individul a mai dat pe gura ca aceste consultatii vor fi facute la medicul de familie, ele urmand sa fie decontate prin intermediul cardului de sanatate si a mai recitat: perioada in care asiguratii primesc servicii fara card pentru ca nu vor sa-l prezinte medicului, este limitata si vor sa limiteze cat mai mult termenul. Zice el ca multor medici le e greu sa treaca de la hartie la informatizare! Asta-i alta gluma proasta! Medicii si asistentele medicale scriu de fac scurta la mana! Ma gandesc ca e convenabil pentru toti acest mod de lucru. E greu sa recunoasca proasta calitate a programului si cititoarelor achizitionate. In plus, uita sa mentioneze ca trebuie acordul expres pentru un astfel de card. Cine nu-l vrea trebuie sa ceara adeverita de asigurat de la Casa de Sanatate… iar daca zic ca asa nu-i valabil sa fiu bagat in seama sa-mi dea inapoi cotizatiile virate de-a lungul anilor sau sa-mi scuteasca veniturile de aceasta cotizatie. Cine refuza cardul, nu are adeverinta si are nevoie de medic plateste.

Referitor la faptul ca medicii se plang ca nu mai reusesc sa consulte acelasi numar de pacienti ca inainte de aparitia cardului, individul in cauza a explicat ca doctorii (nu toti au diploma de doctorat, dar treaca de la mine) ar trebui sa utilizeze mai des sistemul de programari. E cam dus cu cercul si habar nu are ca medicii folosesc “sistemul de programari” pe criterii obiective, bazate pe starea clinica a pacientului, dar cititoarele de card se misca precum piciorul de lemn la care-i tot fac frectie politicienii români.

Politrucul reaminteste ca utilizarea cardului de sanatate va impiedica decontarea unor servicii care nu au fost in realitate efectuate si va regla cheltuielile din Sanatate. Pe unde merg, lumea spune ca nu-si poate face un RMN pentru ca s-a terminat plafonul. Cum nu, cand eu am decontat zeci de milioane de investigatii?! Ce sa spun! Daca ar fi sa faca RMN toti cei care au nevoie n-ar fi suficiente zecile lui de milioane. Unii au tot interesul de a semana confuzie, ba ca nu merge cardul, ba ca trebuie introdus in bancomat si tot asa, a mai pitigaiat. Cardul functioneaza, dar…! Un amic a asteptat la medic trei ore pentru ca cei 5 pacienti care erau inaintea lui sa fie consultati si sa-si activeze cardul de sanatate. Farmacistii ar avea, si ei, multe de spus.
Zice functionarul din fruntea ministerului: A existat o campanie ampla care indemna folosirea cardului de sanatate si la bancomate, dar totul era fals. Aceste incercari destul de ingenioase ale unora au fost pentru a impiedica si a amana introducerea cardului
Umbla cu cioara vopsita, asa cum a umblat si in cazul unei femei care zicea ca n-a primit-o medicul de familie fara card si de aceea era in acea zi (cand i s-a facut rau) la coada sa-si ia cardul. Atunci, politrucul a zis ca s-a interesat si medicul respectiv avea program dupa-amiaza, deci femeia n-ar fi putut sa mearga la cabinet – doar ca femeia fusese in alta zi la medic… dar asta nu-l intereseaza pe functionar, desi, mai apoi, a dat inapoi o juma de pas. Iar cu cardul de sanatate la bancomat… nu e o manevra pentru a amana introducerea cardului ci o ironizare a situatiilor care au existat in realitate – chiar au fost oameni care au crezut ca-si pot citi cardul la bancomat… ‘Ca doar - nu-i asa?! - fiecare isi va putea citi cardul si va sti daca s-au decontat in numele lui cine stie ce medicamente, analize, tratamente. Conditia fiind nu numai sa aiba un computer, dar si sa stie sa-l utilizeze…

Astia vor sa informatizeze totul intr-o tara unde multi oameni nu au acces la un computer si multi nu stiu de unde se deschide!

