2015-05-19

Ciorile sunt recunoscatoare

Cioara neagra
Autor: Rafal Komorowski

Ciorile fac parte din familia corvidelor si sunt intalnite – in 120 de specii - pe intreg teritoriul lumii, mai putin in Antarctica. Primele ciori au aparut in Miocen, in urma cu circa 17 milioane de ani, in zona Australiei si Oceaniei. Sunt pasari foarte sociabile, fiind intalnite in colonii care pot atinge mii de exemplare. Ciorile sunt cele mai inteligente pasari din lume, dupa oameni, plasandu-se pe locul doi, alaturi de cimpanzeii bonobo si delfini. Cu exceptia omului si a maimutei, ciorile sunt singurele vietuitoare capabile sa se foloseasca de unelte in cautarea hranei. Nu se tem de om, au invatat sa traiasca in apropierea acestuia si, uneori, profita de pe urma lui.

Gabi Mann este o fetita in varsta de opt ani care locuieste in Seattle, Statele Unite. Relatia copilei cu ciorile a inceput accidental, in anul 2011, la varsta de 4 ani cand manca si unele bucatele si faramituri de mancare mai si cadeau. La un moment dat, o bucatica de pui i-a cazut in poala si o cioara s-a repezit sa o ia. Apoi, ciorile erau atente la ea, sperand sa mai primeasca o bucatica. Crescand, Gabi si-a pastrat obiceiul de a imparti pranzul cu ciorile, in drum spre statia de autobuz care ii ducea la scoala pe ea si pe fratiorul ei care a inceput sa ii urmeze exemplul. Dimineata, ciorile se adunau sa o salute, asteptand hrana.

Autor: Katy Sewall

Dupa ce curata bine tava ciorile lasa in schimb obiecte lucioase: brelocuri, cercei, o balama, o piatra slefuita, nasturi, bucatele de metal, piese de Lego si chiar o margea in forma de inima au lasat, si multe alte obiecte stralucitoare pe care le pot transporta in cioc.

Fetita zambeste si spune ca nu stie daca ciorile fura aceste mici obiecte sau le gasesc pe undeva. La un moment dat au adus si capacul de la camera foto pe care Lisa il lasase deoparte cand a facut poze, banuind care era cioara care l-a furat si era e convinsa ca va fi returnat la un moment dat.

Colectia de obiecte – darurile – primite de la ciori este sfanta pentru Gabi. Pastreaza obiectele in cutiute, etichetate.

Lisa, mama micutei, nu-si imagina ca cei mici isi impart aproape tot pranzul pe care li-l pregatea pentru scoala si declara ca se bucura ca iubesc vietatile si impart cu ele hrana. Femeia nu a bagat in seama ciorile pana cand fiica ei Gabi nu a inceput sa le hraneasca regulat. Din anul 2013 cele doua hranesc regulat ciorile din cartier; in fiecare dimineata arunca hrana pentru caini prin iarba, pun arahide in tava pentru mancare si apa proaspata. In timp ce ele lucreaza ciorile asteapta, galagioase, in apropiere.

Ciorile invata usor cine si unde le hraneste, prezentandu-se repede cand aud hrana cazand pe undeva, dar oferirea de daruri in schimb nu este un obicei, desi s-au vazut cazuri in care ciorile aduceau la schimb pui morti de la diverse pasari, nu doar obiecte lucioase, cum e in acest caz - afirma cercetatorii, care au aflat si ei despre recunostinta ciorilor hranite de Gabi.

Mai multe info: https://www.bbc.com/news/magazine-31604026

Despre hrana ciorilor aflati in articolul Uciderea puilor de cioara.

26 de comentarii:

  1. Interesantă situație! Multe lucruri neașteptate se întâmplă în jurul nostru .... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar foarte interesanta!
      Cand am citit articolul m-am gandit ca... ciorile par a fi mai recunoscatoare decat multi oameni. :)

      Ștergere
  2. extraordinar! nu am mai auzit de un asemenea experiment :) cat pot fi de inteligente! Acum mai bine de 30 de ani, Mircea a adus in casa un pui de cioara ranit. L-a ingrijit si a locuit in casa, participand la toate "activitatile casnice" inclusiv urmarirea filmelor la tv :)) Il chema Croncanel. Matur fiind, si-a luat zborul si dud a fost...
    pupici si imbratisari <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Croncanel! :) Cred ca experienta a fost unica, si e greu de uitat. :)
      Toata stima pentru Mircea, si pentru toti cei care ati acceptat ca minunea neagra sa... va supravegheze! :) Nu-i usor de ingrijit o pasare ranita, mai ales daca e si pui. Croncanel a avut ce sa le povesteasca suratelor, dupa atatea filme vizionate. :)
      Pupici si imbratisari, cu drag! <3

