2016-09-27

Politician cu metafore

Un politician va face tot ce-i necesar pentru a-şi păstra funcţia – va deveni chiar patriot (William Randolph).
Cu toate că mulţi politicienii români nici măcar nu mimează patriotismul ei îşi păstrează, totuşi, funcţiile – ba mai sunt şi realeşi.

Daniel Barbu e unul dintre foştii miniştri ai culturii; cultură de perle, probabil.
Vineri, 23 septembrie, acest membru ALDE (e un partid, nu alde ăla din deal, cu sensul de “specimen de felul… de tagma, oameni ca…”, aşa cum scrie in DEX), e lăsat să vorbească aleşilor locali din partidul mai sus menţionat. Probabil îşi imagina că… îi încurajează?! Ce găseşte de cuviinţă să le spună:
V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (...) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan.
Evident că reacţiile nu au întârziat să apară. Şi tipul e tras de mânecă să-şi ceară scuze.

Sâmbătă e contactat de cineva de la Mediafax şi întrebat dacă nu consideră necesar să-şi ceară scuze. Răspunsul lui e clar:
Am spus că e la fel de riscantă. De ce să-mi pară rău? Nu înţeleg. E o meserie grea şi riscantă peste tot în lume. Papa Francisc a spus ieri (vineri - n.r.mediafax) că ştirile pe surse sunt o formă de terorism. Deci gândiţi-vă că politicienii, în general, sunt judecaţi după ştiri pe surse. Deci este o meserie riscantă.
Aş zice că declaraţiile lui nu au ajuns la cunoştinţa publicului “pe surse” şi ar trebui să conducă la pierderea reputaţiei. Politicienii din statele unde cetăţenii au dreptul să poarte arme n-ar fi atât de josnici şi să facă o astfel de metaforă. Acolo ar fi izolaţi social şi mult timp n-ar mai avea tupeu să-şi scoată capul în public cei care ar face declaraţii ca cele care sunt la ordinea zilei pe scena politicii româneşti (un fel de a spune, că numai politică nu-i ce se întâmplă aici).

Un veteran i-a dat replica:
Am participant la 3 misiuni în Afganistan domnule Daniel Barbu. Ştiţi ce se afla în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt şpăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurna egala cu 40% din diurna unui politician. Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviţi de bocancul plin de praf al unui soldat. (preferabil să-i aveţi pe nas), a scris pe FB un fost ofiţer MApN. (sursa mediafax)
 În final, se scuză, după ce află de rănirea soldaţilor din Afganistan, duminică:
Evident că era o metaforă, puteam să spun un teatru de război. Am spus Afganistan, un soldat, n-am spus un soldat român, sunt şi talibani acolo, sunt soldaţi în multe uniforme... Era o simplă comparaţie pentru a arăta că există riscul de a-ţi pierde reputaţia. Eu insumi am fost agresat violent de o hoardă de aşa-zişi manifestanţi. Eu personal mi-am riscat viaţa, în Bucureşti, în anul 2013 fără ca cineva să sancţioneze agresiunea la care am fost supus. Asta este calitatea vieţii publice româneşti. Regret dacă am lezat sensibilitatea cuiva, n-am vrut să ofensez pe nimeni. Dimpotrivă, am vrut să îmbărbătez nişte aleşi locali 
şi insistă in ideea lui:
Evident că politicienii nu-şi riscă viața. N-am vrut să lezez sensibilitatea cuiva, am vrut să atrag atenţia asupra unei probleme şi, ca să spun aşa, s-a vădit că am avut dreptate. Valul de violenţă verbală şi de atitudine, de ameninţări fizice care mi-au fost adresate confirmă faptul că e riscant să fii politician.
Şi mai declară că reacţiile soldaţilor i se par inacceptabile pentru o societate civilizată, raportate la o simplă metaforă.

Individul acesta pune semnul egal între a-ţi pierde reputaţia şi a-ţi pierde viaţa! Degeaba o dă apoi la-ntors. Partea rea e că-i ţine figura – şi lui şi celorlalţi ca el.

Cine votează cu aceştia, cu partidele din care ei fac parte? Să nu-şi imagineze cineva că există vreun partid mare (ca număr de membri) in RO care să nu aiba astfel de “tipologii”… Sunt atât de mulţi cei care vorbesc in… “hiperbole" încât mă întreb: eu cu cine să votez? Poate aflu răspunsul, prin eliminare… La ora actuală am in minte numai partide formate din câţiva oameni (care ar putea fi exact ca cei cunoscuţi dar care n-au avut ocazia să arate cine sunt, deci nu mă pot pronunţa)… dar aceste partide n-au şanse de a ajunge partide parlamentare pentru că legea electorală favorizează in continuare nu independenţii şi partidele mici, ci partidele mamut in care se adună cetăţeni care n-au convingeri politice – de-ar avea unele convingeri politice solide n-ar migra dintr-un partid in altul ca pescarii după bancurile de peşti.