Ce nu aminteste deloc individul este ca activarea cardului de sanatate inseamna drumul catre intocmirea dosarului electronic de sanatate – adica, date personale la greu aflate in baze de date la care nu prea se stie cine are acces, desi ei zic ca (in principiu!) numai pacientul, medicii avand acces numai cat ii permite pacientul. Ha! 

surse:
- http://adevarul.ro/news/eveniment/ministrul-sanatatii-toamna-romanii-vor-obligati-mearga-medic-periodic-1_55538361cfbe376e352947da/index.html
- http://ziarulceahlaul.ro/medicii-de-familie-fata-cu-riscograma/
- http://amfms.ro/noul-pachet-de-servicii-medicale-ce-este-riscograma/
- http://www.infolegal.ro/iccj-a-dat-castig-de-cauza-avocatului-florin-kovacs-in-procesul-impotriva-casei-nationale-de-de-asigurari-de-sanatate/2015/01/27/
- http://www.cnas.ro/casmb/page/drepturile-si-obligatiile-asiguratilor-2.html
- http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_drepturilor_pacientului.php
- http://www.cmbihor.ro/wp-content/uploads/2012/04/norma-de-aplicare-a-Legii-46-2003-drepturile-pacientului.pdf

14 comentarii:

  1. Iti dai seama ca am niste probleme cu sotul meu si acest card aproape ne ucide la propiu.Nu am cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai auzit si alte persoane ca tare greu se mai misca acum, cu cardul... Dar e inceputul, poate va fi mai usor mai incolo...

      Ștergere
  2. este clar ca traiti o noua revolutie în legea sanatatii, perioada de "tranzactie" si cautari e urâta si anevoioasa... La noi sistemul este stabil, toti angajatii au asigurare medicala oficiala, cei cu salarii mari se pot asigura privat. Chiar daca mai comentam si noi cât de scumpa este asigurarea medicala ( pentru casa medicala, 15% din salariul brut plateste angajatul si înca 15% din salariul angajatului plateste angajatorul), sunt constienta ca fara asigurare, daca ai ghinionul si ai nevoie de o interventie chirurgicala, atunci esti disperat!" Când a fost operat Helmut, am avut de platit doar 10 euri/zi spitalizarea (oricum, conditiile sunt ca la un hotel si mâncarea o comanzi de pe lista de meniu, cu o zi inainte!), dar cu el in salon a fost un barbat care era asigurat privat si el a platit 20de mii de euro doar operatia, tratamentul post operator si spitalizarea au fost preluate de casa lui de asigurare! Dumnezeule mare, ne-am gândit, ce banca mi-ar fi împrumutat mie rapid 20 de mii?! Asa ca merita oricum sa ai asugurare, pentru ca nu stii niciodata ce ti se intampla!
    Cat privesc controalele medicale obligatorii, exista si la noi, dar numai pentru anumite categorii de vârsta. Dupa ce am împlinit 50 de ani si eu am intrat intr-un program în care sunt obligata la fiecare doi ani sa ma prezint la mamografie si ginecologie, pentru a preintâmpina cancerele specifice femeilor ( predispozitia spre asemenemea boli este dupa 50)...
    Altfel, merge fiecare cum doreste la control profilactic. Regularitatea acestor controale aduc avantaje in cazul in care se depisteaza o anumita boala care presupune tratamente scumpe. In cazul in care ai fost regulat la controale, casa de sanatate preia costurile in proportie mare. Spre exemplu, la dentist, daca ai nevoie de coroane sau punti, daca ai fost macar o data pe an la cabinetul stomatologic, casa de sanaate preia pâna la 35% din costuri (daca controalele au fost facute regulat in ultimii 10 ani). Altfel... costa atât de mult incat ai nevoie de înprumut in banca!
    Familia mea merge in mod regulat la medicul de familie (acelasi de 10 ani) si la medic stomatolog (l-am schimbat de cateva ori in ultimii 15 ani ☺ acum mergem la viitoarea-soacra a Adelei).
    Sunt foarte multumita de cum functioneaza sistemul medical, chiar daca uneori astept 6 saptamâni pentru o programare la un specialist... totusi o primesc.

