2020-11-12

Un timp pentru toate

Pentru toate există o vreme, și orice lucru de sub ceruri își are timpul său: un timp pentru a te naște și un timp pentru a muri; un timp pentru a sădi și un timp pentru a smulge; un timp pentru a ucide și un timp pentru a vindeca; un timp pentru a dărâma și un timp pentru a zidi; un timp pentru a plânge și un timp pentru a râde; un timp pentru a jeli și un timp pentru a dansa; un timp pentru a arunca cu pietre și un timp pentru a strânge pietre; un timp pentru a îmbrățișa și un timp pentru a fi departe de îmbrățișări; un timp pentru a căuta și un timp pentru a pierde; un timp pentru a păstra și un timp pentru a arunca; un timp pentru a rupe și un timp pentru a coase; un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi; un timp pentru a iubi și un timp pentru a urî; un timp pentru război și un timp pentru pace.
(Eclesiastul 3:1-8)
Orice lucru își are vremea lui... Ce timp trăim acum? Pentru fiecare este „un alt timp”, bănuiesc. Putem fi mai mulți care să trăim „același timp”, diferit de al altora. Și atunci, de ce trebuie să ne „uniformizăm” timpul, să trăim toți un timp pe care-l pretind ații, despre care susțin că „este”? Unii consideră că e un timp pentru a fi departe de îmbrățișări, alții, că e un timp pentru a îmbrățișa... Unii adună pietre, alții aruncă cu pietre... Pentru unii e un timp pentru a tăcea, pentru alții e timpul să vorbească. Și tot așa. Ce-i îndreptățește pe unii să afirme că ceilalți greșesc? Ce-i îndreptățește pe unii să pretindă celorlalți să trăiască timpul lor?
Cine hotărăște ce timp este?
Totul este deșertăciune și goană după vânt! (Eclesiastul 1:14)

Image by anncapictures from Pixabay

12 comentarii:

  1. Fiecare hotaraste pentru sine, constient si responsabil de actiunile personale, si absolut nici un om pamântean sau organizatie omeneasca imperfecta, relativa, nu are dreptul sa impuna propriul timp (calendar) semenilor sai, fara a fi desemnat (ales) si împuternicit de catre Dumnezeul Creator, iar acesta a fost, este, si ramâne etern Fiul omului, Isus Hristos, Singurul mijlocitor dintre omul muritor si Dumnezeul Creator. PUNCT ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa consider si eu, dar nu neg solidaritatea. Intreb doar (retoric), in contextul 2020: de ce unii pretind solidaritate altora, dar reciproca nu-i valabila?! De ce "valoreaza" unii mai mult decat altii?

      Ștergere
    2. Pentru ca religia & politica & finantele... :) )))
      https://www.youtube.com/watch?v=GFHh4fulUMk&t=625s

      Ștergere
    3. Corect! 😊
      Multumesc pentru video.
      Supunerea oarba conduce spre distrugere... incet, dar sigur.
      Daca oamenii si-ar asculta intuitia si-ar gasi calea in viata mai usor (sau... ar gasi-o si punct) si nu s-ar teme sa-si schimbe o eventuala opinie, daca e cazul. "Daca si cu parca"... 😊

      Ștergere
  2. Foarte frumos textul si interpretarea lui!
    ... Nu-i indreptateste nimic, doar isi aroga niste drepturi pe care cred ca le au pentru ca vremelnic ocupa un anumit loc in spatiu! Mai adaug, din pacate pentru noi!

    Noapte buna, Diana draga! Un weekend placut! Pupici! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment. 😊
      Oare, toti acestia care vad lucrurile doar din papucii lor - si al celor ca ei - nu-si dau seama ce monstruozitati egoiste sunt cand refuza sa inteleaga cu ce probleme mari se confrunta unii? (retorica) 😊

      Multumesc, Suzana draga! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      Ștergere
    2. Tu ai spus 'refuza sa inteleaga', insa sunt prea multi, ca sa cred asta. Par o orchestra, iar o orchestra are nevoie de un dirijor!
      Sau poate e un lant de dirijori-papusari, nu pot sti exact. Insa daca evaluam efectele deciziilor, este chiar un cosmar!

      Acum ma deconectez cu urmatoarea lucrare. Stiu ideea, insa la partea practica inca meditez...
      Pupici si seara buna, Diana draga!❤️

      Ștergere
    3. Unii sunt papusarii, ceilalti marionetele... Marionetele refuza sa inteleaga ce se petrece (sau nu pot pricepe, pentru ca nu ies din zona lor de confort, nu se pot desprinde de sforicele). Numai acela care este afectat in mod direct intelege cat de nasol este. Aproape toti (exceptie papusarii, care stiu, si stiu ca nu vor fi afectati) vor intelege intr-un an sau doi.

      Din greseala, azi am rupt (iar) o frunza de la o planta - am pastrat-o, in ideea sa ma "joc" putin cu ea si cu vopseaua, dar nu reusesc sa ma deconectez de la oameni. 😊
      Multumesc, Suzana draga! Ai indemanare si imaginatie, asa ca tot ceva fain vei reusi. Seara frumoasa iti doresc! Pupici! ❤️

      Ștergere
  3. Ce frumos citat! Mi-a plăcut și cum ai spus "unii aduna pietre, alții arunca cu pietre". I totul e deșertăciune..
    Weekend frumos!! Pupicii 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce a inceput sa se intample in acest an imi este un fel de dovada ca totul e desertaciune.
      Multumesc! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
  4. Mereu vor exista două tabere şi fiecare va striga că dreptate e de partea ei şi că timpul ei e mai preţios decât al celeilalte. Şi timpul va trece în timp ce se va striga.
    Fiecare se crede mai altfel decât celălalt şi unde nu există respect de sine, nu există respect faţă de celălalt. Nu va fi niciodată altfel, suntem mult prea înrăiţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa ceva; noi strigam timpul trece impasibil.
      Macar de-ar fi numai doua tabere, in toate cazurile - ar fi, cred, mai usor de multumit, ambele, prin putine compromisuri de o parte si de alta...
      Partea "rea" este ca si "respectul de sine" este relativ (ca si "binele", nu are o definitie universal valabila si acceptata), fiecare intelegand in alt fel "respectul".
      Poate ca suntem si inraiti, dar mai degraba cred ca fiecare incearca sa faca sa-i fie bine (si cum "binele" nu poate fi cert definit...) 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.