2017-02-02

Arama pe faţă la politicieni

De regulă, in campaniile electorale, din patru in patru ani politicienii ies la lumină şi îşi incep discursurile optimiste despre ce vor face şi vor drege ei pentru bunăstarea cetăţenilor – dar numai de vor fi aleşi! Altfel… stau culcaţi pe-o ureche.
Unii au fost aleşi şi şi-au îndeplinit promisiunile făcute celor care i-au sprijinit in special cu bani, probabil, pentru că cetăţenilor nu le-a fost tocmai bine. Unii au făcut ceva: au mărit salariul minim pe economie. Superb! În scurt timp au crescut preţurile şi mărirea n-a mai contat. Firmele care nu şi-au putut permite această mărire… au făcut concedieri şi oamenii au ajuns la indemnizaţia de şomaj (cei nu foarte tineri au şanse minime de a-şi găsi un loc in altă parte, dar aşteaptă “pensia anticipată, parţial anticipată sau pe cea de vârstă, adică… un timp cam au nevoie de ajutor financiar serios pentru că nu-şi pot achita toate datoriile iar daca au credite la bancă… rău de tot).

Când cei din partidul democrat liberal erau la putere au micşorat pensii şi salarii (au fost oameni care s-au sinucis pentru că nu mai reuşeau să facă faţă datoriilor – mai ales creditelor luate), au introdus impozitul diferenţiat pentru firme (mii au fost închise şi sute de oameni au ajuns la coadă la şomaj) şi multe altele. Acum, acei oameni, sunt ascunşi sub umbrela partidului naţional liberal (mi-e şi jenă să numesc liberali pe cei care azi au carnet de membru in PNL).

Înainte de a fuziona cu partidul democrat liberal, cei din PNL păreau a avea un fix cu “taxa auto” – ba o scoteau – la presiunea Uniunii Europene şi nu numai – ba o băgau. Acum, cică, au scos-o pesediştii, ca şi cum au aruncat un os. Sper să n-o mai văd reintrodusă!

Acum e (din nou) rândul pesediştilor: pentru că nu au fost satisfăcuţi de altele, au venit cu limita la prejudiciu in cazul abuzului in serviciu, şi ne spun: “un prejudiciu mai mic de 200 de mii de lei nu e infracţiune”. Legea pedepseşte fapta, nu dacă e gravă sau ba – din moment ce apare in codul penal e clar că prezintă pericol social! Care o fi părerea celor prejudiciaţi?!

Pedepsele pentru diferite fapte pot fi individualizate – criteriile sunt scrise clar in codul penal, deci nu e cazul de a fixa un cuantum ca cel de 200 de mii de lei pentru ca judecătorul să poată hotări o pedeapsă minimă pentru un prejudiciu considerat mic (chiar şi amendă penală) sau ca să fie cerută o nouă încadrare juridică pe considerentul că prejudiciul nu e mare. Dar! Una înseamnă, de exemplu,  un prejudiciu de 108 mii lei la bugetul unei instituţii şi alta înseamnă un prejudiciu de 108 mii lei în cazul unei persoane fizice sau juridice.

Fac prostii, oamenii aceştia, şi spun prostii! O aud pe ministra de la interne că ea n-a ştiut despre grupurile de oameni violenţi care, miercuri, au “spart” manifestaţia din Bucureşti! Cică doi tipi, şeful poliţiei şi un secretar de stat, ar fi primit sms de la un agent SRI că e posibil ca niste indivizi violenţi să apară in zonă – grupurile au apărut dar forţele de ordine din zona le-au permis să facă ce-au făcut, nu i-au izolat din timp. Şi ministra zice, cu alte cuvinte): “in SMS nu se specifică faptul că există un risc de…”. Numai faptul că agentul a trimis sms să anunţe şi ar fi trebuit să le fie clar că există riscul! Altfel de ce să se deranjeze agentul SRI? Ea zice că erau informaţii de notorietate publică. Ok! Tocmai! Cu atât mai mult erau necesare măsurile imediate! Toţi ştim că la proteste apar şi din ăştia, dar agentul le-a spus ca vin! Dacă ceva e de notorietate publică nu mai trebuie luate măsuri împotriva violenţei? Cine le-o fi zis să-i blocheze in sala de sport unde s-a susţinut meciul de handbal? Zice ea că n-ar fi fost legal să-i blocheze in sala de sport…
Procurorul general o contrazice, şi spune că ei au primit informări de la MAI privind riscul producerii unor probleme. Că MAI avea informaţiile de la SRI sau din surse proprii nici nu mai contează.

