2018-11-29

Cine fură România?

Cine fură România? Nimeni. Cine vinde / dă România? Aceasta e o întrebare cu mai multe răspunsuri posibile.
Probabil că cei mai mulţi aţi auzit pe ici-colo - inclusiv la televizor - că unii vor să ne fure ţara. Ba vor s-o fure ruşii, ba austriecii, ba germanii, ba americanii, ba masonii, ba toţi acestia, in grup!
In general am renunţat la televizor cu ceva ani in urmă dar, ocazional, mai vâd unele emisiuni (un fel de a spune, pentru că sunt “toc-şouri”). La astfel de emisiuni aud multe prostii. Nu afirm că oamenii (politicieni sau nu) care spun că ne e furată ţara sunt proşti, afirm că spun prostii. Nu e ca şi cum eu n-aş da oiştea de gard, dar îmi revin şi îmi place să cred că reuşesc să mă corectez când îmi dau seama c-am spus o prostie, când nu… nu; sper doar că va fi cineva pe fază, să mă tragă de mânecă.
Am auzit: ne fură pădurile. Şi zic: Nu, nu ni le fură; sunt date de cei care vor să îşi alimenteze conturile bancare fără efort. Ce fac cei care strigă că ne sunt furate pădurile? Se plâng. Cei care se plâng in gura mare sunt cu mult mai mulţi decât cei care chiar se străduiesc să stopeze defrişările fără limită. Unde-s doi, puterea creşte.
Am auzit: ne fură banii multinaţionalele. Nu. Legile care permit multinaţionalelor să nu plătească impozite aici sunt făcute de indivizi numiţi in diferite funcţii politice (şi nu numai) de indivizii votaţi de cetăţeni. Legile pentru amnistii fiscale in cazul multor firme mari cu datorii uriaşe la stat sunt elaborate şi votate de acelaşi gen de indivizi.
Am auzit: ne fură pământul. Nu. Legea care permite vânzarea terenurilor către cetăteni străini e făcută de aceeaşi indivizi care au făcut şi legile care reglementează domeniile amintite mai sus. Mulţi dintre cei care mai deţin terenuri le vând de bună voie cui dă mai mult - şi e firesc. E dreptul lor, conform legii. Şi-apoi, să fim serioşi, terenul rămâne in ţară, că nu-l duce nimeni cu roaba sau cu avionul peste hotare.  
O pot ţine aşa şi cu gazele din Marea Neagră şi cu multe altele.
Am auzit: ne fură bogăţiile solului şi subsolului. Nu, nu ni le fură - citiţi mai sus. Tot ceea ce se concesionează - sau se vinde - pare a se face pentru sume de rahat. Părţile din contractele respective par a se îmbogăţi (a se vedea Sterling Resources, de exemplu), bugetul statului sărăceşte. .
Pe scurt: nu ne fură nimeni ţara, o dau - direct sau indirect - cei care au fost votaţi de o majoritate, din 1990 încoace. Doar a te plânge nu înseamnă nimic - e frecţie la picior de lemn, pentru că cei care au pâinea şi cuţitul împart cum vor ei - cei care doar se plâng sunt cu mult mai mulţi, dar nu fac nimic. Nu-şi permit, pentru că au familii, pentru că…, pentru că… dar tare le-ar plăcea să apară nişte fraieri care să scoată castanele din foc şi pentru ei. Şi sunt destui fraieri care o fac, şi aceşti fraieri au, şi ei, multe de pierdut dar au curaj; ei ştiu foarte bine că nu pot face omletă fără să crape ouă. 
Ne furăm singuri... căciulile... Oh, asta e despre altceva. 

12 comentarii:

  1. ai pus din nou punctele pe toti "i" ii! un subiect fierbinte pe care l ai abordat asa cum te cunosc - direct si corect! Chapeau!

    💕 pupici si imbratisari de la trio pentru trio 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga! :)
      E atata inertie in Ro... si politicienii se bazeaza pe aceasta cand fac legi strambe si cu multe "portite". Oamenii au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist in Buzau, dar nu i-a bagat nimeni in seama si cei din alte localitati nu au fost solidari cu ei (jurnalistii au scris o zi doua despre si gata); oamenii au protestat la Stupini (acum vreo doia ani) impotriva unei fabrici de placi OSB (unde se foloseste formaldehida) dar nu au fost luati in seama - pe motiv ca fabrica are toate avizele de mediu - de parca nu au avut si altii avize de mediua si au poluat in draci...
      Mai avem mult pana departe, si nici nu stiu daca mai reusim sa ajungem departe. Aproape totul se concesioneaza / vinde (de catre reprezentantii statului) pe niste sume de nimic... Nimic nu se construieste si aproape nimic nu mai ramane in "picioare"... :)
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  2. Hello dear Diana!
    Lovely post and i understand how you worried about your country.
    You can see what’s happening all over the planet,other decide for our countries and not our politicians.
    Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      I'm worried because here is a big corruption. Everywhere there is corruption but here is a very high level It's bad almost everywhere but everyday life in many states is good for most people.
      It's true, in many situations it's not depends just up to our politicians alone, but in others it does.
      Thank you. I wish you to have a wonderful day. Hugs!

