2013-01-30

Ion Luca Caragiale - cateva date biografice

(n. 30 Ianuarie (1 februarie?!) 1852, Haimanale - d. 9 Iunie 1912, Berlin)

Ion Luca Caragiale s-a nascut in satul Haimanale, astazi numit I.L. Caragiale. Primele clase le face la Scoala Domneasca din Ploiesti, unde-l are ca invatator pe Bazil Dragosescu, de care se apropie si caruia ii va pastra amintiri din cele mai bune. Urmeaza cursurile gimnaziului "Sf. Petru si Pavel" din acelaşi oras. In perioada 1868-1870 urmeaza cursul de mimica si declamatie, tinut la Conservatorul din Bucuresti de Costachi Caragiali, unchiul sau, actor si autor dramatic. Devine copist la Tribunalul Prahova, apoi sufleur si copist la Teatrul National din Bucuresti - cand il intalneste pe Mihai Eminescu. Cu doi ani mai mare decat Caragiale, Mihai se investeste in ochii acestuia ca un tanar de exceptie. Eminescu ii aparuse frumos ca o scluptura antica sau ca un sfant harazit muceniciei. Cu un temperament pasionant, cu alternante de euforie si tristete ce-i caracteriza varsta adulta, ramane impresionat de personalitatea lui. E prea frumos să fie adevărat! avea sa exclame Caragiale mai tarziu, aducandu-si aminte de intalnire.

Debuteaza in Ghimpele (1873-1875) cu diverse cronici semnate Car sau Palicar. Intre anii 1876-1878 este pe rand corector, redactor sau numai colaborator la diverse publicatii. Colaboreaza la ziarul Timpul, unde-i are colegi pe Eminescu si Slavici. La 21 mai 1878, participa pentru prima data la o intrunire a Junimii, iar la 12 Noiembrie citeste O noapte furtunoasa, prima sa lucrare dramatica. La 18 Ianuarie 1879 e premiera piesei O noapte furtunoasa, pe scena Teatrului National din Bucuresti. La a doua reprezentatie, directorul de atunci al teatrului intervine abuziv in textul lui Caragiale, fapt ce-l determina pe autor sa-si retraga piesa.
Intre anii 1881-1883 este numit revizor scolar pentru judetele Neamt si Suceava, de unde se va transfera in circumscriptia Arges-Valcea. De-a lungul vremii va fi functionar la Regia Monopolurilor, profesor suplinitor, director general al teatrelor (in timpul guvernarii junimiste, pana la 5 mai 1889), succedand lui C. I. Stancescu), editor, impreună cu Anton Bacalbasa (Moftul roman), patron de berarii si restaurante, printre care si cel din gara Buzau (1894-1895). Cat a locuit la Buzau a legat numeroase prietenii cu intelectualii urbei, deosebita fiind cea cu Basil Iorgulescu.
In toamna anului 1877, Eminescu vine la ziarul Timpul in Bucuresti adus de Maiorescu. Avand nevoie de redactori, Eminescu se grabeste sa-l cheme in redactie pe Caragiale, spunand ca un altul mai bun ca el nu exista in tot Bucurestiul. Veronica Micle se mutase, din 1887, la Bucuresti si frecventa cu placere Teatrul National. Era o admiratoare a talentului Aristizzei Romanescu, careia ii dedica poezii si chiar cronici teatrale laudative. Astfel, alaturi de Eminescu, ii cunoaste pe Caragiale, pe Vlahuta si pe altii.

In anul 1904, I. L. Caragiale, insotit de familie, paraseste tara si se stabileste la Berlin, unde ramane pana la sfarsitul vietii (9 iunie 1912). In acelasi an, Emil Garleanu, in calitate de presedinte al Societatii Scriitorilor Romani ii propusese sarbatorirea, cu prilejul implinirii a 60 de ani, dar Caragiale a refuzat.

Ab irato
Nu-mi măsur bine versul? Ce? Cum? Auzi acolo!
Dar ritmu-mi curge-n vine! și rima? je m'en moque
Nici pot gândi aminteri! Mi-e tată bun Apolo!
Vrei strălucită probă? Iat-un sonet ad-hoc.

Nu sunt corist! Sunt maistru-n recitativ și solo !
Băcane, râzi ca prostul și nu m-asculți de loc...
Ei da! nu-mi plac nici mie măslinile de Volo!
Ironic sunt - am ace pentr-ori-și-ce cojoc.

Băcan stupid! Te fulger!... Inspiră-mă, Erato,
Dă-mi aspră vină pentru sonetu-mi ab-irato -
Să-l sfarăm cu prestigiul divinei poezii:

Tu? imbecil nemernic! Tu să mă iei la vale?
La scârnava-ți tarabă zic un aeternum vale...
Eu? Eu am rima justă - tu? False terezii!
(Sonet parnasian, apare in Moftul Român, 28 Octombrie 1901)

Altele:

11 comentarii:

  1. Sper ca nu ai avut "o noapte furtunoasa" si nici nu ai "pierdut scrisoare"! Nu de alta dar vine acum sambata cu "d-ale carnavalului" si "o soacra" care este înrudita cu "hatmanul Baltag" a zis ca tine o paranghelie pe "1 Aprilie"

    PS. pe acea data m-am casatorit eu... acum aproape 35 de ani! Mertam o paranghelie nu? :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Plec" spre tine! E ora 15:03 la mine - sunt curioasa in cat timp reusesc sa scriu la tine cateva randuri!
      Mi-am urat "Bafta!" :)

      Ștergere
  2. Hahaha! Excelent!
    Se zice ca, dupa calendarul iulian ziua Anului Nou se sarbatorea la 1 Aprilie! Multi ani inainte!!!

    N-am avut o noapte furtunoasa, ci o zi furtunoasa! Cea de azi! Scrisori n-am pierdut, dar am ratat un e-mail! Glumesc! Am pierdut doar timp, pentru ca nu reusesc sa accesez blogurile pe care vreau sa le vizitez!!! O chestie de conexiune generala! Si azi e MFC!!! Acum, cand sunt aici in timp util fac tot altele, pentru ca ce vreau nu-mi iese!!!

    Zi linistita sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    nenea iancu sa traiasta,
    toate i s-au implinit
    nenea iancu-i tara noastra,
    nenea iancu n-a murit! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caragiale mereu actual! :)

      Avem un stil inconfundabil! Si nu vrem sa ne dezmintim! Ne mandrim cu scriitorii nostri si ca personajele lor vrem sa fim - la modul general discutand! :)

      Ștergere
  4. Vad ca la mine ai reusit sa ajungi. Ce zici ca s-a intamplat? Cu accesarea...

    I.L. Caragiale e unicat. Si intr-o tara ca a noastra va fi mereu actual :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ajuns si la altii, dar greu-greu... si ezitam sa inscriu o postare la MFC de teama ca iar o sa se blocheze (asa cum s-a blocat dupa vizita la tine - si la altii) Dadeam "refresh" cam dupa doua comentarii :( Da, l-a cautat un baiat de virusi si alte bazaconii, dar nu-s! E "boala" a conexiunii: multi suntem pe acelasi fir! Ca in Caragiale! :)) Asa a fost ziua mea de ieri!

      Ștergere
  5. DIACRITICELE VIEȚI MELE CA E AȘA GREU SA PUI UN Ș SAU Ă???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate intampla (si) atunci cand nu esti dotat cu "tastatura" in limba româna.
      De-ar fi diacriticele singura problema a românilor. :)
      Multumesc de vizita.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.