2018-12-16

Visătorul, vrăjitoarea, vânătorul şi Iarna. Poveste parfumată de Crăciun

In pădurea deasă de brazi, cedri şi stejari seculari, curioşii care se aventurau până departe ar fi descoperit o cabană din lemn de brad, cu ferestre mici care aveau in loc de geam hârtie albă cerată; acoperişul uşor ţuguiat arăta de departe ca şapca purtată de un ştrengar.
Tânăra femeie care locuia aici îşi creştea singură băieţelul de când soţul a murit strivit de un brad pe care îl tăia împreună cu echipa de tăietori de lemne; oraşul care se întindea de la marginea pădurii era in plină expansiune şi era o cerere foarte mare de lemn pentru construcţii. Singura sursă de venit a micii familii venea acum din vânzarea leacurilor din plante pe care femeia le vindea spiţerului din oraş.
Localnicii o numeau vrăjitoarea pe tânăra care era mereu văzută in compania unui băieţel in vârstă de vreo zece ani, cu ochi mari, rotunzi, visători. O numeau aşa nu doar pentru că era foarte frumoasă şi atrăgea privirile tuturor bărbaţilor, tineri sau bătrâni, ci şi pentru că pe unde trecea lăsa in urmă un amestec de arome care stimulau simţurile. Parfumul de iasomie, regina nopţii, trandafir, mentă şi multe alte arome păreau că fac parte din fiinţa ei. O numeau vrăjitoare şi pentru că ştia să combine plantele pentru a trata diferite afecţiuni uşoare şi cunoaştea denumirile şi proprietăţile curative ale tuturor ierburilor care creşteau in pădurea unde îşi avea locuinţa. Unii o bârfeau - mai ales cei cărora le refuzase avansurile amoroase - şi nu pierdeau ocazia să o ironizeze atunci când o întâlneau. Ea îi ignora fără să plece capul. Un vânător, însă, părea că are mai multă trecere la vrăjitoare. Era un bărbat voinic, cu ochi ce priveau tăios - devenind blanzi doar când priveau spre vrăjitoare şi copilul ei. Sub protecţia lui - necerută şi neştiută - bârfele şi ironiile au încetat..
Vânătorul îi cunoscuse pe cei doi întâmplător, când a dat de cabana lor in pădure şi a vrut să le vândă nişte iepuri abia ucişi. Nu va uita niciodată lacrimile care s-au adunat in frumoşii ochi ai femeii care îi refuza oferta, politicos. Băieţelul, însă, când şi-a văzut mama cu ochii in lacrimi, a încercat să îl alunge, lovindu-l cu pumnii lui mici. S-au împăcat, însă, vânătorul trecând des pe la casa lor, ajutând la tăiatul lemnelor, la adunatul şi la uscatul plantelor. Băieţelul era fericit că mama lui râdea din nou şi el avea acum mai mult timp pentru a-şi ingriji grădina secretă pe care o avea într-un luminiş foarte mic ascuns in adâncul pădurii dar unde aproape toată ziua razele soarelui mângâiau pământul şi plantele copilului: lavandă, muşcate, rozmarin şi garofiţe. Acolo îi plăcea să stea, să viseze cu ochii deschişi, să inventeze poveşti pe care le spunea copacilor şi norilor. Colegii de şcoală îl porecliseră “visătorul” pentru că mai mereu părea pierdut într-o lume ideală in care alţii nu aveau acces.
Într-o zi, vănătorul a venit cu o propunere de negoţ pe care i-o transmitea spiţerul încântat de parfumul pe care îl simţise in hainele lui la ultima livrare a comenzii de leacuri din plante: o licoare aromată pe care să o vândă ca parfum. I-a trimis şi câteva sticluţe etichetate, pe care scria, stângaci, “Vânătorul. Apă de parfum pentru bărbaţi”. Tânăra femeie a zâmbit şi s-a apucat de lucru, combinând in ulei prelucrat la cald ace de brad cu ace de cedru, lemn de santal, rozmarin şi tuberoze. Parfumul s-a vândut mai bine decât băuturile spirtoase, aşa că spiţerul nu doar că a mărit comanda dar a solicitat şi un parfum pentru doamnele care se simţeau nedreptăţite. Aşa s-a născut Vrăjitoarea bună, o esenţă naturală pe bază de ulei, cu arome de vanilie, o tentă de citrice, iasomie pentru vindecarea inimi, esenţă de trandafir roz pentru protecţie şi regina nopţii pentru trezirea compasiunii. Licoarea parfumată era turnată in sticluţe mici, roşii ca sângele, culoarea rubinului, piatra menită pentru frumuseţe, dragoste şi conexiune. Vrăjitoarea gândise parfumul pentru a trezi empatia in sufletul tuturor celor care îi vor simţi aromele.
Visătorul a avut cel mai mare succes. Vrăjitoarea combinase cu mare dragoste lavandă, mandarină, salvie, ca note de vârf; garoafă, tutun (adus de vânător de la mare distanţă), trandafir şi muşcată ca note de mijloc, pe o bază de brad, boabe de tonka, vetiver şi cedru. Deşi îl combinase pentru bărbaţi tineri era foarte căutat şi de femei.
Prosperitatea îşi găsise drum spre căbănuţa din pădurea deasă, dar ocupanţii ei trăiau la fel de modest şi tot in armonie cu natura. Aveau in plus un acoperiş mai solid şi printre bârnele cabanei nu mai şuiera vântul; ferestrele erau mai mari, aveau geam şi erau acoperite cu perdeluţe din mătase; uleiul lampant acum nu doar că aducea lumină in casă, ci şi parfuma aerul.
Visătorul, vrăjitoarea şi vânătorul şedeau in jurul unei mese bogate pe care străluceau lumânări parfumate care învăluiau camera intr-o lumină caldă. Doar băieţelul era trist, pentru că era in Ajun de Crăciun şi cerul nu dădea semene că va ninge. Şi-a rugat mama să facă pentru Zâna Iernii un parfum care să o atragă şi să vină in pădure scuturându-şi de zăpadă faldurile albe ale pelerinei de catifea. Ajutată de cei doi ucenici femeia a pregătit toate ingredientele pentru un parfum despre care sperau că îi va plăcea Iernii şi va veni să-l ia, lăsând in schimb zăpadă, ca dar de Crăciun, nu ca plată. A combinat Vrăjitoarea bergamot, angelică, iris, puţină miere, păducel, garoafă şi caramel. A numit lichidul Apă de Iarnă şi l-a turnat într-o sticluţă de cristal pe care a aşezat-o, fără dop, in dreptul unei ferestre lăsate uşor deschisă - să simtă Iarna parfumul şi să vină.
Când s-a trezit, băieţelul visător s-a dus direct la fereastră şi-a început să chiuie de bucurie la vederea omătului care acoperise pădurea cât vedea cu ochii, strălucind in lumina rece a dimineţii.
================================================================
Pentru Clubul Poveştii Parfumate găzduit de Mirela. Poveste de Crăciun sau Vis de iarnă.
================================================================
Parfumurile la care m-am gândit:
The Dreamer, apă de toaletă pentru bărbaţi, lansată de Versace in anul 1996.
Un parfum aromatic, condimentat, dulce, proaspăt.
Notele de vârf sunt: lavanda, mandarina, salvia;
Notele de mijloc: garoafă, tutun, trandafir, muşcată;
Notele de bază: brad, boabe de tonka, vetiver, cedru.
Hunter Men de Armaf, apă de colonie pentru bărbaţi, un parfum lemnos, aromatic.
Note de vârf: cardamon, ace de cedru, rozmarin şi grapefruit;
Note de mijloc: ylang-ylang, tuberoza, olibanum;
Note de baza: cedru, lemn de santal, vetiver.
The Good Witch, de la Olivine Atelier, parfum de toamnă, pentru femei.
Este un amestec de uleiuri esenţiale naturale obţinut din vanilie, citrice şi iasomie, cu un miros puternic dar nu prea dulce, care nu persistă mult decât dacă e dat pe păr sau pe haine.
L'Eau d'Hiver, de la Hermes, creat de Jean-Claude Ellena; unisex.
Un parfum potrivit pentru iarnă. Notele acestui parfum sunt  bergamot, angelică, iris, păducel, iasomie, miere, garoafă, heliotrop, caramel şi mosc.
Cunosc parfumurile numai după descrieri; le-am ales pentru că s-au potrivit personajelor - sau invers. 

