22 feb. 2017

Egalitatea între sexe şi căratul sacoşei

Poate că nu e frumos să zic şi-atunci nu zic, scriu.
Nu e prima dată când dau de conceptul ”egalitate între sexe” (cum aiurea se exprimă cei mai mulţi) înţeles complet greşit din neştiinţă sau din rea voinţă –  înclin spre neştiinţă.
Aceasta este excepţia!

Citeam pe FB, ca avanpremiera la un articol de pe un blog (nu pun link pentru că nu vreau să arăt, specific, spre cineva cu degetul): Femeia vrea egalitate atunci când îi convine; Femeia vrea egalitate, dar se supără când bărbatul o lasă să care sacoşa. Dacă a căra o sacoşă grea înseamnă egalitate, când femeia are lângă ea un bărbat care o poate face (unii nu pot, pentru că au diverse probleme), eu nu ştiu ce să mai zic, dar încerc să scriu ceva...

Unii consideră că e de bonton să critice femeile care preferă să aibă lângă ele un bărbat manierat, un bărbat care să taie lemne, să repare chiuveta, un bărbat care să le ajute când au de dus greutăţi – la propriu şi la figurat. A fi manierat, a-ţi ajuta semenii (semenele in acest caz) nu înseamnă că nu vrei egalitate de gen, dar genul nu se refera la sex. Sexu-i sex si genu-i gen. Nu eşti mai puţin feministă dacă rogi un bărbat să repare chiuveta – femeile care se pricep repară singure.

Egalitate de şanse şi tratament, egalitate de gen, înseamnă, între altele, că femeia care are forţă fizică să fie angajată ca tăietor de lemne, alături de tăietorii de lemne bărbaţi şi să aibă un salariul egal cu cel al bărbaţilor. In aceeaşi categorie intră şi ideea ca femeile să evolueze in competiţiile de lupte greco-romane, box, arte marţiale, ca halterofile - nu (încă) împotriva bărbaţilor pentru că nu sunt multe cele care ar birui un bărbat in astfel de competiţii, dar ca pilot de Formula Unu, de exemplu, poate concura femeia alături de bărbaţi fără probleme, sau in cursele de raliu. Repet: femeia care poate, femeia care vrea. Chiar şi tăietoarea de lemne s-ar simţi super fain dacă bărbatul de lângă ea i-ar căra sacoşa de la piaţă, sacoşă plină cu alimente pe care le vor consuma împreună. Şi s-ar simţi foarte fain, respectată, şi femeia pilot de curse dacă bărbatul i-ar deschide portiera taxiului.

Feminismul nu înseamnă să nu îi faci unei femei complimente, să nu-i oferi mâna la coborârea din autobuz, să nu-i oferi locul într-un mijloc de transport aglomerat şi altele de genul acesta. Dacă faci asta nu o tratezi “egal” ci e ca şi cum a-i face femeia invizibilă. Această greşit înţeleasă egalitate între sexe” a condus până şi la sfaturi stupide prin reviste cu pagini lucioase: cum să agăţi un bărbat” – şi ţi-o spune vreo anonimă ca şi cum ai fi cea mai jalnică fiinţă dacă nu agăţi un bărbat şi n-ai cu el o aventură de-o noapte pentru că – nu-i aşa? – femeile şi bărbaţii au drepturi egale. A face sex cu un necunoscut, a-l agăţa in bar nu sunt tocmai drepturi (dar nici nu mai sunt omorâte cu pietre cele care fac asta - e un drept câştigat, pentru ca înainte vreme aveau acest drept doar prostituatele).
Feminismul urmăreşte promovarea femeii in societate prin extinderea rolului şi drepturilor sale.

Ca să n-o mai lungesc: egalitatea de gen n-are nicio legatură cu deschisul portierei, căratul sacoşei, bătutul covoarelor etc.. Egalitate de gen nu însemnă renunţarea la feminitate. 

10 comentarii:

 1. Nu mi-au placut si nu am acceptat,niciodata mitocanii.Spre fericirea mea,am avut prin preajma oameni de toata isprava.Tu ai dreptate,dar...O seara buna!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca nimanui nu-i plac mitocanii dar, in ultimul timp, unii (femei si barbati) au apucaturi de mitocani pentru a nu zice cei din anturaj ca-s "papa-lapte". :)
   Multumesc. Seara frumoasa iti doresc!

