2019-05-04

Dansând şi luptând: capoeira. Provocare muzicală

Un fel de dansând luptând sau luptând dansând aş “traduce” capoeira: arte marţiale pe muzică. Cântecele sunt “stilul tribal” - cu mai multe sau mai puţine cuvinte, sau fără cuvinte. Luptătorii-dansatori trebuie să menţina un anumit ritm; când ritmul se schimbă brusc, automat, se produce un fel de blocaj, o ezitare - creierul îşi pierde concentrarea asupra ritmului şi trebuie să îl reia cât se poate de repede pentru ca dansatorul-luptător să nu greşească. Regula este ca ritmul (lovitul palmelor sau lovitul in diferite obiecte, nu neapărat instrumente muzicale) să nu fie schimbat (in concursuri), dar schimbarea ritmului este şi un exerciţiu de concentrare.
Cine nu luptă poate dansa pe aceeaşi melodie.
Am ales pentru această ediţie a Provocării muzicale un videoclip (două cântece) cu secvenţe dintr-un film care mi-a plăcut: Only the Strong (1993), cu Mark Dacascos in rolul principal. Ce este capoeira vă puteţi face o idee din primele minute.
Paranauê & Zoom-Zoom-Zoom (Serapis Bey) (vizualizare pe YT)
======================================================================
Friendship Friday! 
Provocarea muzicală lansată de Carmen pe blogul ei, Între vis şi realitate.
======================================================================
Capoeira îşi are originea prin secolul al XVI-lea, pe vremea coloniştilor portughezi, fiind dezvoltat in Brazilia de sclavii africani. Este artă marţială africană (un dans de luptă din regiunea africană NiGolo) care combină dansul, acrobaţia şi muzica - mişcări complexe (in cerc) centrate pe forţă, flexibilitate, viteză, lovituri de picior; caracteristic îi mai este şi efectul de pârghie, pe lângă lovituri, rotiri şi alte tehnici. Nu lipseşte trucul - de exemplu, gesturi prietenoase menite să inducă in eroare adversarul. Azi, in capoeira se folosesc şi arme (săbii scurte, cuţite, macete ş.a.), ceea ce-i conferă natura luptelor de stradă. De-a lungul timpului, moştenirea africană a fost influenţată de alte stiluri de luptă, iar din anii 1970 este prezentată şi învăţată in ţări de pe toate continentele, maeştrii înfiinţându-şi propriile şcoli de luptă (fără arme, majoritatea). Capoeira atrage, anual, mii de studenţi şi turişiti in Brazilia.
Din 26 noiembrie 2014, capoeira a primit (conform U.N.E.S.C.O.) statut oficial de “patrimoniu cultural intangibil” al Braziliei (info wikipedia). 

12 comentarii:

  1. Foarte foarte interesant!
    Prima data cand l-am vazut pe Mark Dacascos in serialul The Crow mi-a fost un pic antipatic (dar nu din vina lui, ci pentru ca m-a afectat intamplarea cu Brandon Lee). Este insa un artist talentat si mi-a facut placere sa descopar imaginile din filmul acesta (pe care nu l-am vazut).
    Pupici cu drag !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In serial l-am vazut si eu prima data, si tot la Brandon m-am gandit initial. Dupa ce vazusem filmul "Corbul" imi dorisem o continuare - a urmat un alt film si un serial, dar fara fiul lui Bruce Lee. Tare rau mi-a parut de baiatul acesta!
      Imi plac filmele cu Mark Dacascos (nu sunt spectaculoase si cele mai multe sunt / par de serie B), dar nu toate - in unele imi plac doar fazele de cafteala, pentru ca sunt arte martiale. :)

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Superb clipul,mi-a plăcut!
    Duminică frumoasă și o săptămână ușoară îți doresc!
    Pupici cu drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Ma bucur sa stiu ca ti-a placut videoclipul.
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  3. Am văzut filmul. Mi-a plăcut.
    Duminică senină să ai, Diana! 😘❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut, si nu doar pentru artele martiale, ci pentru ca, in film, a dat o sansa elevilor "problema". :)
      Multumesc, Dana draga! Saptamana minunata iti doresc! <3

      Ștergere
  4. Mi-a plăcut mult ritmul și actiunea plină de viață și energie din videoclip !
    Mi-a adus aminte de filmele alea din copilărie cu bruce lee, cu stallone și van damme, ieeee..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capoeira imi place tare mult, si de aceea am vrut sa urmaresc filmul care are ca tema un subiect des intalnit: o sansa pentru elevii "problema".
      Oh, da! Filmele cu Brucee Lee le-am revazut cu placere si peste ani (si as putea sa le mai vad); cele cu Stallone mi-au placut mult, dar azi cred ca as mai putea vedea doar Rocky (I); Van Damme nu s-a numarat niciodata printre favoritii mei, in schimb imi plac si azi filmele cu Chuk Norris si Jackie Chan si Jet Li si, si... :)

      Ștergere
  5. Frumoasă tare propunerea ta şi mulţumesc şi pentru informaţii! O zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult placere. :)
      Multumesc, Potecuta! Zile senine!

      Ștergere
  6. wow! chiar intersant acest videoclip sitoate informatiile pe care ni le-ai dat "mura in gura" Uite asa mai invatam si noi lucruri noi! Si melodia e excelenta pentru sport! ☺ Eu am inceput de doua saptamani un program de sport foarte serios - in sensul ca e 5 zile din 7! Miscare multa dar si masaje si tratamente de relaxare ;-) Daca in 3 luni nu voi vedea efectele pe care le visez... voi renunta. Pentru moment insa, sunt extrem de motivata spiritual :-) :-)
    Pupici (AMR 16)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Carmen draga!
      Chiar ca e un ritm potrivit pentru sport!
      Esti o forta! Sportul pe car eil practic de un timp este... saritura peste orele de somn. Ma straduiesc sa fac rost de mai multe ore de somn - cat mai am o faţă! :)))
      Numar invers de la inceputul lunii! :) Pupici si imbratisari cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.