2016-05-28

Scuze, în citate

Zeul morocănos Saturn e patronul zilei de sâmbătă, dar e o zi care aduce noroc şi reuşită celor care se autoanalizează, şi mai e favorabilă celor care stau în banca lor, sunt pioşi şi înţelegători.

Ce e spus, e făcut, nu trebuie să mai ceri iertare - spune un proverb arab. Şi în niciun caz să nu-ţi ceri scuze dacă-ţi arăţi sentimentele, deoarece îţi ceri iertare pentru ceea ce eşticum zice José N. Harris, parafrazându-l pe Benjamin Disraeli care a trăit cu mult înaintea lui: Nu vă cereţi niciodată scuze pentru exprimarea sentimentelor. Când o faceţi, vă scuzaţi pentru exprimarea adevărului

Cu “scuza-mă” omori omul. Ce poate face cineva cu scuzele? Aduc scuzele un om de la groapă? Şterg scuzele lacrimile? E o regulă bună de viaţă să nu te scuzi vreodată. Există o categorie de oameni care nu aşteaptă scuze şi o altă categorie de oameni care profită de prima (P. G. Wodehouse), dar o şi mai bună regulă este să trăieşti astfel încât să nu fii nevoit să îţi ceri scuze.

Atunci când oamenii îţi cer să îi scuzi pentru ceva, să îi ierţi, ia aminte la ce a spus Mahatma Gandhi: Cei slabi nu vor ierta vreodată. Iertarea e un atribut al celor puternici.

Cel care e bun la a-şi cere scuze rareori e bun şi la altceva (Benjamin Franklin)

Mai multe scuze sunt întotdeauna mai puțin convingătoare decât una. (Aldous Huxley)

Scuzele nu schimbă nimic, dar fac pe toată lumea să se simtă bine. (Mason Cooley)

Nu te scuza niciodată. Prietenii nu au nevoie de scuze şi duşmanii nu le vor crede. (John Wood)

E mai bine să nu te scuzi, decât să dai o explicație proastă. (George Washington)

Durex îşi cere scuze pentru naşterea unor politicieni. (Dorel Schor)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sursa foto: http://babydogs16.blogspot.ro/2011/07/point-of-view.html

10 comentarii:

  1. Surprinzatoare lucruri cenusii despre ziua noastra de sambata.
    Poate o sa ti se para naiv ceea ce spun acum, dar n-am inteles niciodata de ce atatea idei ciudate despre zilele saptamanii. Daca tot se spune ca Dumnezeu a creat lumea in sapte zile, bineinteles in sensul figurat, de ce sa nu interpretez ca toate zilele saptamanii sunt minunate in mod egal, pur si simplu pentru ca...sunt, iar noi ne putem bucura de existenta lor! Fiecare zi este un dar minunat, oricare ar fi ea! Ce zici de aceasta abordare, un pic simplificata?
    Un weekend minunat, draga Diana, cu multe descoperiri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surprinzator, intr-adevar, cum e "caracterizata" (si) ziua de sambata.
      Unele traditii sunt frumoase si merita pastrate... ca un fel de amintire a trecutului, dar credinta in superstitii ar fi trebuit depasita pana la acest moment. In oricare zi se poate intampla orice; chiar daca universul ar fi spulberat zilele ar continua sa "curga", doar ca n-ar mai fi cineva care sa le numere, sa le "caracterizeze" - dar, poate, ar veni altii, care o vor lua de la capat.. :)
      Imi plac abordarile simplificate! :)
      Multumesc, Suzana. Iti doresc, cu drag, sa petreci minunat sfarsitul de saptamana!

      Ștergere
  2. ce ochisori minunati si induiosetori!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cine s-ar putea supara pe o fiinta cu astfel de ochisori?! :)

      Ștergere
  3. Citatele despre scuze imi plac tare mult, in mod special cel care spune asa: să trăieşti astfel încât să nu fii nevoit să îţi ceri scuze.
    Intr-un fel, consider ca a saluta, a multumi si a cere iertare sunt niste lucruri de baza, care orice om ar trebui sa le faca. Desigur, ar fi minunat sa nu gresim niciodata ca sa nu trebuiasca sa cerem iertare, dar suntem prea umani ca sa fie asa. Imi place sa ma scuz sau sa primesc scuze de la altcineva pentru lucruri marunte "Imi pare rau ca am ajuns tarziu", "imi pare rau ca ti-am varsat cafeaua". Mi se pare de bun simt. Dar uff, e subiect lung acesta cu scuzele :)) daca trecem de lucruri marunte se complica treaba!
    Eu nu stiu daca sunt puternica sau slaba, depinde de situatie, si de altele.. presupun. Nu stiu daca are legatura faptul ca sunt nascuta in zodia scorpion, sau daca are legatura mostenirea caracterului de la mama, tata sau bunica. Cert e ca e mai greu cu mine.. eu iert destul de repede, nu ma lasa sufletul sa nu iert. Dar in schimb, nu uit nimic niciodata: ce e facut, ramane acolo; se poate ierta dar nu sterge. Il consider cumva un defect pe care nu pot sa il schimb. Sau poate is doar slaba.
    Iti doresc un weekend cat mai placut, Diana! Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place idealul din "sa traiesti astfel incat sa nu fii nevoit sa iti ceri scuze" - dar e mult pana departe1 :) Putem gresi cuiva chiar si fara sa stim ca gresim...
      In mod cert, a saluta, a multumi, a cere scuze sunt lucruri de baza in ceea ce numim civilizatie. :)
      Inclusiv scuzele de genul: "iarta-ma ca te-am batut de te-am bagat in spital", de exemplu, pot fi acceptate, dar repede ar trebui sa se distanteze cel batut de bataus...
      Cand ierti esti puternic, conform "zisei" :) Nu zice nimic despre a uita. :) Cred ca putem uita doar dupa trecerea unui anumit interval de timp, si nu din vointa - propunandu-ne sa uitam ceva ne tot amintim. :) A nu uita e bine! zic eu... Uitand exista riscul s-o patim din nou. :)
      Multumesc, Evelyn. Iti doresc sa petreci minunat duminica! Pupici!

      Ștergere
  4. Minunată poza cu micuțul cuțulache. Foarte faine și citatele pe care le-ai ales. Da, iertarea este o calitate deosebită a sufletelor mari și puternice. Când iertăm, ne eliberăm total de toate energiile negative ale supărărilor. Când ținem supărare, acumulăm și tot acumulăm răutate în sufletul nostru și ne trezim că tot noi suferim. Ușor de zis, dar greu de împlinit! O virtute care se deprinde în timp, cu efort, căci înseamnă să lăsăm deoparte și orgoliul.
    Numai bine și zile minunate, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tare-i dragalas cutulache. :) Mai sus, intr-un comentariu, ma intrebam cine s-ar putea supara pe o astfel de mutrita, dar dupa ce am "publicat" mi-am dat seama ca sunt oameni care lovesc si astfel de fiinte pentru ca le-au stricat un papuc, le-au ros vreun cablu, le-au rupt vreo planta... Cainele lovit si-ar "ierta" stapanul agresor aproape instantaneu. :)
      Mare dreptate ai: cine nu vrea (sau nu poate) sa ierte, intra intr-un vartej de suferinta - "vinovatul" isi vede de viata ca si cum nu s-ar fi intamplat ceva, convins ca scuzele i-au fost acceptate... si celalalt se consuma inutil.
      :) Orgoliul! O importanta sursa de rau.
      Multumesc, Alex. Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Şi eu.
      Cu uitarea stau mai rău, deci nu-s un om tocmai puternic. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.