Nici nu ajung bine la putere că li se şi declanşează tupeul! Nu vă imaginaţi că cei despre care nu am amintit aici sunt mai grozavi! 
Oare numai mie mi se pare că politicienii români sunt toţi o apă şi-un cu pământ?!


Oh! Să nu ne facem griji! Ordonanţa 13 va trece pe la parlamentari: pentru fiecare ordonanţă de guvern data e necesară o lege de validare, lege care ar putea fi data şi cu unele modificări, când e cazul. Dacă asta se întâmplă după... 11 zile… cine a trebuit să fie scăpt, a scăpat. Cât timp dispoziţiile din ordonanţă sunt in vigoare produc efecte (chiar de-ar fi o singură zi). Modificarea dorită ar putea veni in eventualitatea că majoritatea parlamentarilor nu se simt cu musca pe căciulă – dacă musca le e pe căciulă… e posibil să nu dorească vreo modificare. De ce ar dori să-şi facă rău singuri? Vom vedea dacă politicienii îşi vor da arama pe faţă… şi vor accepta ordonanţa fără modificări.

Pe aceeasi tema:
Susţineri controversate privind unele modificări ale codului penal;
Impotriva unor modificari ale codului penal;
Denunţul, abuzul in serviciu şi bătaia de joc;

10 comentarii:

  1. interesantă postare ! să sperăm că Bunul Dumnezeu ne va călăuzi paşii astfel încât să scăpăm cu bine din această încercare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Sper sa le lumineze mintile celor care au castigat puterea politica si isi imagineaza ca au castigat puterea asupra oamenilor...

      Ștergere
  2. Nu stiu ce sa zic ... pur si simplu eu nu vad "Solutia"! Sau daca o vad nu e de bine ... Offf...
    pupici draga mea si sa auzim numai de bine! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu vad solutia salvatoare! E o increngatura fantastica in structurile statului român! Am senzatia ca indivizii acestia sunt legati intre ei cu lanturi care s-au incurcat intre timp si nu le mai dam de capat... Imaginea exacta ar fi niste câlţi! Nu reusesti sa faci ghem!

      Multumesc, Ella draga! Weekend frumos iti doresc Pupici! <3

      Ștergere
  3. Interesanta analiza,desi prea blanda,pentru situatia in care ne aflam !Cred
    ca aceasta structura mafiota de la putere e pregatita sa calce in picioare
    pe oricine,pentru a face ce vor !
    Un weekend linistit iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia.
      E aproape certitudine ca acesti infractori sunt gata sa ne calce in picioare pentru a-si atinge scopurile. Evit sa ii numesc mafioti pentru ca mafiotii, prin comparatie cu politrucii de la noi, mi se par chiar domni... :)
      Multumesc! Weekend minunat iti doresc!

      Ștergere
  4. As nuanta putin: politicienii sunt cam toti in aceeasi mocirla morala, insa unii sunt si prosti.
    Imi amintesc de o anecdote cu Napoleon:
    Napoleon a descoperit într-un raport înaintat de președintele Camerei de Statistică o greșeală elementară de adunare și l-a concediat.
    - Excelență, nu merit această lovitura. În definitv, n-am furat.
    - Mai bine făceai acest lucru! Furtul are o limita, pe când prostia nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da, sunt si prosti unii, dar isi spun prostiile cu atata convingere incat ii induc pe multi in eroare.

      De-ar fi toti "sefii" ca Napoleon... Oooo! Am trai, probabil, intr-o lume ideala. :)

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Nu comentez,dar ce văd la televizor și în ziare mă înspăimântă!
    Un weekend liniștit cu multe bucurii îți doresc!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Prea multe nici nu sunt de spus. :( E o stare de fapt neplacuta.
      Am fost in strada... In BV nu exista (aparent) vreun pericol de iscarea unor violente (sunt unele voci care instiga - destul de slab - la violenta dar ne delimitam repede de agitatori si nu au spor - n-au avut pana acum).
      Multumesc!
      Iti doresc sa ai un weekend linistit.
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.