12 comentarii:

  1. Oare cum s-ar fi descurcat Caragiale in aceste timpuri?
    Eu cred ca ar fi fost depasit de realitati. Si mai cred ca simtul masurii s-a cam dus pe apa sambetei. Si vorba ta: unii oameni "nici măcar nu mimează patriotismul". Adica nici macar nu e pe agenda zilnica. Trist si adevarat.

    O zi senina si linistita, draga Diana! Si cine stie, poate apare vreo minune de pe undeva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca s-ar fi lasat pagubas. :) Pentru ca n-ar fi stiut de unde sa inceapa. Saaaaau... ar fi facut bataturi la degete scriind. :)
      "Politicienii" romani cred ca nici nu sunt interesati de realitatea multimii, ci doar de a lor. Ei uita ca rolul guvernantilor este de a proteja cetatenii, nu de a le conduce vietile (nu mai stiu cine a zis-o)... Mai rau e ca uita si multimea (sau habar n-are!) Sau se complace. :(
      Minunile, in politica, apar atunci cand oamenii se unesc pentru o cauza dreapta, impotriva coruptilor... "Unire" e cuvantul cheie, potiunea magica. :)
      Multumesc, Suzana draga. Noapte buna iti doresc, si o zi minunata!

      Ștergere
  2. ei, politicienii traiesc in lumea lor care nu are legatura cu a noastra, a fraierilor care i-au ales sa-i reprezinte
    au tupeu si nesimtire si le merge pentru ca sunt multi care iau de buna si li se pare normal ca un astfel de specimen sa le " scuipe seminte in cap"
    acum cateva zile eram la coafor si fara sa vreau auzeam discutia dintre manichiurista si o clienta, discutie in care lui Gabriel Oprea i se plangea de mila,ca ce,el l-a pus pe politist sa mearga cu viteza pe ploaie? greu m-am abtinut sa le zic ca in primul rand specimenul nu a vea drept la escorta prin lege si apoi ca ar fi gandit altfel daca in gropa aia sfarsea copilul lor.
    vina ca ei sunt in Senat si in Parlament nu e a lor, e a noastra ca lasam pe astfel de "manechiuriste" sa voteze pentru noi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii nu sunt capabili sa inteleaga ca oricand ar putea fi in locul unuia caruia politicienii ii incalca drepturile sau ii baga copilul in mormant... Gandirea multora este prea ingusta pentru ca traiesc privind la viata altora, vieti false care se deruleaza pe micul ecran. Cat de incult trebuie sa fie acela care nu stie ca ordinul se executa, nu se discuta?

      Indivizii acestia ajunsi in functii politice - alesi sau numiti - cred ca traiesc pe bune cu impresia ca ei sunt "conducatorii destinelor" "piticilor"... Cum pot afirma ceva de genul: trebuie sa plateasca la contributia pentru sanatate (de exemplu) si cei care nu au venituri - pentru binele general?! Cica din cauza celor care nu platesc (si muncesc la negru) sistemul de sanatate e dezastruos... Pfuuu... si cel sarac - care chiar nu munceste la negru - de unde sa scoata bani? Si datoriile-i cresc, desi el nu merge la medic tocmai pentru ca nu are bani, dar vine "fiscul" si-l executa silit...

      Nu stiu cum ii putem scoate din Parlament pe cei care dezamagesc de cate ori deschid gura... Nici nu vor sa auda de a oferi cetatenilor o pargie politica prin care sa-i putem trimite la plimbare daca doar dorm in front sau nici macar nu sunt prezenti... ca de tinut promisiunile facute in campania electorala nu poate fi vorba... Ei stiu ca alegatorii stiu ca nu se vor tine de cuvant si stiu ca alegatorii nu vor lua masuri - nici nu pot lua masuri daca ei nu se tin de cuvant. Dar meseria lor e tare periculoasa! Adevarul e ca ar putea cadea din fotoliu in timp ce dorm in sala parlamentului... Si cine stie ce se poate intampla...

      Ștergere
  3. E dificil si cu partidele noi. Multe sunt infiintate de catre partidele mamut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil... Mai sunt si independentii... dar acestia (mai mult decat altii) gasesc greu sustinere; chiar daca o gasesc la cetateni se vor trezi in minoritate perfecta si nu vor putea schimba mare lucru... Pentru ca asa e facuta sa functioneze increngatura politica: cine se baga in troaca e mancat de porci (pentru ca troaca pare a fi "lumea politica" din RO :( Sunt excesiv de bogati, majoritatea... Ce-or mai vrea? Ah, da! Nu sunt capabili sa faca ceva de capul lor, deci trebuie sa continue ce-au inceput, sa-si pastreze baogatia.

      Ștergere
    2. daca omul de rand crede , el trebuie lasat sa creada atat cat poate
      Lumea sportului este implicata deja in politica precum si cea a literaturii si a mass media . Lumea moderna si care iti vorbeste politicos . Un fel de cioban ce a castigat la loto .