   Ștergere
 2. Era undeva, dar acum nu gasesc o fraza cu ceva de genul "Da-mi Doamne mintea sa-l pot întelege si puterea sa nu dau cu el de pamant cand ma supara.." asa ca eu cred ca am raspund la articolul tau! Vezi, acum realizez eu ce comoara de sot am la usa!
  pupici si apucate de haltere daca vrei egalitate! 😅😅😅  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hahaha! :)) Imi amintesc "zisa". Asta-i farmecul intre oameni care se iubesc! Uneori iti mai vine sa dai (dar nu dai!!) :) cu celalalt de pamant, dar asta nu inseaman nici mai puţina iubire si nici mai puţina egalitate sau mai puţin respect. Cat timp nu e ingradit dreptul femeii de a fi soldat (de exemplu) - daca vrea - totul va fi bine, si nici nu vor mai exista femei care sa se imbrace ca barbatii si sa se dea barbati doar pentru a putea participa la lupte. :)
   Prefer artele martiale, pentru ca necesita mai puţina forta fizica. :))
   Pupici! <3

   Ștergere
 3. Pot să ajut şi un bărbat să-şi ducă bagajul, deşi sîntem egali, nu.
  Eu zic că totul ţine de politeţe, respect, bun simţ. Chestii care cam lipsesc în vremurile astea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Absolut! Chiar si o femeie poate ajuta un barbat.
   Bunul simt pare ca e pe cale de disparitie si cu acesta... de-a tavalugul se duc mai toate.

   Ștergere
 4. Foarte corect comentariul anterior. Multe lucruri pornesc de la respectul fata de semeni, dar si fata de propria fiinta. Daca e sa ma gandesc in urma, un anumit gen de comentarii ca acelea mentionate, sunt in general facute de oameni din genul nepoliticosi si care nu prea se dau in branci cu munca, oricare ar fi ea! :) oricum la noi totul e cam dupa ureche, sau dupa cum convine, din pacate!
  .... Haltere nu cred, poate un pic de arte martiale, dar evident intr-o alta viata...( ma refeream la mine! :D)
  Pupici! Have Fun!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Respectul faţă de semeni... Pfuuu! Inca am pe creier o secventa vazuta - ca exemplu "asa nu" - intr-o emisiune ("Starea natiei") unde un individ, Codrin Stefanescu, si-a permis sa-si râdă de un interlocutor (se aflau invitati la nu stiu ce emisiune) peltic... Pur si simplu nu mi-a venit sa cred ca cineva poate face asa ceva la TV, in direct! A spus ca-i "horror" cum vorbeste omul, si l-a imitat oribil. Ce sa mai sper la bun simt cand unii fac asa ceva in public, in faţa a cine stie cate sute de telespectatori!
   Stiu, nu are legatura cu egalitatea de gen dar are legatura cu bunul simt. :) (Si m-am racorit puţin) :)

   Pentru haltere nu prea ma tin genunchii! :))
   Multumesc! Cu veselie weekend-ul sa-l treci! Pupici! <3

   Ștergere
 5. da, ai atins un subiect delicat !
  oare ce mamă şi-a mai educat băiatul (în aceste timpuri atât de moderne...)ca să ştie că în viaţă că mai trebuie şi: deschisul portierei, căratul sacoşei, bătutul covoarelor, a oferi locul ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E foarte ciudata "situatia". :) Femeia-mama e cea care educa, in primul rand, copii (ca-s fete, ca-s baieti) si, cumva, multi baieti ajung barbati care nu respecta femeia... Si nu toti sunt dintre cei care au crescut fara mama sau care au avut parte numai de certuri intre parinti. :(
   E un banc dragut pe tema aceasta:
   O femeie ai carei copii sunt casatoriti se destainuie unei pritene:
   - Fiica mea a nimerit un barbat bun ca painea calda, atent cu ea, ii face micul dejun si i-l duce la pat. Fiul meu, insa, a nimerit o puturoasa de femeie! El ii face micul dejun si i-l duce la pat!
   Seara frumoasa iti doresc!

   Ștergere