2023-09-21

La loto doar cu buletinul

După credit doar cu buletinul a venit rândul biletului loto doar cu buletinul (din luna februarie a.c., dacă am înțeles bine). Ieri am aflat că cine vrea să cumpere un bilet de la Loteria Română trebui să prezinte actele la înregistrat într-o bază de date.

cuva in care sunt bilele de loterie
Politicienii din Ro au ieșit din facultatea mintală? Doar întreb; nu afirm. Cum să fii obligat să-ți dai toate datele de identificare atunci când cumperi un bilet? Nume, prenume, adresa, cod numeric personal (CNP)... Cine bagă mâna în foc că nu se poate manipula sistemul, că baza de date nu poate fi folosită în alte scopuri decât cele declarate?! Să mai zic de încălcarea legislației privind datele cu caracter personal (GDPR)?! Și asta nu doar pentru că politrucii au scris în legea lor să fie stocate datele cel puțin (!) cinci ani în timp ce legea normală scrie cel mult nouă luni, dar preferabil cât mai puțin timp.

Și pentru loz în plic trebuie prezentat actul de identitate pentru înregistrare?

Motivul pentru care legea privind jocurile de noroc ar fi fost modificată în acest fel: combaterea dependenței de jocuri de noroc! Cică, vor să interzică dependenții de jocuri de noroc... Când este o persoană considerată dependentă de jocuri de noroc? Cine hotărăște asta? Vânzătorul de bilete loto/jetoane?

Dacă baza de date nu e una comună pentru toți cei care oferă astfel de servicii (am dedus că nu e, dar or fi rezolvat) oricine poate lua sălile la rând...

În viziunea unora, pare că mărirea numărului de săli/agenții unde se poate juca e o metodă prin care se descurajează dependenții... Altfel, de ce-or răsări așa multe astfel de locuri, din trei în trei clădiri? Cică, vor să mute sălile cu jocuri de noroc la margine de oraș, să-i salveze pe minori și pe dependenți... Ăhăă.

Alt motiv. Cică vor să protejeze minorii. Tot pentru protejarea minorilor, online, e posibil ca toți consumatorii de internet să fie obligați să dea fel și fel de date personale dacă vor să-și păstreze/deschidă un cont online – dacă legea propusă de femeile din partidul liberal ar fi votată vreodată.

Pentru a afla dacă o persoană e minoră e suficient să citească vânzătorii de bilete/jetoane actul de identitate, nu trebuie să înregistreze datele tuturor celor care joacă la loto.

Ce-or urmări, cu adevărat, prin așa lege? De grija oamenilor nu se agită ei! Copiilor li s-au vândut jeleuri cu HHC, pentru dependenții de jocuri nu există tratament specializat subvenționat... Multe școli și spitale stau gata să cadă... Inflația e aproape de cer; veniturile cetățenilor sunt tot mai mici și taxele tot mai mari...

Vor CNP-uri pentru alegerile de anul viitor? Vor să știe cine nu locuiește la adresa din act? Vor să aibă o bază de date din care să știe care funcționari/gestionari etc. ar putea fi indezirabili? Vor să le fie (și) mai ușor celor de la fiscurmărească banii prin conturile oamenilor? Vor să știe dacă cei care primesc ajutor social cheltuiesc banii la păcănele? De ce nu și asemenea bază de date pentru cei care cumpăra tutun, alcool, sucuri cu zahăr și ale produse nesănătoase? Oh! Poate tocmai le-am dat idei, și-o să putem cumpăra alimente numai cu rețetă de la nutriționist.

Acest text este scris în urma unui schimb de mesaje cu Suzana, la o postare anterioară. Credeam că vor să verifice una-alta, dar ei înregistrează în baza de date pe toți cei care cumpără un bilet loto. Cumperi un bilet într-un an și datele tale personale sunt acolo cinci ani (dacă n-or fi corectat legea, ulterior, și sub acest aspect, și rămâi acolo între 30 de zile și 9 luni).

