2019-05-13

Despre vrăjitorie şi vrăjitoare. Citate favorite

Cele mai multe cărţi despre vrăjitorie vă vor spune că vrăjitoarele lucrează goale. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cărţilor despre vrăjitorie au fost scrise de bărbaţi. (Neil Gaiman)
*                                                                    
Pentru că omul nu poate trăi fără miracole îşi va produce propriile miracole. El va crede in vrăji şi vrăjitoare chiar dacă altfel poate fi un eretic, un ateu sau un rebel. (F. Dostoievski)
*
Aceasta a fost o discuţie periculoasă - în aceste vremuri luminate (n.b. secolul 16), o femeie înţeleaptă şi-ar ascunde inteligenţa. Acuzaţia de vrăjitorie a scăpat multi bărbaţi de o soţie urâtă şi încă mai multe femei de o rivală atrăgătoare. (Joss Alexander, in Tainted Innocence)
*
Vrăjitoarele ascultă secretele Pământului, lucrează în armonie cu puterile Lunii şi înţeleg dorinţele sufletului omenesc. (Dacha Avelin)
*
Vrăjitoria face parte din reţeaua vie a speciilor şi interconexiunilor, o lume pe care am uitat să o observăm, să o înţelegem sau să o locuim. Mulţi oameni care citesc acest paragraf nu vor şti nici măcar faza actuală a Lunii şi, dacă sunt întrebaţi, nu vor căuta instinctiv să privească cerul, ci vor căuta pe computerele lor. Nu vor fi capabili nici să numească plantele, păsările sau animalele pe o rază de un kilometru sau un metru de uşa lor. Printre primele lucruri de care avem nevoie pentru magie este prezenţa. (Peter Grey, in Apocalyptic Witchcraft)
*
Un bătrân alchimist i-a consolat astfel pe ucenicii săi: “Indiferent cât de izolaţi sunteţi şi cât de singuri vă simţiţi, dacă lucraţi cu adevărat şi conştiincios prieteni necunoscuţi vor veni şi vă vor căuta". (Carl Jung)
=======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
=======================================================================
[Dan] Brown afirmă că Buserica a ucis cinci milioane de femei ca vrăjitoare. De fapt, cercetările moderne au arătat că vânătoarea de vrăjitoare a început în secolul al XVI-lea în Europa şi că între treizeci de mii şi cincizeci de mii de femei şi bărbaţi au fost arşi pe rug pentru infracţiunea de vrăjitorie. Cu toate acestea, 90% dintre aceste procese au avut loc în faţa tribunalelor seculare din ţări precum Germania şi Franţa, unde, până în anii 1500, Biserica şi-a pierdut mare parte a influenţei în materie judiciară. Într-adevăr, tocmai în ţări precum Spania şi Italia, unde Biserica Catolică avea încă influenţă, aproape că nu au existat procese împotriva vrăjitoarelor. (Michael Coren, in Why Catholics are Right)
*
Credeţi în voi şi veţi descoperi că sunteţi înconjuraţi de o reală magie. Acceptaţi cine sunteţi cu adevărat şi veţi descoperi magia în forma cea mai pură. Acceptaţi energia interioară şi radiaţi forţa spirituală. Fiţi liberi, pentru că sunteţi cel mai puternic instrument din viaţa voastră. Sunteţi magia! (Natasha Helvin)

24 de comentarii:

  1. Nouă ne place mult Neil Gaiman, mă refer la mine și la Enya, încă de când am văzut prima oară ”Coraline”, filmul de animație, pe care l-am revăzut de n ori fără să ne plictisim! După care am cumpărat cartea, pe care am citit-o cot la cot, tot fără să ne plictisim. Așa că voi alege spiritualul său citat, ”Cele mai multe cărţi despre vrăjitorie vă vor spune că vrăjitoarele lucrează goale. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cărţilor despre vrăjitorie au fost scrise de bărbaţi.”!
    Să ai o săptămână cât mai frumoasă, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru ca ai scris de film! :) O sa-l caut si eu (dar nu stiu cand voi reusi sa-l vad) - am citit acum, pe net, despre nuvela lui N.G. si cred ca-mi va placea animatia.
      Multumesc, Mirela draga! Saptamana cat mai frumoasa iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  2. De total acord cu Grey și Jung!

    Săptămână magică, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citatul din P. Grey imi place cel mai mult.

      Multumesc, Zina draga! Magica sa fie si saptamana ta! :)

      Ștergere
  3. Noi suntem magia! bine spunea ultimul tau citat. Mama avea o vorba cand intalnea o vrajitoare_tiganca insistenta, ce voia sa-i ghiceasca ceva...''ghiceste-mi intai trecutul, apoi mai vorbim''. Sunt tare frumoase citatele. Si prima explicatie vrajitoare_goale, scriitori carti despre vrajitoare - barbati, m-a facut sa zambesc. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul citat si pe mine m-a facut sa zambesc. :)
      Corect! Daca "vede" trecutul poate deveni credibila. :)) Cel mai adesea, in astfel de cazuri, le spun cu hotarare ca nu ma intereseaza sa stiu viitorul.
      Ma bucur sa stiu ca ti-au placut citatele.
      Multumesc. Numai bine!

