2016-09-15

Un coşar şi-un miel

A postat Zamfir Pop (pe FB) o poză cu-n coşar… şi mi-am adus aminte de un mini-dialog într-o staţie de autobuz.

Apare un nene mititel, cu o “roată de sârmă cu pămătuf” pe umăr. Se înghesuiau câţiva să-l atingă şi îi dădeau câte un un leu, sau doi lei… Zâmbeam de fâstâceala celor care atingeau coşarul – cred că se jenau, cumva, că îşi manifestă superstiţia. Mititelul vine la mine şi zice:
- Dă-mi un leu şi-ţi dau noroc.
Mă pufneşte râsul.
- Norocul se cumpără? îl întreb.
- Ai văzut mata sărac norocos? Hai, dă-mi un leu.
- Mulţumesc, nu.
Şi m-a lăsat în pace.
Poate nici nu era coşar, dar “făcea un ban” din superstiţiile oamenilor – o interesantă metodă de cerşit.
Cu altă ocazie, înainte de Anul Nou, mergeam spre nu-contează-unde cu un grup de amici. În drum, apare un tinerel c-un miel în braţe. O fată din grup se duce şi mângâie mielul… cică aşa va avea noroc tot anul care vine. Îi dă şi ceva bani, pentru noroc; cum altfel?! Un tip face şi el acelaşi gest, şi dă bani…

A plecat repede puştanul, dar nu înainte de a-mi zice şi mie, invadându-mi spaţiul personal: Hai, atinge-mi mielul, gratis… Atâta ne-a fost la toţi, să ne cocoşăm de râs toată seara aceea şi ceva timp după, şicanându-ne-ntre noi că unii nu vor să aibă de-a face cu mielul nici degeaba… iar alţii sunt aşa de disperaţi încât plătesc.

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Un mod de viaţă. :))

      Am cauta pe site (formatiabucuresti.ro) si pe blog, un "buton" pentru "partajare" pe G+ sau FB... Am postat link pe G+. Succes! :)

      Ștergere
  2. Simpatice amintiri! :) Metodele de a cersi sunt extrem de inventive, dar ideile privind simbolurile norocoase sunt foarte adanci. Pana la urma, ideea este sa crezi intr-o idee foarte puternic. Doar in asta consta asa numita lege a atractie. Cine crede bine, cine nu, iarasi bine. Ca oricum norocul pana la urma e dupa cum si-l face omul. Dar, intotdeauna mai exista un dar... :D Si la urma urmei, putem si experimenta fetisurile potrivite, de ce nu?

    Seara faina, draga Diana! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat ca sunt adanci simbolurile doar ca... :)
      La fel de adevarat este ca, in unele cazuri, poate functiona autosugestia - si asta-i bine! :)
      Faze ca cea cu mielul sau coşarul sunt superstitii care nu prea pot face rău, dar multi dintre acesti oameni au o multime de superstitii - am cunscut cativa. O fata, de exemplu, pe care am cunoscut-o cu ani in urma (acum nu stiu ce mai face) dorea sa se marite neaparat - avea 23 de ani si zicea ca-i deja "fata batrana". A facut o multime de "ritualuri" si, in final, a intalnit un tip (foarte misto ca fizic) care a vrut-o de nevasta. Ea a zis da, in ciuda faptului ca parintii si alti cativa oameni i-au spus sa n-o faca... La nunta, din nou, a avut o mie de superstitii care "sa-i poarte noroc". Era fericita ca "in sfarsit" se marita si spunea tuturor ce noroc are cu tipul. Si-a avut asa un noroc incat... el o batea de-i suna apa in cap. Mai stiu despre ea doar ca divortat... :( In astfel de cazuri credinta in simboluri e chiar daunatoare. Si mai am o multime de exemple de gen...
      Da, putem experimenta. :) Doar sa pastram raţiunea trează. :)

      Multumesc, Suzana draga.
      Iti doresc sa ai un weekend minunat! <3

      Ștergere
  3. Crede-ma ca e prima data in viata mea cand aud de “roata de sârmă cu pămătuf” si de superstitia cu mielul. :)))
    Imi place totusi sa citesc despre superstitii, mi se pare interesant.
    Eu le cam imbratisez, 13-le fiind numarul meu preferat iar pisicile negre cele mai frumoase, dupa care fug eu, nu invers.
    Iar de oi fi mireasa in Romania, as fi cea care se intoarce de zeci de ori dupa ceva, ca-s uituca :)) Mi-aduc aminte cat insista toaaata lumea la nunta sora-mii sa nu cumva sa se intoarca din drum. Of.
    Pupici, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As zice ca sunt "colectionara" de superstitii - a cunoaste superstitiile unor oameni e si un mod de a-i cunoaste si chiar de a le intelege anumite comportamente. :)
      Si eu sunt uituca! Si ma tot intorc din drum.
      Eee! Ca-ti place un numar nu e tocmai superstitie. Si mie imi place 13, dar asta nu inseamna ca iau hotarari importante doar in data de 13, de exemplu. :) Imi place, cred, ideea de nr 13, un numar considerat de unii "o spaima". Si e atat de... inofensiv! :)) Si pisicile negre imi plac - da-mi plac toate pisicile. :)
      Pupici, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.