      Ștergere
  4. Dureros
    ( cine ar mai fi coborat scarile la manifestanti , daca ar fi avut puterea )
    Am ramas surprins sa cunosc pe cineva increzator , atitudine pozitiva fata de viata , care spune ca pleaca in Afganistan ; am putea spune ca lumea e mica . Mi-a spus : Muncesc pamantul , e a douaoara cand plec , plec pentru ca castig bine . Vezi emisiuni despre armata romana , insa face politica americanilor , acel soldat se va gandii si el vreodata ca va fi Politician ? , nu ! , de ce nu ?! , pentru ca asa suntem invatati de acasa , te-a hranit mama ta , insa acum nu te mai gandesti la ea .
    In plus de asta , stagiul militar a fost obligatoriu , deci impotriva , intereselor personale . Marile puteri au vazut decat razboiul ...
    S-a terminat cu iubirea pe lumea asta .
    " sunt şi talibani acolo " " copie " " sunt si soldati in multe uniforme " pamantul este un ghem , cu care pisica se joaca , si pe soare l-a strapuns bunica cu andreaua


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu s-a terminat cu iubirea. :) Soldatul pleaca pe fronturi straine pentru a castiga, sa zicem, dar menirea lui nu e de a fi soldat, ci lucrator la pamantului (iubeste sa lucreze pamantul) si stie ca nu se pricepe "la politica". Daca toti cei care nu se pricep la politica ar renunta sa se mai avante ar ramane loc pentru cei care stiu care-i treaba cu politica si nu s-ar avanta doar pentru a se imbogati, stiind ca nu raspund pentru prostiile pe care le fac si le zic in calitatea lor de politicieni...

      Ștergere
    2. Buna ideea , ca cei care nu se pricep , se pricep la politica , ( eu asa am inteles din acest selfi frumos al tau ) , Traian i-a casunat pe Dacia , daca ar fi fost un bun politician , ar fi ramas la el in Senatul Romei , si astia tot lafel , mari razboinici , comandanti , cautatori de comori . Sunt voci care spun ca nu suntem urmasii Romei , si multi valahi din sud n-au nimic in comun cu dacii , cine o-m fi oare ? , draci neastamparati ( am fost odata in paradis si ne-am intors sa radem de lumea ramasa .. politica , ar trebuii sa apara un ziar numai al lor , lafel ca un selfi ... :) Tus negru

      Ștergere
  5. Vai,draga Diana,mi-ai amintit prin postarea ta,ca,atunci cand l-am vazut si auzit vorbind pe acest(scuza-ma)excrement politic,am avut o stare de voma !Cred ca mi-a crescut tensiunea,am avut tentatia sa sun la politie,sa-l aresteze cineva, pentru profanare de morminte a celor care au cazut pe fronturi
    aiurea,nu aparandu-si tara,ci trimisi de...altii puternici !
    Ma simt neputincioasa in fata acestei haite, care ne distruge neamul...Trebuie sa ne unim si sa facem ceva,noi sclavii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam aceeasi reactie am avut si eu… Cum imi spun ca nu ma mai mira nimic la acesti indivizi, cum apare unul si ma contrazice.

      Unirea e buna, dar nu e sabia care poate taia acest nod gordian. :( Iesim in strada, de exemplu, si reusim sa determinam schimbarea unora… Vin altii care canta la aceeasi masa cu cei ramasi. O modificare a legii, care sa ne permita sa-i trimitem acasa pe cei care nici macar nu se prezinta la sedinte, ar fi un punct castigat, dar chiar de-ar fi o initiativa legislativa cetateneasca tot parlamentarii trebuie sa o aprobe si chiar de-i o lege facuta “ca la carte” ei tot ar putea gasi motive sa o respinga (sau sa o amane la nesfarsit), pentru ca nu vor o lege care sa-i oblige sa munceasca sau care le interzice dreptul de a migra de la un partid la altul. Din pacate, schimbarea modului de “a face politica” in RO trebuie sa vina de la politicieni – dar ei sunt stransi uniti pe interese personale si de grup, indiferent din ce tabara (teoretic) fac parte. Voturile noastre nu le schimba mentalitatea celor care sunt bagati la inaintare… Si legea electorala ar trebui sa fie schimbata, macar sa nu mai ajunga in parlament unul care nu are diploma de bacalaureat… Iar dincolo de parlamentari sunt o multime de alte personaje numite politic, care conduc sute de agentii de stat cu diverse atributii si de la care prea des ajung la parlamentari fel si fel de propuneri legislative dubioase. Nici ministrii nu sunt alesi, ci sunt numiti, iar ei pot face foarte mult rau, in functie de cat de mare e partidul din care fac parte…

      Schimbarea nu-i deloc simpla, dar poate incepe de jos, de la cel mai marunt functionar public care se crede stapanul cetateanului doar pentru ca e platit din bani publici. Cat timp li se va permite celor mici sa faca ce vor, cei mari vor ramane sa faca ceea ce fac acum… :( Degeaba 2-3 incearca sa nu le permita sa fie smecheri daca multimea isi spune ca nu-si permite riscul de a… face ceva. Mai toti vor sa faca altii si ei doar sa se bucure de castanele scoasedin foc… La acest nivel solidaritatea ar putea da roade. Dar, din pacate, e mult pana departe.
      Uf! Ca tare m-am suparat pe insul asta!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.