2023-09-09

Pe Sforii, lumina reflectata. Reflexii in oglinda

Strada Sforii din Brașov este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania (cea mai îngustă stradă din lume, în Cartea Recordurilor) și Strada Parlamentului din Exeter, Anglia.

strada Sforii Brasov, noaptea, luminata vag spre strada Poarta Schei

Ghidul Michelin i-a acordat o stea, iar azi e recomandată de ghidurile turistice ca una dintre cele mai înguste străzi din lume.

strada Sforii, BBrasov, nocturna, lumina albastruie

Pentru jocul
Reflexii în oglindă, găzduit acum de Carmen pe blogul Între vis și realitate, inițiat de SoriN (
http://fewstuff.blogspot.com/), am ales poze în care lumina se reflectă pe ziduri (mai mult sau mai puțin).

Brasov, strada Sforii, noaptea, bine luminata

Lățimea străzii variază între circa 1,10 – 1,35 metri; lungimea este de 80 de metri.

La origine delimita spațiul între două grupuri de câte zece case – specific sistemului urbanistic medieval implementat în interiorul cetății.

E atestată documentar în secolul al XVII-lea, dar ar fi fost construită în secolul al XV-lea ca o cale de acces pentru pompieri – între Poarta Șchei și strada Cerbului. Nu prea departe se află Biserica Neagră și Piața Sfatului.

strada Sforii din Brasov, vazuta noaptea dinspre strada Cerbului

A fost restaurat
ă major în anul 2003, pentru a arăta cât mai fidel ca-n evul mediu – e pavată cu piatră cubică și felinarele arată ca cele de acum o sută de ani (construite după modelul celor existente la muzeu – doar că nu funcționează cu gaz). Au fost zugrăvite și zidurile – nu doar o dată – dar „artiști” fără talent își exersează mâna pe zidurile imobilelor care „străjuiesc” această stradă.

strada Sforii din Brasov, cu zidurile adiacente mazgalite

Practic, e un gang pe lângă care pot trece ușor cei care nu citesc
indicativele turistice de pe clădiri... De ceva timp, în dreptul gangului, pe strada Cerbului, e (era?) plasată o statuie ce reprezintă o femeie înfășurată în sfoară, care arată spre străduță. Nu am mai văzut-o de curând, dar ultima dată când am văzut-o era vandalizată: brațul care arăta spre strada Sforii lipsea.

Prezența polițiștilor locali (absolut inexistentă, aparent) prin oraș le permite vandalilor să distrugă.


Legenda străzii Sforii

Există și o legendă legată de strada Sforii din Brașov, dar am sentimentul că este o invenție recentă.

Se spune că în epoca medievală se ascundeau aici cuplurile, să se sărute, pentru a avea intimitate; tot aici se întâlneau tinerii îndrăgostiți ai căror părinți nu erau de acord cu relația lor. Legenda mai spune că tinerii îndrăgostiți care se sărutau pe strada Sforii rămâneau pentru totdeauna împreună.

Autor foto: Dan F. (august 2023); clic pe foto pentru marire.

26 de comentarii:

  1. Es una calle estrecha lastima como la han pintado. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las paredes han sido renovadas/limpiadas varias veces, pero...
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Bună dimineața Diana, este într-adevăr foarte îngustă, și cu siguranță nu-mi place să merg prin ea. Și pereții sunt foarte urâți. Tt va fi capabil să fie un loc pentru consumatorii de droguri. Mulțumesc pentru că ați trecut pe site-ul de natură și sper să reveniți mai târziu pentru că fotografiile sunt cu adevărat frumoase în toate videoclipurile care sunt acolo. Să aveți un weekend plăcut deocamdată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Tine!
      E luminata noaptea, iar ziua patrunde lumina. Peretii au fost renovati de mai multe ori, dar...
      E posibil sa se intample ceea ce zici, cu consumatorii de droguri, dar sper sa nu se intample - e intr-o zona foarte circulata ziua, dar noaptea e, in general, pustiu.
      Am fost! Am admirat natura, insectele, melcii, animalele. Foarte frumoase imagini!
      Multumesc! Weekend placut si pentru tine!

