2015-05-29

Escrocherii şi hoţii (I)

Uneori am senzatia ca toata lumea fura! Agrafe si hartie de la birou, felii de paine din pungi destinate vanzarii, surprizele si mostrele din anumite reviste… 
Vanzatorii te inseala la marfa, iti incarca bonul cu produse pe care nu le ai in carucior/cos, eticheteaza gresit anumite produse si platesti mai mult decat face, la raft e un pret, codul in casa de marcat apare cu alt pret… Esti inselat la cantar, esti inselat la bauturi, esti inselat cu privire la calitatea marfii… Ti se cer bani pentru anumite mostre care, de fapt, sunt gratuite…
Ti se fura bani si/sau bunuri in mijloacele de transport in comun, in restaurante si alte localuri publice, in parc, in sala de asteptare la medic.
Deschizi usa sa faci o fapta buna dand de pomana si te trezesti ca cersetorului ii e sete si mergi sa-i aduci un pahar cu apa si el apuca ce poate apoi o sterge. Te viziteaza “inspectori” de la companiile de apa, gaz, electricitate si daca-i scapi din ochi apuca ce pot si dispar…
Iti fura creditul telefonului, benzina din rezervor; esti furat la pompa de benzina – alimentezi 53 litri de combustibil intr-un rezervor de 50 de litri in care mai si aveai ceva, iar daca ceri socoteala esti amenintat de angajati; cand nu stai tu la pompa angajatul mai toarna si intr-o canistra, pentru el, tu platind cat afiseaza pompa…
Esti furat cand schimbi bani la unele case de schimb; esti furat cand cumperi buchete de flori gata facute… Te jecmanesc operatorii bancari si agentii de asigurari; medicii iti cer bani pentru ceva pentru care sunt platiti; functionarii statului – si altii – asteapta “mici atentii” pentru a-si indeplini atributiile. La unele restaurante portiile sunt mai mici decat scrie in meniu, uneori bauturile sunt “indoite” cu apa, alteori ceri o marca de bautura si ti se aduce amestecata cu o alta, mai ieftina, sau iti toarna mai putin; berea la sticla poate fi “innadita” prin adunarea resturilor lasate de clienti, puse intr-o sticla si capacul recapsat…

Asa ca nu ma mai mir ca sunt furati cei care vor sa se imbogateasca peste noapte sau cei disperati dintr-un motiv sau altul si care ajung sa fie pacaliti. Sunt atatea metode de furat si atatea escrocherii incat aproape ca nu mai stii cine-i cinstit si cine urmareste sa te insele.

Pe masura ce legile se inaspresc si unele escrocherii sau metode de furat devin atat de cunoscute incat nici cel mai naiv om nu mai cade in plasa lor escrocii inventeaza altceva, sau lasa timpul sa treaca si reiau escrocheriile vechi. Hotii si escrocii isi perfectioneaza tehnicile pe masura ce oamenii incep sa se prinda de anumite manevre.

Dintre miile metode de inselaciune voi aminti doar unele, pe care le consider intre cele mai intalnite:
1. Metoda “termopanul” sau “reabilitarea termica”
Poate acum mai rar se intampla, dar in “febra” termopanelor si reabilitarilor oamenii au luat plasa dupa plasa. Cei mai multi au patit-o nu neaparat pentru ca sunt naivi, ci pentru ca doreau – cum e si firesc, in fond – preturi mai bune, dar cand pretul e prea bun pentru a fi adevarat de regula nici nu e....
Infractorii sunt, in general, doi. Abordeaza pe strada, in piete sau alte locuri mai aglomerate, persoane varstnice si le povestesc ca sunt reprezentanti ai unor firme specializate in montarea de ferestre termopan si trebuie sa faca masuratorile in locurile unde vor fi amplasate cand primaria va incepe lucrarile de reabilitare a blocurilor. Infractorii sunt invitati in casa si in timp ce unul face masuratori asistat de proprietar celalalt fura din locuinta tot ce gaseste la indemana.

Un alt mod de realizare al infractiunii e mai complicat pentru ca necesita infiintarea unei firme – sau doar contrafacerea unor documente care sa fie credibile. Infractorul, pentru a atrage clienti, ofera reduceri substantiale pentru cei care achita intreaga lucrare in avans. Incheie contracte cu fiecare si le ia banii, dar nu completeaza facturi si chitante, afirmand ca le va elibera dupa terminarea lucrarii, dar ii asigura pe oamenii ca  pot sta linistiti deoarece au contractul, unde sunt toate datele de identificare si e notata suma platita. Cu sau fara facturi si chitante pacaleala e la fel de mare pentru ca infractorul dispare cu banii si… prinde orbul, scoate-i ochii! Clientii reclama dar se constata ca toate datele pe care le au sunt false.