19 comentarii:

  1. Dragă Diana, este o adevărată bucurie povestea ta! Plină de miresme, de acorduri parfumate de clasă, potrivite cu personajele poveștii, dar și cu oricine dorește un parfum bun. Ești o povestitoare desăvârșită, dar și o mare cunoscătoare de parfumuri fine, lucru pe care nu-l descopăr azi, ci de foarte multă vreme. Și o poetă de suflet, uite: ”A numit lichidul uleios Apă de Iarnă şi a turnat-o într-o sticluţă de cristal pe care a aşezat-o, fără dop, in dreptul unei ferestre lăsate uşor deschisă - să simtă Iarna parfumul şi să vină.” Poezie curată! ;) :)
    Îți doresc un Crăciun luminos și fericit, cu bucurii și ce-ți dorești tu mai mult, poate o motocicletă nouă! Sărbători fericite! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela draga, pentru apreciere si complimente. Inventez despre parfumuri. :) Nu cunosc, personal, prea multe parfumuri dar imi place ideea de parfumuri. Povestile parfumate mi-au imbogatit cunostintele despre. :)
      Multumesc, la fel! Craciun fericit! Sa iti implinesti toate visurile! Cu toti sa fiti sanatosi si sa aveti spor si reusite!
      Eheee! Motocicleta noua nu - ador "vechitura" pe care o ravnesc unii (dar trebuie rezolvata directia) :)
      Sarbatori fericite! :)