    te pup, draga mea samariteana. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In RO e revolutie in sitemul de sanatate (de fapt, in cam toate) de prin 1990, pentru ca fac legile pe genunchi, copiind din legislatia altor state fara sa-si dea seama ca unele nu se potrivesc cu fostul sistem si ies carpaceli de doi bani.
      Observ ca la voi cotele care sunt platite pentru sanatate sunt mult mai mari ca la noi – probabil ca nu mai sunt si alte sume, exceptand impozitul pe venit; poate pentru pensii. Aici trebuie virate la stat sume pentru: contributii sanatate, pensii, somaj, impozitul, sume pt concedii si indemnizatii, sume pt accidente de munca si boli profesionale, fond garantare salarii (unele contributii sunt individuale, altele platite de angajator, si care sunt mai mari). Pt salariu de 975 lei (min.) angajatului i se retin cca 290 de lei, angajatorul trebuie sa plateasca cca. 560 de lei, ceea ce face costurile pentru salarii foarte mari.
      Toti salariatii sunt asigurati automat si in RO; sunt obligati la asigurare si cei care lucreaza independent, si pensionarii care au peste 1000 de lei (parca) trebuie sa plateasca, cei care au teren in arenda, cei care au venituri din chirii (peste anumite sume anual) s.a. doar ca… atunci cand cineva ajunge la medic incepe sa scoata alti bani din buzunar: pentru medic, pentru asistente, pentru infirmiere, pentru medicamente, pansamente, seringi etc. si e legitim sa ma intreb: de ce sa mai fim obligati sa platim? Nici n-ar conta daca independentii ar avea asigurari private, sunt obligati sa se asigure si in sistemul public…
      Sunt bune asigurarile, dar sunt operatii (mai ales cele care nu se pot face in RO) pentru care se face… cheta publica. Cine vrea se poate asigura si aici privat. De acord sa platim, dar sa si beneficiem, cu adevarat.
      Programari se fac si aici si tot perioade asa mari (ba chiar mai mari, in anumite cazuri), si se sta la coada, la medicul respectiv, multe-multe ore (cu toata programarea) – mai sunt si exceptii.
      Si pentru stomatologie exista operatiuni decontate de “casa de sanatate” dar cel mai adesea (cei care nu au bani destui, mai ales) merg la dentist si li se spune: “am atins plafonul, nu mai putem cere decontari, deci trebuie sa platiti” (pacientul il poate crede doar pe cuvant pe dentist). Am niste povesti cu dentistii…! :)))
      Dar, oriunde ar fi, controlul obligatoriu mi se pare deplasat, mai ales ca avem dreptul sa refuzam si interventii chirurgicale si anumite tratamente…
      E indicat sa mergem la control, dar nu obligatoriu… In plus, aici sunt oameni foarte saraci care, in anumite cazuri, nu au bani pentru transportul pana la medicul de familie (in zonele rurale, mai ales) si cu atat mai putin pentru analize de laborator; de banii pentru spaga nu se mai pune problema… Si: sa zicem ca cineva primeste trimitere la specialist… Merge la spital, se uita medicul la el, il consulta gratis (doar e asigurat) apoi ii spune sa vina data urmatoare, pt investigatii amanuntite, la cabinetul privat… unde e obligat sa plateasca. Ce sa faca omul?! Se duce, pt ca sanatatea e importanta. Sau nu se duce, pt ca nu are bani… Sa se uite la noi un medic, e gratis (doar suntem asigurati) dar pt altceva cam platim…

      Ștergere
    2. Continuare… :)
      Pe scurt: cu sau fara asigurare, in caz de interventii medicale serioase, cam trebuie sa ne imprumutam…

      Inteleg ca, in curand, vei deveni… mama soacra! :) Ce fain! Sa fiti fericiti!
      Multumesc.
      Sa ai o zi minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag! <3

