2019-05-06

Omul simplu de pe stradă

aglomerare de oameni pe strada

Omul simplu de pe stradă ce-o să creadă? Să vorbim astfel încât să înţeleagă şi omul simplu de pe stradă.

Când aud astfel de fraze rostite, la TV sau pe aiurea, de câte un intelectual, se zvârcolesc in mintea mea zeci de întrebări, pentru că răzbate cinismul din cuvintele lor. Sunt exprimările unor jurnalişti, politicieni, patroni cărora le place să se audă vorbind (moderatorii de talk show, cei care nu-şi lasă invitaţii să vorbească, sunt jurnalişti sau intră in categoria one man show?)

Revin. Omul simplu de pe stradă nu e deloc simplu şi nu e de pe stradă. Sunt şi oameni fără adăpost, desigur, dar nu la ei se referă titraţii, pentru că cei fără adăpost nu sunt luaţi in seamă când se calculează rating-ul unei emisiuni sau totalul buletinelor de vot. Oricum, chiar şi fără adăpost fiind, săraci, flămânzi, murdari, bolnavi şi cum or mai fi, simpli tot nu sunt, pentru că omul, prin natura lui, nu e simplu. Ce simple ar fi relaţiile între oameni dacă omul ar fi simplu! Dacă, dacă, dacă… Dacă şi cu parcă se plimbau in barcă; dacă a căzut şi parcă a murit…

Omul simplu de pe stradă la care se referă unii este, de fapt, cetăţean - dar de unde să ştie asta intelectualii la care mă refer? Faptul că un om nu înţelege fizica cuantică sau limbajul de lemn caracteristic unor profesii, de exemplu, nu îl face om simplu de pe stradă. Să înţeleagă toată lumea / pe înţelesul tuturor ce-or avea de nu le vine unora la îndegură să le folosească?

Când aud un politician cu funcţie înaltă (şi pensie specială), patron de presă sau mai ştiu ce altceva de gen că se autointitulează simpli cetăţeni mi se face lehamite…

14 comentarii:

  1. O Opinie pertinenta, cu care eu sunt perfect de acord. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand într-o emisiune se vorbeste în termini tehnici sau ma rog termini mai putin folositi în fiecare zi, înteleg cand cineva spune hai sa vorbim întrum limbaj mai simplu. De exemplu, daca eu iti spun despre tinnitus, Stapedectomy sau tympanometrie (poate tu stii!) si o mare parte din populatie nu stiu ce înseamna acesti termeni si atunci trebuie vorbit în termeni "simpli" Iti tiuie urechile, trebuiesti operat în ureche sau audicianul trebuie sa-ti masoare auzul ...Ma cam încurc si eu în termini pe limba romana ... omg ... nu îi stiam cand eram în Ro, I-am învatat aici ... :)))
    Desigur daca cei ce îsi dau ifose spune hai sa vorbim sa înteleaga omul simplu ... iar ei nu stiu sa scrie correct sau sa conjuge verbul "a fi" atunci se schimba situatia! Seara frumoasa, draga mea!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E de la sine inteles ca in astfel de cazuri trebuie alesi termeni simpli, dar e vorba despre adresarea intre ei: "sa vorbim sa inteleaga si oamenii simpli de pe strada". Vorba 'ceea: "cine poate mai mult poate si mai putin". :)
      Chiar se pot adresa asa unii altora - ma indoiesc ca sunt multi moderatori care ar intelege anumiti termeni tehnici (si nu numai) daca nu isi fac temele inainte, si nu au notite in faţă - dar sa n-o mai faca in public, pentru ca dau doar dovada de "proaste maniere", isi dau aere, altfel spus. :)
      Multumesc, Ella draga! Noapte buna, zile senine! Pupici! <3

      P.S. De timpanometrie am auzit - pot deduce ce insemna, dar de
      stapedectomie (mi se incurca limba-n gura!!) :) acum am auzit si am cautat pe net.

