2019-05-16

Medicamente, medicamente!

Am auzit discutându-se că medicamentele pe care nu le (mai) foloseşte cineva sunt duse la medicul de familie pentru ca acesta să le ofere celor care nu au bani să le obţină.
De ce n-aş înghiţi medicamente care au fost la alţii in casă? Din multe motive! Povestind motivele unora şi altora, unii au zis că am pitici pe creier, că doar medicul n-o să-mi dea ceva expirat şi niciun om sănătos la cap nu va duce la medic - să fie date altora - medicamente expirate. Cred că medicul e bună credinţă, poate şi cel care le duce, dar…  De unde ştiu că e cutia originală, unde scrie termenul de valabilitate? In general, termenul de valabilitate e scris şi pe blistere (unde e cazul de blistere) - in unele cazuri blisterele sunt tăiate la un capăt pentru că nu erau complete, şi nu mai apare un termen de valabilitate.
Să zicem că se vede termenul de valabilitate. Cum ştiu că medicamentele respective au fost ţinute in condiţii corespunzătoare? Unii îşi ţin medicamentele in plin soare, lângă caloriferul fierbinte, alţii in frigider… Cu medicamentele nu-i de joacă.
De regulă, medicamente iau numai in cazuri de excepţie - ceea ce se întâmplă foarte rar - şi aş lua ceea ce îmi dau alţii dacă şi numai dacă ştiu cum păstrează medicamentele persoanele respective. Aşa că, aş zice că nu am pitici pe creier. Şi-mi dă replica cineva: “de unde ştii că de la farmacie nu-ţi vinde medicamente aduse de alţii?” Nu ştiu, e drept, dar aş evita să le iau atunci când ştiu. Altul zice: “dacă nu ai avea bani sau le-ai găsi foarte greu şi ai avea nevoie urgentă de ele, le-ai lua?!” Probabil că le-aş lua, pentru că aş risca şi dacă le iau şi dacă nu le iau.
Un fel de concluzie: dacă chiar se întâmplă (la nivel de medici), şi e legal, cred că e o aiureală chestia aceasta cu medicamente “refolosite”. Poate greşesc… pentru că văd lucrurile unilateral. Oricum, scriu şi vorbesc numai in numele meu.

20 de comentarii:

  1. Subscriu la ce-ai spus tu. Nu as folosi nici eu medicamente la mana a doua. :P Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci e clar: nu am pitici pe creier. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  2. Eu duc la farmacie medicamentele pe care nu le mai folosim si am sa-ti explic de ce! Am problem cu tiroida (de exemplu) si primesc un anumit medicament ce are un anumit microgramaj, dar cum tiroida mea este foarte greu de stabilizat, atunci cand trebuie redus microgramajul, primesc alte medicamente iar cele care mai raman, le duc la farmacie. Nu ptr ca farmacia sa le revanda sau sa le dea altcuiva, ci din motive de protectie a mediului înconjurator. Daca le arunc la wc de exemplu, ele se topesc si se întampla alte minuni prin canalizare, la gunoi este cu aproximatie aceeasi chestie ...
    La farmacie este o "cutie mare" unde poti pune medicamentele "vechi", fara ambalaje,cutii, prospecte s.a.m.d.
    A venit si aici cineva cu idea de a "refolosi" medicamentele, dar nu au fost multi de accord, doctorii ... ministerul sanatatii, din motive de higiena! Eu am încercat sa-ti explic cum e aici... acuma nu stiu cum este acolo la voi!
    Numai bine îti doresc, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa stiam si eu. Nu stiu mai departe unde ajung cele aruncate, poate ajung tot pe raft:)

      Ștergere
    2. E de inteles ceea ce zici tu: sa nu aruncam aiurea medicamentele. Tata a fost farmacist si, inca dinainte de 1990, medicamentele expirate adunate de pe la vecini sau rude (noi aveam prea putine, nu aveau timp sa expire) :) le ducea la farmacie si de acolo le lua cineva care le ducea la un depozit, unde erau distruse in siguranta.
      Avem si noi o lege care prevede ca medicamentele expirate sa fie duse la farmacii, dar... la care?! pentru ca nu toate primeau (acum or primi mai multe, pentru ca a fost la tv un reportaj pe tema - n-am verificat, insa).
      Total neigienica mi se pare chestia cu datul medicamentelor de la om la om, medicul fiind intermediar...
      Multumesc, Ella draga! Zile senine iti doresc! Pupici!

      Ștergere
    3. In Ro n-ar fi de mirare ca medicamentele aruncate sa ajunga pe raft... :( Ce rautacioasa sunt! :) Ar putea fi posibil si prin alte parti.

