2020-11-01

Anonymous, ca idee

Pentru ziua de 5 noiembrie 2020 unii oameni din marile capitale și multe orașe ale lumii se pregătesc pentru un nou Marș al Milioanelor de Măști. Încă din 2013, Anonymous (utilizat ca substantiv colectiv) din mai multe state se adună pentru a protesta împotriva diferitelor nedreptăți sociale și nu numai: împotriva austerității, împotriva încălcărilor drepturilor omului, împotriva supravegherii guvernamentale în masă, a cenzurii pe internet, a crimelor de război, a politicienilor corupți și pentru restabilirea libertății. La aceste marșuri se alătură întotdeauna și grupuri (organizate) de activiști în diferite domenii care își evidențiază propriile cauze.
Mișcarea Anonymous s-a propagat online în jurul anului 2006. Colectivul de „hacktiviști” și-ar fi început activitatea pe site-ul 4chan, fondat de Christopher Poole (n. 1988), lansat la 1 octombrie 2003 – la început, Anonymous și-au folosit abilitățile pentru divertisment, mai apoi trecând la atacuri cibernetice deloc întâmplătoare. Apără dreptul la libera exprimare, cer transparență statelor și corporațiilor, și se opun oricărei forme de reglementare a internetului, care-i menit să fie spațiu liber și nicidecum un spațiu supravegheat de autorități – cel mai mare succes în supraveghere îl au autoritățile în ceea ce privește activitatea utilizatorilor de bună credință.
Anonymous și-a câștigat notorietatea internațională în anul 2008, cu „Project Chanology”, un proiect împotriva Bisericii Scientologice (B.S.). Atunci a început popularizarea măștilor din plastic pentru că Anonymous au chemat oamenii în stradă împotriva B.S. - ieșind din spatele computerelor aveau nevoie de anonimat. Mișcarea a declanșat proteste în mai multe locuri de pe glob și mulți dintre participanți au adoptat măștile Guy Fawkes.
*
Despre 4chan Jeff Moss a declarat la un moment dat că „reprezintă spiritul original al internetului” – conectarea pe 4chan se face fără ca utilizatorii să divulge date personale (în doar câteva cazuri extreme ID-ul unor utilizatori a fost divulgat autorităților) și fiecare – în anumite limite (în ultimul timp) – poate posta orice, iar Christopher Poole era numit „Zuckerberg al „online-ului privat” (online underground) – fondatorul Facebook a vrut să cumpere 4chan în 2010 și să-l transforme în „parte a FB”, dar a fost refuzat – spre deosebire de Zuckerberg, Christopher Poole nu s-a îmbogățit de pe urma site-ului, și nici nu avea angajați – era ajutat numai de moderatori voluntari care se străduiau să mențină ordinea în haos. Totuși, în 2015 fondatorul 4chan a anunțat că se retrage din administrarea site-ului și a numit trei moderatori în locul lui – moderatorii de pe 4chan sunt voluntari, și sunt din toată lumea.

Jeff Moss (n. la 1 ianuarie 1975), hacker și expert în securitate cibernetică, a fondat DEF CON, în 1993, care se ține în fiecare an în Las Vegas, Nevada - a devenit cea mai importantă conferință a hackerilor, la care azi participă și „oameni ai legii”, jurnaliști și alții preocupați de securitatea cibernetică, în general.

Anonymous, colectivul internațional de hacktiviști, nu este un grup în sensul strict al cuvântului, nu au organizare juridică - nu sunt partid sau organizație neguvernamentală, ci sunt oameni (care nici măcar nu se întâlnesc periodic) adunați în jurul unor idealuri comune: facilitarea accesului la informație, transparență, promovarea dreptului la libertatea cuvântului, aspecte ce conduc către probleme de ordin social, ecologic sau politic. În 2019, de exemplu, manifestanții la marș au demonstrat împotriva supravegherii guvernamentale și pro tratament uman pentru grupurile vulnerabile ca migranții, persoanele cu dizabilități și oamenii care trăiesc în sărăcie. Oricine se poate declara Anonymous, poate participa la o acțiune anume și poate vorbi în numele colectivului fără ca aceasta să angajeze în vreun fel pe ceilalți membri. „Anonim” poate fi orice om care se împotrivește nedreptăților de orice fel - acționând după puterile lui - din orice colț de lume.

