2020-11-22

Trăiește clipa. Carpe diem

Quintus Horatius Flaccus s-a născut în 8 decembrie 65 i.Hr. si a murit la Roma, în 27 noiembrie anul 8 i.Hr. A scris patru cărți de ode, intitulate „Carmina”.
Expresia Carpe diem e folosită de mii de ani, de foarte mulți oameni, și este parte dintr-un vers al lui Horațiu, în Ode: Carpe diem, quam minimum credula postero, care se poate traduce: Culege ziua de azi, fii cât mai puțin încrezător în ziua de mâine. Altfel spus, cum zic arabii: „numai clipa în care suntem ne aparține”. „Carpere” înseamnă „a culege”, în latină.
Contextul versului „Carpe diem...”: Speranța după timp ți-o păsuiește / căci vremea, cât de rea, se scurge cât vorbim / Culege ziua ce-a de astăzi, ce va fi mâine noi nu știm! (Oda Ad Leuconoen, într-o alta traducere)
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Altfel spus: trăiește azi, ‘ca mâine s-ar putea să nu mai ai ocazia. Timpul se scurge ireversibil și nu poate fi oprit nici prin jertfe, nici prin rugăciuni, așa că e cel mai bine să te bucuri de viață cât poți, iar grijile pentru mâine să le abandonezi pentru că nu stă în puterea omului certitudinea zilei de mâine. Poate că azi te privezi de multe pe care le-ai vrea pentru că și mâine le vei putea avea, poate că azi nu faci ce-ai vrea să faci pentru că poți și mâine să faci ceea ce-ai vrea, poate că azi... pentru că mâine... Răbdam ce avem de răbdat fără a uita să trăim, pentru că nu știm câte zile avem, câte ierni mai avem, iar îngrijorându-ne pentru ziua de mâine (care nu-i certitudine pentru nimeni – vorba ‘ceea: venim pe rând și plecăm pe sărite) reușim doar să ne tulburam clipa în care suntem.
Ingrijorarea face parte din viață, dar nu trebuie să ne conducă viața. Nimeni nu e scutit de îngrijorare, fie că-i bogat, fie că-i sărac, fie că-i sănătos, fie că-i bolnav... Ingrijorarea, din punct de vedere creștin, este manifestarea necredinței în Dumnezeu.
Cu alte cuvinte, „trăiește clipa” scrie și în Biblie: Nu vă îngrijorați de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngrijora de ea. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6:34). Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumire. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus (Filipeni 4:6-7).
*
Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morții, nu mă tem de niciun rău, căci Tu ești cu mine. Toiagul și nuiaua Ta mă mângâie (Psalm 23:4).
*
Teoria ca teoria, dar practica ne omoară.

Image by Ben Bout from Pixabay

14 comentarii:

  1. Sunt atatia autori care vorbesc de clipa prezenta. De importanta ei. Insa cred ca de multe ori nu ne gandim la asta. Pur si simplu pendulam pe axa timpului. Dar poate ca nu e chiar atat de greu, daca ne place ce facem acum. Daca chiar ne place cu adevarat. Si daca chiar ne concentram cu adevarat. Eu asta zic si cred! Ziua de maine nu exista, ziua de ieri a trecut deja, asa ca ce mai ramane? Doar momentul prezent. Un rationament simplu, pana la urma!
    Pupici, Diana draga! Seara buna si o saptamana frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gandindu-ne prea mult la maine ne aluneca prezentul prin fiinta. Cum zici tu: pendulam. Unii se gandesc atat de mult la trecut - si-l compara cu prezentul - incat nu stiu cand mai au timp sa se bucure. Altii se gandesc numai la viitor: trebuie sa... Verbul "a trebui" e un fel de frana in traire. Citisem pe undeva ceva ce mi-a placut: "fa acum ceea ce trebuie pentru ca mai tarziu sa faci ceea ce vrei" (citat aproximativ). Mai apoi, nu mi-a mai placut: mereu "trebuie" sa facem cate ceva. Si, oare, chiar trebuie in absolut toate cazurile? 😊
      Numai clipa in care suntem ne apratine.
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      Ștergere
  2. Pentru cei nascuti din nou din Dumnezeu, care traiesc în adevar, prin credinta si încredere absoluta în Cuvântul Vietii, prin legea Duhului de viata în Hristos, fiecare zi sau noapte, este o magnifica, fericita, perpetua activitate, biruitori ai lanturilor Legilor firesti, oculte, pacatoase, moarte, într-o (999)Noua unA dimensiune ascunsa tainica, în pace, bucurii eternitate cu Hristos în Dumnezeu într-o deplina LIBERTATE !
    O seara minunata si o saptamâna, cu bucurii, mult har si pace, în Adevarul absolut, atemporal, eliberator, de tot ce sufletului e daunator, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta deplina libertate poate fi cunoscuta numai la nivel mental, cred - si sufletesc. Hm. Pasiunile, dorintele, se nasc in creier sau in inima? 😊

      Multumesc, Iosif, la fel. Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. În Suflet, iar acesta este... infinitul micRoscopic, neexplorat de catre inteligenta rational-sentimentala obiectiv-pragmatica limitata de catre simturile primare, decât într-o extrem de mica proportie, iar cercetarile, experientele stiintifice si descoperirile bioingineriei GenEtice, sunt tinute tainic "TOP SECRET" ascunse de masele de sclavi ai Terrei de catre stapânitorul acestei lumi 3D carteziene, consumiste, materialiste, raportata si înclinata mai mult spre materia întunecata, moarta, decât spre a Întelepciunii si Luminii Divine poarta.

      Ștergere
    3. Deci nu putem controla invidia/oricare alt sentiment. Creierul poate pune frana manifestarii sentimentelor dar ele exista. Pare ca in acest fel ajungem sa cam jucam teatru - cand sufletul si manifestarea noastra nu-s pe aceeasi lungime de unda. Ce frumos ar fi ca sufletul sa ne "dea" - tuturor! - numai sentimente pozitive.

      Ștergere
    4. Ar fi mult de dezbatut pe aceasta tema, însa da, "cam jucam teatru" unii îsi iau rolul în serios si îl joaca cu profesionalism si pasiune, altii joaca mai slabut, iar majoritatea suntem doar figuranti (pioni) în decorul scenei jocului de sah pe esichierul planetar ori de-a v-ati ascunselea prin Gradina Terra, în realitatea 3D si/sau 2D virtuala.

      Ștergere
    5. Imi place cum suna de-a v-ati ascunselea! 😂 Descrie bine ce fac oamenii cand vor sa para ce nu sunt, sa manifesteze ce nu simt...

      Ștergere
  3. https://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este una dintre melodiile care-mi vor placea intotdeauna! 😊

      Ștergere
  4. Ce îndemn potrivit, mai ales acum. Mulțumesc! O săptămână buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! (ma indemn si pe mine) 😊
      Multumesc. Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! 😘 ❤️

      Ștergere
  5. E un articol binevenit.
    Sunt din ce in ce mai convins de Biblie, dar mai am de citit; pana atunci port corect masca si respect distanta...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😊 Mi se pare firesc. Pe Dumnezeu nu e indicat sa-l provocam, dar orice am face, El hotaraste ce si cum, indiferent de ceea ce facem/vrem noi.
      Cu placere.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.