      Ștergere
  3. După scandalurile care au avut loc ultimi ani cu medicamentele contrafacute, mai ca îți vine sa zici, Doamne dă-mi sănătate sa nu am nevoie de medicamentele lor !!!
    Au facut medicamente contrafacute, si inca chiar la medicamente importante, apoi oamenii mureau pe capete de boala respectiva ca medicamente nu-si faceau efectul.. pai cum sa-si facă efectul daca capsula era cu faina.. Daramite să i-au de la oameni dubiosi..
    Poate daca stiu ce fel de om îi, ce ordine are pe acasă, poate as lua o pilulă de decasept, ca pe aia o cunosc, la restul nu mă bag..

    Sănătate să fie, ca-i mai bună decat toate..!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o nebunie asta cu medicamentele! Dupa ce ca se inventeaza boli, sindroame etc. peste noapte - cu recomandari de tratamente medicamentoase, desigur! - ae apuca de contrafacere! :(( Aproape ca e greu de crezut ca sunt indivizi care nu dau doi bani pe viata unor semeni de-ai lor!
      A! Si, cica, mai fac ceva: in unele medicamente, cum ar fi algocalminul,au scazut cantitatea de "substanta activa" - adica, acum tre' sa fie luate doua pentru efectul avut candva numai dupa o pastila.
      De la cineva cunoscut si eu as lua o pastila - dar numai daca am mai luat, candva, respectivele pastiel.

      Multmesc. Sanatate iti doresc, ca-i mai buna decat toate! :)

      Ștergere
  4. da, sunt perfect de parerea ta, Diana draga. De altfel, nu cred ca este vorba aici despre "medicamente uzuale"... Am auzit si eu despre aceasta metoda, dar doar in tratamentul paleativ, cand este vorba despre morfina sau alte produse medicale folosite spre a ameliora durerile bilnavilor incurabili. Aceste medicamente sunt foarte scumpe si sunt date cu semnaturi speciale, de aceea, daca pacientul a decedat, cel care l a ingrijit, preda medicamentele ramase nefolosite... Eu doar despre asemenea cazuri am auzit...
    Te imbratisez si iti doresc o dupaamiaza placuta. Ganduri bune de la trio pentru trio 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Morfina, si altele de gen, cert, trebuie predate in cazuri ca cel amintit de tine. Aici, insa, pana si cu somniferele se procedeaza asa, si cu medicamente pentru inima, ficat etc.... Nu stiu daca e o regula, dar se practica. Dupa ce a murit ultimul frate al mamei, o doamna ne-a rugat sa-i dam ei medicamentele ramase... Am refuzat - s-a cam suparat - dar m-am gandit ca de i s-o face rau de la ce stiu eu ce sa nu zica apoi ca e de la ce a luat de la noi...
      Multumesc, Carmen draga! Weekend minunat iti doresc! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  5. Eu am incredere in mediucul de familie.El ne cunoaste de ani si cred ca nu ar risca sa ofere nuni pacient medicamente cu probleme.Sunt oameni mai sarmani si faci un bine,cand duci niste medicamente care nu-ti mai sunt utile.Mie mi s-a schimbat medicatia,dupa ce apucasem sa cumpar pentru 3 luni de tratament.Cred ca cel care le-a primit s-a bucurat.Eu sunt pentru,dar cu oameni cunoscuti si cu bune intentii.Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am incredere in medicul de familie, dar nu am incredere si in toti cei care duc medicamente la medic - medicul nu stie in ce conditii au fost tinute acele medicamente. Oricum, daca tot le da, sa fie blisterele complete, sa se vada termenul de valabilitate...
      E foarte adevarat ceea ce scrii: cei cu bani putin se bucura - a fost primul meu gand, apoi... au venit celelalte ganduri. :)
      Multumesc. Weekend minunat iti doresc!

      Ștergere
  6. Eu am dus la medicul de familie toate medicamentele rămase după moartea tatălui meu. M-am gândit că pot fi de folos unor persoane mai defavorizate. Sunt atât de mulți care au mari dificultăți să-și cumpere medicamentele necesare pentru tratamentul pe care trebuie să-l urmeze. În rest... fiecare face cum consideră că e mai bine. Sunt situații când nu poți să riști, mai ales când e vorba de medicamente cu potențial periculos. Cum vedeam la tv că vând unii tot felul de medicamente contrafăcute.
    Toate cele bune, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul meu gand exact la cei care nu-si permit medicamente a fost, dar... m-am gandit si mai departe. Sunt sigura ca voi nu ati tinut medicamentele in plin soare, de exemplu - cum am vazut la unii (medicul de familie nu are de unde sti cum si unde a tinut cineva medicamentele). Cand unul dintre fratii mamei a murit (in 2015) mama a dus medicamentele lui la medicul de familie (nu am stiut pana in 2017, cand a murit un alt frate al ei si o femeie ne-a rugat sa-i dam ei medicamentele - am refuzat, de teama ca de ar pati ceva sa nu spuna ca e de la medicamentele de la noi, dar am rugat-o pe mama - si am convins-o - sa nu le dea nici medicului de familie - poate am gresit, dar asa simt ca trebuie).
      Multumesc, Alex draga! Weekend frumos iti doresc sa ai! :)

      Ștergere
  7. Initiativa este buna, dar asa cum ai punctat si tu, atata timp cat nu poti avea garantia ca acele medicamente au fost tinute corespunzator este riscant.

