2020-11-09

Vindem Marea Neagră și închidem piețele agroalimentare

Vindem Marea Neagră 

Ei, n-o vindem, concesionăm / închiriem „apele teritoriale”.
Pentru că totul s-a rezolvat în Ro se dorește intabularea Mării Negre, de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. Demersurile „la centru” le-a început șeful instituției numită mai sus, aruncând praf în ochii cetățenilor: redevențele încasate vor aduce bani și la bugetul local și la cel central. Ha-ha! Sau hm-hm! Dacă redevențele sunt la fel de mici ca în mai toate contractele de concesiune existente vor fi trei lei în plus la buget. Șeful în cauză (membru pnl, candidat pentru un fotoliu de deputat) dă exemplu alte țări europene: Norvegia și alte state scandinave, dar și Bulgaria. Păcat că Ro nu are politicieni ca cei din statele scandinave.
Intabularea va permite parcelarea apelor – ca la plaje. Sectorizând apele teritoriale ale Ro pescarii vor putea închiria sectoare, vor dezvolta ferme piscicole, dar se vor putea dezvolta și câmpuri de eoliene (la diferite distanțe de țărm); investitorii vor putea realiza pontoane, restaurante, parcuri de distracție acvatice și altele.
O fi bine, o fi rău? Poate că ar fi bine, dacă redevențele, chiriile, tarifele ar fi serioase și ar fi colectate integral. Dacă vor fi chiriile/tarifele ca în portul Constanța – în medie 5 eurocenți pe m2... sigur devine Ro un stat bogat.

Închidem piețele agroalimentare acoperite

De ce? Pentru că politicienii pot ce vor și pas să zică cineva ceva, la modul serios. Trebuie închise pentru că... – în starea de arest nu se purta masca, piețele erau aglomerate, numărul de infectați nu creștea. Acum, cu măști obligatorii pe moacă, numărul infectaților crește. Și ne spun politicienii (și alții): cauza numărului mare sunt mijloacele de transport în comun – zice unul; cauza sunt aglomerațiile de pe plajă – zice altul; cauza sunt petrecerile – vine al treilea; cauza sunt banii care se folosesc în piețele agroalimentare – mai vine unul; cauza răspândirii sunt copiii (mai ales că cei cu vârsta sub cinci ani nu trebuie să poarte mască), ba cauza sunt adolescenții - ziceau alții. Șo pe copii și tineri! Închideți-i!
Ce-au făcut primarii?! Ce-au putut, și ei. De-a lungul timpului au amenajat piețele astfel încât să nu plouă pe vânzători și cumpărători, să nu înghețe/facă insolație vânzătorii, să nu se strice marfa din cauza căldurii/frigului... Acu', că-i toamnă și e frig, au „desfăcut” piețele. E curent, e frig, e mediul perfect pentru un număr mare de oameni care vor răci. Ghici! În ce categorie vor fi înscriși cei care răcesc? Desigur! În aceea pentru care se scurg azi cei mai mulți bani. Ba nu! Pentru arme se scurg cei mai mulți bani – dar oamenii nu vor fi înscriși pe lista „necesar muniție”.
La ce ne mai trebuie piețe dacă avem supermarketuri de unde putem cumpăra fructe aduse de peste mări și țări? Nu mai încurajăm producătorii autohtoni, gata! Prea a devenit mare concurența: piețele aglomerate, supermarketurile mai puțin (li se strică produsele).
Sau... piețele sunt închise azi și mâine desființate, să facă loc „ansamblurilor rezidențiale”. Poți să știi?!

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

6 comentarii:

  1. Mă tot gândesc când va veni la conducerea acestei țări niște conducători care să fie măcar 50 la % atât de patrioți cum a fost Ceaușescu.. Tot votez și tot dezamăgit rămân de fiecare dată..
    O săptămână frumoasă îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceausescu n-a fost absolut deloc patriot. Datoria externa n-a platit-o pentru binele poporului... Canalul (inceput de Dej, si abandonat) Dunare-mare nu pentru bunastarea poporului a fost construit (dar cu sangele poporului). Tot la el si clica lui ar fi ajuns banii castigati din exploatarea Canalului.
      La fel si eu! Noi votam pentru a schimba niste nume cu alte nume... dar acelasi narav.
      Multumesc, Stef! Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

      Ștergere
  2. Din '89 românii sunt straini în tara lor,
    Iar Europa a ajuns o turma fara de pastor.
    Fiare turbate, Ursi, Lei si Lupi înfometati,
    Sfâsie fara mila, chiar mieluseii ne'ntarcati.

    O seara binecuvântata, linistita, relaxanta, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte era la fel... La ora 22 se dadea stingerea, de plimbat prin lume nu era posibil, mai ales de pe la mijlocul anilor 1970 (doar in anumite conditii); cum ridica unul "tonul", cum il ascundeau... Si multe altele, de care un om care nu-i strain in tara lui n-ar avea parte.
      Europa...! Europa se "confucianizeaza". Libere, la acest moment, mai sunt triburile din jungla amazoniana si cele din Sahara. 😊 Sper!
      Multumesc, Iosif! zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Daca pietelor acoperite li se scot geamurile, pot fi considerate 'descoperite'? Ca va bate vantul si ploaia! Este sinistru. Sunt din ce in ce mai convinsa ca in fond avem de-a face cu un virus al mintii... Ceea ce e mai naspa ca gripa! Nu ti se pare ciudat ca intr-o perioada cand nimeni nu este atent la altceva decat... whatever... se vorbeste despre ceea ce ai spus la inceput? Au terminat de organizat terestru si au trecut la mare? Hm...
    Noapte buna, Diana! Eu ascult video-urile de la Heal Summit. Cred ca maine e ultima zi. Si sunt atat de 'incompatibile' cu realitatea asta bizara... Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt considerate "deschise" - e curent de zboara dintii! Si eu cred ca acolo, la mansarda, e localizat un "viermus". Ai gasit cuvantul potrivit: sinistru! Tot ce se intampla e tot mai sinistru.
      In toata lumea e la fel. Cand ne vom scoate fetzele de dupa masti si vom privi in jurul nostru... nici granitele, cred, nu vor mai fi unde le stiam.
      Sunt convinsa ca sunt incompatibile cu ce-i in jurul nostru. Eu am nevoie sa râd, si cum am un pic de timp liber cum "pornesc" serialul "The Big Bang Theory".
      Multumesc, Suzana draga! Am trecut intr-o noua zi: Zi frumoasa iti doresc! 😊 Pupici! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.