Image by StockSnap from Pixabay

8 comentarii:

  1. Foarte interesant! Si stiam despre ei, la modul superficial ca sunt revoltati, ca apara libertati intr-o forma anonima (vezi masca) si ca au o forma de organizare pe net. Actiunile lor par cumva corecte, dar numai cat e un protest pasnic si-si cer niste drepturi, fara manipulari sau manipula(n)ti. Mi-a placut sa aflu despre ei.:)
    Multumesc, Diana! O saptamana buna! Pupiciii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, la fiecare protest exista si "contrasi", exista "infiltrati" care vor sa atraga oprobiul public asupra manifestantilor, exista si fel de fel de oameni - unii extremisti, alti... beti... si mai mereu se lasa cu paruiala intre manifestanti si fortele de ordine.
      Ar fi frumos sa nu existe instigatorii la scandal... Si ar fi super fain ca cei pasnici, de regula, sa nu raspunda provocarilor. 😊
      Cu drag. Multumesc pentru interes.
      Saptamana buna iti doresc sa ai si tu, Ina! Pupici!

      Ștergere
  2. Simpatici mascatii Anonimous, mai ales când se unesc în jurul AAAE, demascând înselaciunile milenare ale "Sarpelui" devenit balaur cu 7 capete ! :)
    https://www.youtube.com/watch?v=USNpOA1ozbU&t=18s
    O saptamâna binecuvântata cu bucurie, pace, fericire si Lumina Divina adevarata, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate spune si ca sunt simpatici. 😊 Orice desconspira anul acesta nu rezista mult online - pentru publicul larg - nici daca vreun videoclip e preluat si postat pe te miri unde cu un titlu de desene animate. Nu prea sunt filmari nici cu demonstratiile care au loc in mai toata lumea - sa nu dea idei si altora.
      Multumesc pentru videoclip. Interesant. "Omul constient nu poate fi manipulat"... Cati mai sunt constienti? "Frica ucide mintea", scria Frank Herbet in "Dune" - si are dreptate. Baza piramidei lui Maslow: hrana, sanatate, securitate - cele trei niveluri ce pot fi "folosite" in manipulare - frica de boala e cea mai cea, pentru cei mai multi. N-a mers cu securitatea, hai cu sanatatea! (si, tangential, se tot vorbeste despre foametea ce va urma)...

      Multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu.

      P.S. M-ar ajuta sa stiu ce inseamna AAAE. 😊 Te rog, si multumesc.

      Ștergere
  3. Am citit cu mult interes, ştiam prea puţine despre ei. Foarte interesant, îţi mulţumesc pentru informaţii!
    Să ai o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag. Imi face placere sa stiu ca ti s-a parut interesant.
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Multumesc pentru atatea informatii interesante!
    Sunt curioasa daca au ramuri si pe la noi, desi...
    Nu pot aprecia forta lor in fata a ceea ce se intampla acum. Mi se pare inimaginabil aceste copii la indigo de solutii in toate tarile!

    Pupici si o seara buna, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag. Ma bucur ca te-a interesat. 😊
      Sunt si in Ro cateva "Anonymous" (au numele in denumire, unele, altele nu) dar nu par a avea recunoastere internationala... In acest an nu se regaseste Ro in "programul" cu zonele in care sunt organizate marsuri (in ceilalti ani nu m-am deranjat sa aflu)... Oricum, cel putin unul dintre grupurile din Ro are putine sanse (spre deloc) sa fie recunoscut: a organizat demonstratii anti migranti si impotriva construirii unei moschei "uriase" la Bucuresti - total contrar spiritului Anonymous; au mai facut si propaganda pentru anumiti politicieni (in campaniile electorale din alti ani - anul acesta nu m-a interesat) - ceea ce e contrar... 😊
      Nici nu prea avem cum sa apreciem - orice informatie contrara "curentului" e taxata ca falsa... in cel mai bun caz. Au un canal (oficial) pe YT si sustin "platforma" minds.com (un fel de FB fara supravegherea autoritatilor - se afirma) 😊 Sunt si pe FB.

      Multumesc, Suzana draga! Seara buna - spre noapte buna 😊 - iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.