2020-11-10

Reflexul declaratiilor pe proprie raspundere

Educatorii, învățătorii, profesorii se presupune că deschid mințile copiilor. Cine coordonează, per ansamblu, activitatea dascălilor? Cei din Ministerul Educației Naționale, în frunte cu "ministra". Probabil că nu toți copiii au acces la tehnologia necesară cursurilor online dar aproape sigur au de semnat ceva prin care sunt obligați să „declare” că nu vor înregistra – unii pe profesori predând, ceilalți pe elevi... învățând. Bineînțeles, minorii nu răspund penal dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani și trebuie să semneze părinții pentru aceștia. Cei cu vârste între 14-16 ani răspund penal dacă se dovedește că au avut discernământ în momentul săvârșirii faptei, iar cei care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal conform legii (altfel spus, cei cu vârstă între 14 și 18 ani fără o zi pot semna aceste declarații lângă semnătura părinților). Cei de la ministerul „educației” nu au specificat ce și cum, pe declarație fiind spațiu pentru numele elevului și al părintelui. În 2 noiembrie au dat-o la întors: evident, copilul minor nu trebuie să semneze (semnează un părinte/tutore) – semnează doar copilul major (a împlinit vârsta de 18 ani), dar... citiți mai sus despre prezumarea discernământului, în legătură cu care nu s-au deranjat să informeze părinții. Ziceau că au "emanat" aceste declarații pentru a ajuta părinții, elevii și profesorii să conștientizeze legile existente, pentru a înțelege ce obligații legale au. Puteau preciza și faza cu semnătura elevilor minori/majori dacă tot vor să „ajute”.
Pe la finalul lunii octombrie ar fi început să circule o hârtie aprobată de "ministră" prin care profesorii și elevii se obligau să nu aia și aia. Părintele (reprezentantul legal care o fi el) se obligă (alături de copil sau nu – după caz; doar n-or pune un copil în vârsta de 5 ani să-și asume ce nici nu poate citi integral; cu atât mai puțin ar putea înțelege) să nu înregistreze activitățile didactice și să nu le multiplice fără acordul cadrului didactic și să ia toate măsurile pentru a preveni înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora fără acordul cadrului didactic în cauză. Dascălii trebuie să se oblige cam la aceleași chestii, altfel formulate.
Ce nu e ok aici? În primul rând, există legislație care să pedepsească astfel de fapte dacă aduc prejudicii vreuneia dintre părți sau terților (nimeni nu poate invoca necunoașterea legii). În al doilea rând... Care ar fi „toate măsurile” pe care ar trebui să le ia un părinte pentru a preveni înregistrarea, multiplicarea...? Unii părinți nici nu știu să deschidă o tabletă, de exemplu, alții sunt la serviciu când copiii lor „învață” online. În al treilea rând. Părinții de ce n-ar avea dreptul să înregistreze, pentru a-și ajuta copiii? Ar cere acordul cadrului didactic, desigur, și acesta îl va da – sau nu. Apoi, ar putea înregistra pentru a avea, eventual, dovada unui abuz, a unei conduite nepotrivite etc. Doar nu i-o cere acordul împricinatului care a înjurat un elev, de exemplu. Legea interzice, oricum, distribuirea acestor lecții – în baza legii dreptului de autor - nu mai era nevoie de un mușchi în plus arătat elevilor, părinților, profesorilor doar pentru a nu uita cine-i șeful. Profesorul n-are dreptul să distribuie înregistrări în care se văd chipurile copiilor și invers – dreptul la propria imagine. Și tot așa, mai multe „rânduri”.
Cel mai necinstit gest (să nu scriu josnic) mi se pare menționarea art. 326 din codul penal, care se referă la falsul în declarații („declararea necorespunzătoare a adevărului...”). Altfel spus, oamenii care semnează „declarația” răspund dacă înregistrează și distribuie... oricine activitatea didactică. În plus, falsul în declarații poate fi reținut numai pentru fapte trecute, nu pentru fapte (eventual) nelegale viitoare. Practic, cei care semnează sunt de bună credință la momentul semnării...
Nu există un termen pentru semnarea acestor declarații, anunța reprezentantul ministerului. Dacă părinții și profesorii nu semnează aceste aberații ce se întâmplă? Copilul nu e primit la „școală” și profesorului i se interzice să predea?
Oare, pentru ce acest bau-bau?

Sursa:
https://www.edupedu.ro/breaking-ministerul-educatiei-introduce-doua-declaratii-pe-propria-raspundere-pentru-scoala-online-una-pentru-profesori-si-alta-pentru-parinti-si-elevi-in-care-toti-se-obliga-sa-nu/

Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

10 comentarii:

  1. Daca românii, parinti, educatori, învatatori si profesori nu se vor destepta din somnul ratiunii, în cea mai scurta vreme, generatia care va urma va deveni turma de mielusei, oite si oi pastorite de lupi lei si ursi, o masa amorfa de "carne de tun" crescuta sa alimenteze aceste fiare salbatice iesite din padurile secerate si sacrificate pentru confortul papusarilor si ai slujitorilor acestora, multimiliardari si molionari aroganti si orgoliosi din vârful Pi Ra Mi Dei sistemelor mondiale, care apasa din ce în ce mai greu peste baza societatii umane, FAMILIA !
    O zi binecuvântata, cu pace si sanatate învesmântata, în Lumina AAAE, draga Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elevi, parinti, profesori sunt tot mai multi care sunt de parere ca generatiile acestea vor avea lacune si mai mari. Practic, dezvoltarea fireasca a copiilor si adolescentilor care anul acesta au fost "incorsetati" a fost intrerupta - fazele peste care au fost obligati sa sara nu vor ramane fara consecinte (o afirma si psihologii si psihiatrii). Depresia a "muscat" serios din multi tineri a caror cariera profesionala a fost intrerupta... Ce va fi, va fi... Va fi lupta lor. 😊
      Multumesc, Iosif! La fel iti doresc!

