2023-09-02

Reflexii in puzzle la Garda. Reflexii in oglinda

Lacul Garda (Benaco) e situat în nordul Italiei, la jumătatea distanței dintre Veneția și Milano, și este cel mai mare lac natural cu apă dulce din Italia: 155 de km circumferința și de circa 390 de kmp suprafața. Adâncimea maximă e de 346 metri, adâncimea medie de 135 metri.

puzzle 1000 de piese cu imaginea unei parti din lacul Garda, Italia, si Castelul din Sirmione, Brescia

Originile lacului sunt subiectul unor ipoteze controversate. Formarea lui are la bază mai multe evenimente care au avut loc în timp de milioane de ani.

In ultima fază, lacul s-a format în era cuaternară, în urmă cu circa 1,5 milioane de ani, dintr-un ghețar care s-a desprins din calota glaciară – bucata masivă de gheață a coborât până la baza muntelui, unde a început procesul de dezghețare; apa rezultată s-a acumulat într-o depresiune și astfel a luat naștere lacul.

E situat la granița de est a Lombardiei; pe malurile acestui lac se află localități din provinciile Brescia, Verona și Trento.

Lacul Garda a fost martorul unei istorii zbuciumate până în cel de-al doilea război mondial inclusiv.

Prima dată când am prezentat pe blog acest puzzle cu bărci nu mai știam ce reprezintă. Am aflat ulterior, amintindu-mi și anul în care l-am montat: 2009. Jocul e de la Clementoni, si dimensiunile sunt (68x48 cm - ce-am măsurat ieri).


Castelul Scaliger

Cetatea din imaginea de mai jos este Castelul Scaliger din Sirmione, Brescia.

Castelul Scaligero din Sirmione, Brescia; cateva barci din portul aferent, inca o cladire si vegetatie

Data exactă a construcției castelului nu este cunoscută – cetatea era menită să apere domeniile Scaliger spre Mantua și Milano.

În secolul al XIII-lea, Sirmione, organizat deja ca municipiu liber, a intrat în stăpânirea familiei Della Scala din Verona, care a ridicat construcția care proteja satul și portul.

Prima parte a Castelului, construită pe rămășițele unei fortificații romane, Mastio - curtea principală, cele trei turnuri de colț și cele două intrări cu pod mobil - a fost construită spre sfârșitul secolului al XIII-lea (1277-1278) de Mastino I de la Scala.

Sursa foto și info castel și lac:

Postare pentru Reflexii în oglindă, joc inițiat de SoriN (http://fewstuff.blogspot.com/) și găzduit azi de Carmen, pe blogul Între vis și realitate.

Postarea e înscrisă și in Clubul de puzzle - in tabelul celor montate până in anul 2022.

14 comentarii:

  1. Foarte frumos puzzle-ul! Multumesc pentru informațiile din postare! Sa ai o seara frumoasă! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Multumesc si eu!
      Duminica frumoasa! Pupici!

      Ștergere
  2. Italia am vazut-o doar virtual. Nu cred ca mi-as putea face o imagine nici macar aproximativa despre ea. E tare interesant ceea ce ai scris despre lac. Cand aud trimiteri la perioade atat de indepartate, mi se pare atat de ireal. Mi-ar placea sa vad cum se evalueaza in vreun laborator, epocile pe baze diverse.
    Frumos puzzle-ul. Sper ca sa se extinda perioada clubului, ca sigur nu apuc sa lucrez cele cateva aflate in asteptare.
    Pupici si o duminica frumoasa, Diana draga! La fel ca si toamna ta! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vazand Italia virtual e usor sa-ti imaginezi. 😊 Intr-un fel... e ca "Romania Mare" 😃 cu ale ei "provincii unite" si oamenii "aferenti". 😊 Daca ti-a placut istoria Imperiului roman te-ai indragosti de Italia; la fel, daca ti-au placut filosofii Romei antice si nu numai, si tot asa.
      Si mie-mi pare ireal - si... destul de greu de crezut - cand aud despre "datarile" acestea.
      Cred ca e deschis non-stop clubul de puzzle. 😊 Sau... e doar un an deschis, fiecare tabel? Noh! N-am fost atenta la acest aspect.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Duminica frumoasa si pentru tine! Si toamna la fel! 😊 Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Me gusto conocer la historia del lago y de la fortaleza. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Y yo me alegra saber que te resulta interesante.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  4. Foarte frumos puzzleul, felicitari 😍🥰🤗
    Da, Gardasee este regiunea in care noi petrecem cu cea mai mare placere mici concedii sau weekenduri prelungite. Du drumul ne face sa nu plecam in fiecare luna, macar o data (sunt doar 4 ore jumatate de la noi), dar costurile ridicate ale vignettei austriace, mautului italian si passul peste Muntii Brenner...
    In partea de mord, lacul e mai ingust si tarmurile stancoase, cu cat se merge spre sus, malul e tot mai domol si nisipos.. statiunea noastra cea mai iubita e Lazise si Bordolino. Cu Mama mea si cu mamica ta am fost in Lazise, Malcesine si bineinteles, 22 km mai departe de lac, in Verona ❤️
    Pupici si imbratisari, de la Trio pentru Quattro 🐾😘🤗💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga! 😊
      Patru ore sunt mult, dar cand exista posibilitatea merita din plin - e, clar, o zona superba, unde sunt mai multe forme de relief, multe locuri de vazut, multa istorie de cunoscut (in linii generale) si destul de multe de facut 😊
      Din cand in cand mai privesc fotografiile facute cand ati fost impreuna (la unele foto nu mai am acces pentru ca sunt pe CD si laptopului nu i-am atasat o "unitate externa"...) Mami a ta si mami a mea au mai multa energie decat am eu! 😃 Frumoasa vacanta. Multumesc. ❤
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! 💞 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  5. Olá Daiana!

    Dever ser um lugar muito lindo.
    tenha uma semana repleta de luz
    abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      É lindo, entre tantos lugares lindos do mundo.
      Obrigado! Desejo uma semana cheia de luz!
      Abraços.

      Ștergere
  6. Ce puzzle frumos. Ce n-as da sa pot face acum un puzzle - asa am nevoie.. Sa ma .. ajute sa scap de stres.. Poate voi reusi, zilele care vin.
    E superb cel pe care l-ai facut tu.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooffff, Rux! In general, momentele/ocaziile stresante par a fi tot mai multe, mai des... La un moment dat se aduna atatea incat... pfuuu!
      Iti doresc sa-ti regasesti echilibrul cat mai repede = sa se termine situatia stresanta...
      Iti multumesc! Pupici! 💗

      Ștergere
  7. Mulţumim, Diana, pentru călătoria asta!
    E tare frumos puzzle-ul! Pare greu, mai ales partea de cer, sunt multe piese cu aceeaşi nuanţă, cred că e greu de nimerit.
    Săptămână frumoasă îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Multumesc ca m-ati insotit! 😊
      Nu e chiar despre "nimerit", dar poate fi complicat. 😊 In puzzle, de regula, piesele au si diferite "texturi", sa stim cam in ce zona ar trebui sa ajunga, inclusiv cand sunt zone mari in aceeasi culoare.
      Iti multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc si eu tie! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.