2015-05-19

Amenzi impotriva mizeriei

Niste parlamentari s-au gandit sa faca un proiect de modificare a unei ordonante (O.G. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale), modificare prin care sa fie pedepsiti (amendati) cei care arunca resturi menajere, obiecte si lichide de la ferestrele apartamentelor, precum si cei care arunca la intamplare gunoaiele si mucurile de tigara din masini (amenda pentru astfel de fapte se doreste a fi intre 1000 si 2500 de lei) - amenzile, desi mici (pana la 500 lei) se dau si acum. Dar! Faptasii trebuie sa fie surprinsi in flagrant, altfel e destul de greu de dovedit cine a savarsit fapta, daca a savarsit-o... Amenda intre 1000 si 2500 de lei mi se pare prea mare, dar… deh! Se spera la adunarea de multi bani la buget fara a se intelege ca nu toti cei care ar putea fi amendati au si bani sa plateasca… Alta frectie la picior de lemn, cand nu e nimeni sa constate si sa aplice amenzi si sunt putini cei care sa aiba bani sa plateasca o amenda asa de mare… Vor fi “apti” pentru… inchisoare contraventionala, probabil, in contul amenzii, si tot contribuabilii sunt in pierdere pentru ca cel inchis “sta pe banii statului” la inchisoare… Poate vor avea de executat zile de munca in folosul comunitatii… dar transportul la locul unde, eventual, ar trebui sa munceasca, echipamentul, eventuale unelte, tot din banii contribuabililor sunt platite…

Membrii Comisiei senatoriale pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului considera, insa, ca proiectul ar trebui respins, deoarece autoritatile locale sunt cele care ar trebui sa stabileasca aceste amenzi, astfel incat sa nu se aduca atingere principiului autonomiei locale. In acelasi timp, initiatorii sustin ca, desi consiliile locale trebuie sa ia masurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a aratat ca hotararile acestora nu produc efecte juridice... Din nou: cum sa produca efecte daca nu e nimeni pe strada, gunoiul trist, aruncat, sa il vada?

Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativa ce vizeaza modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale. Aceasta modificare a fost adoptata tacit de Senat, in urma depasirii termenului in care senatorii trebuiau sa se pronunte, insa, pentru a se aplica, mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. Adoptarea tacita a legilor pare sa fi devenit o regula, asa cum si ordonantele de urgenta ale guvernului au cam devenit regula, facand senatorii si deputatii sa para fara ocupatie...

Observatii:
Legi exista destule, si multe sunt bune, dar nu se aplica dispozitiile. Exista si o multime de hotarari ale consiliilor locale, hotarari in care sunt adunate dispoztii legale din anumite legi, dar, uneori, cu incalcarea – prin adaugare la lege (ceea ce e ilegal)… Legea care contine dispozitii cu privire la respectarea unor norme de convietuire sociala poate fi uniforma la nivel national…

Pentru a pedepsi cetatenii care fac mizerie acestia trebuie sa fie surprinsi in fapt si legitimati. Personal, pe strazi n-am mai vazut agenti de politie (sau jandarmi) de nu mai stiu cand (desigur, nu doar ei au dreptul sa aplice amenzi cand se constata incalcarea anumitor norme)!
Pot vedea o multime de oameni care arunca mucurile de tigara din masina sau in statia de autobuz sau pe aiurea, dar n-am nicio putere – ‘ca nu ma apuc sa ma leg de oameni pe strada. Desigur, ar trebui sa ma leg de ei, sa iau atitudine, altfel spus – dar poate iau bataie! Le-am mai spus unora ca le-a cazut ceva sau am ridicat hartia si le-am dus-o, tot pe motiv ca le-a cazut – dar e riscant sa facem asa ceva, pentru ca nu stim peste cine dam, dar stim sigur ca n-o sa intervina nimeni in apararea / sustinerea noastra.

Ma intreb: de ce nu introduc aceste modificari in Legea nr 61 din 1991 (republicata in 2014) privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice? Acolo sunt amintite si fapte precum aruncarea cu obiecte spre mijloacele de transport in comun, pictarea, fara drept, a zidurilor si a gardurilor, producerea zgomotelor, apelarea la mila publica (cersetoria) si multe altele…
Consider ca  pastrarea curateniei e o norma de convietuire sociala si abia apoi norma de administrare si gospodarie a domeniului public.

Cu cat sunt mai putine legi care cotin dispozitii despre fapte reprobabile, antisociale etc., cu atat mai usor pot fi cunoscute de cetateni si pot fi aplicate sanctiunile, pentru ca agentii constatatori (care cel mai adesea sunt agentii de politie) n-ar trebui sa aiba cunostinta de toate zecile de legi in diferite domenii si sanctiunile pe care acestea le cuprind. Altfel spus: ar putea interveni mai prompt daca cele mai multe contraventii ar fi adunate intr-o singura lege, si n-am mai avea asa de multe contraventii: la legea privind protectia mediului, la legea privind normele de sanatate si igiena publica etc. s.a.m.d.

2 comentarii:

  1. În Cluj sunt prezenți pe stradă agenții de poliție și jandarmii, eu îi văd mereu.
    Pentru a strânge întro singură lege sancțiunile din mai multe legi, ar fi necesar ca parlamentarii să știe despre ce este vorba. Eu consider că majoritatea dintre ei habar nu au despre ce este vorba ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pâna acum vreo doi ani erau si pe aici; acum mai sunt prin centru si in zone mai aglomerate, dar in zonele unde arunca cei mai multi resturi diverse dai cu tunu’ si nu dai de unu’…
      Mare dreptate ai: legiuitorii sunt habarnisti de top; legile se fac una dupa alta si, adesea, unele dispozitii sunt contradictorii. Avem (si noi) legi cu privire la multe domenii si cam fiecare lege prevede si sanctiuni… Macar contraventiile care sunt mai des intalnite de le-ar aduna intr-o lege distincta, chiar daca multe fapte sunt, uneori, greu de probat daca cei care le savarsesc nu-s prinsi in fapt. In plus, adesea, multi zic: “degeaba scriu de-o amenda pentru ca cel amendat n-are bani sa plateasca”… Acest “cerc vicios” (legiuitori habarnisti, cetateni needucati, varza legislativa, dificultatea constatarii in unele cazuri etc.) numai educatia civica l-ar putea rupe…

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.