2016-09-08

Puterea sugestiei

Chen Tzu era un ţăran sarac si pentru ca a avut nevoie de bani a luat cu imprumut de la bogatul Wu, care era un om tare rău la suflet. La scadenţă, Chen Tzu a putut returna numai o parte din datorie pentru ca ploile stricasera recolta de orez. Nemultumit, Wu a trimis slugile sa aduca pe sotia si pe fiica lui Chen, ca slugi la bucatarie, si sa-i dărâme casa.
Incercand sa-l induplece pe bogatas sa-l pasuiasca a ajuns sa ii spuna ca ar face orice pentru ca sotia si fiica lui sa nu ajunga slugi.
- Orice? intreaba Wu, viclean.
- Orice! staruie ţăranul.
- O sa stai o noapte gol, pe varful muntelui Kun Li, fara sa ai foc langa tine si nimic sa te acoperi. Daca reusesti, te pasuiesc până la recolta viitoare. Daca nu… Ce-ti mai pasă? Vei fi mort.
Chen Tzu era sigur ca va muri si era foarte suparat. In drumul lui spre munte a intalnit un om sfânt care, dupa ce a aflat motivul supararii sale, i-a spus ca va face un foc la poalele muntelui si el sa priveasca acel foc toata noaptea. Chen Tzu asa a facut si a doua zi s-a dus sa fie pasuit. Wu a fost de acord, dar una dintre slugi i-a spus despre focul de la poalele muntelui. Auzind asta, Wu a pus slugile sa-l biciuiasca pe Chen pentru ca a trişat.
Seara, la Wu a venit Tong Zeng, care traia intre doua lumi si care era foarte respectat de toata suflarea. Wu a pus sa se faca o masă mare unde servitoarele au adus o multime de bucate minunate, aburinde. Tong a adulmecat mirosurile si s-a ridicat, spunand ca s-a săturat. Wu, simtindu-se umilit ca un oaspete de seama i-a refuzat bucatele, a intrebat:
- Cum ai putut sa te saturi numai adulmecand mirosurile?
- La fel cum s-a incalzit Chen la foc asa m-am săturat si eu cu mirosurile.
A doua zi, Wu l-a iertat pe Chen de toata datoria.
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
(nu mai stiu de pe unde am copiat-o; am gasit textul intr-un caiet, cautand altceva)
Foto “domeniu public”

8 comentarii:

  1. Dar stiu ca le gasesti...
    Puterea sugestiei e uriasa, dar noi inca nu realizam cu adevarat acest lucru. Cred ca este unul din putinele asupra caruia ar merita sa ne aplecam, sa-l intelegem si sa-l practicam. In fiecare zi cate putin...

    Seara frumoasa si plina de sugestii pozitive!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele nici nu le caut. :)

      Si eu cred ca mare e puterea sugestiei... Am citit candva o carte scrisa de un supravietuitor la Auschwitz (nu mai stiu titlul, nu mai stiu autorul pentru ca e mult de atunci si cartea nu era a mea - am pe undeva o fişă, dar nu stiu pe unde). A scris ca el, indiferent ce avea de mancare (inclusiv talpa de pantofi), isi imagina ca se hraneste cu friptura, paine calda, prajituri etc., imaginand gustul si mirosul... si astfel a reusit sa nu se emacieze.
      Cred ca au succes cei care lasa creierul "liber" sa primeasca si sa "proceseze" o "comanda" sau alta, fara a-l "conditiona" de ceea ce a invata "posesorul" si stie ca e intr-un fel sau altul... Creierul pare sa "stie" mai multe decat stie posesorul sau pentru ca la creier ajung mai multe informatii decat stie omul ca a "inregistrat". :)

      Multumesc, Suzana draga! Ziua buna sa iti fie! <3

      Ștergere
  2. Foarte frumoasă această istorioară! Mulțumim că ai împărtășit-o cu noi. Chiar dă de gândit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. “Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie” (proverb). Altfel spus: fiecare cu ce-i place. :)

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. E adevarat cum zicea “anticul”, dar la fel de adevarat e ca multi nu vad urâţenia din… unii oameni care, fizic, sunt frumosi. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.