2020-11-05

Marșul Milioanelor de Măști. 5 noiembrie 2020

Activiști din întreaga lume intenționează să participe la Marșul Milioanelor de Măști prin care, în acest an, vor să evidențieze încălcările drepturilor omului, creșterea gradului de supraveghere a populației, pericolul pierderii unui internet relativ liber și pierderea dreptului la libera exprimare și informare care e în continuă scădere.
În 5 noiembrie 2013, a fost „ziua nesupunerii civile”, prima zi când Anonymous „au pășit de pe magistralele internetului pe străzi”. Ca în fiecare an de atunci, Anonymous a organizat și în 2020 un marș de protest de Ziua Guy Fawkes (Noaptea Focurilor de Tabără / Noaptea Guy Fawkes / Noaptea Artificiilor).
Ziua de 5 noiembrie este marcată anual în Regatul Unit (și în unele state care au făcut parte cândva din Imperiul Britanic) cu focuri de artificii, parade, focuri de tabără, mâncare pentru a-și aminti toată lumea de acel complot. Artificiile simbolizează explozibilii pe care complotiștii n-au avut ocazia să-i folosească. O păpușă din paie, imaginându-l pe Guy Fawkes, e aruncată în foc cu această ocazie, dar în ultimii ani s-au bucurat de asemenea „cinste” și păpușile din paie reprezentând politicieni contemporani.
*
Kalle Lasn, editor, și fondator al publicației canadiene Adbusters în care se „militează” împotriva consumerismului încă din 1989, este, practic, inițiatorul mișcării Occupy Wall Street. Prima propunere de protest a fost publicată pe site-ul revistei în 2 februarie 2011, cu titlul „A Million Man March on Wall Street”. Mai apoi, într-o postare din 13 iulie 2011, cei de la Adbusters au propus ocuparea pașnică a Wall Street pentru a protesta împotriva influenței corporațiilor asupra democrației, a lipsei consecințelor juridice pentru cei care au provocat criza economică globală și altele pe temă care au dus la o și mai mare inechitate socială.
În 2011, Anonymous au creat un videoclip pentru a-i încuraja pe susținătorii lor să ia parte la protestele declanșate, efectiv, în Manhattan la data de 17 septembrie: Occupy Wall Street (dar și în alte orașe din SUA și în Europa mai apoi). În „Ziua furiei” din SUA, „grupul” s-a alăturat celor care protestau împotriva influenței corporațiilor asupra deciziilor politice, alegerilor electorale și instituțiilor guvernamentale.
*
Guy Fawkes
(n. 13.04.1570, York, Anglia – d. 31.01.1606, Londra) era membru al unei proeminente familii din Yorkshire și convertit la romano-catolicism. Avea un spirit aventuros și era un om religios zelos. În 1593 a părăsit Anglia, înrolându-se în armata spaniolă din Olanda, unde și-a câștigat reputația de om curajos și hotărât. Robert Catesby, unul dintre organizatorii complotului, și acoliții lui au înțeles că au nevoie de un militar care să știe ce face și să nu poată fi ușor recunoscut. Au trimis sol în Olanda în aprilie 1604, pentru a-l înrola pe Guy. Fără a ști toate detaliile, acesta s-a întors în Anglia și li s-a alăturat în „Complotul Prafului de Pușcă”. În noiembrie 1605 el trebuia să pună în practică planul, „minând” subsolul Parlamentului (Palatul Westminster) cu explozibil și să aprindă fitilul în timp ce înăuntru erau regele James I și întreaga nobilime protestantă, dar și o parte semnificativă din cea catolică. Motivul înlăturării regelui era refuzul acestuia de a acceptă o toleranță mai mare religiei catolice (ceea ce azi numim discriminare). Planul nu a reușit – Parlamentul a fost avertizat anonim și au fost cercetate subsolurile, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie; Guy Fawkes a fost descoperit acolo, arestat, torturat (să spună numele complicilor) și condamnat la moarte. Toți ceilalți complotiști au murit opunându-se arestării sau executați.
Guy Fawkes a ajuns să fie considerat un rebel.
Se presupune că azi nimeni n-ar mai putea monta explozibil în subsolurile Parlamentului dar a devenit o tradiție ca înainte de prima ședință din an să se facă verificarea acestora.
*
Marșul Milioanelor de Măști (The Milion Mask March), cunoscut și ca „Operațiunea Vendetta” este un protest care acoperă mai multe teme: corupția politicienilor, abuzurile celor care fac parte din forțele de opresiune ale statului (mai ales polițiștii), demilitarizarea dar și autoguvernarea – dar acestea nu sunt singurele.
Anonymous dorește să mobilizeze cetățenii să colaboreze pentru ca toți, împreună, să producem schimbări sociale în bine. Hackerii activiști își promovează ideile și îndemnurile mai ales în mediul online ajungând astfel ușor la mulți oameni, în multe state din lume.
La aceste proteste se poartă masca „Guy Fawkes” nu doar pentru ascunderea identității ci pentru a arată că toți cei care s-au întâlnit într-o zonă anume au o cauză comună. Anonymous a început să popularizeze masca în anul 2008, când au lansat „proiectul Chanology” - un „război” între Anonymous și Biserica Scientologică.
Originea măștii este banda desenată „V for Vendetta” (V de la Vendetta) scrisă de Alan Moore și ilustrată de David Lloyd, în 1982. Este povestea unui oraș din Regatul Unit, în 1997, care se află sub o dictatură neo-fascistă, având o populație tristă și dezamăgită. Personajele principale sunt Evey, o orfană și V, un anarhist care perturbă orânduirea cu diverse manifestări de rezistență violente, ale cărui ambiții sunt mai revoluționare decât ale omului din spatele Complotului Prafului de Pușcă din 1605. Masca pe care o purta V pentru a nu fi recunoscut, și pe care nu o scotea niciodată, a devenit un simbol în lupta pentru libertate – chipul stilizat al lui Guy Fawkes: tenul alb, obraji îmbujorați, mustață și cioc, ochi semideschiși deasupra unui zâmbet enigmatic. În 2005 banda desenată a fost adaptată ca film și de atunci Anonymous a început să o utilizeze pentru protejarea identității dar și ca simbol al angajamentului față de o cauza comună. În ultima scenă a filmului o mulțime de cetățeni – care se ridică împotriva statului autoritar neo-fascist distopic – urmăresc explozia camerelor parlamentului britanic purtând masca „Guy Fawkes”.
Susținătorii Anonymous văd în neascultarea civică un catalizator al schimbărilor sociale, marșul fiind oportunitatea de a răspândi conștientizarea diferitelor probleme sociale (și de altă natură) și a cauzelor susținute de diferite grupuri/asociații organizate sau nu în diferite forme, și de a îndemna și alți oameni să ia poziție când ceva nu funcționează cum ar trebui. Detractorii Anonymous critică marșul pentru lipsa de coerență și acuză participanții că doar profită să dea frâu liber unui comportament violent. Pentru cei mai mulți oameni Marșul e un mod prin care poate fi atrasă atenția asupra nedreptăților de toate felurile.
Marșurile Anonymous sunt organizate pe diferite platforme așa numite sociale, dar nu numai. Deseori se ajunge la violență între manifestanți și forțele de ordine...
Când e în discuție o cauză dreaptă „Anons” sunt solidari, chiar dacă nu-și fac, întotdeauna, publice acțiunile.
Anonymous: „Suntem anonimi. Suntem Legiune. Nu iertăm. Nu uităm. Așteptați-ne.”

