2023-09-10

Aer mai curat in Brasov

Cu aer mai curat în Brașov aburesc, acum, oficialii cetățenii. În primul rând, ar trebui scris aer curat în Brașov – prin mai curat se presupune că ar fi (deja) curat, dar în Brașov pute din nou, oribil!

Cred că toți politicienii din Ro sunt ipocriți până-n măduva oaselor sau sunt... incompetenți.

Cu ce ne ia politicianul, pentru aerul mai curat: creșterea taxelor de parcare în zonele centrale ale orașului, cu tren metropolitan, cu parcuri și zone verzi, cu restricționarea traficului autovehiculelor cu motoare pe benzină/motorină și alte de-astea la modă prin rezoluțiile/recomandările de la Uniunea Europeană.

Indivizilor! Aerul pute a rahat, a mortăciune, a gaze, a chimicale fel de fel... Și nu-i de la parcuri neîngrijite sau mașini cu motor pe benzină sau gaz.

Mulți șoferi staționează cu motoarele pornite, sub ferestrele oamenilor sau pe unde-i apucă! Nu 2-3 minute, 30-40 de minute! La parterul blocurilor de locuințe sunt magazine mari – aprovizionate de la 6-7 dimineața (prin lege e prohibit zgomotul între 22 și 8) - cu aparate de climatizare care aerisesc în atmosferă și în casele oamenilor mirosuri de detergent, căldura emanată de acestea distrugând tot ce-i plantă în jur și transformând pământul în praf! Aparatele de aer condiționat – ale magazinelor mari, instituțiilor, apartamentelor zumzăie continuu (eliminarea poluării fonice nu are de-a face cu sănătatea oamenilor?) Mai sunt la parter de bloc – și chiar la mezanin în unele cazuri, cluburi de noapte, baruri, restaurante, plăcintării și alte asemenea bucătării! Zona pentru fumat de la magazine și toate celelalte e sub ferestrele oamenilor, pratic. Aerisirea localurilor, plăcintăriilor etc. unde se face?! Tot în casele oamenilor! Astea nu înseamnă poluare, desigur! E tot cu litera P, de la profit.

Noi zone verzi și întreținerea celor existente? Au ras dealurile prin Brașov – inclusiv pe muntele Tâmpa au tăiat – pentru a construi vile, pensiuni, hoteluri, și plantează trei copăcei?! Și, cică, vine ursul, că „e” tot mai mulți urși. Unde să stea cocoșul de munte dacă nu mai e pădure?!

Pute aerul în multe orașe din România, și ei ne iau cu energia regenerabilă!? Ne spun că au montat aparate care măsoară nivelul diferitelor chimicale din aer. Așa, și?! Dacă știm că e în parametri sau peste limita legală și ne ustură ochii în continuare, la ce ne folosește să știm cifrele?! Vor să justifice pe ce se duc bani tuturor?!

Bine, să nu-și imagineze cineva că aerul în Brașov e infect 24 de ore din 24! Nu! Daaaaar! Să fii noaptea în Brașov, mai ales în unele zone, nu știi de ce te ustură gâtul, nasul, ochii.... E o duhoare greu spre deloc suportabilă și e ideal să dormi cu fereastra deschisă și să inhalezi la greu ce-or „elibera” cine știe cine în aer. Apoi te-ntrebi, diminineața: de ce mă doare capul, mă ustură în gât, am nasul uscat, tușesc, am sângerări nazale? Ete d-aia: la orele mici ale dimineții (cam între unu și cinci) aerul e toxic efectiv, dar tu dormi, nu simți, și-apoi, când îți solicită cineva semnătură pe o petiție pentru aer curat zici că nu semnezi, pentru că tu n-ai simțit duhoarea. Ciubucul tău – du-te la medic, înghite pastile pentru tratarea efectelor. Cum să elimini definitiv efecte dacă nu umbli la cauze? Poate-ți recomandă medicul ceva antivirale, sau mai rău, cu simptomele pe care le descrii.


"Divertisment"

Din 5 septembrie în 10 septembrie, în Brașov s-a desfășurat a treia ediție a Forumului Orașelor Verzi (FOV). În afară de ceva evenimente de stradă, în aceste zile literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei au fost iluminate în verde – culoarea oficială a FOV 2023. O fi nuanța verde de potasiu?

La Conferința Internațională de Politici Publice pentru Mediu (din 5 septembrie) au participat (așa s-a anunțat) 27 de primari din țară și din Europa, 6 viceprimari, 54 de experți în domeniul mediului, 30 de reprezentanți ai afaceriștilor, peste 100 de funcționari publici.