      Ștergere
    3. OOOOOOoooo, si aici retinerile din salar sunt enorme!
      1- impozitul (Lohnsteuer) -- este pe diverse categorii (necasatorit "clasaI", singur dar cu copii "clasaII", casatoritii pot opta pentru impozitare "clasaIII+clasaV" sau "clasaIV+clasaIV" - asta din urma am ales-o noi) si crescator - in functie de marimea salariului. Acesta reprezinta lunar între 15-45% din salariul lunar
      2- cont de solidaritate (Solidaritätszuschlag) -- reprezinta 5,5% din salariul lunar.
      3- impozitul bisericesc (Kirchensteuer) - reprezinta 9% din salariul lunar.
      4- asigurarea de sanatate (Krankenversicherung) - reprezinta 15% din salariul lunar. Va scadea in 2016 la 14,6% (pensionarilor li se retin 7,3% din pensie pentru asigurarea medicala, daca ramân la aceeasi casa de sanatate ca si in ultimii ani in care lucra si cotiza!)
      5- asigurarea de pensie (Rentenversicherung) reprezinta 9,4% din salariul lunar.
      6- asigurarea de îngrijire (Pflegeversicherung) reprezinta 1,2% din salariul lunar.
      7- asigurare pentru somaj (Arbeitslosenversicherung) reprezinta 1,5% din salariul lunar.
      Dupa cum vezi, acestea sunt retinerile lunare pentru salariat, sustinute in aproximativ aceleasi proportii si de angajator!
      La începutul fiecarui an, din ianuarie ana in iunie, suntem obligati sa prezentam la Oficiul de finate (Steueramt) declaratia de venit. Atasam dovezi ale asigurarilor suplimentare pe care le-am incheiat, chitante pentru tratamente medicale platite din buzunar, chitante pentru plata unor meseriasi (instalator, monteur mobla, cosar, faiantar, tâmplar, etc - deci NU munca la negru!) dovezi ale costurilor rezultate pentru perfectionarea profesionala, etc... costuri din care primim înapoi intre 1 si 4 procente, daca avem noroc si inspectorul care prelucreaza dosarul nostru are buna dispozitie. S-a întâmplat ca în urma verificarii sa trebuiasca sa platesc suplimentar între 30 si 300 de euro (este o enigma pentru mine grila pe baza careia se intocmesc aceste calcule), dar s-a întâmplat sa si primesc înapoi 15 pâna la 200 euro (când ne-am mutat am primit 200 euro înapoi, dar mutatul ne-a costat peste 30 de mii de euro! (ma refer la truck transport mobilier, la zugravit, vopsit usi si calorfere, readaptat mobila de bucatarie, lipit mochete, electricieni, zidar, cosari, etc, etc).
      Da... chiar daca salariul pare mare, în mâna ramânem cu mai nimic! Si totul este scump: lumina, apa, curentul electric si mancarea. Toate le putem face daca suntem sanatosi! De aceea, a fi membru al unui club fitness este un punct pozitiv atât pentru angajator cât si pentru casele de sanatate (care ofera in acest caz mici bonusuri)!

      Ștergere
    4. Mama lui Alexander - prietenul Adelei, este medic stomatolog si tatal conduce un laborator dentar :)
      Ca lunga prietenie se va finaliza prin casatorie, înca nu este sigur :)) Ce mai este sigur in zilele de azi?! ☺☺☺
      M-as bucura, pentru ca imi place mult Alex, copiii se potrivesc bine. El este inginer, lucreaza la un nstitut de cercetari. Adela va termina facultatea vara viitoare.
      ♥ pupici si îmbratisari si de la noi <3

      Ștergere
    5. Carmen draga, iti multumesc foarte-foarte-foarte mult pentru info! Si pentru rabdarea de a scrie aici toate aceste cote, toate aceste info, sa mai vada si altii diferentele.