      Ștergere
  3. ciorile sunt inteligente, se spune ca sunt chiar intelepte, marele lor ghinion - penajul negru, asta nu le face prea iubite, le accentueaza minusurile...in plus, nici Biblia nu a pus cioara intr-o lumina favorabila...
    in povestea lui Noe, cioara nu reuseste sa gaseasca uscatul, vestea gasirii lui fiind adusa de porumbel-categoric alb, cu o crenguta de maslin in cioc...
    faptul ca ele rasplatesc persoanele care le hranesc este cu adevarat neobisnuit, as zice ca este o dovada a inteligentei lor :)

    daca imi permiti, as vrea sa ridic articolul tau pe FB :)
    pup, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, pandhora.
      Sigur ca e super sa-l duci pe FB; ma bucur ca ti-a placut, si multumesc.

      Ciorile mi se par... "baieti de cartier" imbracati in frac. :)
      Desigur ca n-a gasit cioara uscatul... Ar fi ramas sa pape ceva grane, fructe.... :) E ca si cum s-ar inocula in mentalul unora ca cioara e daunatoare, e rea....
      E adevarat ca fac si multe daune, dar sunt ciori si ciori. :) Inteligente sunt cu siguranta.
      Stiam despre ciori ca aduna (chiar fura) obiecte mici si stralucitoare, dar ca le-ar da prin minte sa le ofere ca "recompensa", pentru mancare, am aflat abia ieri. E clar o dovada de inteligenta.
      *
      Sunt curioasa unde s-or fi dus ciorile care anul trecut bantuiau prin cartier, innegrind pomii in care se asezau si cerul cand isi luau zborul. Nu le-am mai vazut si nici nu le-am mai auzit... Mai sunt cotofenele (tot din familia corvidelor)! Si una are chef de vorba in fiecare dimineata, in teiul de langa fereastra. :))
      Pupici!

      Ștergere
    2. articolul tau a primit ceva aprecieri si ma bucur tare pentru ca aceste pasari sunt pe nedrept puse la "colt"...nu sunt mai rele decat altele, sunt doar...mai putin frumoase :)

      https://www.facebook.com/elina.elina.14224

      la fel si bufnitele...si pentru ele am o slabiciune :)

      Ștergere
    3. Iti multumesc foarte, pandhora.
      Esti o draguta! :) Aprecierile iti apartin in primul rand tie - postat de tine a primit aprecieri. :) Apoi, aprecierile apartin fetitei si... ciorilor. :) Iar eu beneficiez de aceste aprecieri fara a avea vreun merit deosebit.

      Ooo! Si bufnitele imi plac foarte mult! Pe fb sunt postate multe poze cu bufnite de toate felurile, adulte si pui... Am apreciat o pagina dedicata bufnitelor si ma bucur de multe fotografii deosebite.
      Pupici!

      Ștergere
    4. ma gandeam acum ca lumea o zice ca n-avem toate tiglele pe casa :))

      Ștergere
    5. :)) Chiar de n-am avea toate tiglele pe casa nu ne-ar ploua in mansarda! :)

      Ștergere
  4. Foarte interesant articol. Ştiam despre ciori că trăiesc mult şi că sunt păsări foarte isteţe. Iar dacă sunt şi recunoscătoare cu omul, cu atât mai mult sunt de admirat. Mie îmi plac penele lor negre, lucioase.
    Numai bine şi zile frumoase, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt recunoascatoare numai in anumite cazuri, din cate am dedus. Sau, poate, isi cunosc interesul si... ofera ceva pentru a fi sigure ca vor primi in continuare mancare. :))
      Am vazut un documentar in care aratau ciori care atacau oamenii care treceau printr-o zona data - dar nu atacau toti oamenii (nu au reusit sa deduca pe ce criterii isi alegeau acele ciori victimele) :)
      Am vazut intr-un film, cu ani in urma, cum o cioara aducea daruri lucioase unei familii, dar le si fura obiecte lucioase la care avea acces... :)
      Si mie imi place penajul lor! :)
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  5. Buna.
    Si eu am un puiut de cioara pe care l-am gasit pe 13 iunie de ziua mea. Este foarte atasat de noi si il iubim tare mult. Mi se umple sufletul de bucurie... cand ma vede striga si da din aripioare, apoi zboara pe umarul meu de unde tipa cat il tine pliscul in urechea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani frumosi! :)

      Buna.
      N-am vazut niciodata, in realitate, un puiut de cioara. Trebuie sa fie o experienta interesanta.
      Cata gingasie in modul in care povestesti cum zboara - si tipa - pe umarul tau.
      S-ar putea spune ca puiutul simte dragostea voastra. Sunt tare curioasa pana unde va pleca atunci cand isi "va lua zborul". Cred ca o sa stea pe aproape. :)
      Numai bine!
      Multumesc de vizita.

