2017-02-23

Să nu fii singur

Uneori, singurătatea e mai bună decât să trăieşti într-un anumit fel, constrâns de alte persoane. Singurătatea in doi este, poate, cea mai rea formă de singurătate…
Singurătatea poate fi şi utilă, pentru că singur fiind ai timp să te echilibrezi după o perioadă mai dificilă. Sunt oameni care aleg, regulat, să se retragă, singuri, într-un loc izolat şi… doar stau,  contemplă natura, citesc… După un timp petrecut numai cu noi, in solitudine, putem relua cursul vieţii cu forţe noi.
Singurătate nu înseamnă neapărat lipsa unui partener de viaţă, ci şi lipsa prietenilor, lipsa unui anturaj, cât de restrâns ar fi acesta. Uneori poţi fi singur şi in mulţime, între prieteni, in cuplu… Aceasta e singurătatea interioară, care poate fi un prieten de nădejde, pentru un timp, dar şi cel mai mare duşman.

Există oameni care se simt perfect numai cu ei (sunt solitarii, lupii singuratici) dar, in general, sentimentul de singurătate ne transmite că ceva nu e in regulă in viaţa noastră.
Se spune că nu e bine să intri într-o relaţie doar pentru că nu mai vrei să fii singur; dacă o faci, vei avea mereu aşteptări de la celălalt, aşteptări la care e posibil ca celălalt să nu se ridice, sau să considere că tu nu te ridici la aşteptările lui şi relaţia devine ceva de genul “decât singur cu mine mai bine singur alături de cineva”. Cine caută pe cineva doar pentru că se simte singur va sfârşi prin a găsi pe cineva care se simte singur şi vor forma o familie in care fiecare e singur, sufleteşte mai ales.

Credeam că cel mai rău lucru în viaţă este să rămâi singur dar am aflat că cel mai rău lucru în viaţă este să trăieşti cu oameni care te fac să te simţi singur. (Robin Williams)

Dacă poţi să iei pe cineva de mână, să-l îmbrăţişezi, sau doar să-l baţi pe umăr... bucură-te: niciodată nu te vei simţi singur. (Octavian Paler)

14 comentarii:

  1. Foarte adevarate lucruri ai scris !
    Sunt in totalitate de acord cu ele.
    Seara pl[cuta si noapte buna sa ai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere!
      Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  2. De aceea e bun şi virtualul.Avem cu cine schimba o vorbă, cui să-i spunem ce ne doare sau ce ne distrează.De a vedea ce, cum, văd alţii viaţa.
    Trebuie doar să menţinem fiecăruia ( virtualului şi realului), locul în viaţa noastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevarat: spatiul virtual este realitate in viata noastra si pentru foarte multi oameni care, poate, se simt singuri (dar nu numai pentru ei!) este un fel de oaza in singuratatea lor. Cred ca e foarte important sa fie mentinut echilibrul intre cele doua, pentru ca sunt oameni care, efectiv, aproape ca nu mai exista in real, nu se mai simt bine fara acest spatiu virtual.

      Ștergere
  3. Poate gresesc, spun din start, dar pentru mine starea de singuratate sub ce forma o fi ea, este o stare de spirit ce arata ca noi nu ne-am gasit destinul. Ca pur si simplu plutim usor in deriva si inca nu am ajuns la mal. Cei din jur o pot umple doar temporar. Ceva trebuie sa schimbam in noi si sa gasim ceea ce poate nici nu stim inca. Am citit undeva (nu stiu unde!) ca daca dimineata nu ne trezim plin de entuziasmul fata de ceea ce avem de facut in acea zi si in orice zi, inseamana ca nu asta e drumul...
    Asa ca, draga Diana, sper ca esti plina de bucuria zilelor, ca altfel e cam naspa... :D
    Pupici si zambete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In principiu, e asa cum scrii, dar exista unele momente in care, unii, isi doresc sa fie singuri, sa isi "linga ranile" departe de ochii lumi, sa isi varse amarul numai in prezenta... proprie si personala. :) Cred ca astfel de momente, ore, zile de singuratate sunt benefice.
      Oooo! Sa te-auda (citeasca) ai mei! :)) Am avut de cand ma stiu prostul obicei de a refuza (cand aveam de ales, evident!) sa fac ce nu-mi face placere, nu ma entuziasmeaza! In anii de scoala, daca ceva nu ma atragea prin nimic, nu invatam - daca aveam ghinionul sa fiu "ascultata" luam o nota proasta, si recuperam cu alta ocazie. Chiar si cu locul de munca am facut la fel - inainte de 1990 si dupa: cand simteam ca nu mai merg la lucru cu placere schimbam locul. :)
      Multumesc, Suzana draga! Pupici si zambete! <3 :)

