duminică, 22 noiembrie 2020

Trăiește clipa. Carpe diem

Quintus Horatius Flaccus s-a născut în 8 decembrie 65 i.Hr. si a murit la Roma, în 27 noiembrie anul 8 i.Hr. A scris patru cărți de ode, intitulate „Carmina”.
Expresia Carpe diem e folosită de mii de ani, de foarte mulți oameni, și este parte dintr-un vers al lui Horațiu, în Ode: Carpe diem, quam minimum credula postero, care se poate traduce: Culege ziua de azi, fii cât mai puțin încrezător în ziua de mâine. Altfel spus, cum zic arabii: „numai clipa în care suntem ne aparține”. „Carpere” înseamnă „a culege”, în latină.
Contextul versului „Carpe diem...”: Speranța după timp ți-o păsuiește / căci vremea, cât de rea, se scurge cât vorbim / Culege ziua ce-a de astăzi, ce va fi mâine noi nu știm! (Oda Ad Leuconoen, într-o alta traducere)
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Altfel spus: trăiește azi, ‘ca mâine s-ar putea să nu mai ai ocazia. Timpul se scurge ireversibil și nu poate fi oprit nici prin jertfe, nici prin rugăciuni, așa că e cel mai bine să te bucuri de viață cât poți, iar grijile pentru mâine să le abandonezi pentru că nu stă în puterea omului certitudinea zilei de mâine. Poate că azi te privezi de multe pe care le-ai vrea pentru că și mâine le vei putea avea, poate că azi nu faci ce-ai vrea să faci pentru că poți și mâine să faci ceea ce-ai vrea, poate că azi... pentru că mâine... Răbdam ce avem de răbdat fără a uita să trăim, pentru că nu știm câte zile avem, câte ierni mai avem, iar îngrijorându-ne pentru ziua de mâine (care nu-i certitudine pentru nimeni – vorba ‘ceea: venim pe rând și plecăm pe sărite) reușim doar să ne tulburam clipa în care suntem.
Ingrijorarea face parte din viață, dar nu trebuie să ne conducă viața. Nimeni nu e scutit de îngrijorare, fie că-i bogat, fie că-i sărac, fie că-i sănătos, fie că-i bolnav... Ingrijorarea, din punct de vedere creștin, este manifestarea necredinței în Dumnezeu.
Cu alte cuvinte, „trăiește clipa” scrie și în Biblie: Nu vă îngrijorați de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngrijora de ea. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6:34). Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumire. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus (Filipeni 4:6-7).
*
Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morții, nu mă tem de niciun rău, căci Tu ești cu mine. Toiagul și nuiaua Ta mă mângâie (Psalm 23:4).
*
Teoria ca teoria, dar practica ne omoară.

Image by Ben Bout from Pixabay
(postare programata)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt "moderate" si nu apar pe loc din cauza unor persoane care nu au ocupatie; le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.