2023-01-05

Punga pentru cadouri transformata

Ceea ce am făcut nu aș numi tocmai „transformare”, deoarece am decupat dintr-o pungă de cadouri potrivită pentru sticle de băuturi. Dintr-o pungă lungă am realizat o felicitare... scurtă: 11/8 cm. Am decorat-o cu decupaj de pe o felicitare veche, sclipicioasă.

felicitare realizata din punga de cadou neagra, lucioasa, cu decupaj lumanare albastra cu auriu si decoratiuni albastre si aurii

De ce am făcut asta? Particip la jocul Transformări creative inițiat de MNiko pe blogul ei. Regulamentul de participare este pe blogul Explorator prin viață. Jocul e deschis tuturor celor care vor să se joace.

Pentru luna ianuarie sunt patru teme, între care „Felicitare”.

La un moment dat mi-am dat seama că am adunat hârtii de ambalat și pungi de cadouri cu modele foarte frumoase, deși multe „le dădeam mai departe” (pungile, în special). Parcă nu-mi venea să le arunc – erau noi, practic – așa că le-am găsit utilitate: „recipiente” de depozitare, în special, dar și în hârtie și în pungi am „ambalat” ghivece de flori. Mai apoi, am început să spun – cui voia să mă asculte și cui nu (în context, evident!) – că prefer să nu primesc daruri în pungi de cadouri... Nu pentru că-s vreo mare ecologistă ce crede că Terra moare din cauza pungilor de cadouri, ci pentru că nu prea mai aveam ce face cu ele. Într-un an, cineva mi-a adus de ziua mea o carte învelită într-o pagină de ziar cu informații din sport – știind că ar fi ultimul ziar pe care aș alege să-l citesc. Am râs cu poftă, mai ales că era dichisit pachetul cu sforicică și fundițe aurii! (faza asta o uitasem și, probabil, o voi uita din nou, până când altceva, eventual, va „reactiva” amintirea).

Noh! Revenind la tema Transformărilor creative din ianuarie 2023, mi-am dat seama că nu prea mai am nici hârtie de ambalat și nici pungi de cadouri. Anul acesta am primit un dar într-o pungă care-mi place foarte mult și pe care nu am vrut s-o stric (mă gândesc ce aș putea păstra în aceasta).

Am ales o pungă pentru ambalat sticle de băutura (nu e tocmai festivă, dar e „pentru cadouri”).

colaj trei foto, etapele realizarii felicitarii din punga de hartie pentru cadouri

După ce am terminat felicitarea m-am întrebat de ce nu am făcut-o mai lungă, ci am ales să fac o „miniatură”. N-am un răspuns logic, dar să zicem că e graba.

Ambalarea cadourilor – istorie pe scurt

Obiceiul oferirii de daruri s-ar putea spune că e ancestral – de când e omul pe Terra. Ambalarea cadourilor, artistic, e de dată relativ recentă.

Compania americană privată, Hallmark e creditată cu înființarea industriei moderne a ambalajelor pentru cadouri. În timpul sezonului de Crăciun din 1917 magazinul Hall Brothers din Kansas City a rămas fără șervețele roșii, verzi și albe pe care oamenii le foloseau să împacheteze cadourile. Au comandat din Franța hârtie decorativă folosită pentru căptușirea plicurilor și au oferit-o spre vânzare clienților la prețul de 10 cenți (s-a vândut urgent). În anul următor au folosit aceeași hârtie, dar vânzând-o cu 25 de cenți (s-a vândut urgent). Mai apoi, primul produs realizat de Hallmark pe lângă felicitările care-i făcuseră deja celebri pe proprietari, a fost hârtia de împachetat cadouri.

Pungile pentru cadouri au fost introduse în anul 1987 și conform cercetărilor efectuate de cei de la Hallmark acestea sunt în topul preferințelor consumatorilor când e vorba despre oferirea de cadouri.