      Ștergere
  3. draga de tine... imi pare tare rau ca situatia a ajuns aici! nici nu stiu ce sa mai zic... vorba aceea, sunt simplu om de pe strada...
    Te pup si te imbratisez. Numar zilele pana la intalnirea noastrala Brasov <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum e mult mai bine! Cu nu foarte multi ani in urma "stiristii" ziceau chestii de genul: "o batrana in varsta de 50 de ani..." :))) Acum le-a mai trecut! Si intrebau oameni abia scapati din vreun accident: "v-ati speriat?" Le-a mai ramas (si) asta cu "omul simplu de pe strada", dar nu mai e asa des auzita, ca inainte, pe vremea cand inca urmaream emisiuni tv (azi stiu de la altii, si scriu in numele lor, la rugamintea lor de a le sustine punctul de vedere (fiind si al meu nu mi-e greu s-o fac) :)

      Oh, daaaa! Si eu! Si inca cum! Imbratisari si pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  4. Probabil că cei care se exprimă așa se cred un pic mai deștepți decât "oamenii simpli de pe stradă" care, chipurile, sunt toți niște... neștiutori, vai mama lor. Mai ales când vine vorba de sus-menționații politicienii, am aceeași senzație de lehamite totală, în special pentru câțiva anume. Ce-i drept nu mă uit la TV aproape deloc, dar se mai întâmplă să dau peste vreun discurs din ăsta "deștept".
    O zi frumoasă, cu oameni frumoși și în viața reală, și la TV! :D :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii, fara a-si da aere de superioritate pare ca nu pot trai... E ca si cum o viata-ntreaga au fost ignorati si acum vor sa-si strige "valoarea".
      Da... Intamplator ajung si eu sa vad ceva la tv si - culmea! - tot dau peste asa ceva; semn ca-s multi "destepti" "pe sticla". :)
      Multumesc, La fel, Izabela! Zile senine!

      Ștergere
  5. Io-s sătul de astfel de filozofi care uni vor intenționat să se scape de tine vorbind în limbi străine românești, însă cu mine nu le mere, de mine nu scapă așa ușor că io imediat le spun să pună subtitrare..
    Cat despre cei, moderatori sau cum să le zic, celor care ori i-au interviuri, ori prezintă o emisiune, însa dacă văd ca vorbesc ei mai mult decât invitatul și îl oprește din idei tot timpul, atunci schimb, închid, plec, nu înainte de a lăsa și un mesaj, dacă se poate..
    Nu suport grandomania de nici o culoare..
    Chiar daca au ajuns, și pot să vorbească în termeni "avansați", nu trebuie să uite că primele cuvinte
    pe care le-au rostit cu guruţa lor când s-au născut, a fost mama, sau când le-au învățat la școală pe silabe, era tot ma-ma..
    Seară Plăcută îți Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multi care au impresia ca de folosesc cuvinte rar intalnite in limbajul curent par inteligenti si simt nevoia sa specifice ca vor folosi cuvinte simple pentru a fi intelesi de toata lumea (se tem sa nu-i creada cineva slab pregatiti).

      Faptul ca moderatorii - cei mai multi - vorbeau prea mult si/sau nu permiteau invitatilor sa-si termine ideile este unul dintre motivele pentru care am renuntat, cu ani in urma, sa mai urmaresc la tv "discutii de vorbe" (la vremea cand urmaream unele emisiuni si eu am trimis mesaje sa-mi spun nemultumirea) :) Apoi, am renuntat si la filmele de la tv - prea multe reclame.
      Multumesc! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  6. Omul simplu de pe strada.... Vai dar cata noblete din partea lor sa se coboare intr-atat incat sa priceapa si omul simplu de pe strada. Iti dai seama!
    Dar tousi pastreaza stacheta sus. Sa fie strada, fereasca sfantul sa nu ajunga colbul pan' la ei!

    Si iar imi amintesc de ce spunea bunicul meu: "Prostul pana nu-i fudul, nu e prost destul".

    Macar era si ceva important de tot siau facut pomana pentru omul simplu de pe strada? Sau numai platitudini ca in majoritatea cazurilor?

    (ps: apropo de fizica cuantica... am vizionat de curand cateva episoade dintr-un documentar absolut genial si exlicat pe intelesul tuturor.. de pe strada sau nu... hahaha)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Platitudini, desigur... Cei care folosesc astfel de... sintagme au senzatia ca majoritatea oamenilor sunt inculti. E firesc sa explici un termen de specialitate, o procedura de nu stiu care, dar nu mi se pare firesc sa-i faci, indirect, prostanaci, pe ceilalti.

      Proverbul folosit de bunicul tau nu-si va pierde in veci valabilitatea! :)

      "Pe intelesul tuturor" (cand se simte nevoia precizarii) suna cu totul altfel si nu lasa loc grandomaniei. :)

      Pupici! <3

      Ștergere
  7. Ar trebui amintit si omul simplu de pe ulita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sus, Rux (Copilarim) a scris ceva dragut despre colb. 😊 E clar deci: ar ajunge colbul la nasul lor de-ar vorbi despre oamenii de pe ulite.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.