2023-02-20

Covoras impletit. Reciclare textile

Modificarea unor haine, pentru a le da o viață nouă, m-a pasionat din tinerețe – cred că din cauza hainelor banale pe care le găseam prin magazinele „comuniste” și care-mi păreau a fi un fel de uniforme în culori, cel mai adesea, terne.

În timp, am transformat multe haine. Unele haine lungi le-am scurtat, la un moment dat; unele rochii le-am transformat în cămăși, bluze, topuri (după ce mă săturăm de ele sau dacă sufereau vreun accident), din geci am făcut veste, din blugi lungi am făcut blugi scurți, centuri, genți sau sacoșe, din fâșuri am făcut și haine pentru câini s.a.m.d.. Hainele care nu puteau fi transformate și de care mă plictisisem le-am spălat, le-am tăiat (unele) și le-am folosit ca umplutură pentru perne decorative sau pentru șerpi împotriva curentului pe sub uși.

Din astfel de haine care nu mai puteau fi purtate și nici transformate, am făcut și covorașe împletite, cum este cel pe care îl prezint la jocul Transformări creative –februarie 2023, unde tema lunii este despre transformarea unor haine care nu mai corespund, despre folosirea unor resturi de materiale etc.. Este un joc prin care ne dorim să contribuim – chiar și numai un strop - la protejarea planetei de unele deșeuri textile.

covoras impletiti din fasii taiate din doua bluze vechi

Covorașul meu împletit are diametrul de 30 cm, și e făcut dintr-o bluză și un tricou.

colaj 6 foto etape lucru covoras: bluzele, fasiile taiate, fasiile impletite, covorasul pe fata si pe verso
Nu e chiar rotund deoarece nu am cusut fâșiile ci le-am înnodat, să lucrez mai repede. Fâșiile au circa 4 cm lățime și sunt împletite câte trei; șnururile obținute le-am rotit în jurul centrului – am vrut să iasă oval (cum ieșiseră multe altele înainte) dar nu știu de ce n-a vrut să fie oval. Pe dos am cusut o bulină tăiată dintr-un rest de material de la o rochie transformată în cămașă.

Îl voi așeza sub un ghiveci, la primăvară, când scot plantele în balcon.

Reciclarea, reutilizarea textilelor vechi

Refolosirea, reciclarea hainelor vechi, a resturilor de materiale sună a fi o idee bună pentru a scuti mediul de multe deșeuri.

Unele obiecte din textile pot fi refolosite mai puțin: prosoapele, lenjeriile de pat, ca exemple – le-am găsit și acestora un rost când și-au pierdut proprietățile, să zic așa; am folosit prosoapele pentru a șterge câinii pe picioare (când plouă sau e noroi), iar din lenjeriile de pat am făcut așternuturi pentru culcușul câinilor și/sau pisicilor. Unele le-am folosit în loc de mop (mai ales în anii în care mopul nu era ceva ce avea toată lumea în România).

La noi nu cred că există locuri unde să ducem textilele vechi (sau pantofi, genți etc. vechi). Îmi amintesc vremea în care auzeam pe afară strigându-se „cumperem haine vechi!” (adică, la acea vreme – până în 1990 – erau reciclate hainele vechi sau cei care le cumpărau le revindeau pe undeva?)

Cică (am văzut într-un documentar) se aruncă, anual, milioane de tone de haine! (la nivel mondial). Dar nu-i ușor să fie reutilizate sau reciclate... Multe sunt vândute sau donate, dar cele vechi și uzate ajung tot la gunoi. Atunci când nu ajung, totuși, la gunoi, sunt folosite în industrie, pentru a crea energie (prin ardere) – dar trebuie avute în vedere și specificațiile diverselor materiale... Ce nu e revândut, donat, reciclat e trimis din țările dezvoltate în țările cu economii slabe, unde vor împovăra și mai mult respectivele economii – altfel spus: unele țări ajung groapă de gunoi (și) pentru hainele vechi ale celor din statele dezvoltate.