sursa foto: wikipedia (domeniu public)

16 comentarii:

  1. Interesant! N-am știut acestea. Îmi place ideea de a șterge nedreptățile, dar nu-mi place latura violenta. 😟 Oricum nu-i cred antisociali, dimpotrivă.
    O zi buna Diana! 😘❣️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori, nedreptatile pot fi rezolvate numai prin violenta... (ma gandesc la Spartacus, acum - si la alte situatii asemanatoare) 😊
      Atunci cand sunt organizate demonstratii apar si antisocialii... Nimeni nu poate controla cine sa se alature si cine nu...
      Multumesc, Ina. Weekend frumos iti doresc. 😘

      Ștergere
  2. Despre Anonymous am auzit si bune si mai putin bune. Despre " Complotul prafului de pusca" am aflat ieri ca eveniment; azi, din cele postate mai sus, as zice ca a fost un act terorist.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonymous, practic, sunt hackeri (un fel de a spune) "la baza", si au incercat/incearca sa determinte cetatenii sa nu se mai lase incorsetati in legi care nu fac decat sa le restranga drepturile pentru care unii au murit sa le castige pentru toti. Pot fi "buni", intre ei, si pot fi "rai" - cei care fura/sparg parole, viruseaza/blocheaza computere, fura informatii (pentru a santaja sau altele) etc. sunt numiti, in general, crackeri ("palarii negre") - cele doua "categorii" sunt foarte diferite, dar putini obisnuiesc sa faca / sublinieze diferenta.
      Ca fapt istoric a fost o tentativa de act terorist. In banda desenata si in film actul "terorist" e menit sa trezeasca din amortire populatia obedienta, supusa prin frica...
      Cu placere. Multumesc pentru interes.

      Ștergere
  3. Eu nu am avut niciodata încredere în "anonimi" nici macar în cunoscuti, rude, parinti, frati sau surori. Nici chiar în partenerele de viata sau copii, care oricând te pot abandona si parasi. Adeseori nici în mine nu ma pot încrede, însa ma-ncred în Cel CE Este, care totul a creat si vede.
    Un Weekend minunat, cu liniste si pace binecuvântat, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel Ce Este, sigur e de acord cu lipsa aceasta de incredere?

