2012-06-23

Poveste Parfumata - Parfumul Noptii de Sanziene sau parfumul dansului

Dans rajput
Orchestra e asezata inapoia unei perdele: doua viori, vira, un soi de tambal si o toba surda. Dansatoarele apar toate deodata, cu sfiala marita pentru ca esti european, tinandu-se de mana - si se plimba agale prin camera ca sa le admiri costumele. Sunt unele adevarate minuni, si inspaimantator de scumpe, numai fir si matase nemaivazuta, cu coliere si nestemate. Dupa ce te-au imbiat cu tigari sau bauturi - bat din palme ca sa inceapa muzica. Stau toate langa perete si ingana muzica saltand foarte usor talpa piciorului… Pornesc aplecandu-si trupurile spre stanga, intr-o miscare precipitata, parca le-ar rasturna - si cand bratele s-au plecat, lovesc din palme si salta inapoi. Miscarea se repeta iar muzica grabeste din ce in ce mai mult ritmul, pana ce plecarile si ridicarile par niste izbucniri si caderi neinteles armonizate.

E peste putinta de a reda fascinatia dansului acesta numai ritm si numai sugestie. Cine ar putea povesti un dans rajput, cum sa poti sugera miscarile acelea de cobre somnoroase, miscari de muschi lungi, mai mult intentie decat gest, intrebarile de tresariri maniate, de idol insufletit prin minune, miscari de trunchi intreg curmate de seninatatea capului? Dans dupa dans descoperi alte ritmuri, alte prodigii de simplitate, alte unduiri chematoare, agonizante, revoltate, poruncitoare. Si apoi vine dansul final, dansul nudului, neasteptat de somptuos, aproape regal; dansatoarele si-au pastrat bijuteriile si bratarile de argint de la glezne. Pe trupurile lor alb-aramiu argintul pare o patina de gheata. Le-ai crede izbucnite din pamant, asa cum stau infipte pe picioarele greu argintate. Par idoli cu umblet de vis sau o ghirlanda de Apsaras, acele nimfe ceresti cari incanta prin  muzica si dans eternitatea zeilor indieni.
Miscarile lor, anevoie le-ai fi crezut cu putinta pentru un trup omenesc; infiorari si gesturi schitate timid, o interiorizare tot mai perfecta a ritmului, pana ce se localizeaza si straluceste intr-un singur centru.
Iar cand se opreste orchestra, impietresc si ele, in aceeasi atitudine prin care au inceput dansul si-ti apar deodata goale si absente - ca si cum ar fi fost sase statui insufletite de zane si impietrite din nou odata cu zborul lor, odata cu tacerea.

(asa descrie dansul Mircea Eliade, in “Dansuri in noapte la Jaipur”, conferinta din 24 August 1932, v. “Taina Indiei”, Ed ICAR)
Dansul, atmosfera, decorurile, timpul in care se petrece actiunea imi “descriu” parfumul Opium. La momentul dansului descris de Mircea Eliade in mod sigur erau arse plante aromatice pentru a completa efectul miscarilor asupra asistentei.
La nivelul preferintei personale parfumul Opium reprezinta cu adevarat “ceea ce este aprins”. In Noaptea de Sanziene poate fi punctul de inceput al focului Iubirii.

Dansul este cea mai frumoasa arta, pentru ca nu este traducerea sau abstractizarea vietii; este viata insasi (Havelock Ellis). Dansul inseamna geometria ideala a formei, ingemanarea artelor, dar in acelasi timp dinamism.
Sanzienele nu sunt socotite ca fiind zane rele, dar se razbuna cand sunt ofensate, starnite sau cand sunt vazute dansand. Pedepsesc omul pocindu-l, dupa ce l-au adormit cantand si cu vartejul horei jucate in jurul lui de trei ori. Mitul Sanzienelor se pare ca isi are originea intr-un vechi cult al Soarelui, la daci. Cand cerurile se deschid se zice ca ar trebui sa ne punem o dorinta si aceasta se va implini negresit. Dar dorinta trebuie formulata astfel incat sa nu fim dezamagiti ca se indeplineste doar pana la punctul in care am formulat-o si mai apoi… nu stim ce sa facem. Sanzienele pot indeplini dorinte dar sunt stricte in ceea ce priveste… exactitatea cuvantului. Ele nu calauzesc omul, chiar daca ii indeplinesc dorinta.