Magazine cu haine second hand

Nu-mi place să cumpăr din astfel de magazine, și nu pentru că nu aș purta haine de care cineva nu mai are nevoie (din cine știe ce motive), ci pentru că nu știu cine le-a purtat, dar mai ales pentru că în aceste magazine persistă un miros urât (în cele în care am intrat eu de-a lungul timpului: vreo trei, cred). În aceste magazine am văzut expuse pentru vânzare și lucruri teribil de compromise! Tricouri pătate, cămăși tocite la manșete și guler, pantaloni aproape găuriți de atâta purtat, pantofi scâlciați și tot așa. Din ce știu eu, legea nu permite să fie vândute astfel de obiecte, și totuși sunt expuse la vânzare... Probabil că nu se vor vinde, deci vor ajunge... la gunoi (în România, nu în statul de unde au fost aduse).

Înainte vreme existau în oraș consignații unde oamenii puteau duce – pe lângă multe alte obiecte - unele haine pe care nu le mai purtau, dar care erau aproape noi. Azi mai sunt câteva consignații, dar nu primesc haine – acolo unde sunt primite există condiția să fie noi și să aibă... eticheta! (nu eticheta de pe dos, unde sunt unele indicații despre felul materialului și cum trebuie întreținut)

Refolosirea, reciclarea textilelor vechi, ieșite „din modă” etc. pare un lucru bun – în parte, chiar este – dar toate aceste vechituri tot la gunoi vor sfârși într-o zi. Din documentarul amintit mai sus am reținut că numai 10-20% din cantitatea de textile este vândută sau donată; celelalte textile... pe piața statelor în care politicienii, în special, sunt profund dezinteresați să oprească acest import (vameșii și alții de gen urmează în al doilea rând).

Reciclarea a două bluze nu e nici măcar picătură de apă în ocean – e mult mai puțin (toți cei care reciclează la acest nivel ar reuși să umple cel mult un degetar cu reciclarea lor).

Presiunea modei

Foarte mulți oameni – în special cei tineri și foarte tineri – vor să fie la modă, imaginându-și că astfel sunt în rând cu lumea moderna; ei sunt într-un rând, sunt la modă, dar nu-și dau seama că sunt în rând cu turma. Atunci când cei mai mulți poartă pantaloni cu turul căzut, tricouri albe și bretele (să zicem) ei sunt la modă (așa au stabilit unii care vor să-și vândă produsele) dar sunt și în uniformă, sunt la fel ca mulți alții - vor să fie diferiți și devin la fel (sau, poate simt nevoia să fie acceptați într-un grup anume și altfel nu ar fi acceptați)... Sigur, unora le vin bine anumite haine iar pe alții îi fac să arate caraghios aceleași haine, dar nu le pasă, cât timp sunt la modă. Treaba lor, nimic greșit, dar un astfel de comportament nu e tocmai potrivit atunci când vrei să salvezi Planeta Albastră sau... să fii original, să nu faci parte dintr-un tipar dat. Hm. Nu mi-a zis nimeni că cei care cumpără haine, cu un fel de disperare, vor să salveze planeta sau vor să fie originali. De ce mi-oi fi dat cu părerea? Pentru că pot?

Cât timp există frenezia unora de a cumpăra haine noi, multe haine noi, pe care apoi le aruncă, pur și simplu, nu se va rezolva ceva. Și această frenezie va exista cât timp există oameni pe Terra și... case de modă care fac moda.

Pe scurt: Terra nu va scăpa de excesul de textile inutile. Nu-mi ziceți pesimistă! Sunt cât se poate de realistă. Fără a pune mare preț pe statisticile unora și altora cred că neuronul personal dispune de un strop de logică și îmi pot da seama cât de mari sunt consumurile pentru a produce haine, încălțăminte și multe altele, cât de toxic este să distrugi prin ardere cârpe (mai ales cele din materiale sintetice) s.a.m.d..