      Ștergere
  3. Eu aveam de gand sa scriu ceva similar de 1 decembrie :D Si chiar o s-o fac. Poate, in afara de noi, bloggeri, o mai citi si altcineva ceea ce scriem noi. Si poate ne vom trezi, macar acum, cand suntem cu un picior in groapa. Inainte sa ajungem cu totul in hau.

    O gasca de smecheri a confiscat Romania si-o concesioneaza, bucata cu bucata, celui care da spaga mai mare. pe principiul "dupa noi, potopul". Fac parte din generatia in blugi, aia care-au platit datoria externa a Romaniei, stand in frig si pe intuneric. Politicienii de azi au indatorat Roamnia pe vreo 3-4 generatii de-acu inainte.
    Si asta n-ar fi rau daca banii astia ar fi folositi sa facem vreun spital in randul lumii, o scoala sau o autostrada. Nu ! Noi facem catedrala :(

    Ma opresc... pentru ca altfel scriu mai mult decat ai scris tu in articol :D Continui de 1 decembrie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept cu interes articolul tau.
      Se pare ca facem parte din aceasi generatie - sau generatii (foarte) apropiate. :)
      Din pacate, gaşca a fost ignorata prea mult timp (cei care ar fi trebuit s-o desfiinteze s-au transformat in "paznici" bine platiti) - increngatura este azi atat de... incalcita incat nu stii de unde sa incepi descalceala - nici sabia lui Alexandru n-ar putea taia acest nod al coruptiei. :(
      Cred ca ar trebui sa inteleaga cei mai multi si altceva: numai votul electoral nu mai este (daca a fost vreodata, cu adevarat) suficient pentru o schimbare in bine.

      Ștergere
    2. Diana, din pacate nici macar votul nu mai e. Adica nu mai exista, la propriu. Urasc atitudinea : "n-am cu cine vota, ca si ailalti sunt la fel, asa ca mai bine nu ma mai duc". Si-n consecinta, domnul psd, cu o masinarie de vot bine pusa la punct, va castiga din nou alegerile. Si-o s-ajungem s-avem ca prim ministru o maimuta, ca intr-acolo se-ndreapta trendul.

      Am scris azi... ca n-am mai rabdat :D Si mi-a placut enorm postarea manifest a lui Tudor Chirila. N-am putut s-o ignor :D

      Ștergere
    3. Am citit ce ai scris si mi-a placut! Gand la gand cu bucurie! :)
      E o aiureala ideea "nu merg la vot pentru ca nu am cu cine vota" insa si daca mergem si anulam buletinele de vot tot cam aia este... Daca mergem si votam fiecare cu te miri cine iar nu-i bine: risipim voturile si cei cu masinarii bine unse tot castiga; despre fraudare nu mai zic - vorba individului de trista amintire, Stalin: nu e important cel care voteaza; important e cel care numara voturile. :(
      Votam, dar mai apoi trebuie sa nu cadem in... espectativa. Si sa nu permitem celor care au castigat alegerile sa faca ce-i taie capul doar pentru ca au ajuns la putere. Da, au ajuns la putere, dar asta nu inseamna ca cetatenii trebuie sa execute ordine si sa taca...
      in plus, nu exista "mecanism" prin care sa fie "demisi" parlamentarii care doar stau pe acolo de ani de zile si nimeni nu stie ca exista, sau care propun legi impotriva intereselor cetatenilor - cum e in cazul primarilor, care pot fi demisi prin referendum.

      Ștergere
  4. Si la noi au trantit una turceasca - tot cu minunata folmadehida. S-au facut petitii.. nimic.
    Tu ai scris clar, dar pacat ca multi vad, putini pricep. (si in loc de "hai sa dam mana cu mana sa-n vartim hora romana" ... se cade in continuare in capcana dezbinarii)


    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oprirea construirii anumitor fabrici e aproape imposibila nu doar pentru ca trebuie sa ne luptam cu morile de vant (autoritatile) dar si pentru ca cei mai multi oameni isi doresc un loc de munca... :( Din pacate, nevoia de bani e mai mare decat dorinta de a proteja mediul - fiecare trebuie sa manance azi si isi spune: las' ca vad maine ce facem cu mediul, cu sanatatea proprie... Si acel maine nu mai vine, pentru ca omul e angrenat deja in rutina si simte cum iese din noroiul saraciei lucii...
      Ceea ce se poate face este ca toti - angajatii din acea fabrica, si locuitorii localitatii respective sa se uneasca in caz de "incidente care afecteaza mediul si sanatatea populatiei" - cei angajati vor refuza, pentru ca nu vor sa-si piarda locul de munca iar locuitorii vor fi ignorati, pentru ca fabrica are angajatii necesari pentru a-si realiza productia... :(
      Un infiorator cerc vicios. Cred ca foarte multi trebuie sa... umble la mentalitate.

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. De s-ar lumina toti odata si sa gandeasca si singuri, sa vada si ei, nu doar minciunile de la tv....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cate unul, cate unul... E bine si asa rau.
      Ideea mi-a venit cand mi-a spus o vecina sa ma uit neaparat la o emisiune pe teme conspirationiste - in seara aceea fiind despre "cine fura RO". I-am zis cam ce am scris aici; a facut ochii cat cepele si mi-a zis ceva de genul "ha? cred ca ai dreptate" (sper sa nu uite) :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.