Tot ce-i mai frumos pe lume sa fie in sufletul si viata voastra, iar Zanele bune sa aiba grija de voi si sa va indeplineasca dorintele!
Poveste parfumata Sursa parfumului minunat al povestilor este la Mirela

14 comentarii:

  1. Diana dragă, ai scris foarte original și frumos, alagând dansul Sânzinelor din această noapte unică a verii! Și parfumul ales e magic, chiar dacă un pic condimentat pentru vară, dar ales din sfera celor menite să te vrăjească. Fii binevenită în Clubul nostru! Te voi terce la membri și pentru atașarea bannerulu îți trimit un mail.
    Să ai o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  2. *sânzienelor,*trece și *bannerului, corectează, te rog, scriu de pe mobil!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Mirela si multumesc pentru acceptarea in club! :)
      Foarte corecta observatia: Opium, pentru vara e... ca un fular de lana :)

      Abia astept sa pot atasa banner-ul!

      *
      Sa stii ca nu pot corecta. Imi pare tare-tare rau. Am incercat in toate "variantele" la care m-a dus mintea si ca optiuni nu am decat "stergere" sau marcare ca spam. Poate ca o eventuala corectura s-ar putea face numai in cazul in care mesajele trec prin "faza" de moderare, dar cum am ales optiunea sa fie publicate direct... Sau... nu stiu cum sa procedez! Uf! Tu ma poti ajuta si eu, pe tine,... nu :(
      O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  3. Sunt racita, acum vara :) Dar se zice ca ala e om, care raceste vara ;) :))
    Am citit articolul mai devreme fara sa mai am puterea sa comentez. Tare mult mi-a placut imaginea vizuala creata despre dansatoarele indiene. "Le-ai crede izbucnite din pamant, asa cum stau infipte pe picioarele greu argintate. Par idoli cu umblet de vis sau o ghirlanda de Apsaras"...e imaginea perfecta. atat daca spunea Eliade si era suficient.
    Imi place, e foarte potrivita paralela intre dansul rajput si dansul Sanzienelor...unul plin de simboluri, caci nicio miscare in acel dans nu e la intamplare, fara o bogata incarcatura de semnificatii, totul desfasurandu-se dupa un fel de cod, precum nici dansul Sanzienelor nu e doar un simplu dans ci un dans al naturii, al vietii insasi!
    Cat ma bucur ca te-ai alaturat Povestii parfumate!
    P.S.- Corect, Diana :) Nu putem face nimic in privinta corectarii unui comentariu aici, peblogspot. Si la mine am incercat...stiu ca nu merge...Decat o eventuala repostare a comentariului de catre autorul sau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa se zice: oamenii sanatosi racesc vara! Iti doresc sa te refaci repede!

      Si eu ma bucur ca m-am alaturat Povestii parfumate! Mi-ar placea sa fac cinste clubului! Am citit ce ati scris voi si... e minunat!

      Ștergere
  4. Îmi place mult Eliade. La el m-am gândit şi eu. Felicitări pentru articol! Şi bine ai venit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dansul e mijlocul prin care aceste personaje mistice Sanzienele, Dragaicele si Ielele îi vrăjesc pe oameni si le ridica intrebari. Eliade a surprins cel mai bine atmosfera si paralela dintre dansatoarele indiene si sanziene e foarte potrivita.
    Bine ai venit in club! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Diana, ai profil de FB? M-ar interesa pentru a lua contact. Uneori mai comunic cate ceva legat de Happy Weekend. Sau macar o metoda de a te contacta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am trimis o "cerere" pe FB :) Nu prea "activez" pe acolo dar "verific" ce se mai intampla si apas "like" pentru ca sunt multe chestiuni dragute :)
      Multumesc.
      Numai bine!

      Ștergere
  7. Bine ai venit in club!
    Povestea ta parfumata e mai deosebita.Nu cred ca am citit pana acum o descriere a dansului, iar din scrierile lui Mircea Eliade nu am citit demult.
    Sa ao o seara racoroasa si parfumata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi cer scuze ca am raspuns cam tarziu dar PC-ul meu s-a dablagit! Si stiu sigur ca nu le-a vazut pe Sanziene dansand! :)

    Va multumesc pentru primirea calduroasa si va doresc viata fericita!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.