2013-10-11

Intre ce oameni trăiesc?

Întrebarea - mai mult decât sigur - și-au pus-o mulți, la un moment dat, și sunt curioasă dacă au găsit un răspuns valabil.
Pur și simplu nu îi mai înțeleg pe oameni! Poate nu i-am înțeles niciodată… însă acum pare că prea mulți au luat-o razna! Cum altfel mi-aș putea explica cruzimea de care dau unii dovadă? Și cum să-mi explic impasibilitatea celor mai mulți?
Zilele trecute (mai corect exprimat: și zilele trecute) un nenorocit a mutilat un câine, rupându-i maxilarul! Cum poate cineva să facă așa ceva?! Cum poate un om să facă așa ceva? Și de ce să o facă? Ce mulțumire îi aduce suferința unui animal fără apărare care-și trăiește viața pe străzi? Sigur, sunt mulți care spun că e tot vina oamenilor, pentru că au abandonat puii de câine, pentru că au facut (sau n-au făcut) una sau alta. Bun! Aceia sunt vinovați, nimic de zis. Dar rămâne întrebarea: de ce să mutilezi un animal? Ce dovedești?! Doar că ești o ființa care cu greu ar putea fi numită om. Le fel de greu îmi e să-i numesc oameni pe cei care se bucură când aud despre astfel de fapte și chiar le încurajează! “Omul” are un alt înțeles - cel puțin în mintea mea. Omul e cel mai puternic animal și nu e nevoit să ucidă pentru a supraviețui sau pentru a rezolva anumite probleme. Sigur, omul e și carnivor: crește animale pe care le mănâncă, vânează animale din care mai apoi mănâncă, dar omul merge la vânătoare și doar din plăcerea de a ucide și numește sport această activitate și nu-i pasă că vânează și animale pe cale de dispariție. Mare lucru că unele specii dispar (gândesc unii, și alții le dau dreptate) - dar această dispariție poate duce la dezechilibre serioase în Natură. Dar individul trăiește doar pentru un timp, nu-i pasă ce urmează (pentru specie) când el, ca individ, nu va mai fi. Impulsurile de moment trebuie satisfăcute și atât.

Să zicem că înțeleg de ce unii mutilează un animal fără apărare, un câine maidanez. Să zicem că înțeleg de ce se dorește exterminarea porumbeilor. Dar cum poate un primar să dea dispoziție ca vreo sută de oameni - între care aproape jumătate sunt copii - să fie izgoniți din adăposturile și casele lor amărâte, în prag de iarnă?! Cum poate să nu se gândească la copiii acelor oameni?! Săracii simt frigul mai acut decât mulți alții! Și flămânzi, și în frig e greu de supraviețuit. Primarul nu ține cont de nimic, el dă dispoziții și ceilalți execută ordinul inuman și distrug adăposturile acestor oameni, pe motiv că sunt ilegal ridicate. Corect! Construcțiile ilegale trebuie demolate. Dar ce-a făcut primarul toată vara? Barăcile care au fost dărâmate la Eforie Sud au fost puse l-a pământ de buldozere în prag de iarnă - l-a apucat gospodăreala pe primar: Noi facem ce trebuie să facem: asanăm zona, curățăm, ducem gunoaiele de acolo. Știți cum e: când se închide la măcelărie, câinele mai stă câteva zile, dar până la urmă dacă măcelăria este închisă trebuie să plece în altă parte - a declarat primarul. Cum poate compara oamenii cu gunoaiele și cu patrupedele? Individul acesta o fi având soție, copii, prieteni? Ce-or zice toți aceștia după o astfel de declarație?
Reprezentanții Partidei Rromilor obținuseră în instanță suspendarea demolării dar primarul, buldozeriștii și mascații n-au ținut cont de hotărârea judecătorească. Tare-s curioasă cine va fi cercetat pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești! De fapt, sunt curioasă dacă va fi cercetat cineva…
Cartierul respectiv - 22 de case și barăci - era acolo de vreo 50 de ani. Mulți dintre cei evacuați s-au născut și au trăit acolo; unii aveau și acte de identitate (făcute la două adrese de acolo) - valabile pentru votare dar neesențiale pentru dovedirea domiciliului.
Un om sănătos la cap poate înțelege asemenea atitudini?

9 comentarii:

  1. Asa e cand unii vor sa faca intr-o zi ce nu s-a facut in 23 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si asa... Ar fi putut alege o zi de vara, plus ca, in astfel de cazuri, exista obligativitatea legala de a asigura adapost decent... Dar pe acesti oameni i-au alungat pur si simplu si pe unii i-au cazat in cladiri dezafectate, fara apa, fara curent... In baracile lor aveau macar electricitate (unii aveau contracte cu furnizorul) si acces la apa... Acum stau claie peste gramada si copiii trebuie sa-si faca si lectiile, pentru scoala...

