2015-05-29

Lebada neagra. Reflexii in oglinda!

Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de Willem de Vlamingh (28.11.1640 ~ 1698; navigator olandez care a explorat coasta de vest a Australiei Centrale (New Holland) in secolul 17).

Lebada neagra (Cygnus atratus) este nativa in Australia si Tasmania dar si in Noua Zeelanda, unde a fost reintrodusa relativ de curand. Poate fi intalnita in special in zonele umede din sud-estul si sud-vestul Australiei. La un moment dat a fost pe cale de a disparea din cauza vanatorii si dupa ce a fost recolonizata populatia de lebede negre e tinuta sub control prin colectarea oualor, iar in Victoria si Tasmania a fost introdus un scurt sezon de vanatoare deoarece produc (nu doar cele negre) pagube importante agricultorilor. A mai fost introdusa in Singapore si in Europa e destul de intalnita ca pasare ornamentala in lacurile din parcurile private, in special.

In emisfera nordica penajul speciilor de lebede e de un alb pur, exceptie facand cygnus atratus din Austria, care e gri inchis, fiind o varietate a lebedei negre australiene.
In emisfera sudica speciile au coloratie mixta: alb si negru. Lebada australiana e complet neagra, cu exceptia unor pene albe de pe aripi, care sunt vizibile in special cand pasarea e in zbor. In America de Sud exista o specie numita lebada cu spatele negru, care are gatul negru, ciocul rosu si o excrescenta la baza.


Lebada neagra poate atinge si o lungime de 1,40 m, amplitudinea aripilor ajungand si la 2 m, iar greutatea e cuprinsa intre cca. 3-9 kg. Penele zburlite franjurate cu gri, mai ales in partile superioare si penele de la aripi, mai lungi si ondulate, ii dau o infatisare ciufulita. Cand naparleste, nici lebada neagra nu poate zbura. Gatul e foarte lung, in comparatie cu alte lebede si il tine arcuit in forma literei S sau intins. Cu acest gat pot ajunge in apa si pana la un metru adancime.  Ciocul si conturul ochilor sunt de la rosu-portocaliu pana la rosu-aprins; partea subterminala a ciocului e alba.

Lebada neagra e protejata de legea australiana, fiind emblema acestui stat.

Teoria foarte putin probabilului
Poetul roman Iuvenal spunea ca un om bun e la fel de rar ca o lebada neagra. Pe vremea lui Decimus Iunius Iuvenalis (Juvenal), autorul Satirelor, care a trait prin secolele unu sau doi i.e.n., lebedele negre nu erau cunoscute.
Pornind de aici a fost dezvoltata si “teoria lebedei neagre”, teoria foarte putin probabilului, cu aplicatie initiala in evenimentele financiare. Evenimentele de tip “lebada neagra” au fost prezentate de Nassim Nicholas Taleb in cartea sa din 2001 ”Fooled By Randomness”, o carte ce avea ca subiect evenimentele financiare. Cartea sa din 2007 (revizuita in 2010), ”Lebada neagra, impactul foarte putin probabilului”, extinde metafora lebedei si asupra unor evenimente ce nu tin de lumea financiara. Taleb considera ca toate evenimentele istorice importante (descoperiri stiintifice, evenimente istorice si realizari artistice) sunt evenimente de tip lebada neagra – evenimente nedirijate si improbabile. Exemplele alese de el variaza: aparitia Internetului si a calculatorului personal, Primul Razboi Mondial, destramarea URSS-ului, atacul terorist din 11 septembrie.

Importanta metaforei e data de analogia la fragilitatea oricarui sistem de gandire. Un set de concluzii poate fi invalidat in clipa in care oricare dintre postulatele sale fundamentale este invalidat. In acest caz, aparitia unei singure lebede negre invalideaza atat logica frazei (Toate lebedele sunt albe), cat si orice alte deductii.

Postare pentru Reflexii in oglinda! la Iulisa, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.
Sursa foto Turism de Aventura  

Sa aveti un sfarsit de saptamana senin, la propriu si la figurat!

18 comentarii:

  1. sunt cu adevarat rare, ca si oamenii buni cum bine sustine autorul citatului, citat pe care nu il cunoasteam...
    lebedele negre au o splendoare apasatoare, de impact, pe cand cele albe sunt gingase si diafane...
    albe sau negre dar mai ales negre, sunt coplesitor de frumoase...

    un expozeu interesant ne-ai tinut aici pornind de la lebada neagra, multumim Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, pandhora. Cu placere.