Pe de altă parte, reducerea drastică a fabricilor, atelierelor etc. unde sunt lucrate aceste obiecte înseamnă reducerea drastică a locurilor de muncă – mai ales în cazul atelierelor unde nu sunt folosite mașinile industriale. Industrializarea reduce oricum numărul locurilor de muncă, fie că munca e bine plătită, fie că munca este prost spre foarte prost plătită – muncitorii fiind, în acest al doilea caz, aproape sclavi.

Nu e splendid acest cerc vicios: consum exagerat – poluare la greu; consum redus – reducere locuri de muncă?

11 comentarii:

  1. Nu am fost si nu sunt in pas cu vreo moda. Adevarul e ca nu ma prea intereseaza subiectul. Genereaza, culmea, o uniformizare, in loc ca sa primeze ceva personalizat si potrivit gustul fiecaruia. Covorasul tau este perfect si mi-ai dat o noua idee pentru plante in balcon. Le-am facut un fel 'hainute', dar ma tot gandeam la ceva sub ele. Ca si acolo este frig. Este practic si simpatic.
    Nu mai am chef sa vorbesc de cercuri vicioase. Ca aud de cateva, zilnic.
    Ma gandesc insa cum pot apare solutii pe bune.
    Imi pare bine ca te mai aud, Diana draga! Pupici si seara frumoasa! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam la fel si eu: am fost paralela cu "moda" si sunt consecventa in aceasta privinta. 😊 Chiar mai rau: sunt la moda bulinele? in mod sigur voi avea haine cu dungi sau patratele.
      Imi place sa cred ca aleg haine in care ma simt bine, si-mi pasa prea putin de ceea ce-ar avea altii de spus.
      Craciunelul nostru a stat toata iarna in balcon, pentru ca gugustiucul sta acolo peste noapte (foarte rar si-a schimbat locul); am infasurat ghiveciul intr-un fular (lung) de mohair si sub el am pus pasla - inca are floricele bobci! 😊 Nu cred ca se vor deschide, dar nici n-au cazut in ultimele cateva saptamani.
      Abia acum imi dau seama ca as fi putut face un astfel de covoras pentru el. 😊 Deh! Daca nu ziceai, nu ma gandeam ca ar putea "tine de cald".
      Nici eu nu ma dau in vant dupa discutiile despre cercurile vicioase, dar exista, si-s multe... Solutii? Hm. In multe cazuri, solutiile sunt in puterea oamenilor, dar putini le "adopta".
      Si eu ma bucur sa fiu pe aici! Tare m-a chinuit blogger in ultimul timp! 😂
      Multumesc, Suzana draga! Zi frumoasa iti doresc! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  2. Opa!!! Cineva chiar a facut covoras in adevaratul sens al cuvantului. :*!!!
    Foarte fain a iesit! Am tot zis ca voi face si eu unul asa, pentru balconul meu. :)

    E drept ca nu putem schimba cu totul prin micile noastre proiecte mentalitati, interese si asa mai departe, dar o schimbare cat de mica, mai inclina un pic balanta in partea buna....

    Si... sa ne uitam la Japonezi. Sa invatam lucrurile bune - zic. Imi amintesc ca intr-un film (in serialul cu fratii multi) s-a ridicat aceasta problema, in episodul in care Tarou merge la colegul lui mai instarit (foarte instarit) si recupereaza materialul de la o yukata veche facand din el niste lavete de sters praful si nu numai, sau in episodul in care dintr-un steag face o rochita pentru sora lui.
    Aceasta nebunie care se intampla acum poate fi usor moderata - exista si la noi centre de colectarea a hainelor (unele magazine facilizeaza acest lucru - stiu sigur ca in Bucuresti erau, pentru ca am citit despre ele).