      Ștergere
  2. O adevarata, perfecta poveste parfumata de Craciun❤️
    Am simtit, m am lasat invaluita de parfumurile descrise de tine, am deschis usa casutei cuminti ascunsa in padure si am privit o pe frumoasa si buna Vrajitoare pregatind esentele parfumate cu Visatorul cu ochi blanzi langa ea si cu Vanatorul serios si mereu prezent aparand cu duscreta strasnicie micuta familie.
    M-am indragostit de povestea ta! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minunat ai rezumat povestea conturata de mine. Am facut risipa de cuvinte si tu ai spus esenta intr-o fraza. :)
      Multumesc! <3
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. M-ai facut sa visez ! M-ai facut sa vreau si eu acea licoare care trezeste amintiri si viata! Multumesc, Diana.
    Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
    Mala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iti multumesc, Mala! Pentru cuvintele pe care le-ai lasat aici, dar mai ales pentru povestea pe care ai scris-o si care inca ma urmareste - si la care inca nu stiu ce cuvinte sa alatur.
      Adeste fideles
      https://malalt.wordpress.com/2018/12/16/adeste-fideles-2/
      Multumesc! Sarbatori fericite iti doresc si eu tie! Sa fiti sanatosi si bucuriile sa ramana in viata voastra!

      Ștergere
    2. Imi cer scuze ca ma semnez "Anonim" dar e singura forma de semnatura pe care blogspotul mi-o accepta(nu stiu de ce!). Si-mi pare tare rau ca nu am putut sa comentez la celelalte materiale ale voastre abia acum descoperind posibilitatea asta. Dar....toate au un inceput. :D

      Ștergere
    3. Multumesc. :)
      Blogger a scos relativ de curand optiunea comentariilor cu "OpenID" dar ar fi trebuit sa functioneze "nume/adresa URL", insa, se pare, nu in toate cazurile. :(

      Ștergere
  4. Hello dear Diana!
    What a delightful Christmas story you wrote! You have a gift for writing!
    You are so talented!I really enjoyed reading it! Well done!!!
    Wishing you a warm evening and a happy new week! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thank you very much! You are so kind! I am grateful for the wonderful words of encouragement.
      I wish you a wonderful week! Hugs!

      Ștergere
  5. M-a prins povestea ta. Are de toate si mai ales o mica gradina fermecata!
    Parfumurile chiar nu le cunosc, dar cred ca ar merita sa mai intru din cand in cand intr-o parfumerie... Mi se pare atat de ciudat sa vorbesc despre ceva necunoscut mie! :)

    O seara frumoasa si o saptamana cu mult spor la tot ceea ce faci, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana draga!
      As minti sa afirm ca eu cunosc parfumurile asa cum le cunoaste Mirela, de exemplu, dar imi plac si folosesc. Cineva imi spunea ca de cunosc bine un parfum pot zice ca le cunsoc pe toate, pentru ca in fiecare sunt "ingrediente" pe care le iubim sau admiram in natura. :) Ce ciudat! Uitasem aceasta observatie... si, probabil, o voi uita din nou, pana cand alte cuvinte vor reactiva amintirea. :)
      Multumesc, la fel! Saptamana minunata sa ai, si spor in toate! Pupici! <3

      Ștergere
  6. O poveste cu adevarat parfumata. Multumesc pentru o clipa de relaxare! Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Alina, si pentru urare.
      Sarbatori fericite!

      Ștergere
  7. Ce frumos ne-ai purtat pe aripi de poveste! M-am întristat și am zâmbit deopotrivă cu personajele tale. Cred că tare m-ar îmbia și pe mine parfumul Visătorului... 😊
    Să ai o seară minunată, o săptămână la fel și sărbători de poveste, Diana dragă! 😚❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana draga!
      Parfumul Visatorului l-as alege si eu. :)
      Zi de zi frumos sa-ti fie! Sarabori fericite iti doresc! Cu multa veselie si "producatoare" de amintiri frumoase. <3

      Ștergere
  8. Am citit povestea ca la un film! Foarte mult talent ai!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce poveste frumoasa ai tesut!! Stii, ar putea deveni legenda in timp. Mi-a amintit putin de cum am creat eu o legenda in jurul mancarii chinezesti :)))))).
    Si uite asa se invaluie in ambalaje minunate lucrurile.... :).
    Eu momentan sunt in pana de povesti - le-am epuizat pe toate :)). Am insa o mare dorinta de a citi! Si uite, am inceput bine !!
    :*
    Pupici cu drag <3

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.