2023-09-19

Vi se pare normal asa ceva?

De la început să se știe: nu adresez întrebarea celor care ajung să citească aceste rânduri. Este întrebarea adresată unor oameni, pe stradă, de o purtătoare de microfon.


Poate că nu merită să mă sifonez pentru așa ceva, dar... Cine i-o lasă pe unii să zburde liberi, cu microfonul în mână, hărțuind cetățenii? Și-apoi... tot aceștia ne spun câți analfabeți funcționali sunt în Ro?

În sufragerie, ieri, televizorul era deschis. Știrea, pe scurt: un individ a atacat o femeie care aștepta tramvaiul în stație (nu știu dacă ziua, dar cred că seara), încercând să o violeze. Un bărbat, aflat în parcul din apropiere, i-a auzit strigătele și s-a dus să vadă ce-i. Datorită lui femeia a scăpat de viol, dar a suferit un șoc și ceva răni, fiind dusă la spital. Infractorul a scăpat cu fuga. Noh! Și vine purtătoarea de microfon, oprind lumea pe stradă, ziua, povestind faza și întrebând:

- Vi se pare normal așa ceva?!

Se vedea pe chipul întrebaților mirarea! Ca și cum n-ar fi fost siguri dacă tipa glumește sau e serioasă. Cum să mi se pară normal așa ceva? au întrebat aproape toți, cu alte cuvinte.

Are impresia că se adreseaza unor perverși, de pune o astfel de întrebare?! Cui – dacă nu-i sărit de pe fix - i se pare normal o tentativă de viol, o infracțiune de tâlhărie?!

Probabil că tipa face parte dintre ăia care aleargă – agitând microfoanele - după infractori care au ucis, conduși la audieri, țipând întrebări de genul: De ce ai ucis? Regreți ce ai făcut? / Îți pare rău? Nu ți-a fost milă? sau, în alt context, întreabă pe cei care au scăpat de moarte ca prin minune: V-ați speriat? Oamenii aceștia au făcut școala de jurnalism?

Având în vedere că nu obișnuiesc să ascult știri la televizor, de câte ori se întâmplă să vreau să aflu ceva de interes – sau sunt pe aproape conjunctural - aud câte o minune, ceea ce mă determină să cred că nu e deloc o scăpare, o întâmplare...

Jurnaliștii (fără ghilimele) n-au niciun cuvânt de spus?

Actualizare 20 septembrie

E greu credibil! Tocmai ce-am auzit despre un accident în care cinci oameni au murit într-o mașină strivită intre doua tir-uri (aici nu e ceva greu de crezut – se întâmplă nenorociri). Purtătoarea de microfon discuta cu o cunoștință a uneia dintre victime.

Întreabă: - Când l-ați văzut ultima dată pe X?
Omul răspunde: - Dimineața, când mergeam la muncă; ne-am salutat... (ceva de gen)
Purtătoarea de microfon: - V-ați fi gândit că e ultima dată când îl vedeți?

Vi se pare / v-ați fi gândit că n-are toate țiglele pe casă persoana care întreabă așa ceva? Dacă ne-am gândi că e ultima dată când vedem persoana pe care o salutăm când o întâlnim probabil că n-am mai ieși din casă!

10 comentarii:

  1. Acum chiar mi-ai tulburat zen-ul dupa rozul din postarea anterioara...
    Eu pornesc de la ideea ca personajele astea nu au nicio legatura cu meseria practicata. Sunt pur si simplu goarne ale... aici mi-e un pic neclar...
    E la fel la loto. Mai luam si eu vreun bilet necastigator, extrem de rar, recunosc, dar de cand trebuie sa prezinti buletinul sa te verifice intr-o baza de date de nu stiu ce unii cu probleme, am refuzat sa mai cumpar. Este mizerabil ceea ce se intampla asta ca sa fiu politicoasa... Iar unii din aia cu ciocofoane sunt prosti de bubuie, imi pare rau pentru ei...
    Ma intorc la un giumusluc... Pupici, Diana draga! ❤️😘 Zile frumoase si fara surprize neplacute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti doresc sa echilibreze repede si daca te-ai intors la giumbuslucuri sigur se reechilibreaza zen-ul. 😊
      E trist, dar cred ca ai dreptate: majoritatea celor care "apar la tv" sunt usor paraleli cu ceea ce ar trebui sa faca. Sau... or fi platiti "la cuvant"?
      La loto, pentru un bilet din acela pe care trebuie facute bulinute sau cruciulite?! Habar n-aveam ca trebuie sa se legitimeze oamenii... Adica... au o baza de date cu unii care au comis infractiuni in domeniu? Cu cei care or avea datorii la fisc sau pe la banci dar joaca la loto? Sigur, nu trebuie sa-mi raspunzi... Tare curioasa chestiunea. Partea si mai rea: va fi tot mai mizerabil in aceasta directie... Nu doar purtatorii de ciocofane 😂 sunt prosti de bubuie - de-ar fi doar ei... n-ar mai avea "rating" mare multe "rigole de stiri".
      Multumesc, Suzana draga! ❤ Sa-ti fie urarea aurita! 😊
      Zile frumoase si pentru tine! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Da, din alea. Am facut o poza la textul care apare, o sa o caut. Ceva in sensul spus de tine, sa vad daca o mai gasesc. Asa cum spuneai tu, suntem potentiali infractori. As fi curioasa cu cat le-au scazut vanzarile, ca vad din ce in ce mai putini. Este un punct in piata si de aceea am observat. ca nu prea mai sunt musterii cand trec pe acolo. Niste idioti. Si cam multi...
      Pup. ❤️😘