      Ștergere
    2. https://www.youtube.com/watch?v=gPlU9v1vBVA

      Ștergere
    3. Revolta lor este indreptatita: de ce numai unii sa beneficieze de "masuri de protectie"? Este sau nu este o boala excesiv de periculoasa? E periculoasa numai pentru unii? Sau... numai unii trebuie protejati si sustinuti financiar?

      Ștergere
    4. Marea revolutie europeana a început în Paris în 14 iulie 1789, iar focul celei contemporane, mocneste "sub cenusa Imperiului UE" tot pe acolo.
      https://www.youtube.com/watch?v=5f59hTZo1gY

      Ștergere
    5. Imperiul UE mai rezista un pic. Se va spune, probabil: "pentru ca statele europene au fost unite... bla, bla, bla am trecut cu bine de bla, bla".
      A fost o parte buna in revolutia aceea, si mult... socialism: au luat de la bogati si au dat (si) la saraci, pastrandu-si spuma pentru ei, "conducatorii" (si multe crime au fost). Oricum, Franta nu mai e ce a fost (si nici SUA). Acum cativa ani am citit analiza unui istoric american despre cum cei veniti din "blocul comunist" isi aduc cu ei temerile si obiceiurile de a fi ascultatori si tematori de tot ce inseamna autoritate. La acel moment m-am distrat, nu l-am luat in serios si nu i-am retinut numele. Acum imi pare rau - as vrea sa stiu cui ii dau dreptate. 😊

      Ștergere
  2. Am primit cândva înregistrarea unui curs de cadru universitar. Persoană care se lăuda că nu scrie, doar vorbește liber. Am rămas cu un gust amar. Ideile erau puține, dar se repetau mereu. Cei asemenea descrierii nu vor dori să le fie înregistrate lecțiile. S-ar demomstra rutina și lipsa de pasiune în predarea lecției.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca cei fara imaginatie (sa nu zic informatie) pretind, in primul rand, sa nu le fie inregistrate cursurile predate. Cei cu har, cu pasiune ar trebui sa fie mandri ca le sunt inregistrate cursurile si chiar distribuite, pentru ca ar castiga si mai multa apreciere si ceva faima.
      Ma mai gandesc, insa, la un aspect. Modul in care dascalilor li se "puncteaza" munca si conteaza la salariu... Daca e sa cred in ceea ce povestesc unii profi (si de ce n-as crede?) unii se preocupa de elevi mai mult decat altii si, totusi, unele dintre "programele" lor, ideile lor nu sunt apreciate - pentru a nu le creste punctajul peste al celor "preferati" de directori, inspectori scolari etc. Unii dascali sunt mai apreciati de elevi, dar nu si de directori. Or fi chiar asa de subiectivi elevii? Cred ca elevii simt cel mai bine rutina si lipsa pasiunii in predarea lectiei si, cum ai scris, s-ar vedea prea clar asta.

      Ștergere
  3. Poate gresesc, evident, dar din ce in ce mai mult mi s-ar parea util ca orice hartie data cuiva la semnat sa fie luata si sa se spuna: daca un avocat imi va spune ca e valabila si certifica acest lucru cu semnatura, o sa.... Daca nu, e posibil sa suportati 'rigorile legii'... vident, copiii ar trebui sa o dea parintilor, tutorilor, etc.
    A fost doar un gand, dar daca nu vor incepe procese si multe, pe bune, e posibil sa nu fie bine deloc...
    Sper ca nu ai zambit de aceasta ... naivitate!
    Pupici si numai bine, Diana draga! <3 Seara buna! Mai am o zi de Summit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e naivitate. Candva, cineva a afirmat ca ar trebui reglementata institutia "avocatului de familie". 😊 Dar nu trebuie o reglementare separata, pentru ca orice om poate apela la un avocat, in orice problema - consultarea e muuult mai ieftina decat reprezentarea si muuult mai ieftina decat eventualele consecinte negative care ar urma unei semnaturi. Ma gandesc acum la faza cu FNI. Cand BCR s-a retras ca actionar multi avocati (si economisti) si-au sfatuit cunoscutii sa-si retraga banii - unii au ascultat, altii ba. Acelasi lucru legat de imprumuturile in franci elvetieni - foarte la moda cu ani in urma - sau conturile prin diverse banci care pretindeau ca pentru "depozite" (si nu numai) ofereau si peste 100% dobanda... Avocatii si economistii au vorbit, dar prea multi oameni nu i-au crezut.
      Procese sunt si vor mai fi - azi, mai ales legate de amenzile pentru obligativitatea purtarii mastii in baza unei legi declarate, in parte, neconstitutionala.
      Cei din Strasbourg, de exemplu, si-au castigat in instanta dreptul de a NU purta masca in aer liber daca nu vor (unde e posibila pastrarea unei distante "de siguranta" fatza de altii); au urmat apoi unii dintr-un oras din Austria... La adresa de mai jos e hotararea data pentru cei din Strasbourg:
      http://strasbourg.tribunal-administratif.fr/content/download/171091/1705849/version/1/file/2003058-1.pdf

      Multumesc, Suzana draga! Seara buna iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      Nu am rabdarea necesara - sau starea de spirit potrivita - pentru a urmari Summit-ul despre care amintesti. :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.