      Sunt mari, si la voi, dar nu ca aici, as zice… :) In plus, cand e vorba de servicii medicale nu mai dati din colt in colt sa faceti rost de bani pentru servicii pe care, practic, le-ati platit deja si sunteti tratati cu respect.
      In RO, taxele pentru salarii (indiferent cat e salariul) sunt (in principiu) urmatoarele:
      Pt angajat:
      Contributia la Fondul de Somaj (CFS) = 0.5%
      Contributia la Asigurarile Sociale (CAS = pensie) = 10.5%
      Contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate (CASS) = 5.5% (indiferent ca e salariat sau pensionar cota e aceeasi, dar pensionarii cu pensia sub 1000 de lei (parca, nu mai sunt sigura, ca vorbeau sa scada limita pt care sa nu se plateasca) nu platesc 5.5%; si cei care inchiriaza platesc, si cei care dau teren in arenda si alte categorii.
      Impozit = 16% (o perioada a fost diferentiat, in functie de marimea salariului)
      Pt angajator:
      Contributia la Fondul de Somaj = 0.5%
      Contributia la Asigurarile Sociale = 20.8%
      Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate = 5.2%
      Contributia la Fondul de Concedii si Indemnizatii = 0.85%
      Contributia la Fondul de Garantare al Platii Creantelor Salariale = 0.25%
      Contributia la Fondul de Accidente de Munca si Boli Profesionale = incepand de la 0.4% (in functie de periculozitatea locului de munca)

      Exista unele deduceri personale, in functie de cate persoane are in intretinere salariatul respectiv.

      Din salariul minim pe economie (975 lei (din iulie creste la 1050, parca) nu ramane prea mult dupa ce sunt retinute taxele salariale si totul e scump, si aici (intretinerea, iarna, ajunge la unii si 400 de lei - ceea ce e putin mai mult de jumate din cat ramane salariul net primit de angajat... La suma adaugandu-se electricitate, apa... Si din ce ramane isi cumara ceva de mancare...
      Aici nu se deconteaza din venituri astfel de cheltuieli. E o deducere de 25% pentru veniturile din chirii, dar daca ar putea deconta si românii astfel de cheltuieli ar fi incurajati sa ceara bonuri fiscale si, astfel, prestatorii diversi ar fi obligati sa nu mai lucreze la negru…

      E (sau era) si o scutire de impozit in caz de reabilitare locuinta).

      Tu ai parte de numai o enigma. :) Noi de zbatem in enigme.
      Ah! Ieri am auzit ca au renuntat la impozitarea bacsisului! Trebuie sa verific daca e adevarat – e prea de tot! Oamenii care au respectat legea au avut o multime de cheltuieli cu prostia asta a eliberarii bonului fiscal pt bacsis!

      Ștergere
    6. Super fain sa stii ca mergi la prieteni cand mergi la dentist. Mie a inceput sa-mi fie groaza! :))) Nu ma tem de ace, freze etc., ci de jeg, neglijenta etc. Dentistul la care am mers inca din copilarie a murit acum multi ani si pana am gasit pe altcineva am tot bantuit prin cabinete diverse. Am "gasit" o doamna excelenta! Lucra fin, corect... si s-a mutat in orasul unde primise sotul loc de munca... Si iar am inceput sa caut. Am mai dat de o doamna - totul a fost fain pana cand i-am refuzat o lucrare pe care mi-a propus-o si pe care n-o doream...

      Mai au timp copiii sa isi uneasca vietile prin casatorie. :) Uneori e mai bine sa nu fie copii-copii cand se hotarasc. Am senzatia ca a zburat timpul! Parca anul trecut ne arata mami a ta poze cu micutele frumoase! :)

      Sigure sunt taxele la stat! :))

      Weekend minunat va dorim! Distractie frumoasa! :)
      Imbratisari si pupici cu drag, de la noi. <3

      Ștergere
  3. Se aplica contributie pentru sanatate (CAS) cam la toate veniturile. Am inchiriat locuintele fiicelor mele plecate in lume, si ne-am trezit cu inca un impozit.
    Acum studiez metode de evaziune la inchirieri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E grea viata in Absurdistan!
      Ar fi o sansa de… eschivare :) cat se poate de legala, in cazul in care contractul de inchiriere este pe numele tau (venitul e al tau) si obtii alte tipuri de venituri – pensie (ma gandesc, pentru ca e “alt tip de venit”) (si/sau altele) – nu ar trebui sa platesti suma minima de 53,62 de lei contributie la sanatate daca aceasta contributie (pt pensie, de ex, sau sumele adunate de la toate celelalte venituri pentru care, eventual, platesti) este mai mare decat aceasta suma minima.

