2023-09-10

Coliere din staniol pentru papusi. Transformari creative

De ceva timp am o stare de nestare... Aș face ceva, și n-aș face ceva; aș pleca, dar n-aș pleca; aș sta și n-aș sta și tot așa. Las timpul să curgă și în timp ce timpul curge îmi fac timp pentru plimbări, jocuri, filme, cărți. (infinitul timp, în general!)

Jocul Transformări creative – septembrie 2023 mi-a fost la îndemână: în timp ce mă jucam mai aruncam un ochi la un film.

Adevărul e că nu mă gândeam la joc în mod deosebit, simțindu-mi mintea golită de orice strop de imaginație dar – la un moment dat – înfășurând pe deget staniolul împăturit al unei bomboane pe care tocmai o savuram s-au suprapus în cap imagini diverse, cu păpuși, bijuterii, colecția de ambalaje păstrate de la unele dulciuri și s-a conturat – în fracțiuni de secundă! - o idee: bijuterii pentru păpuși, unele dintre păpușile aranjate în 2019, cu ocazia Provocărilor verzi – Salvăm păpuși.

Mi-am imaginat că voi lucra coliere și brățări, dar practica mi-a arătat că e cam dificil cu brățările dacă vreau ceva mai sofisticat, nu doar staniol împăturit, răsucit sau mai știu eu cum prins la încheietura brațului păpușilor.

Rezumat: am confecționat coliere din staniol pentru păpuși.

coliere din staniol in caseta de carton negru cu auriu

Confecționare coliere din staniol

etapele confectionarii colierelor din staniol - cu tuburi din staniol
Am ales staniol argintiu, auriu, bleumarin, bleu, roz și două bucățele maro. Pe o andrea am înfășurat patru folii mai mărișoare (5-6 cm) și mai multe înguste (late de circa 2 cm și lungi de... unele de mai mulți centimetri, altele de mai puțini). Astfel am realizat tuburile din staniol: cele lungi sunt la mijloc, cele scurte vin în completarea colierului.

Din staniol fără hârtie am făcut câteva cocoloașe colorate, pe post de mărgele.

Pe sârmă aurie am înșirat tuburile și cocoloașele (acestea din urmă găurite, în prealabil, cu un ac de cusut gros)

Gata colierele! Totul a durat atât de puțin timp încât nu-mi venea a crede ce viteză am avut la confecționarea lor. Altfel a stat treaba când le-am fotografiat!


Caseta din carton pentru coliere din staniol

Bine, bine! Păpușile au coliere, dar unde să le depoziteze când nu le poartă?! Răspunsul (aproape) logic: într-o casetă. Și-am făcut o casetă!

etapele confectionarii casetei din carton pentru colierele din staniol

Caseta e confecționată din ambalajul-cutie de la niște pastile. Cu bandă adezivă din hârtie am lipit deschiderile originale ale cutiei și am tăiat un capac, să se deschidă precum cel al casetelor. Mai apoi am îmbrăcat cutia în hârtie neagră, groasă și lucioasă – cea din ambalajul folosit la începutul anului, când am confecționat o felicitare (pentru etapa din ianuarie a jocului). Pe unde a rămas neacoperită cutia am lipit staniol auriu.

patru coliere din staniol expuse separat si apoi in caseta din carton negru cu auriu

Combinația negru-auriu îmi place mult, în general. În grabă, fără să mă gândesc prea mult, mi-a reușit o casetă în care nu-mi vine în minte (acum) ce-aș putea păstra – să nu le-o dau păpușilor. Ce egoistă sunt!

16 comentarii:

  1. Și colierele și caseta se pot repeta la scară mare. Mărgeluțe rotunde făceam in copilărie din staniolul de la bomboanele de pom, udam hârtia de pe spate și o curățam cu atenție de pe staniol. Îmi place cum ți-au ieșit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul colierelor fix asa m-am gandit - ca pot fi repetate la scara mai mare. 😊
      Acum, ca ai zis... imi amintesc ca si eu am curatat astfel hartia de pe staniolul unor dulciuri! (probabil ca si de la ambalajul bomboanelor de pom - erau si unele la care hartia era separata). Ce-mi mai placea sa "netezesc" staniol! 😊
      Multumesc!

