2018-11-19

Pernă decorativă. Provocări verzi

E impropriu spus pernă, pentru că este o perniţă - un pătrat cu latura de 20 cm (s-a strâns destul de mult in faţa de pernă). Mi-ar fi plăcut să fac una mai mare dar bluza la care am avut acces şi al cărei material se potriveşte pentru modelul de faţă de pernă ales era prea mică pentru o pernă mai mare.
Este proiectul numărul doi propus la Provocări verzi - noiembrie 2018: Perna. Şi pentru această provocare Rux a pregătit un video, pentru inspiraţie.
Ca umplutură am folosit o parte din melana scoasă dintr-o pernă pe care am spălat-o şi s-a făcut câlţi (fig. 1). Am scărmănat melana până a devenit pufoasă (fig. 2) - mi-a rămas pentru încă o pernă, când o fi. Dintr-o bluză albă din material sintetic (fig.3), care a fost cândva parte dintr-un costum de “bal mascat”, am croit un pătrat cu latura de 25 cm (fig. 4); am cusut materialul pe dos (lăsând necusută o porţiune de circa 5 cm, pe unde am introdus melana), l-am intors, l-am umplut cu melană şi am cusut cu mâna porţiunea rămasă necusută (fig. 5).
Faţa de pernă am făcut-o dintr-o bluză din vâscoză (fig.1) - bej cu maro şi ceva scris imprimat - care zăcea prin dulap. I-am tăiat cusăturile (fig. 2) şi am decupat un pătrat cu latura de 30 cm (fig. 3); am insăilat cele două bucăţi pentru că am franjurat materialul (fig. 4) pe toate laturile şi voiam să fie cât mai egale franjurile - sunt de circa 5 cm. Apoi a început distracţia: am aşezat perna între cele două bucăţi franjurate şi am început să fac noduri (fig. 5) - cu cât sunt mai subţiri franjurile cu atât mai mult înnod! Nefiind legate foarte strâns nodurile pot fi desfăcute pe o latură şi pot spăla faţa de pernă de câte ori e necesar.
Şi gata perniţa!
In ultima foto e perniţa cea nouă lângă două dintre suratele ei mai vechi.
Ideea modelului de faţa de pernă cu franjuri înnodate nu-mi aparţine - am vazut pe net un tutorial, cu aproape un an in urmă, şi de atunci…

10 comentarii:

  1. Cat curaj ai! :) nu ma pricep deloc la chestii ce tin de croit ;p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am gasit... priceperea in perioada in care prin magazine se gaseau numai banalitati, de imbracat, pentru decor. :)
      Multumesc.

      Ștergere
  2. Hello dear Diana!
    Wow! Your pillows are gorgeous creations!
    You made them so beautifully! Like the pattern and the colors!
    You are so talented!! Well done!!!! Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for the compliment! I loooove the pillows and I love the colors (maybe too much I love the colors) :)
      Thank you. I wish you a lovely evening! Hugs!

      Ștergere
  3. Dacă aş putea să am puterea Samantei, să strâmb din nas şi să apară, pe toate le-aş face. Dar nu am răbdare şi nici taleeent :(
    Sunt tare frumoase, îmi plac mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea si mie sa am puterea Samantei! :) Rabdarea am dobandit-o in vremea cand nu prea aveam ce alege prin magazine, iar talentul... inca il caut, crede-ma pe cuvant, te rog. :) "Regula" e sa urmez instructiunile - uneori nu-mi reuseste, dar ma aleg cu ceva perfect original (mai ales cand e vorba de haine).
      Multumesc, Potecuta!
      Iti doresc sa ai o seara minunata!

      Ștergere
  4. Ne facem club. Cu Samantha. Nu va zic ca exersam datul din nas doar doar dupa ce am descoperit-o. Pana la urma m-am lasat ca nu obtineam rezultate :))).
    Imi place tare mult ideea ta cu pernuta!! Si eu am pensionat o gramada de perne. Noi le spalam inainte sa le folosim. Am avut vreo 2 noi noute pe care le-am redirectionat din prima la amigurumi.. ca aveau tendinte de a se strange si nu avea rost... Nu iti zic ce mi-a facut Ra (ba iti zic, na ca o parasc... hahah). Am avut amandoua cate o perna enorma. Eu pe a mea o tineam mai mult asa de decor. Si apoi am hotarat sa o fac jucarele si papusele. Si vine si Ralu intr-o zi la mine si imi da fata de la perna ei (bine ca macar pe aia a pastrat-o). Aruncase continutul la gunoi... soc si groaza... :)))))). Si acum ma mai gandesc cateodata cate chestii as fi putut face din ea :))).
    Eu am vazut traistuta facuta cu tehnica asta. Foarte faina <3!!

    Pupici cu drag si bafta :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Facem-facem club! O sa dam din nas pana cand ni se usuca si tot n-o sa obtinem rezultate. :)
      Oooo! Sa arunce "bunatate" de continut! :) Eu spal hainele noi inainte de a le imbraca - desigur, numai piesele vestimentare care sunt direct pe piele (in ideea ca nu stiu cine-a pus mana pe ele, cum au fost transportate etc.. Si, culmea, pe la inceputul acestui an am vazut un documentar in care unii analizau lenjeria de corp cumparata din magazin, sigilata cu "tipla" pe ici-colo... Testau obiectele pentru... urme de ADN! Si au gasit! Explicatia: de la transpiratia palmelor, intre altele. Bleah! :)))
      Si traistutele imi plac! Nu mai zic c-o sa incerc si eu! Abia am reusit sa pirogravez o mica-mica randunica. :) Cand o sa gasesc ceva timp scriu cateva randuri despre randunele - tu ai mai vazut randunele?!

      Pupici cu drag! <3 Sa fie! Bafta si tie!

      Ștergere
  5. Ps: Nu sunt foarte sigura ca s-a inregistrat primul comentariu! oricum voiam sa mai adaug ceva : cred ca Kouki ar fi in stare sa faca franjuri la franjuri si asta nu ar fi nimic... dar ma tem ca le-ar si manca putin :)))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Sunt convinsa! :) Partea cu mancatul e mai rea.
      Ca veni vorba... :) Bony, pana sa fie obisnuita sa stea singura acasa latra ca disperata - i-a spus surorii mele o vecina, dupa ceva timp de latraturi (de ce n-o fi zis mai repede, pentru ca ei nu aveau de unde sti?!) Eee, si cand (probabil) facea pauze de latrat rodea! A ros o pereche de pantofi cu plasa, o pereche de slapi a facut-o bucatele mici-mici si in ziua cand n-a mai avut papuci la dispozitie a ros si un picior al spalierului din hol! Avea niste coooolti! :) Apoi i-a trecut. A invatat sa stea singura si nu se mai lua de lucruri. :)
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.