      Ștergere
    2. Buna ziua, am intrat intamplator pe aceasta pagina. Problema mea e ca ieri 20.02.2017, in timp ce ma deplasam spre metrou prin Parcul Alx.Ioan Cuza, am gasit pe jos "o cioara cu un singur piciorus" uda de la ploaia anterioara, care topaia prin zapada.Am observat-o la timp, nu mi-a trebuit mult sa o pot prinde,am luat-o de pe jos si am pus-o in sacosa...iar acum este la mine in birou, cel putin o vreme pana se reface complet ca e totusi speriata, desi eu nu ma port urat cu animalele, ptr ca mai am acasa 2 pasari. Ce-mi doresc eu acum e sa-i confectionez cumva o proteza ptr segmentul de pisciorus lipsa (ii lipseste doar articulatia cu gheruta dreapta, cum ar veni de la genunchi in jos), nu stiu daca exista vreun medic veterinar care m-ar putea indruma cumva, cum sa fac din ce materiale, dimensiuni, etc. Chiar vreau sa-i inlocuiesc portiune lipsa ptr ca schioapata rau, datorita faptului ca nu are stabilitate pe sol dar nici in copaci, motiv ptr care e foarte vulnerabila la atacul cainilor pisicilor, a pradatorilor de tot felul. Primesc sfaturi de la toti cei care m-ar putea ajuta intr-un fel pe adresa: getomx777@gmail.com, multumesc anticipat.

      Ștergere
    3. Va pot ajuta oferindu-va numere de telefon si o adresa ale unui cabinet veterinar din Bucuresti, care se ocupa in special de pasari. Informatiile le am de pe net, de mai mult timp si nu stiu cat mai sunt valabile dar incercati. Daca nu, sunti la oricare cabinet veterinar si, poate, va indruma.
      Triveto Shop, Calea Serban Voda Nr. 80, sector 4, Bucuresti, tel. 0729 521 169
      aminaaamtopoly@gmail.com; farmacie veterinara: 0213353107
      Sau, puteti intra in legatura cu cei de la Asociaţia Română Ornitologică:
      https://www.facebook.com/asociatiaornitologica

      Ștergere
    4. Buna ziua! mă bucur enorm căci am cu cine sa comunic în legătură cu Coco al meu,este de o săptămână la munte,mi l a adus cineva care a fost martor la o operațiune de distrugere a cuiburilor de ciori,aruncate de la înălțime cu oua ,cu pui,a fost jale mare,mamicile asi cautau puiutii,multi au murit,Coco este singur supraviețuitor.In legătură cu hrana ,dacă e recomandată carne crudă de pui de gaina

      Ștergere
    5. Buna ziua!
      Ups! Stiu ca am raspuns la acest mesaj, dar vad ca nu mai e...
      Scriam atunci ca nu ma pricep la ce si cum, dar am citit pe undeva ca trebuie grija la hrana cu pui in cazul ciorilor.

      Sper ca e bine Coco! Crescandu-l de pui sunt sanse mari sa devina o veritabila "pasare de companie".

      Ștergere
  6. azi am primit un pui de cioara ! am nevoie de informatii va rog .ce mananca ce bea etc! multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va pot ajuta prea mult. Cioara mananca fructe, seminte, nuci, cereale, carne... (si viermi mananca si larve, insecte).
      Gasiti informatii pe diferite site-uri de specialitate si v-ar putea spune si un medic veterinar, medic la care poate n-ar fi rau sa mergeti daca puiul este gasit - ati afla si modul in care il puteti hrani, in caz ca nu mananca singur... Cel mai bine e sa va adresati unui veterinar - va poate spune cam ce varsta are, daca e sanatos, unde si cum sa-l tineti, cand ar trebui sa "ia lectii" de zbor.
      De baut, bea apa.
      Va doresc succes in cresterea puiului.
      Cu placere. :)

      **
      Daca puiul gasit nu e ranit era mai bine sa fie lasat in zona , pentru ca l-ar fi hranit parintii, chiar daca e unul dintre cei "mai slabi", pe care fratii ii imping din cuib - in astfel de cazuri puii gasiti (care nu sunt raniti) ar trebui asezati pe o creanga de copac (sau intr-o tufa mai mare, pentru a fi feriti de caini si pisici) din zona respectiva.

      Ștergere
    2. La ciori, parintii doar il apara, nu-l hranesc, cum se intampla la randunele. Azi am gasit si eu un pui de cioara griva, il hranesc cu cocoloase de paine amestecate cu orez si-i dau apa cu pipeta, sper sa traiasca. Am mai hranit pana la zbor pui de turturele, ciori niciodata! :))

      Ștergere
    3. Si eu sper sa traiasca puiul pe care l-ati gasit! Succes!