      Ștergere
  4. Este un subiect foarte delicat ... Sunt atat de multi batrani care sunt singuri ! Viata nu este un paradis si asta o stim cu totii numai ca uneori societatea te izoleaza pentru ca ... nu mai esti tanar, nu mai poti sa muncesti, esti bolnav sau pur si simplu nu te mai poti adaptata! E greu ca sa "pui degetul pe rana" ca sa gasesti Solutia optima! pupici draga mea! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod cert "tema singuratatii" este foarte complexa.
      Batranii singuri ma induioseaza - inclusiv cei rautaciosi sau rai de-a dreptul... E ca un balsam pentru suflet sa le vad ochii imbatraniti cum se lumineaza atunci cand cineva le trece pragul, uneori dupa multe zile. E atat de greu sa castigi increderea batranilor, sa ii ajuti - macar puţin - sa treaca peste greutatea singuratatii... Cei mai multi au impresia ca vrei ceva de la ei, ca nu se poate sa le oferi din timpul tau doar asa...
      Puţine mai sunt societatile care apreciaza batranii, au grija de ei in adevaratul sens al conceptului.
      Crescand, nici copiii crescuti de bunici nu mai merg in vizita prea des... Oh, ce trist!
      Multumesc, Ella draga! Pupici! <3

      Ștergere
  5. da, sunt singură - singură pentru că nu am un partener... dar singurătatea mea este plină de activităţi, de trăiri minunate adesea... şi vă am, ca prietene, pe voi !!!
    adevărat, ai scris frumos despre fiecare stare în parte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indraznesc sa afirm ca nu esti singura. :) Singur este cel care se simte singur, in adancul sufletului. Din cate am putut deduce, esti inconjurata de atata dragoste incat nu cred ca te-ai putea simti singura.
      Iti multumesc pentru cuvintele tale, draga prietena-japoneza. <3
      Iti multumesc si pentru apreciere. Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  6. Singuratatea este grea,dar nu pentru toata lumea.Unii o cauta,dar nu toti o gasesc.Cel mai rau e, cand esti inconjurat de prieteni si te simti singur.Un subiect vast si interpretabil.O seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! :) Unii se simt bine sa fie numai cu ei! :) Au prieteni, au familie dar par a se simti cel mai bine cand sunt ei si pasiunile lor. :)
      Mare dreptate ai: subiectul e vast si singuratatea cred ca poate fi interpretata in multe feluri, in functie de cel care ar defini-o. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  7. Ce subiect interesant ai gasit ca intotdeauna, Diana! Nu stiu cum faci, dar le imbini atat de placut si de incitant...pentru meditatie, reflectie. Sunt un pic obosita, acum... dar, singuratatea nu este deloc usor de definit. Imi plac citatele, in special cel al lui Robin Williams; dar, si Paler are dreptate. Personal, cunosc cate ceva despre 'singuratate', desi imi place sa cred ca nu sunt singura, si ca dupa o anume experienta (un divort), nu sunt deloc o singuratica. In viata, cred ca fiecare intr-o anume cota va fi intotdeauna, pe contul sau, intr-o anume 'singuratate' cu care va trebui sa se descurce. Ca pentru orice, nu exista garantia ca nu va fi asa. Probabil, de aceea s-a 'inventat' socializarea. Si asta cere efort, energie personala ca implicatie. De aceea spuneam ca imi place citatul lui Williams. Poti fi singur pana la urma si inconjurat de " oameni care te fac să te simţi singur."
    Dar sa fim pozitivi...si optimisti! Increzatori in tot binele ce ne inconjoara. Toate cele frumoase si pline de inspiratie in acest weekend, dar si in noua saptamana ce va incepe. Duminica frumoasa cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alexa.
      Sunt sigura ca nu esti singura, in sensul ca nu te simti singura. Cred ca sufletul tau e prea plin pentru a permite instalarea "singuratatii interioare". :)
      Sunt perfect de acord cu tine: fiecare avem parte de o "anume singuratate", din cand in cand; uneori cautam o "oaza de singuratate", se ne asezem in ordine gandurile, sa ne linistim sufletul.
      Oh, da! Sunt multi cei care au "talentul" de a-i face pe altii sa se simta singuri - spun aceasta si doar gandindu-ma la faptul ca puţini oameni mai stiu sa ii asculte pe ceilalti, sa le vada tristetea din spatele zambetului si sa le intinda o mana de ajutor, sa le spuna o vorba buna sau macar sa ii asculte. Cred ca si numarul sinucigasilor ar scadea daca cei din apropierea lor ar face efortul de "a-i vedea". :)
      Iti multumesc, Alexa draga! Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.