Coincidența coincidențelor! În ultimele zile n-a mai duhnit aerul noaptea așa de tare ca înainte de aceasta conferință. Din noaptea asta reîncepe?! Sunt curioasă tare.

8 comentarii:

  1. Nu-mi vine să cred că există cetățeni care refuză să semneze petițiile pentru aer curat!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O-ho! Unii refuza si daca au o teava de esapament in casa - de la camionul altora. Exagerez, evident, pentru a sublinia faptul ca unii incep cu "sa vezi, sa mai asteptam, poate ca..." desi se plang! Vor castane prajite, dar sa le scoata altii din foc.
      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere
  2. Mi se cam ia de minciunile idioate ale astora care ipotecheaza viitorul pe nu stiu cate generatii. Fii sigura ca nu exista coincidente. Totusi sunt lucruri ce nu se asorteaza cu amintirile mele despre Brasovul tau, de acum multi ani. Mare pacat.

    ...Am auzit o reclama legata de spatii pe care nici nu le stiai ca le ai si tot ma uit prin colturile pe care le am sa-mi imaginez noi solutii de reorganizare...
    E clar ca mersul pe aratura scrie pe mine...😁
    Pupici si seara frumoasa, Diana draga! O saptamana usoara! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape sigura sunt ca nu e coincidenta... 😊
      De-ai fi locuit in oras ai fi simtit poluarea si atunci... dar cam stiam de la ce este. Avand industrie dezvoltata era putin probabil sa nu fie poluare, plus camioanele care lasau fum negru in urma lor. Prin comparatie, e mai bine; cu ani in urma (nu foarte, foarte multi) era o rafinarie "intre blocuri" - cand a fost construita era spre margine de oras 😊 apoi orasul s-a dezvoltat. La nu stiu cat timp, "curatau" furnalele si mirosea cam cum miroase si acum, in unele seri. Mai era si o fabrica de var, tot "intre blocuri" - care nu mai e... (si toate celelalte uzine) plus un abator. Doar ca aerul nu putea in acest hal, atat de des!

      Haha! Interesant cu spatiile pe care nu le stiai ca le ai! 😃 Nu esti pe aratura sau... daca esti, esti cu un scop bine definit. 😊 In momentele in care doar stau imi mai fug ochii prin casa si-mi mai imaginez pe unde as putea face loc sau cum as putea aseza altfel lucrurile apoi... ma ia o leneee! 😊 Nu m-am invrednicit sa "rezolv" macar balconul!
      Spor la reorganizare, la idei si la ce mai vrei spor! 😊
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna! Saptamana usoara si pentru tine! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  3. Of Doamne!
    Nu imi vine sa cred!
    E din ce in ce mai rau...
    Pupici si imbratisari din Bavaria spre frumoasa Transilvanie 💞🍀🌞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, of... daaa... :-( Tot mai rau... Cand nu e una, e alta... Efectiv, in Bv, nici nu mai stim ce sa incercam sa ”indreptam” mai repede... La nivel de Ro... mi-e si frica sa ma gandesc unde vom ajunge. Pfuuu....
      Multumesc, Carmen draga! 💕 Din Transilvania spe frumoasa Bavaria ganduri bune, imbratisari si pupici! ❤ 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  4. Te distrezi. Eu as vrea sa ne recuperam baia mare.... e practic motivul principal pentru intamplarea nefericita... cu o seara inainte a putit asa tare ca n-am putut dormi si a doua zi am fost bramburite... Si tooooot pute.
    Dar na... cand nu pute a umed si mizerie mai baga si niste detergenti ca sa fie si mai placut :)).
    Noi sa fim sanatosi... bine ca am doua bai si cea mica e functionala... acum .
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Te distrezi." 😃 Ma amuza tare cum suna! 😊
      E tare nasol ce zici... Or fi si conductele foarte vechi?! Aveti subsol la bloc si e apa pe acolo?! Ma gandesc la umezeala scriind de subsol.
      Noi am patit-o cu umezeala excesiva in baie - a fost si un coltisor cu igrasie - dupa ce am zugravit baia cu lavabila (pe vremea cand aparuse "lavabila") Mai apoi, ne-a zis un alt zugrav ca macar tavanul baii sa nu fie lavabila pentru ca peretii nu "respira", cu tot geamul din baie lasat mai mereu deschis. De cand pe tavan e huma s-a terminat cu igrasia - aburi se fac, evident, dar nu mai e umezeala.
      Ai acoperit "gurile de scurgere" de prin baie? (nu e tocmai indicat, dar se mai diminueaza mirosurile)
      Noi sa fim sanatosi... dar... 😊
      Pupici! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.