Pungile pentru cadouri sunt personalizate pentru diferite ocazii: nuntă, botez, zile de naștere, nu doar pentru sărbători precum Crăciunul sau Paștele.

Pungile de hârtie sunt folosite de mult timp și prima referire la acestea apare la Bristol, în 1844.

Francis Wolle, un american, în 1851 a inventat mașina de produs pungi din hârtie (patentată în 1852). Pungile lui, însă, arătau ca plicurile: nu aveau fund plat și nu stăteau „în picioare”, iar pentru a le umple trebuiau ținute.
În 1871, inventatoarea Margareth E. Knight a brevetat o mașină pentru fabricarea pungilor de hârtie cu fund plat. Avea vârsta de 33 de ani când a inventat dispozitivul care tăia, plia și lipea pungi de hârtie. Ideea îi venise încă din 1867. Până la inventarea mașinii, pungile din hârtie cu fund plat erau confecționate manual și erau scumpe.

Înainte de-a începe formalitățile de depunere a solicitării brevetului de invenție un anume Charles Annan încearcă să-și însușească invenția, obținând un brevet (furase designul când a vizitat atelierul unde Knight își construia invenția). M. E. Knight cheltuiește o avere în justiție și, în final, instanța a decis în favoarea ei. Annan susținea faptul că fiind femeie, Knight nu putea înțelege cu adevărat complexitățile mecanice ale mașinii, și că era imposibil ca ea să fi inventat mașina.

Pentru această invenție a fost decoarată, în 1871, de regina Victoria a Angliei.

Pungile cu fund plat nu aveau lateralele pliate – cum sunt cele de azi. Luther Childs Crowell este cel care a patentat, în 1872, punga cu laterale pliabile, mai ușor de depozitat, și având colțuri mai bine definite.

Pungile din hârtie au înlocuit sacii din pânză, lăzile și cutiile pentru cumpărături timp de aproape un secol înainte de a fi înlocuite cu pungile din plastic de unică folosință pentru care a fost dezvoltat un proces de fabricație ieftin în anii 1970 și 1980. (pentru ca azi să revenim la hârtie sau la pungile „bio”).

30 de comentarii:

  1. Am întors casa zilele trecute după o pungă de cadou, mi-ar fi prins tare bine aşa ceva, mai ales că e inedită.
    Seară frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, de-ar fi sa am nevoie de o punga de cadou... ar trebui sa dau fuga la magazin. 😊 Cea primita de curand n-o dau! :))
      Multumesc, Potecuta!

      Seara frumoasa si pentru tine!

      Ștergere
  2. Interesantă istoria pungilor pentru cadou, chiar nu o știam! Mulțumesc!
    Este foarte drăguță felicitarea ta! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Până acum cateva zile nici eu nu am stiut ceva din istoria pungilor.
      Iti multumesc pentru apreciere!

      Ștergere
  3. Looks good! :)
    I wish you a happy new year my blog friend :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you! and Thank You! 😊
      Happy New Year for you too, my blog friend!

