2019-05-21

Om de rând sau om obişnuit?

In mentalul colectiv pare fixată ideea omului de rând. Când aud / citesc om de rând (destul de rar in ultimul timp, dar expresia e folosită încă) mă gândesc automat la rândaş - om angajat pentru muncile obisnuite dintr-o gospodărie; servitor, slugă (scrie in dictionar). Evident, nu e ruşinos să fiu rândaş! Om de rând apare şi in definiţiile următoarelor cuvinte din DEX: mojic, plebeu, prostime.

La sfârşitul acestei luni se organizează alegeri pentru parlamentul european; deoarece merg să votez cercetez oferta… Deja am auzit doi care ne solicită votul pentru că vor să fie mai bine pentru oamenii de rând. Dar ce înseamnă om de rând?! Am căutat explicaţii, am găsit câte ceva şi un lucru ştiu sigur: nu-mi place cum sună - şi cum se traduce - om de rând. Sunt un om obişnuit? Da. De fapt, nu ştiu! Nu ştiu să definesc om obişnuit. Sunt un om de rând? Nu (chiar dacă pentru unicul motiv că nu-mi place să stau in rând). Om de rând este diferit de om obişnuit deşi termenii se utilizeaza, in general, ca şi cum ar fi sinonimi.

Om de rând este cineva cu un statut social scăzut sau cineva considerat inutil pentru societate - este explicată sintagma in urbandictionary. Oameni de rând sunt numiţi cei din clasele sociale inferioare, de origine umilă. Clase sociale inferioare? Care ar fi aceste clase? Proletarii, burghezii?!

Ce scrie in dictionar despre proletar?

Om sărac din rândul cetăţenilor liberi ai Romei antice, ale cărui bunuri nu depăşeau o limită foarte scăzută şi mai zice: muncitor salariat exploatat, lipsit de mijloace de producţie şi nevoit să-şi vândă forţa de muncă pentru a putea trăi. Oamenii din clasele sociale inferioare mai sunt caracterizati ca fiind şi gălăgioşi, abuzivi, imaturi - adică, lipsiţi de educaţie, de cultură, cu intelect slab dezvoltat.

Un guvern trebuie să funcţioneze pentru întreg poporul, nu doar pentru oamenii bogaţi.

In statele in care se mai folosesc titlurile nobiliare om de rând este acela care nu are un titlu nobiliar. Adică nu este nobil, aristocrat. Şi ce dacă nu au toţi titluri nobiliare? Suntem, cu toţii, egali inclusiv in faţa legii. (Ha-ha!) Cercetătorul cu sau fără câteva descoperiri extraordinare la activ intră in categoria omului de rând? Dar un membru al vreunei Academii? Om de rând mai este numit şi acela care nu face parte din cleric.

Oamenii de rând formează ceea ce numim generic masele, oameni care nu au un statut social semnificativ.

Ce înseamnă, azi, statut social?

Revenim in secolul al VI-lea i.e.n., in Roma, când societatea era divizată in patricieni (nobili) şi plebei? In Grecia, in cele mai multe cetăţi-state importanţa socială nu conferea drepturi politice sau legale speciale, diviziunea socială fiind simplă: greci liberi (cetăţeni), non-greci (non cetăţeni) şi sclavi. In Atena antică, in prima perioadă, anumite roluri sociale (magistraţi, trezorieri, de exemplu) le puteau avea numai cei mai bogaţi cetăţeni, mai târziu, poziţia socială putând fi schimbată odată cu acumularea de averi.

Prin secolul al IV-lea e.n., s-a schimbat viziunea asupra lumii şi a rămas cam la fel până azi. Sfântul Augustin, de exemplu, considera că diviziunea socială e rezultatul căderii omului.

La acea vreme, existau trei diviziuni principale: clerul, nobilimea şi oamenii de rând - aceştia din urmă fiind şi ei divizaţi in ţărani, artizani etc.. In evul mediu un iobag nu putea accede in rândul nobilimii sau al clerului - deşi (am citit pe undeva dar nu-mi vine acum in minte) au fost unele excepţii, din voinţa clericilor şi sau nobililor şi, uneori, prin uniuni matrimoniale. In evul mediu s-a dezvoltat burghezia - o clasă intermediară, formată din muncitori, ţărani etc. îmbogăţiti - o clasă care nu avea întotdeauna interesele aliniate cu cele ale muncitorilor, de exemplu, pentru că cei îmbogăţiti doreau să devina şi mai bogaţi şi mai puternici.