      Ștergere
  3. Foarte frumoase reflexiile, am mai citit despre strada Sforii. In toate orașele vechi se găsesc străzi foarte înguste și întunecoase, într-un oraș din Grecia am vrut sa intrăm la un moment dat cu mașina închiriată pe o stradă, era o mașină destul de mică, dar strada era mai îngustă decât mașina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Au fost construite in "vremuri de restriste" si, probabil, fiind inguste erau usor de aparat. Sigur, motivele existentei strazilor atat de inguste sunt diferite.
      Ups! 😊 E bine ca era ingusta "din prima"... Devenea aventura sa fi ajuns pana pe la mijloc, de exemplu, si sa va blocati...
      La un moment data a fost... circ pe o straduta din cartierul brasovean Schei, unde cele mai multe strazi sunt inguste - un "tir" (de care nimeni nu stie ce cauta pe acolo, pentru ca circulatia pentru auto de mare tonaj e interzisa in zona) s-a blocat la intrarea pe o straduta - a reusit sa dea inapoi, dar nu avea cum sa intoarca si sa plece pe unde a venit. In final, au reusit oamenii sa-l ghideze pe sofer (nu mai stiu exact cum au procedat).

      Ștergere
  4. Ce păcat că nu se păstrează. Arată ca un gang dintr-o zonă dubioasă. Înțeleg graffitti, ar arăta bine și așa, dar organizat. Să picteze un artist sau să fie puse imagini vechi cu strada asta. Dar cine? Păcat. Am o poză de acum ceva abi, ersu și atunci mâzgăliți pereții, dar nu în halul ăsta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-are cine sa o "pazeasca". Politaii lipsesc cu desavarsire, dar sunt constienta ca n-ar putea fi acolo 24 din 24 ore...
      Exact asa pare! Si zona unde e nu-i deloc dubioasa (aparent, cel putin) ;)
      La prima renovare erau caramizii zidurile, mai apoi au renovat "cu" graffiti si... arata cum arata. :-( Efectiv, e munca in zadar sa renovezi periodic strada, dar nici asa! mai ales ca e in "circuitul turistic"...

      Ștergere
  5. Merci pentru superbele prezentari, documentari isorice împartasite, de o mare valoare, în cunoasterea vremurilor trecute, prin care putem percepe prezentul si anticipa viitorul!
    Un weekend relaxant, luminat, în toate aspectele binecuvântat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Multumesc pentru apreciere, Iosif!
      Daaaa... Vorba proverbului: "trecutul e prezent si prezentul e viitor".
      Multumesc! La fel sa fie si pentru tine!

      Ștergere
  6. Ce interesant loc! Vad acolo niste ferestre, ma intreb daca sunt active, de la o locuinta. Un fel de tunel stradal 'neacoperit!. Stii, am o nedumerire legata de 'picturile' murale. Ma intreb de ce baza cladirilor nu este facuta dintr-un material ce poate fi usor curatat. Inainte de a fi curatate, sa se faca poze si sa fie puse intr-o expozitie.
    Si aici sunt multe murdarite, mazgalite. Pacat! Faine pozele. Pline de mister.
    Pupici si un weekend inspirat, Diana draga. Eu incerc reteta Pompiliei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si usor claustrofobic, noaptea. 😊
      La acest moment, din ceea ce stiu, nu mai sunt active ferestrele - pana la un moment dat (nu prea pot identifica momentul in timp - undeva in anii 1990) una era, dar cred ca azi e zidita "pe interior" (sau poate nu - nu am fost atenta).
      In 2018 a fost renovata, din nou, "masiv" si au facut picturi murale, au zis si de un ecran de sticla unde se poate scrie... (n-am vazut ecranul, sau... nu mai era cand am fost).
      Am inteles ca imobilele de pe strada sunt "monument istoric" - legea cere sa se tina cont de multe chestii. Totusi, sunt de acord: ar trebui sa fie cumva zugravit pentru a putea fi usor curatate zidurile.
      Mi-e tare ciuda ca toti neavenitii mazgalesc pe unde-i apuca... Ei au senzatia ca de au un spray in rucsac sunt "artisti stradali" sau... vor doar sa distruga... Ma doare sufletul, efectiv, cand vad case frumos zugravite, garduri dichisite s.a.m.d. murdarite de aia c-o juma' de creier...
      Multumesc, Suzana draga! ❤ Weekend placut! Succes! Delicios sos a facut. 😊 Pupici! 😘

      Ștergere
  7. Cheguei para agradecer e elogiar
    o blog.
    Parabéns.
    Um beijo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu știam despre această stradă din Brașov, mulțumesc pentru informații! Pozele cu reflexii sunt foarte frumoase. Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Multumesc! Noapte buna, start bun in noua saptamana si pentru "scolari" start bun in noul an de studii! Pupici! ❤

      Ștergere
  9. Voi căuta gangul cu prima ocazie când ajung în Brașov...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca pe o curiozitate, macar, si merita sa vezi straduta. 😊
      Multumesc! La fel!