2. Metoda “accidentul”
E o metoda care, deja, nu prea mai prinde la multi pentru ca nu doar politistii au avertizat populatia prin diferite metode.
Infractorii isi aleg victima la intamplare sau cauta sa afle un minim de date referitoare la membrii familiei: numar de telefon, numele si adresa, in principal. Oricine sa lauda pe te miri unde ca are pe x in strainatate poate deveni tinta acestor infractori; mai exista si varianta “pontului” – adica infractorii au informatii de la cineva care cunoaste familia, de regula in mod indirect.
Apelantul afirma ca este fiul/nepotul/etc. victimei si ca a produs un accident grav iar ca sa scape de pedeapsa legala are nevoie de bani multi pentru a plati victima (justifica vocea schimbata din cauza ranilor, emotiei, spaimei etc. si motiveaza ca suna de pe alt telefon pentru ca ori l-a pierdut ori l-a confiscat politistul pe al sau, dupa caz); uneori zice ca e la spital, alteori ca e in arestul politiei. Apoi, avocatul preia telefonul si impune conditiile care trebuie indeplinite pentru ca lucrurile sa se rezolve pozitiv si se cere victimei inselaciunii sa nu discute cu nimeni, din cauza gravitatii faptei; e indrumata apoi sa depuna banii in contul deschis pe numele victimei accidentului pentru ca aceasta sa nu mai depuna plangere. Victimele depun banii in contul unor persoane pe care nu le cunosc si mai apoi transmit numarul de referinta al transferului.
O noutate ar fi aceea ca infractorii nu mai cer depunerea banilor intr-un cont anume, ci vor incarcarea unor cartele de telefonie mobila, in cazul persoanelor care sustin ca nu au suma care li se cere. Avocatul pretinde sa fie cumparate un numar y de cartele de telefonie, in valoare de 25 de euro, si sa-i fie transmise codurile de reincarcare, cerand ca acele cartele sa fie mai apoi distruse.

Un infractor care utiliza metoda “accidentul” isi recruta angajatii, de pe un site cu oferte de munca. Ce trebuia sa faca acesti angajati?! Sa colecteze plicurile cu bani de la victimele cazute in plasa inselaciunii prin metoda “accidentul”. Una dintre angajate – “secretara la un birou de mediere” – la a doua colecta si-a dat seama ca ceva nu e in regula si a sunat la politie, infractorul ajungand dupa gratii.

3. Metoda “burlanul”
Doi-trei barbati sunt de acord sa lucreze ce ai nevoie, pe un pret mic sau se ofera, insistand, sa-ti faca anumite servicii si scandeaza ca pretul va fi de nimic.
Gaborii – barbati cu mustati “pe oala” si palarii cu boruri largi – se ofera sa repare/monteze un burlan si fac o oferta de nerefuzat. Dupa ce totul e gata isi tripleaza pretul si isi obliga victimele sa plateasca, amenintandu-le cu bataia si cu incendierea casei daca reclama la politie. Multi au fost fortati sa dea toti banii avuti in casa si amenintati ca vor reveni pentru diferenta.
Situatii asemanatoare se intampla si in cazul curatarii hornurilor… Uneori urca pe casa si dau cu peria chiar daca le spui ca tocmai a trecut pe acolo un cosar – nu-i intereseaza si vor banii pentru “munca depusa”.

Ca sa nu lungesc si mai mult textul mai las o parte pentru alta zi…

2 comentarii:

  1. da... traim intr-o Jungla! ... sunt muta de indignare! tu... mai ai urechile inca tepene, ca eu le simt pe ale mele tare pleostite!
    pup draga mea <3 Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am inceput sa "colectionez" metodele de a insela, pentru o lucrare, nu-mi venea sa cred ca... nu se mai termina! La fel si cu modus operandi al hotilor...

      Si urechle mele se pleostesc, dar repede le ridic. :) Am speranta ca se vor schimba lucrurile in bine macar putin-putin...
      Pupici cu drag! <3 Sa ai o zi superba, cu soare! (la noi e friiiig).

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.