2023-09-25

Liderul elevilor din Constanta

Ariana Dudună este elevă în clasa a XII-a la un liceu din Constanța. Este președinta Asociației Elevilor din Constanța (AEC) dar se implică în rezolvarea problemelor elevilor la nivel național.

Ariana Dudună și colegii ei au luptat pentru dreptul elevilor la transport gratuit, dar au avut și au multe alte acțiuni prin care pun presiune pe guvernanți să își amintească faptul că elevii au drepturi pe care ei, politicienii, le ignoră.

Din punctul meu de vedere, Asociația Elevilor din Constanța este cea mai activă și cea mai pro elevi dintre asociațiile de gen care există la nivel național. Poate că or fi și altele foarte active, la nivel local, dar A.E.C. se detașează net.

Pe această adolescentă am mai văzut-o din când în când la TV, dar cel mai des am dat de ea online. De curând am văzut-o prezentând Starea viitorului – un proiect Starea Nației Oficial care se adresează în special elevilor și studenților:

Și am urmărit interviul cu ea la Cafeneaua Natiei:

E fantastică! Turuie legile, le explică, argumentează la marele fix, are răspunsuri rapide... Cred că ar face să roșească orice ministru din actualul (și nu numai) Guvern al Ro.

După ce am urmărit 28 de episoade din Starea impostorilor (10-15 minute fiecare) cu Valeriu Nicolae,

despre încrengăturile de afaceri și cumetrii care domină în mediul politic din Ro îmi pierdusem orice speranță că mai poate fi ceva schimbat în bine pe aici.

Ascultând-o pe Ariana încep să crească, din nou, aripile speranței. Știu că nu e singură – am întâlnit/ ascultat inclusiv la TV adolescenți extraordinar de inteligenți, cu discursuri logice, cu argumentări puternice, cu gândire rapidă, divergentă – dar la ea am simțit un grad ridicat – să zic așa – de empatie. În plus, numai pe ea am ascultat-o în calitate de lider al elevilor. Ah! Mint! Cu ocazia grevei profesorilor din acest an am ascultat-o și pe președinta Consiliului Național al Elevilor – era aliniată discursului guvernamental.

Din punctul meu de vedere, Ariana are cam toate calitățile necesare unui lider (nu șef, nu conducător, președinte, ministru etc.). Are abilități analitice extraordinare – înțelege rapid problemele și poate discerne la fel de repede între ideile bune și mai puțin bune. Comunică excelent – explică clar problemele și prezintă soluții la fel de clare.

A fost o plăcere să o ascult în interviul amintit mai sus (plăcere mi-a făcut s-o ascult și în scurta emisiune pe care o realizează, începând din 19 septembrie a.c., pe canalul de YT Starea Nației Oficial).

Știu, cu certitudine, că sunt mulți astfel de copii și le doresc, tuturor, să reușească să schimbe în bine ceva, să nu se lase călcați pe demnitate de unii adulți care le vor binele – să nu li-l dea!

Că tot am adus vorba...

Emisiunea Starea Nației este difuzată numai pe internet din luna aprilie a.c.. Are mai multe producții, pe lângă cunoscuta Starea nației: Starea impostorilor (despre politicieni și nu numai), Cafeneaua nației (interviuri), Vocea nației, Ceva cu reclame (despre reclamele stupide, mincinoase etc.), Starea planetei (o dată pe lună, dacă nu mă înșel) s.a.. Și un canal separat: Starea sănătății.

22 de comentarii:

  1. Sa stii ca mi-ai dat ceva speranta. Nu stiam de Starea Natiei si nici de Ariana!
    E bine sa mai citesc si ceva bun. Ca apocalipsele zilnice nu le mai suport!
    Multumesc mult, Diana draga! Numai lucruri noi in seara asta!
    Pupici si seara buna! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca ti-a facut placere sa afli despre. Copila aceasta e fantastica, din punctul meu de vedere. Multi adolescenti sunt extraordinar de inteligenti, dar putini sunt cei care-si dedica din timp spre folosul celor multi.
      Eeeh! Faza cu apocalipsa zi de zi e de antrenament... 😃 Cand o fi "adevarata apocalipsa" nu ne impacientam. 😊
      Cu placere! Noapte buna, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Ma voi uita si eu cand voi putea asculta cu sonor :).
    Eu cand vine vorba de legi... imi amintesc de monitorul ofocial si de faptul ca dupa primul paragraf simteam scurtcircuitari :)))))
    Ca sa zic asa...
    Asa ca ii admir pe cei care pot jongla cu asa ceva
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita sa o asculti - si nu doar pe ea, daca ajungi pe acel canal de YT.
      Cei care "se iau la tranta" cu "autoritatile" sunt, intr-un fel, obligati sa cunoasca legislatia si sa "jongleze" - perfect! - cu aceasta. 😊
      Pupici cu drag!💗