Revenind in mileniul trei. La o primă vedere şi azi ajung in poziţii sociale înalte cei care au avere, in sensul de bogăţie, dar - ca şi in antichitatea greacă - pot accede la poziţii aşa-numite superioare şi cei care nu au o prea mare avere.

Cei care azi sunt săraci şi foarte săraci nu pot atinge poziţii sociale înalte, şi nu doar pentru că nu şi-au permis studiul, ci pentru că le e calea barată de cei care sunt deja acolo. Faptul că sunt săraci îi face oameni de rând? Sunt ei, slugile celor cu poziţii sociale înalte? Slugi nu sunt, dar la cheremul celor cu putere politică, mai ales, sunt. Sunt oamenii săraci (şi nu doar ei!) masă de manevră pentru politicieni? Sunt, dar asta nu-i face oameni de rând.

Şi azi, ca şi atunci, un om obişnuit ajunge rar in rândurile aristocraţiei, deşi se observă o tendinţă majoră: capetele nobiliare nu mai caută alinaţe matrimoniale, in mod obligatoriu, cu alte capete nobiliare. Se tinde - la prima vedere - spre desfiinţarea claselor sociale şi altfel decât la nivel teoretic.

Atunci când diviziunea socială este accentuată cei care deţin puterea tind să abuzeze de aceasta, in ideea - falsă - că biserica şi/sau statul şi/sau statutul social sunt mai presus de moralitate. Chiar şi azi, in unele state, puterea politică este controlată de cei care deţin titluri nobiliare sau de cei care sunt foarte bogaţi.

desen cu buton rosu pentru resetare

Cred că nu se poate discuta despre egalitate pentru toţi cât timp există diviziunea socială. Mulţi vorbesc despre a nu face diferenţe între oameni şi, pe de altă parte, folosesc sintagme gen om simplu sau om de rând. Gândind (şi simţind) in aceşti termeni nu se poate atinge idealul nediscriminării, al egalităţii. A nu se înţelege că prin eliminarea diviziunilor sociale mă refer la… comunism!!! Socialismul nu e prea departe de comunism – nici la acesta nu mă refer. Mă refer la democraţie - cea mai puţin rea formă de guvernământ dintre toate.

Dacă sunt muncitor necalificat sunt om de rând? Nu. Sunt cetăţean fără o calificare. Dacă sunt preot sau medic fac parte dintr-o clasă privilegiată? Nu; sunt un cetăţean preot sau medic. Dacă sunt academician sunt mai cu moţ? Nu, sunt un cetăţean cu studii înalte. Toţi suntem cetăţeni, dar avem ascendenţă diferită, studii diferite, venituri diferite - aceste diferenţe, insă, nu ne fac mai puţin oameni. M-am cam plicisit de prostiile gen să facem ceva pentru clasa de mijloc, sau pentru clasa muncitoare, sau pentru clasa de jos

Oricine poate numi, oricând, pe oricine om de rând, om simplu şi mai ştiu eu cum. Dreptul lor. Important este ca cei numiţi astfel să nu creadă că şi sunt cum îi numesc aceia care vor să se remarce printr-un statut diferit, accentuând, indirect, că ei fac parte dintr-o elită privilegiată.

10 comentarii:

  1. Eu una ma consider ca fac parte din "înalta societate"!
    Stiu sa scriu si sa citesc, pot vorbi coerent, cunosc mai multe limbi straine ... deci sunt mai tare decat multi "nobili" de acolo de la voi, sau nu? Hahahahaha ...
    Daca nu sunt si bogata ... asta înseamna ca mai am o calitate! Sunt cinstita si nu fur! Vai ce nobila ma sunt! Hahahaha ..
    Sa ai o zi frumoasa, Diana drag! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si e foarte bine asa! :)
      Sunt convinsa ca esti nobila! Faptele vorbesc despre tine.
      Esti si bogata! Toti cei care au ceea ce le este necesar - si ceva in plus - sunt bogati material. Sufletul, insa, cred ca ne da masura bogatiei adevarate - si din acest punct de vedere cred ca esti foarte bogata (multi sunt foarte bogati). :)
      Multumesc, Ella draga! Zile senine iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Foarte bine punctat, Diana! Şi documentat articol! Din păcate, am impresia că limbajul de lemn folosit de cele mai multe ori de cei care vor să câştige voturi e un fel de marcă înrregistrată, ei îl utilizează crezând că astfel vorbesc pe limba alegătorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Potecuta.
      E groaznic de slaba oferta in alegerile electorale! Limbajul lor e format din cuvinte golite de sens - si cred ca nu-si dau seama (sau nu le pasa, stiind ca cineva toto ii va vota si pe ei, putand castiga cu majoritate din minoritate) :(

