2019-05-23

Ploaie de mai. Jocul cuvintelor (tema 214)

De la fereastra casei privea parcul pustiu de peste drum. Ploua cu găleata; părea că o mână invizibilă haşurează natura cu linie punctată din apă. Era abia ora opt seara dar lumina zilei scăzuse, umbra norilor coborând mai repede întunericul asupra oraşului. Simţea impulsul de a ieşi, sperând că ploaia va reuşi să alunge durerea ce-o simţea in suflet. A luat o haină la întâmplare şi-a iesit. A traversat strada prin loc nemarcat, in claxoanele şoferilor grăbiţi. Până in parc, la doar cincizeci de metri distanţă, ploaia a udat-o până la piele. Simţea frig şi tremura uşor. Părul i se lipise de cap şi apa curgea şuvoaie. S-a aşezat pe o bancă ascunsă privirilor şi şi-a ridicat faţa spre cerul plumburiu de unde norii grei se scuturau de apă.
Se certase cu mama. In urmă cu un an s-a mutat in casa păritească. Divorţase. După zece ani de căsătorie, între care opt au fost o luptă continuă pentru salvarea unei uniuni care a început din dragoste, a ales să plece. Se săturase de certurile zilnice, din orice fleac. Unde îşi putea găsi adăpost dacă nu in cuibul pe care îl părăsise cu mulţi ani in urmă? Mama a primit-o nu foarte entuziasmată, pentru că făcea parte din generaţia celor care au obiceiul să tragă la un jug chiar şi atunci când îşi dau seama că ară un teren pietros. Acum, mama era cea care căuta zilnic sămânţă de ceartă. Imediat cum intra in casa, obosită după zece ore de muncă, începeau discuţiile despre “ce zice lumea că şi-a lăsat bărbatul”.
Şedea pe banca udă şi plângea. Nu ştia de cât timp plânge şi, poate, nu şi-ar fi dat seama dacă nu şi-ar fi simţit ochii umflaţi. Lacrimile fierbinţi curgeau şiroaie pe obrajii palizi, contopindu-se cu stropii de ploaie reci. Nu făcea nici un efort să-şi reţină lacrimile. Erau lacrimi eliberatoare. Fără a realiza cum, in mintea ei s-a formulat o întrebare: “Când m-a îmbrăţişat mama ultima dată?” Încerca să străpungă cu gândul zidul amintirilor. Îi trebuia prea mult timp pentru a-şi aminti un răspuns care ar fi trebuit să se formuleze instantaneu. Ochii îi alergau pe iarba udă, spre crengile arborilor, spre norii cenuşii - ca şi cum ar fi putut primi răspunsul de acolo. Hohotele de plâns s-au înteţit. Plângea cu sughiţuri, cum nu-şi amintea să mai fi plâns vreodată, căutând răspunsul la o întrebare aparent banală! Frânturi de amintiri se conturau şi dispăreau ca un abur împrăştiat de vânt. Mama nu a îmbraţişat-o prea des; atunci când era mică şi cădea, atunci când era bebeluş şi trebuia să o schimbe, să-i facă baie, s-o scoată la plimbare sigur a luat-o in braţe, dar acele mişcări nu aveau valoare de îmbrăţisări. Mama o ducea şi o lua de la grădiniţă - o lăsa la poartă şi o lua de la poartă, mereu grăbită să ajungă la serviciu sau acasă, mereu ocupată cu ceva. Mama n-a condus-o la gară când a plecat la facultate şi n-o îmbrăţişa când venea acasă, in vacanţe. O aştepta cu mâncare, cu prăjiturile preferate, dar n-o îmbrăţişa. O strângea in braţe o secunda, apoi se elibera, grabită spre ceva. A derulat in minte câte amintiri au venit, şi nu şi-a găsit mama îmbrăţişând-o cu dragoste, strângând-o tare lângă inima ei.
O usturau ochii - poate de la ploaie, poate de la lacrimi. Întunericul serii de mai o învăluise. Singurul zgomot era ropotul picăturilor de ploaie care biciuiau frunzele arborilor. S-a ridicat de pe bancă zâmbind. Inima îi bătea liberă acum. A grăbit pasul spre casă. Ploaia de mai i-a spălat durerile sufletului, cel puţin pentru moment.
In casă, mama a întâmpinat-o îngrijorată, dar zâmbind, ca şi cum nimic nu se întâmplase cu două ore înainte
- Schimbă-te repede, să nu răceşti! Îţi fac un ceai, să-l bei fierbinte.
- Bine, mami. Mulţumesc.
Şi-a schimbat hainele ude, a aruncat câteva lucruri într-o geantă de voiaj şi a ieşit din cameră. Mama era in hol, venea spre ea cu o cană de ceai aburind.
- Unde pleci? a făcut ochii mari, văzând-o îmbrăcată, cu geanta pe umăr.
- Unde văd cu ochii!
Şi-a ieşit in ploaia de mai.
=======================================================================
Exerciţiu de imaginaţie bazat pe un fapt real de această dată - Jocul celor 12 cuvinte, găzduit de Edi. Tema: Ploaie de mai. 
=======================================================================