      Ștergere
  3. Domane ce vesti bune, Diana draga ❤️😘 Uite asa ne ridicam si noi moralul... Parca în asa situatie rea nu a mai fost Europa din 1990 încoace! Ma tot minunez, cum de s-a ajuns sa decadem asa si vazând ca lucrurile se agraveaza tot mai rau, mi-a scazut si speranta ca se va frâna cadearea... Dar daca zici tu ca acesti tineri sunt atât de isteti si inimosi, atunci voi incepe sa dorm mai linistit... Eu in Germania nu pot sa spun acelasi lucru... Singura miscare de amploare este cea de Fridays for Future si Luisa Neubauer - lidera acestei miscari aici, a preluat exact stilul Gretei Thunberg... Miscarea merge in directia Clima-activism si... eu nu apropb multe din actiunile, directiile si modul în care se dezvolta. Moda este sa se lipeasca pe sosele, blocând traficul si punând in pericol viata multora! Dar ma rog, am spus ca oi fi eu prea batrâna si nu îi mai înteleg...
    Ceea ce ai prezentat tu aici, apreciez suta la suta! Bravo !!!

    Noapte buna Diana draga. Gânduri bune si îmbratisari de la trio pentru quattro ♥♥♥♥❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai multi tineri care sa se implice ar fi si mai bine! Inteligenti sunt multi, multi, dar nu prea multi au puterea (sau disponibilitatea) sa fie "scut" intre tineri si "autoritati".
      Oooo! Suntem pe o panta descendenta, si alunecam la vale cu viteza! Ce-i acum e... pui fatza de ceea ce va veni... Exemple: 1. algoritmul pe YT va "da la spate" orice continut care e impotriva "narativului" O.M.S., de exemplu, si inca a nu mai stiu ce (cat crezi ca va dura cand vor fi "date la spate" toate cele care sunt contra "narativului" guvernelor?) :(( 2. constatare certa: avioanele care zboara deaspura norilor produc... ploaie in cantitati mari; 3. "insamantarile" norilor pentru ploaie fac prapad in unele zone... 'Ca aminteai de mediu... 4. dorinta "autoritatilor" de a exclude banii cash (cand cu "transportatorii" care au blocat nu mai stiu ce pod in Canada, in 2022, prim-ministrul i-a amenitat ca le blocheaza conturile din banca daca nu se disciplineaza = fara bani cash, oricui "nedisciplinat" ii pot fi blocate conturile... cand vor "autoritatile".
      Si mie-mi pare exagerat (si periculos, in multe cazuri) modul in care unii aleg sa "lupte" pentru a "proteja" mediul... De ce nu se leaga pe aeroporturile militare cu lanturi?! (nu reuesc sa aiba acces, evident) - avioanele militare polueaza in 15 minute mai ceva decat toate masinile (cu benzina/motorina) de pe o autostrada la ora de varf, intr-o ora. Sa se lege de zidurile fabricilor de armament... Unele actiuni imi par simple "sa fac ceva" - sa nu le numesc ipocrizii... La cat polueaza extractia de litiu (pentru baterii)... ce sa mai zic? Aia nu conteaza, pentru ca "la moda" sunt masinile electrice. VW a anuntat ca reduce (temporar) productia de masini electrice (la una dintre fabricile din Germania) si ca amana construirea unei fabrici de baterii in Europa - 'ca nu stie daca primeste subventii (ca-n SUA, unde se gadesc sa inceapa). Prea multe panouri fotovoltaice creeaza probleme pe "circuitul electricitatii"... O nebunie, totul! (asa pare)
      Iti multumesc, Carmen draga! 💕
      Noapte buna! Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! 💞 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  4. Es bueno que a un queden lideres para el futuro. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Que lindo lo dijiste: líderes para el futuro!
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Oh, da! Aviz celor care nu fac nimic, dar îi împroaşcă pe cei mai tineri cu fiecare ocazie. Măcar de i-am susţine!
    E nevoie să strigăm cât mai mult şi să arătăm astfel de tineri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ai zis: ii improsca pe cei mai tineri cu fiecare ocazie... Macar de n-ar generaliza, macar de n-ar arunca piatra inainte de a asculta ce au de zis... Macar de-ar incerca sa inteleaga de ce sunt unii asa cum "se arata" (/cum ii percep altii).
      Cred ca sunt multi adulti care atrag atentia asupra copiilor care ies in evidenta prin ceva bun. Sper sa fie asa. 😊