    SH-urile sunt unele ghene de gunoi la propriu, altele insa sunt si cu haine de calitate, chiar cu eticheta - tot ce vrei. Probabil depinde de cine le gestioneaza (ce ”importa” respectivii). Mai erau si unele in care se dadeau cu substante chimice la greu - la noi in oras..stiu ca imi povestea Ralu ca vazuse cum aratau mainile fetelor care vindeau in sh-ul respectiv, iesise una dintre ele sa vorbeasca la telefon afara ---- alta nebunie).

    Cat despre hainele arse.. Dumnezeule --- alta nebunie. Daca ar fi vorba despre un centru prevazut cu filtre sa respecte norme etc, as zice, dar sunt unii privati care cumpara haine cu kg si le pun pe foc de nu poti respira - tot asa, mi-a spus cineva care sta in apropierea Pitestiului. Cand i-a atras atentia vecinului l-a amenintat ca nu stiu ce ii face... si ar fi fost in stare. Oameni care nu se gandesc inainte sa faca la ce implica actiunea lor....
    In fine.. :D

    E fix asa cum spui tu, splendid cercul vicios. Doar ca eu totusi cred ca s-ar putea gasi locuri de munca ... daca si oamenii ar fi dispusi sa se mai ocupe cu anumite lucruri si sa ajute pamantul, ajjutandu-se si pe ei. dar vorba aia...Sunt?

    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a fost la indemana sa fac acest model. 😊 Am si un "razboi de tesut" (in stilul cum aveam la scoala, dar la scara maaaare) dar ar fi fost culmea sa ma apuc sa tes un covor-covor! Plus ca mi-ar fi trebuit... mult mai multe haine decat aveam la dispozitie pentru ciopartit. 😊

      In realitate, balanta se inclina extrem de putin spre bine... Cand vad "activisti ecologisti" cu telefoane mobile de ultima generatie ma pufneste rasul! Cum i-as putea lua in serios cand ei au in telefon "minerale" care sunt extrase (greu!) in Congo, de exemplu, prin munca unor copii? Cum sa-i cred ecologisti pe cei care militeaza pentru autoturisme pe baterii cand litiul (dar nu numai) se extrage in conditii care numai bine nu fac pamantului si panzei freatice? Acumulatorii telefoanelor "destepte" tot baterii litiu-ion au... Operatiunile de extragere a litiu-ului sunt extra-poluante si necesita cantitati imense de apa.

      Cu toate ca nu cred ca salvez Pamantul prin actiunile mele, merg inainte, si nu de ieri-de azi, recicland, refolosind s.a.m.d. De cat sa cumpar ceva, mai bine fac, din ceea ce am (sigur, cand e posibil). Oamenii pe care i-am avut in jurul meu cam asta faceau si a devenit un fel de provocare pentru mine: pot si eu?! 😊 Si-am vazut ca pot.

      In sh-urile in care am intrat erau si haine care aveau eticheta, aratau noi, dar au un miros de care aveam senzatia ca nu mai puteam scapa! L-am simtit aproape toata ziua, oriunde as fi fost! :)) Poate era miros de jeg amestecat cu dezinfectant - din ceea ce stiu, hainele care se vand in aceste magazine trebuie dezinfectate... Cum, n-am idee (o face, cica, cel care le vinde "angrosistilor".

      In industria fabricarii cimentului stiu ca pot fi folosite haine vechi pe post de "combustibil" - e clar ca e nevoie de filtre serioase! (si filtrele serioase costa mult - investitiile de gen ar reduce profitul, deh) :(
      De ce naiba or arde privatii haine nu-mi pot da seama! Doar daca nu au cum sa se incalzeasca altfel... Am vazut oameni care faceau focul in soba folosind haine vechi!!! Asa se incalzeau, pentru ca erau saraci lipiti...