      Ștergere
  2. Lindas collares, te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceeasi stare ca și tine o am și eu, credeam că sunt eu defectă...hihi.
    Colierele au ieșit foarte bine, iar cutia este foarte frumoasă. Se potrivește foarte bine negru cu auriu! O duminică frumoasă să ai! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zic si eu, ca tine, cu alte cuvinte: mi-a venit inima loc stiind ca nu-s singura.😊
      Multumesc pentru apreciere!
      Pentru mine, negru cu auriu si albastru cu verde 😊 sunt combinatii irezistibile - negru si albastru in cantitate mai mare decat auriu si verde, in combinatii)
      Multumesc! Seara frumoasa - si cu spor! - in continuare! Pupici! ❤

      Ștergere
  4. Stii care e culmea, in starile mele de 'nestare', cred ca fac cele mai multe maruntisuri, sa scap odata de ele...
    Faine ideile de bratarici. Poleiala mi se parea prea subtire pentru tuburi. O sa incerc. Efectul e fain. Sa ne imaginam o bratarica pe carton devenind rama pentru alt subiect. Cam asa vad mai departe subiectul. Cred ca neuronii mei s-au agitat putin cu ideile tale noi!
    Iar combinatia negru - auriu este ff eleganta. Cred ca tu si papusile veti gasi o cale de intelegere pentru a pastra si tu si ele giumbuslucuri simpatice in cutiuta.
    Felicitari, Diana draga. O seara frumoasa si o saptamana usoara!
    Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam la fel fac si eu in starile de "nestare". De regula, ma ocup de maruntisuri amanate pe timp nelimitat. 😊 De data aceasta s-a incadrat perfect jocul, care e de "actualitate" nu ceva amanat la nesfarsit. Ca sa vezi! nesfarsitul se sfarseste in momentul cand fac ceva ce-am amanat la nesfarsit. 😊 Moaaaaama, ce "desteapta" sunt!
      Multumesc pentru compliment! Citind "bratarica ... devenind rama" le-am si vazut "tasate" 😃 Chiar ar arata fain! (hm. poate un ornament pentru pomul de Craciun - mai e un pic si "o-ho-hoo!")
      Am papusi intelegatoare, care lasa de la ele. 😊
      Multumesc, Suzana draga! Seara linistita iti doresc, si saptamana faina-faina! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  5. Superb. Nu mă așteptam și la cutie. Dacă e o vrei pentru tine și porti inele, o poți dedica inelelor tale, sau cerceilor. Ți-au ieșit tare bine și colierele și cutia. Mi-ai dat idei multe. Acum mai trebuie să fac rost de timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Nici eu nu ma asteptam si la cutie! 😊 Totul am facut atat de repede, fara sa stau pe ganduri... ca si cum mi-ar fi spus cineva ce si cum si din ce sa fac! 😃 De-ar fi asa in toate cazurile! 😊
      Ooo... Cred ca va fi un pic mai "dificil" cu timpul, la voi. Toamna incepe - sunt multe de facut si-n gradina si-n bucatarie 😊 Incepe si noul an scolar... Spor la toate! ❤
      Tocmai mi-a venit o idee, pentru caseta: am cateva bratai mari, late, grele etc. - e perfecta pentru ele. Adica... sper! (intai sa fac proba, ca tare s-ar potrivi in cutiuta aceasta) Pentru inele si cercei am deja cutiute si cutii si cutiute. 😊

      Ștergere
  6. Foarte bine au ieşit, bravo ţie! Eu făceam brăţări sau inele din staniol, atât puteam, era cel mai simplu. :)
    Chiar arată bine, îmi plac mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Potecuta! ❤
      Da-da! In modul acela am facut si eu, si aratau super! 😊 In fond, simplu nu inseamna "urat". 😊

      Ștergere
  7. Wow cool, foarte tare ideea 🤗 esti o nebunatica! Papusile tale sunt mai cochete decat mine! Ce faaaaain ti au iesit si colierele si caseta pentru bijuterii Felicitari 🤗
    Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 🐾😘🤗💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, nebunatico! 😃 Neeee, nu-s mai cochete, dar se straduiesc! 😃 Doar cu staniol, insa, nu vor reusi! 😂
      Multumesc, Carmen draga! ❤ Ganduri bune si imbratisari de la quattro pentru trio! 😘 💞 🐾 🤗

      Ștergere
  8. Vai ce frumoase sunt!!! Imi plac tare mult. Mi-ai facut o pofta de lucru... nu ca nu as fi avut deja. Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata bine. 😊 Cum a scris fiordaliso mai sus: se pot repeta la scara mai mare.
      Iti doresc sa ai si atmosfera potrivita pentru a lucra. Pupici! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.