2020-11-30

Culese la întâmplare. Citate favorite

Obișnuința
este enorma roată motrice a societății, cel mai prețios agent conservator. Numai ea e aceea care ne menține între limitele legilor și-i salvează pe răsfătații sorții de revolta invidioasă a săracilor (William James în „The Principles of Psychology”, 1890).
*
Trebuie să învățăm să ne iertăm singuri păcatele. Trecutul nu poate fi schimbat, iar noi trebuie să-l înfruntăm cu sinceritate și fără justificări, apoi să-l dăm la o parte, pentru că oboseala culpabilității e distrugătoare. Vinovăția (...) este omenească. Mă simt vinovat, deci exist. (din „Sala crimelor”, de P. D. James)
*
Consolarea oferită de lucruri închipuite nu este închipuită (Roger Scruton).
*
Am citit undeva pe net: când eram copil abia așteptam să merg la școală; când eram la școală abia așteptam să ajung la liceu; când eram la liceu abia așteptam să ajung la facultate; când eram la facultate abia așteptam să muncesc, când m-am angajat abia așteptam să mă căsătoresc și să am copii; când m-am căsătorit și am avut copii abia așteptam să crească cei mici; când au crescut cei mici abia așteptam să se căsătorească și să aibă copii… Acum am îmbătrânit și îmi dau seama că am uitat să trăiesc.
₪ ₪ ₪
Suzana a preluat de la Zina ștafeta jocului Citate favorite pornit in colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna in care incepe luna calendaristică.

Image by Gordon Johnson from Pixabay

18 comentarii:

  1. Cam asa este. Mereu se petrec evenimente prin preajma care ne aduc aminte ca uitam sa traim. Mereu m-am intrebat de ce acest mecanism este atat de puternic si ne tine incorsetati. Poate ca faptul ca nu ne iubim suficient de mult poate fi o cauza posibila!
    Iar: "Consolarea oferită de lucruri închipuite nu este închipuită (Roger Scruton)" este un viciu extrem de puternic!

    Multumesc, Diana draga pentru colectie! Sa ne reauzim cu bine in decembrie! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca, de fapt, asa e viata, formata din dorinte - mai mari sau mai mici - si traim cautand sa le indeplinim. Poate ca fara dorinte am fi (mai) fericiti, dar parcurgand zi dupa zi trebuie sa facem ceva si orice am face, traim. Si, uite asa, ma voi intreba mereu ce inseamna, de fapt, "a trai".
      Intr-un fel, ai dreptate legat de consolare. Totusi... Daca cineva reuseste sa se consoleze - si sa mearga mai departe - crezand ca o zana buna il ocroteste... Forta e la el, dar daca nu intelege in acest sens... Important este sa depaseasca momentele de cumpana. Consolarea chiar exista, nu e una inchipuita.

      Cu placere, Suzana draga! Sa ne reauzim cu bine! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Foarte interesante! Tre' sa revin.
    La multi ani, România!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Daca ai timp... 😊
      La multi ani, Romania!

      Ștergere
  3. Foarte faine citate, dar ultimul e cel mai tare! Cum se lasă oamenii purtați de iureșul vieții și uită să mai trăiască, să se bucure cu adevărat de viață!
    Toate cele bune și zile frumoase, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iuresul acesta in care suntem prinsi nu e tocmai viata?! Acest ultim citat din postarea aceasta mi-a dat "batai de cap", si-l intorc pe toate partile. 😊
      Iti multumesc, Alex draga! 😊 Zile senine iti doresc sa aveti si voi! Toate cele bune!

      Ștergere
  4. "… Acum am îmbătrânit și îmi dau seama că am uitat să trăiesc."
    Imagineaza-ti câte sute de milioane de parinti, îsi imagineaza ca traiesc, în realitatea absoluta a perceptiei 3D fiind "morti vii" ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmdaa... 😊 E tare complicat pentru parinti, si nu doar pentru ei. Suntem intr-un carusel care s-a defectat si-o sa ne invartim pana ametim de tot! Sau... ne invartim pe loc si, la un moment dat, incepem sa mergem, si mergem pe sapte carari, ca niste marionete manuite de un papusar beat, si ne lovim de primul obstacol care ne iese in cale, si cadem in fund, in cel mai bun caz. 😊

      Ștergere
  5. Ultimul este cutremurător de adevărat!
    Ar fi bine să ne dăm seama odată și să trăim cu adevărat cât om mai avea de trăit...

    Zi frumoasă, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu acest ultim citat din aceasta postare sunt tare incurcata. 😊 Poate pentru ca n-am asteptat nicio clipa sa merg la scoala (in clasa I-a) - din contra! - si abia asteptam sa se termine si, intre timp, imi vedeam de "celelalte indatoriri"... Am facut cam tot ce am vrut si, totusi, acum ma intreb: "si cu asta, ce-am facut?" "chiar am trait sau doar mi-am ocupat zilele?" N-am idee!
      Nu ma lua prea in serios! Azi sunt cam suparata, ca Pacala pe sat. 😂 E ziua Romaniei si cand ma gandesc cine conduce tara...

      Multumesc, Zina draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! ❤️

      Ștergere
  6. Acum am vazut postarea ... Cand au fost citatele? Nu le-am vazut pe blogul Suzanei! Ultimul îmi place cel mai mult ... si ma recunosc asa un pic in el ... Noroc ca eu nu am uitat sa traiesc! Ba pot soune ca am trait din plin, am crescut împreuna cu ei si ne-am trait viata împreuna!
    Numai bine draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am postat luni seara, dar tarziu. Draga mea draga, sper ca nu-ti faci "probleme" 😊 ca sari peste postari de-ale mele chiar daca esti online. Imi place foarte multa sa vina prietenii pe aici, dar nu vreau sa faca eforturi pentru a fi prezenti.

      Cred ca e cel mai frumos ca parintii si copiii sa-si traiasca viata la unison (sa zic asa)! Prea multi parinti uita de ei pentru copii... As crede ca asa trebuie sa fie, dar sunt prea multe familii armonioase in care parintii nu uita de ei si au grija de copiii.
      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! ❤️
      Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  7. Ultimul te punctează! Frumoase alegeri. Noapte buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  8. Tocmai ce am avut azi ceea ce parintii ar numi un „tantrum” referitor la asteptare si la a trai.. hahaha.
    La tanc.
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca nu e de râs, dar... permite-mi, te rog! 😂 Mi-e destul de usor sa-mi imaginez scena.
      Si eu! 😘 ❤️

      Ștergere
  9. Am rezonat cu citatul secund care făcea referire la trecutul care nu poate fi șters..
    Am revenit și eu mai târziu. Mulțumim de selecția gândurilor înțelepte!
    Duminică faină, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca am sti cum sa luam trecutul cu noi in viitor ne-ar fi, probabil, mai usor prezentul. 😊
      Ma bucur ca esti prezent - am citit pe undeva ca ai cam putin timp pentru joaca si iti facea si laptopul ceva fițe.
      Cu placere!
      Multumesc, Stef! Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.