      Nu stiu ce sa zic... In context, sa fie inchisa o fabrica unde lucreaza 300 de oameni calificati/priceputi in... "chestii" care tin de confectionarea hainelor... Unde si-ar gasi alt loc de munca?! Ar face cursuri?! Hm. Poate in anumite state, dar acolo unde sunt cele mai mari fabrici nu s-a prea auzit de "reconversie profesionala".

      Pupici! ❤

      Ștergere
  3. Îmi cer scuze, că nu citesc tot deși sunt sigură că informațiile despre reciclarea hainelor sunt foarte folositoare, dar o să revin asupra lor. Sunt atât de obosită că abia reușesc să mai sta pe scaun și mă oftic că simt că nu mai ajung la zi cu tot ce mi-a ramas restant. Dar nu puteam să nu zic nimic de covoraș.
    Am văzut poze cu astfel de covorașe și am crezut că se fac mai greu decât ceea ce am ales eu să fac cu croșetul. Îmi place mult covorașul tau și îmi place scopul pentru care l-ai creat.
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru ca ai depus acest efort de a trece pe aici! ❤ Te rog, nu mai fa astfel de efort - stiu din experienta cum e cu oboseala asa ca inteleg perfect daca nu vii pe aici "imediat". 😊
      Nici eu nu prea stiu cand, cat voi reusi sa recuperez restantele, dar incerc sa nu mai fortez limitele (prea mult) .

      A! Deduc ca ceea ce am vazut (inceput) la tine e facut cu croseta! Mi se pare uau! "Metoda" pe care o folosesc mi se pare simpla - cel mai "greu" e sa tai fasiile. 😊
      Iti multumesc, M! ❤ Felicitari si tie! (n-am putut lasa "un semn", dar am trecut si pe la tine - si voi reveni, sa recuperez) 😊

      Ștergere
    2. Oarecum am trișat cu fâșiile că eu le-am avut gata tăiate, așa era tricoul folosit. Dar am văzut o tehnică de tăiat cu cutter rotund și cu rigla, am mai folosit-o cu alte ocazii, și cred că așa le faci și egale și ușor. Am în plan să fac acest lucru în curand, că am strâns multe tricouri și colanți care nu ai puteau fi folosite.
      Revenind la partea de articol pe care nu o citisem. Reutilizarea hainelor vechi se practica mult in trecut mai ales cand nu era acces la atat de multe tipuri de materiale ca acum. Se dădeau de la un copil la atul, de la parinte la copil și tot așa. Erau materiale totuși mai naturale și mai rezistente, tesute în casă chiar daca nu la fel de viu colorate. Iar daca se toceau prin anumite parti se peticeau în genunchi sau in coate si se purtau așa și nu era semn nici de săracie și nici rușine. Ba încă a fost o modă cu jachete intărite/dublate în coate fix pentru a proteja mai mult partea respectivă. Se putea inlocui mai ușor întăritura decât jacheta cu totul.
      Odată cu industrializarea si aparitia a tot felul de materiale...e greu să mai reutilizezi la fel. De altfel nici nu mai ai timp să reutilizezi. Nici nu ai purtat bine o haină că s-a rupt, irecuperabil. Un tricou odata găurit, oricat l-ai coase, nu-l vei mai purta in oraș, eventual prin casă. Nu mai are timp să rămana mic sa-l pastrezi pentru urmatorul in linie ca varsta.
      Sunt o mulțime de modele idei de craft din șosete, unele chiar superbe. Cat de mult poti folosi șosetele de azi pe care le-ai purtat? Aproape deloc. In tutorialele alea chiar că par a fi noi.
      Mi-aduc aminte că la bunica se recupera si se folosea aproape tot. Se făceau haine mai mici, carpe de sters pe jos sau ate pentru legat via, roșiile, etc. Acum avem sarma învelita în plastic, banda de plastic specială pt aparatul de legat via, rafie( tot un plastic). Recunosc, pe astea le-am tot folosit si probabil o se le folosesc in continuare că e mai rapid ca timp de lucru. Dar și cand adun la final nu le las sa zboare oriunde ci le strang în cosul cu deseruri reciclabile. Dar câti le pun pe foc?
      Sper că nu am multe greseli de scriere, nu mai am timp să corectez, trebuie să ies deja pe usă. Numai bine.