      Prefer sa am incredere si sa fiu inselata decat sa nu am incredere pentru a nu fi inselata. 😊
      Multumesc, Iosif. Weekend minunat iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. Cu certitudine !

      Aşa vorbeşte Domnul: „Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul!
      Căci este ca un nenorocit în pustie şi nu vede venind fericirea; locuieşte în locurile arse ale pustiei, într-un pământ sărat şi fără locuitori.
      Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! - Ieremia 17 -
      O seara minunata si o duminica binecuvântata, draga Diana !

      Ștergere
    3. Uau! Un Tata care isi blestema copiii - care sunt, toti, frati - mi se pare ca nu este unul tocmai ok - indeamna fratii, practic, sa nu se increada unii in ceilalti. Un Tata razbunator, pare... Dar, daca oamenii sunt facuti "dupa chipul si asemanarea sa" de ce n-ar trebui sa fie razbunatori, la randul lor, mai ales ca sunt indemnati sa nu aiba incredere unii in altii? Intreb...
      Multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu!

      Ștergere
    4. Pare incredibil, dar adevarat !

      Isus le-a zis: „Dacă ar fi Dumnezeu Tatăl vostru, M-aţi iubi şi pe Mine, căci Eu am ieşit şi vin de la Dumnezeu; n-am venit de la Mine Însumi, ci El M-a trimis.
      Pentru ce nu înţelegeţi vorbirea Mea? Pentru că nu puteţi asculta Cuvântul Meu.
      Voi aveţi de tată pe diavolul şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaş şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii.

      Ștergere
    5. P.S. Prin neascultarea lui "Adam & Eva", omul si-a pierdut chipul si asemanarea Tatalui Creator, devenind muritor tocmai prin cunoasterea Legii pacatului prin care s-a autocondamnat la îmbatrânire si moarte, ascultând minciunile "Sarpelui" care a pus la îndoiala Cuvântul Tatalui Creator, omul, prin alegerea libera, pierzând sansa de a trai vesnic si fericit pe pamânt, pâna la rascumpararea oferita în dar tuturor oamenilor de catre Dumnezeu Tatal, prin credinta în Fiul omului Hristos si prin nastere din nou, din apa si Duh.

      Ștergere
    6. Totusi, "acolo" Isus le vorbea iudeilor, celor care se credeau fiii lui Avraam (si voiau sa-l omoare)... nu celor care-l urmau si credeau in El si ascultau cuvantul Lui.

      Ștergere
    7. Nu sunt foarte sigura ca omul si-a pierdut "chipul si asemanarea", pacatuind. A devenit muritor pentru ca n-a ascultat, dar"legatura" a ramas. Altfel, cred ca nu se mai poate discuta despre "fiii lui Dumnezeu", despre Creatia Lui.
      Botezul e o "nastere din nou" = toti cei botezati (re)devin "dupa chipul si asemanarea" (?)

      Ștergere
    8. Botezul, este doar "Legamântul cel nou în Hristos" dintre omul muritor, matur, nascut din femeie, asumat, constient, responsabil, prin care porneste de la 0(zero) copil de Dumnezeu, pe o noua Cale, Adevar spre o (999)Noua Viata vesnica, personala, unica, tainica, intima ascunsa cu Hristos în Dumnezeu

      Ștergere
    9. Deci prin botez omul (re)devine copil de Dumnezeu = "dupa chipul si asemanarea"... Nu? Ca e muritor, e altceva, e pedeapsa pentru neascultare, legatura nu se pierde. Ca-n viata: copiii isi pot abandona parintii (si invers), se pot departa unii de altii dar legatura de rudenie ramane (si asemanarea dintre copii si parintii lor)

      Ștergere
  4. Trebuie sa adun articolele astea si sa le mai adancesc!
    Mi-e foarte neclara eficienta acestui organism si daca ar putea balansa raul evident pe planeta, dar cu cat se ridica mai multe voci contra abuzurilor, poate se intampal si cate ceva bun!
    Pupici si weekend placut, oriunde esti! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonymous nu e un organism in sensul de "sistem organizat". Hackerii care au "initiat" miscarea activeaza mai mult la nivel online; pot dezvalui una-alta, dar singuri nu pot indrepta lucrurile - motivul (sa zic asa) pentru care se incearca "trezirea" celorlalti. Cand lupti impotriva nedreptatilor pe un singur plan nu prea iese ce vrei... Nu e suficient sa marasaluiesti o zi pe an, sa iesi la demonstratii zi de zi timp de o saptamana si apoi sa te intorci in "coltisorul" tau si sa executi/suporti toate ordinele impotriva carora ai marsaluit/demonstrat... Puterea de a schimba ceva o au oamenii uniti pentru un scop comun, oameni care zi de zi fac tot ceea ce pot pentru a schimba in bine ceea ce nu functioneaza, sau functioneaza impotriva populatiilor...
      Multumesc, Suzana draga! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      P.S. Poate cunosti - poate nu 😊 - acest canal media, relativ nou:
      https://brandnewtube.com/

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.