      Ștergere
  3. Sunt doua feluri de oameni, muncitori si profitori:). Cei frumosi in interior si cei frumosi in exterior. Un om cu inima curata nu si-ar pune titluri inaintea numelui, faptele ar vorbi pentru el, el nu cauta sa iasa in evidenta. Pe spinarea celor simpli, muncitori, lenesii cu titluri si uniforme si-au ridicat averile. La sfarsit, nimeni nu ia nimic dupa el...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii - constient sau nu - au ramas in cap (desi nu toti o cunosteau!) :) cu ideea lumii formata din stapani si sclavi ("idee" de-a lui Hegel) - si se comporta ca atare, "luptand" sa devina stapani.
      Daaa, se tine prea mult seama de etichete. Imi amintesc vremea cand pe usile unora scria "dr/ing/av cutarica... Vorba hotilor de atunci: "multumesc pentru pont". :)
      Cei muncitori ar trebui sa se revolte, sa nu se mai lase exploatati pe salarii de mizerie - stiu, e un ideal greu de atins.
      E drept ca nu luam nimic cu noi, dar "filosofia de viata" a celor mai multi este sa traiasca bine acum, si-or vedea ei mai apoi...

      Ștergere
  4. Asa, asa... sa priceapa tot omu' :D. Dar oare pricepe??
    Vai s-a inradacinat atatea expresii stupide venite cumva prin imprumuturi - de la mass media cea virusata ( numai cand aud "femeia", "batranul" si mi se zburleste parul - de-aia nu ma uit la tv ca as arata foarte artistic ;))).
    Si toate chestiile se propaga.

    Cultul celebritatii se cultiva (si cand "celebritati" dau atentie "oamenilor de rand" atunci sa te simti ca si aceia devin "semi-celebritati urcand o treapta" :).... Oh... da.

    :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incet, incet, vor pricepe tot mai multi. Hm! E o speranta de-a mea, desi... la ce emisiuni urmaresc unii m-as cam mira, dar ma incapatanez sa sper. :)

      Reprezentatii mass-media vin din cele mai diverse "zone de educatie"... Trebuie sa ocupe un spatiu de emisie dat si dau din gura fara sa mai gandeasca tot ceea ce spun.
      De curand am mai auzit una: "batranul in varsta de 55 de ani". Inteleg ca tinerii ii vad batrani pe cei care au peste 50 de ani dar nu inteleg de ce unii se cred buricul Pamantului si raporteaza la ei varsta (si nu numai) tuturor.
      Celebritatea e greu de purtat - nu toti se descurca. :) "Celebritatile" care se imita una pe cealalta sunt cam hilare - se "uniformizeaza" singure. Despre cei care vor sa intre - neaparat - in atentia unei celebritati ce sa spun?! E firesc, intr-un fel, dar sa te calci in picioare cu altii pentru a o face mi se pare nefiresc. :) Dar, cum ziceam cu alte ocazii: nu stiu, nu sunt in papucii lor. :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  5. Citind postarea si comentariile m-am gandit ca multi afirma cu mandrie ca sunt 'oameni de rand', deci nu au cum sa fie necinstiti...In acceptiunea acestora, omul fara functii sau fara ranguri mostenite este "de rand'''.
    Nu e usor nici pentru cei pe care meseria ii obliga sa vorbeasca in public, despre public...
    Iti urez sa te simti bine in proprii papuci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gnadindu-ma la faptul ca omul care a implinit varsta de 6-7 ani incepe sa evite a spune exact ceea ce gandeste - in special despre oamenii din jurul sau - cred ca nu prea exsita oameni 100% cinstiti. :) (doar aceia care au vreo afectiune in zona lobului frontal si nu se pot "controla") :)
      Cred ca poate vorbi despre public acel om care nu simte diferente intre oameni. De exemplu: in loc sa afirme "sa fie mai bine pentru clasa de mijloc" ar putea spune "sa fie mai bine pentru toti/noi toti" (pentru ca "mai bine" vor si cei foarte bogati si cei mai putin bogati si cei saraci, si cei cu functii inalte si muncitorii necalificati). :)
      Multumesc! :) Zile senine iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.