      Ștergere
  4. Ţi-a ieşit fain de tot şi ideea reciclării e excelentă pusă astfel în practică. Şi covoraşele astea sunt tare apreciate, se caută mult şi sunt şi faine. Bravo, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  5. Au lasa-o mai moale cu consumul inutil prin Occident. De cind a venit saracia si inflatia, mai subtire cu cumparaturile. Acum 15 ani astia se mutau din chirie in chirie in fiecare an si de fiecare data isi puneau lucrurile, mobila in strada si isi cumparau altele noi ( pe datorie, bineinteles ! ), ca asa er fun. Puneau si haine cu eticheta pe ele, noi noute, ca isi cumparau haine in disperare pe care nu le foloseau niciodata. Acum nu se mia arunca nimic, totul se foloseste sau se vinde pe saiturile de obiecte refolosibile. Daca ar fi existat posibilitati ieftine de transport si cineva sa adune lucrurile nbune de pe strazi si sa le trimita in tarile sarace, ar fi ajutat foarte mult pe oamenii aia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte fain, covorasil tau! Excelenta ideea de reciclare textila.
    Cât priveste calitatea hainelor de la second hand, eu am mai auzit, pe ici-pe colo ca atunci cand se primeste marfa, cel care detine magazinul face un triaj in interes personal, apoi urmeaza angajatii, care pentru a nu lipsi nimi "din inventar" inlocuiesc produsele cu ceva de pe acasa... asa ajung "gunoaiele" in magazin! Nu pot sa cred ca cineva care doneaza haine, doneaza in bataie-de-joc! Eu cand pun haine la container, le pun din mtive ca nu mai ne incap )ne-am cam ingrasat, si eu si Helmut) sau pentru ca mi-am schimbat stilul (inainte purtam foarte taliat - acum nu mai suport sa ma strânga nimic! cât mai lejer, cat mai largi, Hm, nu credeam la 30 de ani ca în locul hainelor strâmte, care parca îmi îmbrățișau silueta, voi trece radical la Over Size ☺☺☺Caracteristica pe care am pastrat-o, este ca ma imbrac foarte asortat - nu pot accepta la mine o nuanta pusa anapoda! De ce si de unde am ramas cu defectul asta, nu stiu! ☺si s-a agravat pe masura ce am inaintat in varsta, devenind obsesie aproape! Ini cer scuze Universului, dar dulapul meu este plin cu haine, in toate culorile, dar daca nu ma imbrac asortat, sunt "bolnava"! zau! Si ma schimb zilnic. Of, imi pare rau daca dejamagesc aici multe cititoare, dar am si eu "gargarita" mea! Tu Diana, ma cunosti... nu are rost sa ma ascund dupa degete ...Ii admir pe cei care traiesc minimalist dar eu nu as putea. Poate daca mi-as schimba cu totul stilul de viata, profesional si social, poate atunci... Deocamdata sunt o catastrofa! Nici macar nu am habar sa impachetez haine pentru o saptamana de concediu ☺ Jumatate din ceea ce aiu, ramane nepurtat, stiu, pentru ca se repeta de ani de zile, insa imi place sa stiu ca am "totul" cu mine! SORRY!
    Ma retrag de aici tiptil... recunosc ca etichetele de intretinere si marca sunt primele pe care le detasez de imbracaminte si recunosc ca nu am transformat niciodata obiecte de vestimentatie în altceva necesar.
    Te pup Diana draga (eu te-am supranumit de mult, o ultima samariteana!)

    RăspundețiȘtergere
  7. Se subînțelege că așa ai proiectat lucrarea (formatul) !
    Felicitări 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.