      Ștergere
  4. Da ... si mie îmi lac cartile cu hocus-pocus! :))
    Aici în orasul unde m-am mutat, (n 16oo si ceva ... :)) au ars pe rug o femeie ptr ca au zis ca e vrajitoare! O întamplare foarte adevarata care a ajuns poveste ... Doamne, ce vremuri!
    Acum are statuie ... traznita e omenirea asta!
    Scuze ca ieri nu am ajuns pe blog, am fost la munca ... trebuia sa stau 4 ore si am stat 8! :((
    O zi placuta îti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Negre vremuri! In Arabia Saudita inca mai sunt condamnati oamenii pentru vrajitorie!! (ultima executie de care stiu - prin taierea capului - a avut loc in anul 2012) Mai sunt si alte state care au legi penale impotriva magiei - a celei negre, in special - pedeapsa fiind inchisoarea.
      De-ar fi zapaciti simpatici! :)

      In Bv avem legenda (mai mult sau mai putin) despre lacul vrajitoarelor, unde erau aruncate, legate, femeile banuite a fi vrajitoare - daca nu!!! se inecau erau considerate nevinovate.

      Nu e cazul pentru scuze, Ella draga. Vii cand poti, daca poti. Imi face placere sa vii, dar nu ma supar daca nu poti sa ajungi. :)
      Hm... Cam nasoale situatiile cand trebuie lucrat peste program.
      Multumesc. Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Acum mi-am amintit ... Il mai ti minte pe Rumburac din Arabela?
      Tare fain serialul ...
      Vai ce mult timp a trecut de atunci ... :((

      Ștergere
    3. Sigur ca-l tin minte pe Rumburak! :) Pe vremea serialului purtam haine largi, care fluturau, si, uneori, loveam obiecte mici care cadeau - si-mi ziceau amicii "Rumburak" pentru ca pe unde treceam "zburau" obiectele. :)) (si azi imi mai zic asa cativa, dar rar, pentru ca rar mai "zboara" obiectele mici pe langa care trec))
      Am vazut toate episoadele, dar nu mai tin minte mare lucru - pe printesa Arabela si pe vrajitor cu inelul lui mi-i amintesc, dar alte personaje nu. :))
      Au zburat anii! :)

      Ștergere
    4. "Rumburak" hahahaha ... Am gasit serialul titrat în ro pe yt ...

      https://www.youtube.com/watch?v=XgpUpw28JB4

      Ștergere
    5. Multumesc pentru link, Ella draga! Aveam in minte sa caut serialul online, sa-l revad, cand oi avea mai mult timp. :)
      Sunt curioasa daca imi va placea ca atunci.
      Pupici! <3

      Ștergere
  5. ce fragmente deosebite! toate citatele m au impresionat... ideea de vrajitorie m a fascinat in copilarie, de aceea cred ca mereu imi vor placea romanele sau scrierile care trateaza subiecte despre si cu vrajitoarii 😀
    O saptamana minunata sa ai, Diana draga. pupici si imbratisari de la trio pentru trio (AMR 10) 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam in adolescenta m-a "prins" fascinatia "vrajitoriei". :) Si mie imi plac cartile (si filmele) cu sau despre vraji si vrajitoare, dar H. Potter nu am putut citi si nici filmele nu le-am putut vedea - le lipseste ceva sau... nu stiu... :) E un serial, "Salem" - am incercat sa-l vad, dar dupa al doilea episod am renuntat (e mult prea aiurea pentru gustul meu).
      Multumesc, Carmen draga! Minunata sa fie si saptamana ta! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
      (chiar ieri vorbeam cu mama!) :)

      Ștergere
  6. Frumoase şi interesante citatele alese. Nu ştiu foarte multe despre asta, dar mă fascinează, urmăresc cu interes documentarele despre subiectul ăsta. E cumva o lume intangibilă, cred că de aia atrage.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, o lume cumva misterioasa.
      Si mie imi plac documentarele pe tema, dar si unele filme cu si despre vrajitoare, dar nu prea ma dau in vant dupa seriale gen "Farmece". :)
      Noapte buna! :)

      Ștergere
  7. Magia nu poate fi explicata pe intelesul tuturor, dar nici nu trebuie neglijata, ridiculizata.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intelept punct de vedere: sa nu ridiculizam (mai ales) ceea ce nu cunoastem.
      Multumesc, la fel. :)

      Ștergere
  8. Bună Diana!
    Interesante toate,nu cred în vrăji și vrăjitoare!
    O zi minunată îți doresc,draga mea!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Nici mie nu-mi prea vine a crede. :)
      Multumesc. Zile minunate iti doresc sa ai si tu!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  9. Si eu am vazut Coraline. E o animatie foarte interesanta! (Si motivul pentru care o vreme am ezitat sa cos nasturi pe post de ochi la papusi .. hahaha - o sa vezi daca urmaresti filmul).

    Vai ce ma bucur si eu de Arabela :D!! Yuuuuhuuuu!!! Si eu voiam s ail caut in weekend ca.. tocmai ce vorbeam cu Mami si Buni si ne aminteam si voiam sa le surprind!! :D
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee.... Se pare ca trebuie sa vad filmul. :)
      Imi amintesc ca la vremea cand rula serialul am fost mirata ca e facut de cehoslovaci (pe atunci). :))
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.