      Ștergere
  4. Ce idee buna ai avut sa faci o felicitare in felul acesta. Pungile pentru sticle sunt mai inguste, cred ca din cauza asta e mai mititica felicitarea, ma gandesc.
    Am niste pungi defecte undeva unde mi-e greu sa ajung, dar doar cand imi vine ideea zvarcolita le voi cauta.
    Multumesc si pentru documentarea pe subiect, nu stiu cum ai avut timp pentru asa ceva. Mereu exista hotii pe subiectul patentelor. Este un subiect ce ma revolta ingrozitor. Ca si cum nu ar putea sa fie o situatie de win-win.
    Mi-am adus aminte de ceva auzit la radio acum multi ani. Un roman in Suedia, parca, isi facuse o mica firma ce ajuta pe cei ce aveau inventii si ii punea in legatura cu posibili dezvoltatori ai ideilor. Avea o baza de date cu firme si obiectul de activitate si facea conexiunile intre oameni. Mi s--a parut cel mai genial mod de a ajuta si dezvolta subiectele.
    Scuze ca m-am lungit. Pupici! O sa am calculatorul la updatat saptamana viitoare si o sa functionezz mai greu un pic! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As fi putut taia "pe lungime" punga - iesea ingusta felicitarea, dar cu mai mult spatiu pentru... scris urari de bine. 😊
      Unele pungi au un design super potrivit pentru felicitari: doar le decupez si indoi dreptungiul/patratul decupat. 😊 (dar de data aceasta nu am avut o astfel de punga).
      Unii sunt lacomi de bani si/sau celebritate - pentru acestia nu exista castig-castig.
      Sunt de admirat oamenii precum cel amintit de tine! Cate brevete de inventie or fi "parasite" prin sertare in Ro... :(
      Mai mult timp imi ia sa scriu textul postarii si sa editez fotografii decat imi ia documentarea (documentez fel si fel de foarte multi ani; cred ca a devenit "reflex" extragerea unor idei)
      Ma bucur ca mi-ai "vorbit" mai mult. 😊
      Super fain ca "rezolvi" computerul! Un pic mai greu cateva zile si apoi... eeee! 😊
      Noapte buna, Suzana draga! 💕 Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Foarte greu am înțeles că punga a devenit baza/cartonul felicitării. O idee bună de a folosi pungile cadou care nu mai pot fi folosite ca pungi. De sărbatori fac mereu etichete pentru cadourile de sub brad și folosesc mereu carton nou. Aș putea fi mai ”eco” și să folosesc din pungile astea, puse deoparte cum spune și Suzana.
    Multumesc pentru documentar. Foarte util.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ups! Inseamna ca m-am luat cu vorba si-am uitat esentialul. 😊 In mintea mea, "din punga lunga am facut felicitare scurta" se intelege - da' nu-mi intra in minte ca oamenii nu pot citi ganduri. 😊
      Daaa! Stiam eu ca mai folosesc la ceva hartiile (mai tari, partile nesifonate) in care au fost ambalate cadouri: etichete pentru cadouri (o mini-felicitare); la fel si cu pungile.
      Cu placere! Multumesc pentru interes!

      Ștergere
    2. Poate că nu tu ești cea care ”nu a spus tot”, ci eu cea care eram focusată numai pe un anumit tip de folosire a pungii. Recunosc că nu mi-a dat prin cap să o transform în suport de felicitări. Pungile cadou eu le-am folosit doar să împachetez cutii.
      PS: Vezi că pe blog la mine te asteaptă o surpriză. Aștept răspunsul tau, mai precis adresa.

      Ștergere
    3. Multumesc pentru surpriza! ❤ 😊 Am ajuns sa o vad cu mult inainte sa reusesc sa raspund aici (si sa public si mesajele pe care nu am reusit sa le public cateva zile la rand - din cauza de "platforma online", cred).