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. En Europa (en E.U.), la vida privada de los ciudadanos parece estar cada vez más controlada por el Estado.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. In Germania este asa de peste 15 ani... exact, nu stiu ce si cum, pentru ca eu nu joc, insa Helmut joaca in fiecare saptamana un bilet de 6 € (pentru tragerea Lotto de sambata si de miercuri)... Dupa ce a facut inregistrarea a primit un card cu care se legitimeaza de cate ori joaca. Cica, daca ar avea un castig mare, ar fi anuntat. Pana acum nu a castigat decat din cand in cand 10€... Acum cativa ani, cred ca 10, a castigat 250€, acesta a fost cel maiare succes 🤣 I am spus, ca daca aduna 6 € pe saptamana intro pusculita, puteam sa facem un concediu frumos dar... el inca tot viseaza sa devina milionar 🤣✌️
    Ganduri bune, pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Nasol... Care e, de fapt, scopul acestei inregistrari? Practic, motivele invocate in legea din Ro (probabil ca si in celelalte legi de gen de prin alte state) nu au sens... Minorul poate fi simplu legitimat, iar dependentului de joc ii vor interzice accesul si... n-o va lua omu' razna?! Sau... se va orienta spre jocurile ilegale sau va gasi pe cineva care sa cumpere bilete pentru el...
      La noi, din ce am dedus, biletul cumparat nu e "legat" de CNP - zic ei ca nu vor sti cine si cat a castigat.
      O singura data in viata (!) am completat un bilet - mi-a zis vanzatoarea ce trebuie sa fac - si... am castigat experienta. 😊 In anii 1990, la pronosport (sau ceva), baietii ne-au zis noua, fetelor, sa ne dam cu parerea la meciurile de fotbal din campionatul italian - am zis la nimereala; ei s-au razgandit si n-au mai pus biletul completat dupa capul nostru - culmea e ca ar fi castigat un pot mare (unul dintre tipi a pastrat ani de zile acel bilet).
      Noh. Eu am cumparat un singur bilet in atatia zeci de ani - de-as lua azi, datele mele personale ar fi fara sens intr-o astfel de baza de date (la fel in cazul celor care joaca rar spre deloc).
      Si tata obisnuia sa cumpere cate un bilet, ocazional, dar numai sume mici a castigat, rar.
      Hahah! Da, e posibil, daca punea banii in pusculita, si totusi... de ce sa amane o placere de moment? 😊
      Bafta lui Helmut! Norocul vine cand te astepti mai putin! 🍀 Completeaza si tu un bilet! Poti sa stii?! Pe numele lui. 😊
      Multumesc, Carmen draga! 💕 Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! 💞 💖 🐾

      Ștergere
  3. Mi-am gasit poza facuta in martie. Totul a inceput pe 15 februarie, cand agentiile loto erau obligate sa verifice cnp-ul tugulanilor, intr-o 'interfata de verificare a persoanelor autoexcluse si indezirabile'. In mod normal nu ma preocupa sa citesc afisele, insa fiind pe sticla custii cu loto din piata si deci obturandu-mi posibilele reflexii,😊😊😊 m-am uitat. Si am vazut enormitatea asta. Se mai scria ca agentii de la loto aveau obligatia (!) sa si inregistreze in baza de date cnp-ul. Adica dubios rau de tot aceasta parte a doua. Recunosc ca primul gand a fost la formulare electorale. Sunt truli... Cu juramant nu mai cumpar vreun bilet.
    Cred ca muuuulte subiecte ar trebui sa ajunga la avocati...

    Pupici si seara frumoasa, Diana draga!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Cautand sa aflu ce si cum am vazut ca legea au copt-o inca din noiembrie 2022, dar data exacta cand a intrat in vigoare n-am descoperit-o (nici n-am cautat in mod deosebit).
      "Interfata de verificare" o fi o camera video?! Am citit intr-un comentariu pe site-ul unui ziar din Pitesti ca unui tip i s-a cerut nu doar sa de-a actul de identitate, ci sa-si puna figura in dreptul unei camere video...
      Cred ca sunt multi cei care nu mai cumpara... Agentia de care ziceam in mesajele anterioare (la cealalta postare) are si cateva "jocuri mecanice" - mi-am amitit mai tarziu - si nici acolo nu am mai vazut jucatori (cred ca acel fapt mi-a atras atentia: mereu era macar o persoana la unul dintre aparate)
      Mi se pare absurd dar... fiecare accepta ce vrea.
      Multumesc! Seara frumoasa si pentru tine, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Sa le fie de bine.... cred ca oricum datele noastre sunt cunoscute si arhicunoscute :)))
    Dar stii ceva? Mi s-a facut dor sa iau un loz in plic. Din acela ca in copilarie... :))) Cred ca imi placea cum aratau. Grafica,,,
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil, in cazul celor care-si dau datele peste tot...
      Nu stiu daca loz in plic poti cumpara fara "buletin"... 😊 Cat de... penibil ar fi sa fie nevoie de cartea de identitate pentru asa ceva!
      Cred ca nu s-a schimbat foarte mult grafica - am vazut unul la o prietena, in 2020.
      Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.