      Ciorile nu-si hranesc puii care au cazut din cuib intamplator?! Nu se prea intelege.
      Ciorile isi hranesc puii, cu randul, cel putin o luna.

      Ștergere
  7. Buna ziua.
    Eu am două ciori griva găsite în grădină blocului.
    La noi ciorile vin in fiecare an si fac cuib in copaci ca teiul care e umbrit si are ramuri groase.
    Anul trecut in iarna o cioara matură era prin grădină fără coadă si cu penele deteriorate la aripi.
    Am luat-o,e la noi si acum însă penele nu cred si nici coada nu are săraca
    Am fost cu ea la Falcon vet si mi a spus că în august va naparli si-i vor crește alte pene dar eu nu cred,cred ca are un handicap
    Sta i balcon,ii place mult carnea cu orez,merele si nucile
    Zilele trecute un pui de cioara plângea amarnic si nu înțelegeam de ce caci părinții erau pe lângă el dar el era mort de foame.A fost greu sa il hrănim două zile caci ciorile făceau scandal si ne amenintau zburînd deasupra noastră dar apoi ne au lăsat în pace
    L-am luat intr o cutie si acum e intr o camera luminoasă si sta la căldură
    Problema e că i am dat carne cruda de porc,mănâncă cu plăcere dar defeca si miroase urat ca si cum ar fi deranjat la stomac.Am încetat să îi mai dau carne,am un fel de uruiala din grâu,secară si ovăz,pasăre si făcute cu apă călduță sa vedem cum ii merge.
    E tare simpaticparca e de plus,are ochii albaștri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      In primul rand: va admir pentru ceea ce faceti - nu e deloc usor, mai ales cu ciorile. Stiu prea putine despre ele, dar legat de penele deteriorate ale ciorii mature e posibil sa-i creasca altele. Cu vreo cativa in urma venea la fereastra un porumbel care nu mai avea pene in coada (avea dificultati la aterizare si decolare). Veterinarul a spus ca-i vor creste, si i-au crescut! Sper sa se recupereze si cioara.
      Cum am zis, cunostintele mele sunt minime, dar pasarea cu ochi albastri nu e, cumva, stancuta? E din specia ciorilor, dar mai mica.
      Va doresc sa reusiti in ceea ce intreprindeti!

      P.S. In zona unde locuim au fost multe ciori pana de curand (si cotofene, dar mai putine) - acum au venit... pescarusii, si ciorile nu prea mai vin in zona, iar cotofene n-am mai vazut de cateva luni.

      Ștergere
  8. Buna ziua,am găsit un pui de cioara grija acum 2 săptămâni.
    Am fost cu el la veterinar și e sănătos doar ca are un defect la picioruș.
    Mănâncă un pate special de la animal pet center din mall ,nuci crude,fructe,piept de pui fiert,migdale,pâine ,etc.
    Este foarte atasat de toți membrii și ne iubește necondiționat.
    Ne urmareste prin toata casa,așa cum poate el.
    Din păcate medicii veterinari din Constanta nu ne pot da sfaturi in legătura cu el,ei tratează doar câini și pisici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru gestul de a ingriji puiul! Un dragalas neajutorat. ❤️ Va doresc sa reusiti sa-l reintegrati in mediul lui.
      Daca e sanatos, daca nu are probleme la aripi, va putea zbura la un moment dat, dar cred ca trebuie invatat. Porumbeii - de exemplu - care au probleme la vreun picior pot zbura, desi in anumite cazuri aterizeaza isi iau avant pentru zbor mai dificil (depinde care e defectul).
      Pentru sfaturi utile trebuie sa apelati la specialisti.
      Va pot ajuta doar cu ceva indicatii:
      Visul Luanei (asociatie care se ocupa cu reabilitarea animalelor si pasarilor salbatice) - are si pagina de FB
      https://visulluanei.org/contact/

      Grupul Milvus, cu aceleasi preocupari (are si pagina de FB)
      https://milvus.ro/centrul-de-reabilitare-a-animalelor-salbatice/
      Nu stiu cat de actuala e info, dar pe site este un nume: Dr. Aurelia Pop tel. 0721 274 777 - medic veterinar din Constanta care ofera (daca mai activeaza) prim ajutor pentru pasari si animale salbatice.

      Ar mai fi Societatea Ornitologica Romana de unde ati putea obtine ceva sfaturi cu privire la puiul de cioare.
      https://www.sor.ro/despre-noi/contact/

      Daca reusiti sa contactati pe cineva vor intreba ei ce si cum, sa stie exact ce problema are la piciorus; poate, va fi simplu si va trebui doar sa-l duceti in apropierea locului unde l-ati gasit, sa-l ia in primire parintii.
      Succes in demersuri va doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.