12 comentarii:

  1. Cred ca zicala "I need a hug or 8 shots of vodca please" I se potriveste perfect personajului tau! Cu totii tanjim dupa o îmbratisare, mai ales în momentele de cumpana. Suntem niste norocoase Diana, am avut si mai avem parinti care au stiut cand si cum sa ne faca sa ne simtim bine si în siguranta! Foarte reala povestea ta! Si cand te gandesti ca sunt milioane de suflete care îsi doresc o îmbratisare!
    Eu îti ofer o îmbratisare virtuala si îti doresc tot binele din lume!
    Pupici!<3
    Ps. Daca te întalnesti cu Bagdeseama trimite-i salutari! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personajul e real.
      Norocoasa ma consider, pentru ca am avut parinti care nu s-au "ferit" sa ma imbratiseze. Mama mai e, tata nu... - in august sunt noua ani de cand nu mai este si tot ii simt lipsa.
      Cand imi privesc mama - si pe toti cei despre care stiu ca tin la mine - imi cam vin in minte aceste milioane de suflete care nu au cunoscut puterea imbratisarii (mai ales in copilarie).
      Multumesc, Ella draga! O imbratisare virtuala si de la mine pentru tine! De tot binele de care ai nevoie iti doresc sa ai parte! Pupici! <3

      P.S. haha! La fiecare editie "Duzina de cuvinte" imi notez cuvintele, temele, ma gandesc la Bagdeseama dar... cuvintele nu prea mai vor sa se impleteasca, sub nicio forma! :) Bagdeseama cred ca s-a inscris la scoala de detectivi si nu vrea sa stiu si eu! :))

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Superbă lectură,din 12 cuvinte a ieșit o frumoasă poveste!
    O zi minunată îți doresc,draga mea!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu este o poveste cu 12 cuvinte, ci o superba poveste pe tema data. Daaa, minunat text... emotiile descrise de tine mi au creat fiori. Cat de fru. os ai descris zbuciumul tinerei femei! Da, ore cate sunt pe lumea asta in astfel de situatii?! Ce bine ca mamicile noastre, "Cotofenele" fac parte din alta generatie 💕
      Pupici si imbratisari de la trio pentru trio. Vwniiiiiiiimmmmmm 😜
      (la ora 12 pornim, vom ajunge maine dupa amiaza, ca dormim o noapte in Budapesta). o sa vorbim la telefon, pe reteaua romaneasca 😘 dar daca toate vor decurge cum ma gandesc, ne vom vedea marti sau miercuri. Pupici 😘

      Ștergere
    2. Buna, Elena draga!
      Cele 12 cuvinte nu sunt in poveste aceasta (cuvintele "date" n-au vrut sa se impleteasca in mintea mea). :)
      Multumesc. Zile senine iti doresc si eu tie!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
    3. Draga mea Carmen! Voi ati fost, ati plecat, si eu abia acum reusesc sa scriu aici! Imi pare tare rau pentru aceste "intarzieri" in raspunsuri dar sunt cam data peste cap inca de la sfarsitul anului trecut. :)
      M-a (ne-a) bucurat imens vizita voastra! :) Si acum mai am pe "retina sufletului" imaginea voastra! Si, cum am mai scris: marele meu regret este ca nu am avut mai mult timp de "discutii". :)
      Zile senine iti doresc!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  3. Si iata ca ma intampina o poveste! Eu mi-am ratacit cuvintele (or fi obosit si ele cautand drumul spre lumina) si nu mai pot scrie. :) Asa ca ma alin citind :D.
    La noi nu ploua - sunt nori frumosi (eu le spun Ghibli - pentru ca imi amintesc de norii din animatiile mele de suflet de la Studioul Ghibli).
    De dimineata credeam ca va ploua.... dar nu s-a intamplat. Insa am gasit o ploaie aici... :) Ploaia e un bun camuflaj. Unoeri.(vezi piesa celor de la A-ha)
    Pupici <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce tarziu am ajuns aici! Imi pare rau!
      Acum, cand scriu, e cald - foarte cald (zice lumea, 'ca eu ma simt bine si la 40 grade Celsius la umbra) :)

      Sunt si cuvintele tale pe undeva! :) Poate ca acum "vorbesti" prin fotografii.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  4. Cat de dureroasa e povestea!.... pare atat de reala! Dar stii ce? As fi vrut sa nu plece personajul asa in ploaie..suna si mai trist..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este reala, desi am "cosmetizat-o" (ziua in care a plecat, insa, a fost o zi ploioasa de mai).
      A plecat fata, si dusa a fost. Cred ca nu a inteles ca mama ei, probabil, nu avusese o viata tocmai buna, neavand cine sa o invete iubirea.

      Ștergere
  5. pacat, insa ma gandesc ca daca ar fi avut o relatie buna cu mama ei, ar fi avut o relatie buna si cu sotul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil. Povestea fiind "dupa fapt real" stiu ca - cel putin "la suprafata" - fata a avut o relatie buna cu mama ei inainte de a se casatori (dar cat de mult insala, uneori, aparentele!)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.