    Este foarte important sa se duca medicamentele expirate la farmacie - sau la un centru de reciclare. Nu exista o educatie in acest sens. Se arunca amestecat lucruri care nu au ce cauta la gunoi... Si ne miram de ce e lumea atat de bolnava. :(

    Despre medicamente ... mai bine fara. Apropo - la un moment dat cautam un calciu. Si gaseste mama unul fabricat in Anglia, pentru copii mici. Deci se presupunea ca e safe. Si l-am verificat .. intr-adevar parea super ok. Cand sa ii dau ok-ul vad ceva pe fundul sticlei scris cu niste litere de credeai ca sunt puncticele. Am luat lupa si am gasit ce mai continea si nu aparea pe prospect... Nimic grav, doar un ingredient interzi in nu stiu cate tari! Ce pot sa zic...

    Sa fim sanatosi :) si sa ne gandim ca aruncand aiurea la gunoi lucruri, s-ar putea sa facem foarte mult rau... :(

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lipsa garantiei "valabilitatii" ma opreste, in primul rand.
      Pe noi ne-a invatat tata (a fost farmacist) inca de cand eram mici, sa nu aruncam medicamente la cosul de gunoi, in chiuveta sau wc; el le ducea la farmacie si de acolo erau duse la un depozit pentru distrugere.
      Tot pentru ca tata a fost farmacist, noi am inghitit medicamente doar in situatii in care a fost absolut necesar.
      Pana acum vreo 7-8 ani am avut ca medic de familie o doamna extraordinara! Cand am cunsocut-o prima data a fost medic de intreprindere si "ne-am certat"; mai apoi avea cabinet de medicina de familie la o distanta de 5 minute de blocul unde locuim, asa ca ne-am inscris pe lista ei. In foarte rarele ocazii cand mergeam la cabinet ma intreba: iti scriu reteta? Stia ca zic nu. :)) Uneori imi recomanda unele plante (ceai sau praf) si, cand am avut o dermatita de contact pe o poartiune de 5 cm pe mana mi-a recomandat sa pun... ness! Folosisem pentru porcaria aia alifii si fel si fel de alte substante aduse inclusv din Egipt - trecea si iar aparea! Dupa ce am pus ness a disparut si nici n-a mai aparut, desi am continuat sa intru in contact cu o substanta degresanta (inerenta in munca de atunci).
      Cand citesc prospectele la unele medicamente pe care le inghit multi oameni am tendinta de-a arunca pastilele - asa de multe reactii adverse ar putea aparea incat...! :))
      Pe TV5 e o emisiune care imi place foarte mult si pe care obisnuiam s-o urmaresc cand inca mai deschideam tv-ul: La grande librairie; acolo am vazut intr-o zi mai multi autori varstnici care vorbeau despre ce tratamente au "la varsta lor". O doamna, in varsta de 89 de ani, a declarat ca ea nu ia medicamente ca tratament de lunga durata. Toti s-au mirat sonor ca e asa de sanatoasa! Ea a zis ca are oarece probleme de inima, dar cand o "supara" inghite o pastila-doua, la recomandare medicului, ca sa ajute inima (sau ficatul sau...) dar altfel isi lasa organismul sa se regleze singur. Explicatia ei a fost de genul: atunci cand obisnuiesti sa faci un tratament de lunga durata organismul "se leneveste", se obisnuieste cu substantele si ori trebuie marita doza, ori schimbate medicamentele in unele mai puternice si orice medicament din lume "face bine pe de-o parte si strica pe de alta". Si cred ca poate fi astfel.
      OOO! Pe fundul ambalajelor de medicamente nu mi-a dat prin minte sa citesc!! Bine de stiut. :)
      Sanatosi sa fim!
      Pupici! <3

      Ștergere
  8. Pfff delicat subiect... Nici eu nu aş avea încredere, însă mă gândesc că sunt şi acei oameni care nu-şi permit medicamentele şi le acceptă pe astea în lipsă de altceva. E cumva trist că ne punem astfel de probleme. Clişeul că într-o țară civilizată (probabil) oamenii nu-şi fac astfel de griji se aplică şi aici.

    O săptămână frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ei ma gandesc si eu (poate ca de n-as avea de ales as lua si eu, nu stiu sigur, banuiesc...) Totusi, nu e firesc - e un fel de "medicamente la second hand". E o nebunie cu aceasta industrie farmaceutica. :(
      Multumesc. Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.