      Practic, daca e pe numele fetelor si ele nemaiavad domiciliul in RO nu prea inteleg de ce ar trebui sa cotizeze doar pentru ca mai au si cetatenia româna – ca doar nu s-or trata aici! E ca si cum ar plati asigurari de sanatate pentru casa!
      Sa zicem ca inteleg obligativitatea certificatului energetic si a asigurarii obligatorii (frectie la picior de lemn in caz de dezastru) dar de ce si cota la sanatate nu inteleg – poate reusesti pe “partea aceasta”, dar numai prin instanta, contestand notificarea / somatia si invocand neconstitutionalitatea dispozitiei in acest caz (intreaba, eventual, un avocat daca ar fi posibil astfel pentru ca... inclin sa cred ca nu e, dar cine stie?!). :(

      Daca afli vreo portita sper (te rog) sa scrii pe blogul tau cum ai rezolvat – probabil sunt destui care ar vrea sa afle. :)

      *
      Oh, da… Era sa-mi pocneasca mintea cand am vazut somatia (era pe vremea guvernului portocaliu)! Nu ne-am putut eschiva la acel moment.
      Prostia asta cu cass la chirii o avusese guvernul Boc (s-au trimis somatii / notificari la greu si atunci) – unul dintre motivele pentru care oamenii l-au vrut dus (si eu l-am vrut dus) a fost sa ne scape de porcarie cei care vin. Au venit, ne-au scapat vreun an si de la 1 ian 2015 o luam de la capat… :(

      Ștergere
  4. Ar fi bine să fie aşa cum zice domnul ministru, dar ştim bine că în sistemul de sănătate este o harababură de nedescris. Este o adevărată aventură să mergi şi să-ţi cauţi vindecarea, dacă ai probleme medicale. Este riscul atât de mare, că nu ştii dacă mai scapi cu viaţă, la câte se pot întâmpla.
    Citeam zilele trecute pe net cum au descoperit unii faptul incredibil că acele analize obligatorii, pe care le-au mai încercat şi alţii acum câţiva ani, sunt doar pe hârtie, nu şi la laborator. Şi uite aşa o idee bună, de prevenire şi depistare a unor boli grave, nu mai are nicio eficienţă. Chiar mă gândeam că de două zeci şi ceva de ani tot cotizez, dar n-am luat nicio aspirină compensată. Chiar mi-aş dori să fac nişte analize complete, o dată pe an, dar să fie corecte.
    Numai bine şi o duminică frumoasă, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare harababura, mare... dar si indiferenta unora din personalul medical e infioratoare... Vorba unora: "o vorba buna ar fi de ajutor", dar ei ce fac?! Ultima "perla" am auzit-o de la o infirmiera care a lasat murdar un bolnav care nu se putea misca... Sotia lui (care zilnic dadea bani celor care se ocupau de sot) a intrebat-o pe respectiva "de ce?" Raspunsul mi s-a parut halucinant: "pai, numai pentru 20 de lei..."

      Plicul in care a sosit "vestea" pentru analize gratuite a ramas nedeschis pana l-am aruncat.
      E aproape sigur ca nu consuma substante si nu se agita pentru analizele de rutina, ci doar incaseaza banii... Cu ani in urma, am fost cu o amica la cabinetul medical pentru analizele obligatorii necesare la inscrierea la facultate. I-a zis femeii de acolo pentru ce-i trebuie analizele si aceasta a intrebat-o daca se simte rau, sau ceva... Abia m-am abtinut sa nu-i spun femeii ca ea trebuie sa ia sange si sa-l analizeze, gandindu-ma care ar putea fi scopul intrebarii.
      Si ma gandesc - cu groaza! - ca, la un moment dat, ar trebui sa nu mai spun ca vreau analize "de rutina" - dar daca inventez s-ar putea sa-mi gaseasca 'ceva", indiferent daca aleg sa platesc integral (cum fac, de regula) sau sa merg "prin sistem"... :(

      Pacat ca intentiile bune se spulbera in preajma oamenilor inconstienti, indiferenti, pusi pe capatuiala sau doar lenesi... Si prea multa spaga trebuie data, in toate directiile - mai putin la cabinetele private, dar unde nu prea se elibereaza chitante...

      Multumesc, la fel! Numai bine! O saptamana minunata iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.