      Selly, de exemplu, ("improscat", in general, de "adulti" mai ales), "youtube-er" (intre altele) milionar la varsta de 22 de ani e un pustan foarte inteligent. Habar nu aveam cine e pana cand nu a fost invitat la "Cafeneaua natiei"... Citind unele dintre comentarii am ramas "siderata" - unii au "dat in el" inainte de a-l asculta... Chiar nu stiu cum si-a castigat/ isi castiga banii pe YT (am dedus una-alta din unele comentarii), dar copilul e inteligent si sunt aproape sigura ca se implica/se va implica in actiuni care sa beneficieze multora. E mult prea inteligent sa nu faca asta. 😊

      Ștergere
  6. Starea Natiei române, pare-mi-se, depinde de starea vremii, iar aceasta este extrem de relativa si greu de anticipat, mai cu seama în ultimii 33 de ani.
    Supreme binecuvântari si stari de bine, alaturi de toti cei dragi de lânga tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca vremea e mai constanta decat starea natiei române... 😊
      Iti multumesc, Iosif! Binecuvantari si pentru tine si dragii tai!

      Ștergere
  7. Mă bucur să citesc despre tineri inteligenți care vor să schimbe ceva, sa se desprindă de turmă. Acești tineri ne dau speranță! E nevoie mare de lideri, Romania are prea mulți șefi. Voi urmări și eu toate episoadele!

    Zi frumoasă iti doresc! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e bucurie sa mai vedem si lideri in ascensiune. Sper - imi doresc! - sa reuseasca ceea ce-si propune.
      Eu astept cu nerabdare episodul urmator. 😊 E un deliciu s-o ascult!
      (ce fain suna: "sa se desprinda de turma")

      Multumesc, Mihaela! Zi frumoasa si pentru tine! Pupici! ❤

      Ștergere
  8. Avem nevoie de mai multe astfel de persoane, clar. Zi frumoasă să ai, Diana dragă! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiesc ca sunt multi astfel de oameni, doar ca nu prea "ni se arata". 😊 Cred ca de n-ar fi mai multi ne-am fi "scufundat" mai rau pana acum...
      Multumesc! Zi frumoasa si pentru tine, Dana draga! ❤

      Ștergere
  9. Sper să ne revenim la un moment dat, să și prind ziua aceea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper! Tu ai sansa de a intelege mai bine cat de mari (sau nu) 😊 sunt sansele - in sensul ca esti pe langa cei mici cand ei sunt chiar la inceput de drum, si poti intui (sa zic asa) felul de a fi, dezvoltarea ulterioara (sigur, cu rezervele de rigoare) ❤
      Ai mai multe sanse sa prinzi o asa zi! 😊

      Ștergere
  10. Și eu sunt surprins de claritatea discuțiilor/discursurilor tinerilor români. Urmăream Starea nației și nu știam unde a dispărut. Acum m-am lămurit, voi căuta cu siguranță starea impostorilor.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De si-ar folosi, toti - macar un pic - inteligenta si in beneficiul celor multi ar fi ideal. Nu stiu cum, dar unii dintre cei care au idealuri ajung sa... le piarda din vedere (mai ales cand/daca "dau de bani multi").
      Pana la Starea impostorilor stiam cam cum functioneaa lucrurile in RO, dar... vaaaai! caracatita care exista, de fapt, m-a luat prin surprindere.
      Cu placere!

      Ștergere
  11. Mereu aflu câte ceva nou, pe-aici, pe la tine. Mai vin. Să fii bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si gandul bun! ❤ Te astept cu drag! 😊
      Bine si tu sa fii!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.