      Ștergere
    3. Hm. Acum, ca amintesti ca nu prea mai sunt musterii realizez ca agentia pe langa care trec cand cumpar mancare pentru animalute nu mai e aglomerata. Chiar m-am mirat, intr-o zi - si-am comentat cu persoana alaturi de care eram - ca nu e acolo decat vanzatoarea (de regula erau cativa oameni, indiferent de ora). Treaba lor... De vor scadea "destul" vanzarile poate ca si-or reveni...
      Cam asa au facut mai mereu astia in Ro: pentru a prinde cativa infractori au "presupus vinovati" toti cetatenii. Ce tampenie...
      Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  2. Uy la violencia es global en mi pais tambien pasa eso. Temando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parece que está empeorando en todas partes...
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. adevarat socant! nu stiu ce scoli au absolvit acei "reporteri" însa... peste tot în lume, ideea este de a lansa stiri socante. Asa isi atrag vizualizari... si asta conteaza în ochii lor cel mai mult. Intergritatea, profesionalitatea... sunt calitati aproape inexistente în domeniul mass-media (social media)! Este la moda Fake news si faptul ca se prezinta informatii false nu mai necesita nici macar corectura oficiala, care alta data era obligatorie! Juridic, ma refer! Astazi... a avea dreptate si a primi dreptate sunt doua situatii total diferite!
    La un post de televiziune important german, o reportera a fost filmata de cineva dintr-o cladire în fata careia reporera se pregatea sa transmita în direct. Era un oras afectat de inundatii si reportera s-a manjit cu namol pe haine si pe fata si maini, a luat o lopata de recuzita in mâna si a fost gata de transmis in direct! A explicat cat de grava este situatia in acest oras si cum ea si toata lumea ajuta la repunerea normalitatii in cotidian!!!! Tipa - reportera, a disparut de la redactie, poate ca acum este la pupitru undva, de unde scrie Fake news... Ca om normal din asa ceva nu se va mai face niciodata!!!!
    Te pup. Numai bine! Ganduri bune si îmbratisari, de la trio pentru quattro ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca la scoala dezinformarii isi iau diplomele... Pot da pe post orice, apoi vin (mai degraba nu vin) cu o "corectura"... Au intrebari stupide, fac un teatru stupid: plimbandu-se prin noroi pana la genunchi, pun in scena fel de fel (cum a fost cazul femeii de care zici, si alte cazuri) Unii ajung si sa le spuna unora ("pe strada") ce sa zica, atunci cand le pune intrebarea cutare...! Totul pentru spectacol!
      Reportera aceea si-o fi gasit de lucru in alta parte, sau o tin "ascunsa" pana mai uita lumea - din fericire, unii uita greu si femeia nu se va mai bucura de credibilitate.
      Oh, da! Sunt tot mai multe stiri socante si ne aburesc cu "urmeaza imagini care va pot afecta emotional" (unele sunt chiar "blurate", cica sa nu ne afecteze sau sa ne afecteze mai putin!)... Nu ne mai da stirile daca ne pot afecta emotional! Cred ca ei vor, de fapt, sa ne desenzibilizeze... Cei care chiar ar putea fi afectati emotional schimba canalul in secunda doi.
      Scot din context imagini si ce zic unii-altii si le dau ca si cum n-ar exista un alt context, ci doar cel expus de ei... E jaleee!
      In cazurile acestor purtatori de microfon cu intrebari stupide se reuseste un singur lucru: ducerea in derizoriu a suferintei unor oameni, a nenorocirii pe care tocmai au prezentat-o...
      Pupici inapoi, Carmen draga! 💕 Imbratisari cu drag de la quattro pentru trio! 💞 🐾 Multumesc! Numai de bine si pentru voi!

      Ștergere
  4. Jurnalismul asta facut dupa model american (bombastic) este atat de placut... probabil ca ar trebui sa ne amuze dar mai bine e sa il evitam. Prefer sa vad un telejurnal vechi :))))).
    Mda....
    dar asta se cere.. cica. :)))

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As zice ca americanii sunt bombastici prin definitie; lor le iese natural, nu trebuie sa se forteze. 😊
      Nu se cere asta... Cred ca doar se urmareste "aburirea" telespectatorilor...
      Hahaha! Telejurnal din ala in care ne vorbeau de realizarile si vizitele "tatucului" si unde anuntau ca unii au "incheiat" cincinalul in patru ani?! 😃 Posibil ca preferi corect: atunci stiau mult mai multi ca sunt mintiti si aburiti. 😊
      Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.