      Ștergere
  6. Hallmark.... prima mea Barbie este o Hallmark. Adica editie speciala. Au fost prin anii 90 niste papusi atat de frumoase realizate in colaborare cu Hallmark (lui Ralu i-am luat 2 de efectiv te lasa fara grai). A stai, tocmai am realizat ca a mea e Avon. Ok .. si Avon au avut colaborari frumoase :)))). Dar Hallmark...
    1987? As fi crezut ca au o istorie mai lunga ... :O. Oricum - trebuie sa iti multumesc iar pentru documentare. Nu stiu daca ti-am mai zis dar imi place tare mult cand citesc in articolele tale si astfel de informatii. Parca ar fi prajitura cu ravas si as da peste biletelul castigator:D.
    Felicitarea e super faina!! UIte ca nu m-am gandit la chestia asta - hmm sa transform punga in felicitare :D. Si ce tare e! (Doh Rux...). Dar... desi am o colectie cu pungute de Craciun (imi pare rau - dar alea sunt chiar de colectie - de suflet deci raman ca atare si.. oricum sunt inchise in dulap - te pomenesti ca de aia nu am putut deschide dulapiorul), ca materie prima dispun doar de hartie de impachetat maro, natur. Pentru ca... eu in aia impachetez, asa imi place mie...
    Am avut si cateva imprimate (si am refolosit in timp - sunt proiecte pe copilarim) dar fix acum am ramas fara :))). Si sora mea a ”uitat” sa imi trimita. Noroc ca mai sunt 3 teme si Mami a zis ca imi aduce ea ceva (vedem - daca nu.. inainte cu natur.. :)))).
    Da - imi place tare mult cum ti-a iesit! Imi aminteste de ceva frumos - de Sarbatorile de prin 90, cand decupam si eu diverse imagini dragute, sau de felicitarile pe care mi le pastra bunica mea, Ligia :).
    Pupici cu draaaag!!
    ps: eu imi fac pungute din hartie natur. Mi se pare super dragut :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc tare mult pentru aprecieri, draga Rux! ❤
      M-am gandit ca, daca tot folosesc pungi si hartie de ambalat, e interesant sa stiu - retin in linii generale 😄 - cum au aparut.
      Nu prea ma "pricep" la papusi - nu s-au numarat intre jucariile mele preferate, dar am primit la greu papusi (deh, fiind fata, era aproape firesc sa-mi cumpere oamenii papusi). Le primeam cu drag, pentru ca erau de la oameni dragi, si ma jucam cu ele, un timp.
      Hahaha! In general, pungile si hartiile de la cadouri le-am folosit la diverse, inclusiv la "imbracarea" unor cutii din carton in care am depozitat diverse. Si tocmai acum m-am trezit si eu fara, mai ales ca - in timp - oameni s-au prins ca prefer "ambalarile simple" sau deloc. 😊

      Felicitarea am folosit-o pentru ca era una pe care o scrisesem candva (nu mai stiu pentru cine!) dar din cine stie ce motiv nu am mai trimis-o... am colectie de felicitari primite, da-mi sunt dragi, si parca nu-mi vine sa le decupez (nu inca, cel putin) 😊

      Si mie imi place hartia natur! Imi place de cand eram copil si la aprozare se puneau fructele in pungi facute din astfel de hartie! Cat de bucuroasa am fost cand o doamna vanzatoare mi-a dat cateva pungi noi! Tineam in ele jucariile mele preferate: figurine cu animale diverse facute din cauciuc colorat cu un fel de lac (dar si jucarelele din plastic care reprezentau diverse vietati). 😊
      Am observat tendinta "marilor firme" de "trecere" la pungile natur... Intr-un fel, e fain, dar se pierde mult din "veselia culorilor" - parerea mea de om caruia ii plac foarte mult culorile, "texturile" lucioase, sclipiciul... 😊
      Pupici cu drag! ❤

      Ștergere
    2. Vaaai si eu am avut la un moment dat cateva pungi (cum erau cele de pe vremuri - tare mult imi placeau, hahahaha).
      Papusi am primit si eu in copilarie cateva (nu multe). Cele de care iti povesteam sunt de peirn anii 90, dar eu le-am luat acum vreo 10 ani, cand am vrut sa ii fac o surpriza surioarei mele :))))).
      Eu stiu..cred ca ar putea sa impace si capra si varza (si unii o impaca) - citisem la un moment dat de nu mai stiu ce firma care facea sacose din fosta reclama a formei care fusese pusa pe un bloc (stii chestiile alea asezate pe fatadele blocurilor). Nu sunt de hartie, dar ideea nu era rea ...cred. :))) Sau ar putea accesoriza cu cate un breloc, tag colorat (realizat pe acelasi principiu cu reciclarea meselor publicitare) pungi simple..
      Pupici si de la noi (pentru ca tocmai a venit langa mine un mic pletos in devenire :) )

      Ștergere
    3. Dupa ce am scris despre acele pungi am cazut - c-un picior! :)) - in borcanul cu melancolie... Mi-am amintit si de cafeaua proaspat rasnita pe care ma trimiteau parintii s-o cumpar - cum stateam cu nasul lipit de punga de hartie sa inspir mirosul cafelei - si de multe altele. 😊 Ca sa vezi, ce poate face o punga de hartie natur! :)) Trezeste amintiri.