      Ștergere
  2. Citesc si casc ochii, nevenindu-mi sa cred!
    Asa ceva este absolut de neinteles sa se petreaca in Europa secolului 21!
    PS: astazi ne-am propus, pentru ca vinerea e zi scurta, sa mergem dupa serviciu la Azilul animalelor in Augsburg. Deocamdata doar in vizita... la anul preconizam sa putem sa ne asumam responsabilitatea de a adopta un catel.
    Te pup. O zi minunata iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea multe nebunii se intampla in ultimul timp - si nu sunt intre cei care sunt (sau au fost) deconectati de la realitatea care nu-i intereseaza personal. Am intalnit oameni care au avut de suferit de pe urma rautatilor altora si am ajutat animale distruse de rautatea omului... Mi-e si frica sa scriu despre toate cele pe care le-am vazut (si trait)! Am senzatia ca le "readuc la viata". :(
      Nu stiu daca ati mai fost la dapost, dar eu, de cate ori ajungeam pe acolo ma intristam... Priveam in ochii cateilor si-mi venea sa-i iau pe toti acasa! Dar ma multumeam - ca voluntar - doar sa ii hranesc, sa fac curat in padocuri si sa ii plimb (ceea ce fac toti voluntarii, in general).
      Un catelus e fain sa ai! Cu dragoste si rabdare se educa destul de usor - si cainii sunt inteligenti. Faptul ca aveti curte e excelent! Dar sa aveti grija sa nu luati vreun catel din rasa terrier, de exemplu (sau metisi) pentru ca au obiceiul sa sape, si va strica straturile de flori. Sa intrebati ingrijitorii si despre acest aspect. :)
      Pupici! Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. intre aceeasi oameni care vileaza, fura, ucid-welcome to the wolrd!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uf... E drept ca sunt multi nenorociti pe lume dar: violatorii si ucigasii nu-si pot controla "impulsiunile primare"... Hotilor le place castigul fara munca... Dar sa mutileze un animal care crede ca primeste mancare sau sa alunge in frig 50 de copii e rautate pura, nu are de-a face cu "impulsiunile primare" - cel putin asa cred...

      Ștergere
  4. Trista realitatea pe care o traim. Iar ceea ce ai semnalat aici se multimplica exponential la nivelul intregii tari! O lume nebuna, nebuna... intr- tara bolnava sufleteste. Saracia si problemele grave care domnesc in tara, au dus la dezumanizarea multora, la o inraire fara precedent, la enormitati de neacceptat pentru o tara care se doreste a fi europeana si civilizata. Din pacate, suntem cu toti VINOVATI pentru ca alegem si toleram astfel de "conducatori" care nu au ce cauta in fruntea unei tari sau comunitati. Iar la nivelul oamenilor de rand, tot la fel, toleram si nu luam atitudine impotriva celor ce se comporta mai mult decat inuman si anormal.
    Pacat ca s-a ajuns aici. Iar decaderea in anormalitate, pare sa nu se opreasca aici....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rautatea e greu de inteles! Cred, totusi, ca nu (doar) saracia e cauza... Sunt multi oameni saraci, dar nu sunt atat de rai!
      "Conducatorii" pe care ii avem ii putem inlocui, oare, vreodata?! Parca toti ce-i care-si depun candidaturile sunt claditi pe acelasi calapod - si nu ma refer la culoarea politica ci la calitatea lor ca oameni...
      Incercam sa nu toleram pe cei care se manifesta inuman, dar sunt prea multi cei care o fac, in ideea ca trebuie sa dispara cainii de pe strada, pisicile de prin cartiere, porumbeii de pe acoperisuri si sarmanii din baraci. Ca distrug necuvantatoarele sa zicem... dar sa distruga oameni care oricum traiesc de pe o zi pe alta e greu de inteles! Ca si cum, daca nu mai sunt acolo oamenii acestia nu vor mai fi!
      Oamenii se tem sa depuna plangeri impotriva celor violenti... Politaii se urnesc greu, atunci cand o fac (cereri pentru violenta impotriva animalelor, pentru furturi de telefoane mobile, pentru escrocherii gen "vrajitoare" abia primesc - ca si cum n-ar fi obligati sa le primeasca!); procurorii sunt putini si sunt ingropati in dosare... Cine face o plangere o sa tot fie chemat sa dea declarati... pentru ca cercetarea sa se termine prin neinceperea urmarii sau... na-ti-o franta ca ti-am dres-o!
      Poate mai apuc ziua in care romanii iau atitudine impotirva netrebniciilor...

      Ștergere
  5. Am auzit tangential despre povestea asta dn Eforie, nu stiam amanunte fiindca am prins stirea pe la final si asta de doua ori. Dar ceva vag intelesesem. Bietii oameni! Acum cand bate iarna la usa sa fie dati afara din casutele lor amarate e cu adevarat o cruzime. Trebuia rezolvata treaba asta macar pe la inceputul verii...desi tot fara casa se chema ca ramaneau si atunci. Nu stiu ce trebuie facut dar unii oficiali au impresia ca se rezolva ceva cu actiuni din astea heirupiste. Nu fac decat nedreptati si aduc suferinta... Pacat.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.