      Adevaratele prietenii chiar ca sunt rare... Zambesc atunci cand aud - in special pustanii - spunand ca au sute de prieteni; poate ca unii chiar sunt prietenii a sute de oameni (desi e cam greu) dar acele sute nu le sunt, obligatoriu, prieteni - in intelesul strict al notiunii.

      Gingase si diafane, ca lebedele, s-ar putea spune ca sunt si prieteniile.
      Lebedele sunt pasari care-mi plac foarte mult, desi in realitate nu am vazut prea multe: cateva albe, cateva gri, dar niciuna neagra.

      Ștergere
  2. frumos articol închinat acestei nobile si gratioase pasari :) Nu am vazut niciodata lebede jumatate albe jumatate negre, fantastice!
    Multumim mult! pupici si un weekend minunat sa aveti <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen. Cu placere.

      Nici eu nu am vazut in realitate lebede cu gatul negru - parca ar purta cagula! :)
      Vacanta super sa va fie! Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Frumoase sunt lebedele din pozele tale.
    E interesanta coincidenta ca acum vreo doua saptamani am dat intamplator de subiectul teoriei lebedei negre si mi s-a parut atat de deosebit incat am zis ca o sa mai citesc despre el. Asa ca postarea ta a picat la fix.
    Weekend placut iti doresc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca am fost de ajutor, macar putin. :) Cartea lui Taleb (din 2010) cred ca se mai gaseste in librarii.

      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  4. Și dacă poetul roman Iuvenal spunea ca un om bun e la fel de rar ca o lebada neagra, dar pe vremea sa nici nu erau cunoscute, îți dai seama ce rar, adică...necunoscut era! Din păcate...Poate s-au mai înmulțit între timp, că și lebedele acestea superbe, care se văd ceva mai des! Adevărul este că sunt splendide, grațioase, aparte, elegante și nu e o întâmplare că au inspirat, atât cele negre, cât și cele albe, o capodoperă a muzicii de balet. Mărturisesc că acum aflu că lebăda neagră este emblema statului australian. Iar cele jumătate negre, jumătate albe sunt uluitoare, puii lor fiind de o rară drăgălășenie! Te pup dragă Diana și îți doresc un weekend plin de voie bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prieteniile puternice sunt rare, chiar daca lebedele negre sunt mai multe acum... tot putine sunt. :)
      Gratioasele cu gatul negru sunt chiar hazlii! Au cagule, pregatesc ceva! :))
      Pupici cu drag, Mirela. Multumesc. Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  5. Nu m-am gandit niciodata sa caut informatii despre ele chiar daca imi plac destul de mult, chiar foarte dragut sa aflu atatea lucruri noi:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel fac si eu: uneori mi-e lene sa caut info si ma multumesc sa-mi placa ceva si atat. :) Dar pentru ca am gasit cateva foto cu lebede reflectate in oglinda apei m-am gandit ca e timpul.... :)
      Multumesc pentru apreciere.

      Ștergere
  6. Multumesc pentru aceasta introducere in teoria lebedei negre'' si ,mai ales,argumentatia evenimentelor ''tip lebada neagra'';foarte interesant !
    Nu am stiut ca emblema Australiei este lebada neagra !
    Chiar daca in celebrul balet ''Lacul lebedelor'',pe muzica lui Ceaikovski,lebada neagra e vrajita si de aceea pare malefica,in realitate toate lebedele au o gratie inefabila ,sunt minuni ale creatiei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere.
      Argumentatia nu-mi apartine - am preluat-o pentru ca nu ma descurc sa sintetizez teorii. :(

      Desi nu pot spune ca "inteleg" baletul - si nu am vazut integral "Lacul lebedelor" - "partea" lebedei negre imi place. :)

      Sunt pasari gratioase si - datorita acestei gratii - am fost surprinsa (!) cand am citit ca sunt daunatoare agriculturii... Aveam senzatia ca nu pot face nimic "rau" - de fapt, nici nu fac, doar ca instinctul le indeamna sa supravietuiasca (n-au ele habar ca oamenii isi cultiva grane pentru "painea cea de toate zilele") :)

      Ștergere
  7. Interesantă teorie, nu am știut de existența ei până acum.
    Un sfârșit de săptămână pe placul tău îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi s-a parut interesanta. Sunt atatea teorii pe lume incat am ameti de le-am sti pe toate. Unele, mi se pare mie, seamana intre ele, doar ca sunt numite altfel. :)
      Multumesc. Sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  8. O alegere inspirata!
    Felicitari !
    Toata stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Iulisa!
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  9. Lasand teoriile deoparte, lebada cu capul si gatul negru este cu adevarat fascinanta !

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.