      Da, cred ca e o idee faina de a recupera materialul din cearceafurile acele cre acopera unele portiuni din unele blocuri. Urat mai arata orasele incarcate cu astfel de reclame! (parerea mea) De fapt, toate reclamele plasate pe te miri unde imi par ca strica aspectul zonelor... Unele zone sunt colorate - fara reclame ar fi cenusii - dar in unele zone imi pare ca se potrivesc ca nuca-n perete...

      Accesorizate sau ba cu breloc sau briz-brizuri tot n-ar fi lucioase, vu colorate... Of. :)) Greu de ales intre "natur" si "culoare". 😊

      Multumeeeesc! Pupici trimit catre voi! Poate e si iarna in devenire daca parul creste, creste... ❤ Ochios matasos! ❤ (saptamana viitoare vine Miki la noi - nu stiu pentru cat timp, dar ma bucur ca o vor aduce) 😊

      Ștergere
  7. Es una buena forma de re usarlas y sacarles provecho. No sabía la historia de las bolsas de regalos. Fue muy interesante. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lo que hago es una gota en el océano.
      Gracias por su interés y apreciación, J.P.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  8. Uma excelente matéria você nos traz querida Diana!
    Aqui aos poucos estão substituído os plástico por papel e tecido.
    O nosso Planeta agradece.

    Feliz 2023.
    Beijinhos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E aqui o plástico começou a ser substituído.
      Obrigado pelo seu apreço, querida Fatyma. Você é uma gracinha!
      Obrigada! Feliz 2023!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  9. Acum aproape toate sunt din carton si permit diverse desene si altele. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, ca ai scris, imi dau seama ca cele mai multe pungi pentru cadouri sunt cartonate. Nu mai sunt foarte "maleabile" pentru eventuale transformari, dar sunt mai rezistente. 😊

      Ștergere
  10. Olá Diana!
    Mais um brilhante trabalho.
    Tenha sempre luz em seu caminhar
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Obrigada!
      Seu caminho na vida seja iluminado!
      Abraços.

      Ștergere
  11. Mi-a plăcut istoria punților de hârtie! Dar cel mai tare mi-a plăcut modul în care a fost împachetat cadoul de ziua ta, La mulți ani!, în hârtie de ziar! Foarte tare! Destul de neobișnuit! Am văzut pe la noi astfel de împachetări, fie a buchetelor de flori, fie chiar burgeri, însă hârtia era o imitație de ziar! A fost o vreme când mă chinuia talentul la a executa tot felul de lucruri din hârtie de reclame sau din ziare. Mi-ar plăcea să mai fac, dar din lipsă de timp, mă abțin 😊🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca a fost de interes istoria pungilor si ma bucur daca ai zambit citind de "ambalajul-ziar". 😊 Am avut pe langa mine (acum s-au cam imprastiat prin tzara si prin lume) cativa oameni cu imaginatie bogata si cu simtul umorului dezvoltat. 😊 Sigur, ei stiau ca si eu stiu de gluma.
      Am vazut si eu astfel de hartie care imita ziarul - la un buchet de flori. A fost prima data cand vad si mi s-a parut interesant.
      Oooh! La ce frumuseti ❤ migaloase lucrezi tu cred ca e putin probabil sa gasesti timp pentru decupaje si modelari diverse.

      Ștergere
  12. Mulțumesc frumos pentru istoricul pungilor pentru cadouri !
    Frumoasă "transformarea" 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.