      Ștergere
  10. E ciudat că am locuit în Brasov pe toată perioada facultății, doi ani de master și încă vreo 7 ani în Râșnov, dar aceastră stradă, deși îi știam existența, nu am traversat-o decât la mult timp după ce am plecat de acolo. Mergeam destul de mult pe jos prin zonă, pe Castanilor mai ales, dar cumva nu am ajuns și pe ea.
    Când am vizitat-o efectiv, am traversat-o , m-a surprins că era curată și luminoasă. Cred că am nimerit după renovare. În capatul ei există un muzeul al strazii Sforii, merită văzut. Acolo am aflat si eu de legenda cu îndrăgostiții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmm... As zice ca nu-i ciudat deloc. 😊 E o straduta pe langa care treci in graba cand nu ai nevoie sa scurtezi drumul spre o directie sau alta. M-am nascut in BV, traiesc aici si cred ca pot numara pe degetele de la o mana de cate ori am trecut pe acolo. 😊 Cum s-ar zice, stiind ca e acolo, oricand la "indemana" nu ne-am grabit sa o parcurgem. 😊
      In zona e strada Castelului (cumva, "paralela" cu Cerbului); Castanilor e in zona cinematografului Patria. Nu te corectez! 😃 Fac pe ghidul... Un ghid care afla acum, de la tine, de muzeul strazii Sforii! Sa nu-mi fie rusine?! Sa-mi fie! Macar cinci minute. 😊
      Pupici! ❤

      Ștergere
  11. Faină legenda străzii, faine și imaginile ( am și eu o poză făcută acolo 😊), păcat că este vandalizată.
    Să-ți fie ziua luminoasă, Diana dragă! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faina poza, as zice! 😊 Deci stii si tu ca, pe anume portiune poti atinge zidurile cu palmele.
      Daa... Impotriva vandalilor pare ca nu exista leac.
      Iti multumesc, Dana draga! Zile frumoase! ❤ 😘

      Ștergere
  12. o strada plina de mister si... o legenda draguta!
    Mie personal nu imi plac strazile asa inguste, poate pentru ca am patit-o odata, pe când aveam 14-15 ani. Exista si in Sibiu o strada foarte îngusta ce trece de la Piaţa Huet în Piata Mica (nu departe de liceul la care am invatat) si eram cu o colega de clasa, in mijlocul acestei stradute cand din sens opus a venit un baiat înalt, cu aspect de nebun... când a ajuns in dreptul nostru, fara sa aiba vreun motiv, mi-a tras o palma si a plecat hohotind, mai departe... Eu am fost asa socata, ca de atunci nu am mai intrat niciodata pe straduta aceea! Si mi-e teama de strazile inguste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Pfuu... Teribila intamplare! Foarte adevarat: strazile inguste pot fi capcane... Cred ca voi traversa strada Sforii (cand va fi sa mai fie) cu un alt sentiment...
      Altfel, strazile inguste au farmec - acum sunt tentata sa zic: mai ales pentru iubitorii de aventuri! 😊 Multe se pot intampla si pe o strada ingusta - bune sau rele.
      Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! ❤ 😘 💕 🐾 ☕ 🤗

      Ștergere
  13. Perfecta pentru cei care sufera de claustrofobie.. :)). Dar reflexiile sunt faine (si informatiile, ca deobicei. super binevenite).
    Mi-am amintit de liftul nostru cel modern de inox. care, daca se ia lumina se blocheaza nu are nici macar o lumita care sa palpaie.. nu poti deschide un pic usa de simti ca te sufoci instant :)))).
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Rux! 😘
      Oh! Si noi avem tichie de margaritar numita lift - si cred ca tot fara luminite ar fi daca se intrerupe curentul. Aerisire pare ca nu are, dar cica are! In cel vechi simteai ca respiri (chiar daca mirosea a unsoare, ca deh! era un motor acolo undeva) - avea "deschizaturi" de care te puteai si agata in caz ca liftul se ducea in jos de capul lui, si aveai sanse mari sa scapi fara oase rupte la aterizare. Ah! Sa nu uit! 😂 (nu-i de rîs, dar stiu ca ai simtul umorului) Una dintre alea care au "luptat" pentru lift nou da cu spray de camera in lift!!! (pentru ca e "aer inchis") Eu nu am probleme in mod special, dar cand nimeresc dupa proaspat spreiat am o "sincopa" de respiratie.
      Pupici! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.